t.taha' Alıntı:
Bu konuyu araştırırken okuduğum konularda epey bilgi kirliliği var bir sürü şeyler anlatılmış herkes birbirini yalanlamış çoğu kişi kısaca belli bir mesafenin altında sistem düzgün çalışamaz gibi şeyler söylemiş fakat bunların içinden bana mantıklı gelen iki tane yorum oldu, biri 1-1.5 metrenin altında boru esnekliği iyi olmayacaktır kasılarak monte edilmiş boru zamanla zarar görebilir diğeri ise kısa boru sesleri titreşimi içeri iletebilir, onun dışında aklıma takılan 5mt hesaba göre yapılmış sistemin içindeki gaz boruyu kısaltınca ne olacak birileri demiş sistem basıncı artar iyi değil gazı salsan ne kadar salacak hesabı yapılamaz denmiş, üstatlar hadi lütfen bu konuya da ışık tutun.
Şimdi 1 metrede boru esnekliği olmayacaktır olayını geçelim öyle birşey yok sonuçta kondanseride vanasıda evapıda bunlar hep sabit ayrıca uzun borulama yapsak zaten duvara tutturuyoruz. O esnekliği almak için kompresör çıkışına gerekli kıvrımlar veriliyor yani üretici o riski montaja bırakmıyor o konuyu kapattık.
Ses olayıda olmaz o duvarla alakalı bir durum aynı şekilde ses kompresörün takozlarına, dış ünitenin sacına ses ilettiği zaman rahatsız edici sesler oluyor. O boru içeri neden ve nasıl ses taşısın. Belki taşıyodur ama bu tespit edilemiycek kadar az olacağını tahmin ediyorum ve bu iki olayda inanın kafaya takılacak olaylar değil.
Gaz olayına gelirsek her klimanın ayrı değerleri olduğunu biliyoruz mesela X klima modeli 5 metreden sonra metre başına ... gr gaz basılır yazıyor kitapcığında. Bu üretici demek istiyor ki 5 METREYE KADAR gaz basmadan montaj yapabilirsiniz. Yani bu olayı 1 metre montajda o fazla gaz ne olacak diye çarpıtanlar oluyor. Öyle bir fazla gaz yok onun içindeki gaz o metreye kadar sorunsuz çalışabiliyor yani herşeyin bir kapasitesi olduğu için o yazılıyor. Yine örnek vermek gerekirse araç lastiklerinde kodlamalar vardır tam olarak hatırlamıyorum mesela L kodu maximum 180 km hız yapabileceğinizi söylüyor. E napalım 60 km hızla giderken lastiği ikiyemi bölelim yada hep 180 km hızlamı gitmek zorundayız hayır. Klima gazı olayıda öyle maximum 5 metreye kadar takviyesiz çalışır o lastikte maximım 180 km ye kadar dayanır.