SEG 40182B önce görüntü sonra ses gitti

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Tekrar merhaba. Sonuçla ilgili bilgi vereceğime söz vermiştim. Aradan biraz zaman geçti, çünkü planlar değişti. Dediğim gibi TV'yi servise vermiştim Cuma akşamı. Ancak daha sonra sayın fikoloji'nin verdiği bilgileri görünce "bunu ben kendim yapabilirim sanırım" diye düşündüm. LED bar fiyatlarının da 100-150 civarı olduğunu görünce TV'yi bozma riskini göze alıp denemeye karar verdim. Cumartesi günü servisi arayıp işlem yapmamalarını, TV'yi geri alacağımı söyledim (zaten bir önceki akşam verdiğim için henüz bir işlem yapılmamıştı).

Internetten ilgili led bar modellerini araştırdığımda İstanbul'da bir kaç yerde (Bakırköy'de Merter Elektronik gibi) bulunduğunu gördüm. Ama gidip almaktansa internet üzerinden sipariş vermek daha kolay geldi. En sonunda Kayseri'de kendisi üretim yapan FMR Teknoloji'den sipariş verdim. Kendi üretimleri olan set kargo dahil 100 TL idi. Bir de "orijinal" diye ithal model vardı, 150 TL. Açıkçası çok yüksek teknoloji bir şey olmadığı için, genel olarak yerli üretimi desteklemeyi tercih ettiğimden ve fiyat avantajından dolayı yerli modeli sipariş ettim. Aynı gün kargoladılar ve ertesi gün elime geçti. Ancak gelen beş led barın bir tanesindeki ledlerin ikisinin mercekleri düşmüştü. Kendim Japon yapıştırıcı ile tutturmaya çalıştım ama olmadı. Firmayı aradım, hemen yenisini kargoladılar (ben de sorunlu olanı geri gönderdim). Yeni led bar da ertesi gün elime geçti. Ama TV'yi yapmak için ancak bugün (daha doğrusu dün) vakit bulabildim. Aşağıda yaptığım işlemleri biraz detaylıca paylaşıyorum. Belki başkalarına da faydası olur.

Internette benim TV modeline özel sökme veya led bar değişim videosu bulamadığım için sayın fikoloji'nin paylaştığı ve internetteki diğer bazı videoları rehber alarak TV'yi söktüm. Tabi bu işi ilk defa yaptığım için videolardaki kadar rahat ve hızlı olmadı, ama yavaş yavaş ve sabırla devam ettim. TV'yi toplarken sorun yaşamamak için sökerken bazı aşamaları foto ve video ile kaydetmeye çalıştım. Örnek videoya göre benim modelin sökümünde bazı farklar vardı. Mesela ön çerçeve alttaki iç çerçeve ile (beyaz çok katmanlı panelin üstündeki) birlikte çıktı. LCD panel zaten bu ikisinin arasında olduğu için aslında bu şekilde LCD panele zarar verme olasılığı da epey azaldı. Çünkü bu iki çerçeve arasında LCD panel sağlam bir şekilde duruyordu. Bu şekilde LCD paneli ve altındaki beyaz paneli kaldırdıktan sonra ilk sürprizi yaşadım. Dikine 5 sıra ledlerin olduğu havuzluk alanında ortaya kare şekilde yerleştirilmiş 4 adet uzun sivri plastik vardı. Herhalde panelin orta kısmında çökme olmaması için destek olarak konulmuş. Ancak sıkıntı şu ki, onları çıkarmadan alttaki beyaz kaplamayı kaldırmak ve dolayısıyla led barları değiştirmek mümkün değil. Elimle çekerek çıkarabilir miyim derken ilk parça kırıldı (zaten çok ince bir şey). Havuzluk kısmındaki dip kısmına bakınca zaten bunları sökemeyeceğimi anladım. Dolayısıyla kaplamayı sökebilmek için bunları kırarak çıkarmak zorunda kaldım. Aslında bunları çıkarmak yerine kaplamayı bunların etrafından maket bıçağı ile kesip çıkarmak belki daha mantıklı olurmuş ama o an düşünemedim ve zaten plastiklerden birini çıkar mı diye hafifçe çekerken kırılmıştı bile. Ama bunları kırıp çıkarmış olmanın TV'nin çalışmasına olumsuz bir etkisi olmadı. Tabii yerlerinde kalsalar muhtemelen daha iyi olurdu.

