Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Vatandaş olarak; "Güneş panelleri ile evlerinizde bedava elektrik tüketimi mümkün, hatta bunu satabilirsiniz bile " dendiğinde aklınıza ilk gelen soruyu ve merak ettiklerinizi yazarmısınız rica etsem
Soruyu düzeltiyorum o halde.Devletin bizden ne kadar vergi koparacağı aklıma geliyor.
Siyaset yapma diyen mağdur arkadaşlar gelir şimdi.
Soruyu düzeltiyorum o halde.
Size böyle bir şey söylendiğinde aklınıza ilk gelen TEKNİK soru nedir
Bu şirketlerden önde gelenlerden birisinin temsilcisi ile önümüzdeki hafta bir görüşmem olacak. Bana yüzlerce teknik veri sunulacak biliyorum lakin, malum biz bakış açısı farklı bir forumuz, dolayısı ile halk gözünden bu sektör veya teknoloji nasıl görülüyor, konu ne kadar biliniyor, yaklaşım nasıl bunu görmek, öğrenmek istedim sevgili Umut.
Ben vatandaş olarak kaç para yatırıp, bu parayı ne kadar sürede amortise edeceğimi bilmek isterim mesela
Burada sorulan her soruyu, şirket yetkilisine soracağım çünkü bu cevaplar bize lazım.Panellerin ömrü ne kadar mesela?
Onun dışında panelleri bozabilecek şeyler neler?
Aklıma şu an bu 2 soru geldi.
İşte ana sorun depolamada oluyor ,işin aslı kendini pek kurtarmaz bana göre ,veya uzun zaman gerekiyor ,ayrıca iyi bir yatırım yapılmalı ki uzun ömürlü olsun ,zaten en küçük ölçekli bir kullanıcı örneği verdim (çoban örneği) ,ama iyi bir konuya parmak bastın ,"rüzgar enerjisi desteği" ,ki önemliCatiniz sistemi kurmaya elverislimi,Yön tip egim vs, eger müsait degilse alternatif olarak ne önerilir ?
Kurulabilecek sistem sizin ne kadarlik ihtiyacinizi karsilayabilir.(1kWp icin 7m2 panel ihtiyaci var)
Kullanilan panel tipi ve ekonomik ömrü nedir? (ortalama 20 yil kabul ediliyor)
Inverter arizalari icin sigorta mümkün mü?
Üretim fazlasi enerjinin depolama maliyeti nedir?
Satis sonrasi bakim hizmetleri nelerdir?
Yetersiz bir üretimin oldugu dönemde rüzgar enerjisi ile destekleme imkani var mi?
Yapilan yatirim ne kadar sürede geri döner.
Finansman secenegi veya sistemi kiralama imkani sunuluyor mu?
Günes enerjisi ile tüm elektrik ihtiyacimizi karsilamak yatirim anlaminda hem ekonomik degil hem de birey olarak sonrasinda ortaya cikabilecek sorunlar herkesin ugrasmak isteyecegi bir durum degil.
Ülkemizde köy yerlerinde su kuyularinin elektrik ihtiyacinda veya bahce evlerinde aydinlatma ihtiyaclarinda veya teknelerde aydinlatma icin dönemsel olarak ihtiyaca cevap verebilecek bir durum.Tüm elektrik ihtiyacini karsilayabilmek icin yüklü bir yatirim yapmak gerekiyor ve bunun icinde saglam bir depolama sistemi kurmak gerekiyor.. Üç ila dört kilovat saat (kWh) olan bir depolamanın maliyeti yaklaşık 6000 Euro civarinda..
10 sene önce devlet tesvigi ve üretilen elektrigi satin alma garantisi oldugu halde kendini en az 10 senede amorti ettigi icin vazgectigim bir sistem.Su andaki durum nedir bilgim yok acikcasi..