Ses var, görüntü yok arızası ve çözümü (Seg Tv)

G Çevrimdışı

genelkullanici

Yeni Üye
23 Ocak 2019
1
41
Değerli okurlar Bu konu başlığını açma sebebim kendi yaşadığım sorun ve kendi çözümümü anlatarak benzer durumda sorun yaşayanlar için bir katkı sağlamaktır.
(uzun uzun yazacağım. ilk defa bir konu yazıyorum. moderatörler diledikleri gibi düzenleyebilir.)

Sorunun geçmişi;
Öncelikle Tv arızası hakkında biraz açıklama yapayım. Seg 42sd6100 model dahili uydulu smart televizyonu 4-5 yıl kadar önce bir zincir marketten uygun fiyata satın aldım. Tvden genel anlamda memnun olarak yıllarca kullandım. yaklaşık 1yıl kadar önce tvyi farklı bir odaya taşıdıktan sonra görüntünün izleme anında 5dk ile 30dk arasında kararma arızası meydana gelmeye başladı. Elektrik tesisatı veya dahili uydu girişindeki bir sorundan olabileceğini düşündüm (birkaç kez lnb aşırı yük uyarısı aynı günlerde ekranda gördüm) daha sonra cihazı fabrika ayarlarına sıfırlayıp kabloları elden geçirdikten sonra sorun düzeldi. ilerleyen süreçte uzun süre açık kaldığı zamanlarda nadiren ekran kararması meydana geldi. tvyi kapatıp açınca düzeldiği için çok önemsemedim. 2-3 ayda bir sıklaştıkça fabrika ayarlarına döndürerek sorunu erteledim. en nihayetinde günde bir yada birkaç günde bir meydana gelen bir sorun neredeyse saatte bir yada yarım saatte bir olmaya başladı ve artık sıfırlama da işe yaramaz oldu. sonuç itibariyle ramazan ayının ortalarından itibaren tv açıldıktan önceleri 1dk daha sonra 10 saniyede kararır hale geldi. Sonuç itibari ile tv izlenemez hale gelmiş oldu.

Sorun çözümü için yapılanlar:
Öncelikle ekrana ışık vurduğunda (cep telefonu ışığı veya güneş gibi) görüntüler olduğu için arka aydınlatma kaynaklı olduğu anlaşılıyordu. Arka aydınlatmanın nasıl tamir edildiği ile ilgili birçok video izledim. hemen hemen hepsinin benzer şekilde tamir edildiğini gördüm. (Led çubuklar komple değiştiriliyor.)
İkinci olarak uygun led çubukları aramaya başladım. Fakat bunu yaparken anladım ki model numarasını bile girseniz aynı led çubukları bulmuş olmuyorsunuz. Bunun için paneli söküp led aralıklarını ve led bar tiplerini incelemek gerektiğini anladım.
üçüncü adımda tvyi sökmeye başladım. (daha önceki led değiştirme videolarından önemli bölgeleri dikkat edilecek kısımları üç aşağı beş yukarı tespit etmiştim) Bu süreçte iki önemli nokta var. 1.si neyi nereden söktüğünüze dikkat etmelisiniz. (ben işi garantiye alıp her söktüğüm parçayı ve sırasını foto çektim) Bu arada soketler ve vidalar farklı farklı olduğu için isteseniz de farklı işlem yapamıyorsunuz. (tvyi geri toparlarken soketi yanlış yere takamazsınız sadece soketi takmayı yada bir parçayı takmayı unutabilirsiniz)