Bundan sonra en çok zorlandığım alan parlak kaplama kağıdını (aslında plastik sanırım) sökmek oldu. Bayağı sıkı yapıştırılmıştı metal havuza. Açıkçası sökerken yırtılacağından korktum. Ama sonunda hasar vermeden sökebildim. Bu aşamada nihayet led barlara eriştim. Maket bıçağı yardımıyla eski led barları söküp yenileri yerine taktım. Ama yenileri hemen yapıştırmadan TV'yi elektriğe takıp test ettim, hepsi çalışıyordu. Sonra da sırf meraktan acaba eski led barların hangileri arızalı diye denemeye karar verdim. Her seferinde eski led barların bir tanesini takıp (diğer dördü yeni olacak şekilde) hepsini test ettim. 4 adet eski led bar üzerindeki 9'ar ledden her birinde sadece bir tanesi yanmıyordu. A tipi olan eski led barlardan bir tanesini taktığımda ise hiç bir led bar yanmadı (yani diğer 4 yeni led bar da yanmadı). Bunu her iki A pozisyonunda da denediğimde aynı sonucu aldım. Herhalde bu led bar tamamen yanmış. Bu testleri yaptıktan sonra yeni led barların arkasındaki koruma bantlarını kaldırıp yerlerine yapıştırdım. Ancak bu koruma bantları çok ince bir katmanmış. İlkini çıkarmaya çalışırken yapıştırıcı bandın kendisi led barın metal gövdesinden ayrıldı. Neyse ki fazla kaldırmadan durumu farkettim. Yani yapışkanlı tabakanın üstündeki koruma bandını kaldırırken dikkatli olmak gerekiyormuş. Led barları yapıştırdıktan sonra tüm işlemleri tersine yaparak TV'yi topladım. TV'yi toparlamak sökmekten daha kolay ve çabuk oldu. Tabi sökerken tecrübe kazanmış oluyor insan.

Sonuç olarak forumun verdiği ilham ve cesaretle 500 TL masraf yapmak yerine 100 TL'ye TV'yi tekrar çalışır hale getirdim. Ve görüntü eskisine göre daha parlak oldu. Muhtemelen eski led barlar tamamen sönmeden önce zamanla her şeritte birer led zaten yandığı (yani söndüğü) için parlaklık düşmüştü. O yüzden yeni led barları takınca görüntü daha canlı oldu.

Umarım yerli led barları aldığıma pişman olmam. Ama nasıl olsa artık işi öğrendim. Aynı sorun tekrar oluşursa artık çok daha rahat bir şekilde yapabilirim. Son olarak FMR teknolojiden aldığım yerli led bar setiyle ilgili bir gözlemimi paylaşayım. 2 adet A tipi, 2 adet B tipi ve 1 adet C tipinden oluşan seti TV'ye takıp elektriğe bağladığımda şunu farkettim. Her iki A tip led barda ledlerin bir tanesi diğerleri kadar beyaz ve parlak değildi. Sanki sarı ışık led olur ya, onun gibiydi. B ve C tipi olanlarda böyle bir durum yoktu, hepsi aynı beyazlık ve parlaklıkta idi. Artık üretimdeki kalite sorunu mu yoksa A tipi olanlarda özellikle bu şekilde mi bilemiyorum ama TV'nin çalışmasında ve görüntü kalitesinde gördüğüm kadarıyla herhangi bir sorun teşkil etmedi bu durum.

Biraz fazla uzattım biliyorum ama bilgiler henüz tazeyken forumda paylaşmak istedim. Forum yöneticilerine ve sayın F fikoloji 'ye paylaşımlarından dolayı tekrar teşekkür ederim. Herkese kolay gelsin...
Güle güle kullan,eline sağlık :ok

Geri
Üst Alt