Öncelikle arka kapağı yerinden çıkardım. genelde her tvde olduğu gibi 2 veya 3 parça devre kartı görürsünüz. bunlarla işimiz yok dokunmuyoruz. üzerinde bulunan 1-2 soketi sökmeniz yeterli olacaktır. (bu parçalar tvden tvye kısmen değişebilir)
Kapaktan hemen sonra ses sistemini (hoparlörer) tvden ayırdım. Ir (uzaktan kumanda alıcısı) soketini çıkardım. Tvnin alt orta kısmında küçük bir kart bulunuyor. (genellikle bunun üst kısmında metal bir koruyucu parça bulunur onu söktüm. koruyucu metalin altındaki karta geniş bir soket geliyor. bu devre kartından gelen görüntüyü işleyerek çok hassas ve ince film şeritlere dağıtarak ekrana veriyor. Soketi yerinden çıkartarak bu kartı serbest hale getirdim. (ön taraftan ekranı yerinden çıkarırken bu soketin sökülmüş olması gerekiyor)
Bu ince film kabloları koruyan plastik parçayı söktüm. (bu parçayı sökünce film kablolar daha net ortaya çıkıyor. bunlar esnek plastik (silikon) yastıklar üzerinde tutturulmuş haldedir. ne kadar hassas olduklarını buradan anlayabilirsiniz. şimdilik buraya dokunmuyoruz.

Arka kısımdaki işlemler şimdilik bu kadar. şimdi ön tarafında işlem yapmaya başlayacağız. Ön kısma geçmeden önce tvmizin kenarlarında bantlar göreceğiz ön tarafı sökerken bunları kullanacağız. (bantların ucundan asılacağız) bu bantlar kasaya yapışık vaziyettedir. onları uçlarını sökerek hazır hale getirelim. tvnin ekranın çevresinde ince bir çerçeve bulunmakta. Seg tvlerde bu aşamadan sonra herhangi bir vida bulunmuyor. tamamen çentikler ile tutturulmuş durumda. ön çerçeve çok kolay sökülüyor zorlamaya gerek yok. arka taraftan az önce uçlarını söktüğümüz bantların da yardımı ile bir köşeden başlayarak asıldım ve kolayca çerçeve yerinden çıkmaya başladı. (burada dikkat ediyoruz bu aşamadan sonra tvmizin ekranı serbest hale geliyor.)

ön çerçeveyi söktükten sonra en önemli ve en hassas işleme geliyoruz. asıl ekranımız olan ince esnek ve hasas ekranımızı yerinden çıkaracağız. bunun için ben şöyle bir yöntem uyguladım. tvyi battaniye üzerine aldım. bunu yaparken tutuş şeklimiz çok önemli. bu aşamada tvnin üst kısmı yere hassas film kablolarımızın olduğu kısımda üste gelecek şekilde tutuyoruz. bunu yaparken bir önceki aşamada belittiğimiz gibi ekranımız düşmemesi için elimiz ile ekranı da tutmalıyız. (ben tavsiye etmiyorum ama bir kişiden yardım alabilirsiniz.) ben parmaklarım ile ekranı sabit tutarak yavaş yavaş battaniyenin üzerine indirdim. böylece panelimizin ön kısmını yumuşak bir zemine indirmiş oldum. televizyonumuzun ekranı yere bakacak şekilde yere indirdikten sonra hassas kabloların olduğu kısmı plastik yastıklardan dikkatlice kurtararak kontrol kartı ile birlkte yavaş ve dikkatli şekilde battaniyenin üstüne indirdim. böylece tvmizin panelinin tvmizin kasasi ile bir bağı kalmadı. yavaş ve dikkatli şekilde tvmizin kasasını ekranın üstünden yavaş ve dikkatli şekilde kaldırıp aldım. (burada yapacağınız hatalar tvnizin kullanılmaz olmasına sebebiyet verebilir. şeffaf kabloların kopması led ekranın kırılması ihtimali var)

ekranımızı ayırdıktan sonra kalan kısımda daha rahat çalışabiliyoruz. elimizde kalan kasanın ön kısmında yine bir plastik çerçeve bulunmakta. bunu da yine bir köşesinden başlayarak yerinden çıkarttım. çerçeveyi çıkarttığımda öndeki 3 kat bulunan yarı saydam plakalar serbest hale geliyor (dikkat kenarlarında çentiklere geçme noktaları var.) dikkatlice 3 katlı olan bu plakaları yerinden çıkartıyoruz.

ve işte ledlerimizi görmeye başladık. ışığın gücünü artırmak için zeminde bulunan beyaz renkli kaplamayı da dikkatlice yerinden çıkarttım. bunu yaparken orta kısımda belli sayıda bulunan 4 kadar plastik destekler var. bunlar plakaların ve ekranın desteklenmesi için bulunuyorlar. yönüne göre hafif sağ veya sol yapınca yerinden çıkıyor. (bunu yaparken zemine çifttaraflı bant ile yapıştırılmış olduğunu gördüm. yapışmış bölgeleri dikkatlice uygun açıda asılarak kolayca söktüm. led çubuklar tamamen ortaya çıktı.

söküm işlemi bu kadar.


ledleri test etmek için pratik yöntem;
Ledleri test etmek için normal şartlarda 42 volt çivarı bir enerjiye ihtiyaç var fakat çok kolay bir test yöntemi bulunuyor. Bildiğimiz üzere tvye ilk enerji verdiğimizde 10 saniye kadar sonra 10 saniye kadar kısa süreli açılıp geri kapanmakta. bu sürede tüm led aydınlatmalarda yanmaktadır. Ben şöyle bir işlem yaptım. tvnin fişini takıp ledler yanar yanmaz fotoğrafını çektim. böylece arızalı ledlerin hangileri olduğunu tespit ettim. (arızayı tespit etmenin bir önemi yok fakat emin olmak için yaptım. çünkü tüm ledleri değiştirmek gerektiği için bozuk ledleri tespit etmenin çok önemi bulunmuyor)

Ledleri satın alma süreci:
led çubukların yanına metre koyup led aralıklarının kaç santim olduğunu gösteren fotoğraflar çektim. internetten bulduğum tedarikçi firmalara gönderip ellerinde olup olmadığını sordum. benim tvmde 4 adet A 2 tane BC tip led çubuk vardı ve aralıkları farklı farklıydı. çubukları bu bilgiler ışığında satın aldım.

Kargo geldikten sonra gelen ledlerin doğru ölçüde olup olmadığını kontrol ettim. led çubuklar zemine yapıştırıcı ile sabitlenmiş vaziyette. alt kısımdan (bıçak yada düz uçlu tornavida ile) zeminden ayırarak sokete kadar geldim. (dikkat soket kısmını çok zorlanırsa kırılabilir) asılıp soketi yerinden çıkartım. yeni gelen ledler ile yer değiştirdim. Gelen led çubukların arkasında da çift taraflı bant mevcuttu. sadece koruyucuyu söküp soketine takıp zemine yapışmasını sağladım. tüm ledleri taktıktan sonra fişi taktım ve tüm ledlerin yandığından emin oldum.
tümü yandı ve tüm değişim işlemi bu kadar.

Geri Toplama işlemi;
geri toplama işleminde öncelikle zeminde toz kir herhangi bir atık kalmadığından emin olmak için mikrofiber bezle küçük bir temizlik yaptım. zeminde bulunan beyaz renkli kaplamayı yerine yapıştırdım. (bu kaplamayı yerinden sökerken bantlar özelliğini yitirebilir. varsa çift taraflı bantlarla birkaç noktadan sabitleyebilirsiniz.

zemini kaplamasından sonra plakaları ve ekranı ledlerden ayrı tutan beyaz plastik parçaları yerine taktım. söktüğümüz gibi geri takılıyor. 3 kat olan plakaları söktüğüm gibi geri taktım. çerçeveyi de yerine taktıktan sonra tekrar ışığın zeminde net şekilde yayıldığından emin olmak için fişi takarak tekrar aydınlatmaları test ettim. başarıyla yandığını gördükten sonra beyaz plakaların üzerinde toz kir kalmadığından emin olmak için küçük bir temizlik yaptım.

Şimdi geldi geri toplamanın en riskli aşamasına ekranımızı zemine oturtma kısmı. Burada da dikkatlice kasayı sökerken ne kadar dikkatli kaldırmışsam o kadar dikkatli şekilde panelin üzerine indirdim. (buradaki en ufak hesapsızlık ekranın kırılmasına veya filmlerin kopmasın neden olur.) tam olarak ekranın üstüne arka aydınlatma kasasını oturttuktan sonra dikkatli şekilde film şerit kabloların bağlı olduğu kartları plastik yastıklarına sabitledim. yine elimin parmaklarını destek yaparak tüm bu bileşenleri tvnin üst kısmı alta hassas kabloların üste geleceği şekilde dikkatlice kaldırıp ters çevirdim. ekranın kabaca tozunu alıp çerçeveyi yerine sabitledim. artık işimizin çoğu gitti azı kaldı. (ben sabırsızlandığım için bu durumda devam etmeden ekran film kablolara zarar verip vermediğimi anlamak için fişi takarak tvnin açılmasını sağladım. baktım maşallah taş gibi. toplamaya devam ettim.

söktüğümüz soketleri plastik korumayı metal korumayı ses sistemini yerlerine takıp arka kapağıda yerine sabitleyip televizyonun toplama işlemini bitirmiş oldum.

Maliyet: Toplam bu tamirat bana 100tl civarına mal oldu. kargo parası bant vs gibi hesaplarsanız 120tl diyebiliriz.

Tv yeni gibi oldu.

Konu üzerine birkaç not eklemek gerekirse;
led barların ölçüsü değil adetleri önemli fakat zeminde bulunan kaplamadaki delikler uyması için ölçüler gerekiyor. yani ölçüleri tutmayan ama led sayısı ve soketi uyan led barlarla da tamirat yapılabilir. ama bu durumda zemindeki beyaz kaplama üzerinde bir miktar çalışma yapmak gerekebilir. görüntü kalitesine de etkisi olabilir. çünkü en ideal aralık ve aydınlatma hesabına göre hazırlanıyor bu ledler. (bunu yazma sebebim eğer uygun led bulamazsanız çok mecbur kalırsanız aynı ölçüde farklı aralıklara sahip çubuklarla da tamirat yapılabilir)

ikinci olarak da ledler çok ucuz arızlalı ledleri bulduktan sonra lehim yeteneğiniz varsa arızalı ledleri tamir edebilirsiniz. ama unutmayın bir led bozulmuşsa diğerleri de bugun olmazsa yarın bozulacaktır. bunu tavsite etmiyorum.

üçüncü olarak ise sadece arızalı ledlerin olduğu çubukları değiştirebilirsiniz ( bende 6 adet çubuk vardı 2 çubukta arıza vardı.) ikinci durumda belirttiğim gibi 4-5 yıldır durmadan yanan ledlerinde arıza yapabileceğini düşünerek hazır sökmüşken tümünü değiştirmek daha mantıklı geldi.

son olarak. söküp takma olayında tek endişeleneceğiniz durum alt kısımda bulunan ince hassas film kablolar (bunların yeride tvden tvye değişebilir) paneli yerine oturtup döndürürken kenarlarda bulunan çıkıntıdan dolayı ekran oturuyor ve fazla hareket şansı olmuyor. rahatça hareket ettirebiliyoruz. 1mm kadar oynayabiliyor ki bu kadar boşluk film kabloda var.
normal durumda panelimizi ön taraftan tutup kaldırmaya kalksaydık panel esneyecekti. bu tvye zarar verebilecek bir durum. ters çevirip yumuşak zemine dikkatli yatırma tekniği bu risklerden kurtulmamı sağladı.






arizali-bolge.jpg
arka-kisim.jpg
olculer-2.jpg
olculer.jpg
reis.jpg
tumu-sonuk.jpg
tumu-yanik.jpg
 
Geri
Üst Alt