Şebeke Voltajı 241-242 Volt'a Yükseliyor

E Çevrimdışı

enginckc 

Yeni Üye
20 Kas 2020
40
Arkadaşlar akşam saat 23 civarından sonra yani talep azalması ile birlikte şebeke voltajı 240 voltu geçen 243 volta varan pikler yapıyor. Bursa Uludağ elektrik'e durumu video kaydı ile birlikte izah ettim. "Abi 245 volta kadar heç bişey olmaz gorkma" diye birisinden telefon aldım. Yarım saat sonra da sms geldi güya gelip ölçmüşler normalmiş. Ama ölçütleri saatte gündüz saati. Gündüz sorun olmadığını ben söyledim zaten. TV-Klima-Modem gibi cihazlarım geceleri saatli priz ile kapanıyor. Kombimde regülatör var. Şimdilik ona güveniyorum. ama yani dedikleri gibi normal mi bu durum?
Ölçümleri akıllı priz uygulamasından ve regülatör göstergesinden yaptım bu arada.

IMG_20220127_172833.jpg
Screenshot_2022-01-27-17-27-00-855_com.miui.videoplayer.jpg

T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Bence normal voltaj düşük olunca fazla amper çeker fazla yazar 240-250 arası normal sıkıntı olmaz

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Bu sorunsalı diliminizin döndüğünde
şu linkteki konuda çiğnemiştik.

T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Çekilen amper aynı olur bence.
Düşük voltaj sorunu olursa fazla amper çekiyor sayaç biraz fazla yazıyor diye biliyorum yanlış hatırlamıyorsam

voltaj artıkça şebekeden çekilen amper düşer voltaj azaldıkça şebekeden fazla amper çekilir buda kablolar da ısınma yapar

amper hesabı yapmak için link vereyim kendin hesabı yap

7000 wattlık sofben 200 volt ile 35 amper çekiyor 250 volt ile 28 amper çekiyor

Düşük volt da zararlı yüksek voltaj da zararlı

200.png
250.png

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
gerilim ve akım ters orantılıdır.

Volt artarsa çekilen amper düşer
Volt düşerse çekilen amper yükselir.

Bu sebeple voltaj yükseltilerek nakil edilir.
yoksa o amperi taşınabilmek için bedeniniz kalınlığında kablolarla elektriği taşımak zorunda kalırdık.

E Çevrimdışı

enginckc 

Yeni Üye
20 Kas 2020
40
Teşekkürler arkadaşlar cevaplar için.
Amper muhabbetlerini biliyorum ama sayacı etkilediğini ilk defa duyuyorum açıkçası.
Sonuç olarak cihazlara zarar gelmeyecekse sorun yok.
Ben birkaç akşam daha kendimce video kayıtları alacağım .
Uedas dan gelen telefon sms ve mailleri de saklayacağım.

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
aynı sıkıntı bende de var servis 240 tepe sınır diyor dağıtım şirketi 250 volt çıkıyor çoğu yerde sorun olmaz diyor.Gelip ölçüm yapıp gittiler bir sürü bahane ısıtıcı klima devreden girip çıkıyor kullanımı yoğun azaltırsak sıkıntı olur bu yüzden tepe değerde veriyoruz dediler.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
aynı sıkıntı bende de var servis 240 tepe sınır diyor dağıtım şirketi 250 volt çıkıyor çoğu yerde sorun olmaz diyor.Gelip ölçüm yapıp gittiler bir sürü bahane ısıtıcı klima devreden girip çıkıyor kullanımı yoğun azaltırsak sıkıntı olur bu yüzden tepe değerde veriyoruz dediler.
Avrupaya uyum çerçevesinde gerilim 230v yükseltildi.
Yeni aldığınız cihazların etikerini kontrol ederseniz 220-240v ibaresi görürsünüz.

250v kadar sorun olacağını düşünmüyorum fakat üzerine çıkarsa devre koruma ekipmanı varistör üzerine düşen görevi yaparak patlar.

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
teşekkür ederim hocam ama internette ve dağıtım şirketi 230v dedi.Ama eski cihazlar ne olacak peki😀Bazen 220 civarında bazende 239 falan oluyor.Varistör her devre kartı üzerinde var mı peki hocam?

IMG_20231230_162745.jpg
IMG_20231230_131532.jpg
IMG_20231230_122609.jpg
IMG_20231230_122353.jpg
IMG_20231230_122341.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
teşekkür ederim hocam ama internette ve dağıtım şirketi 230v dedi.Ama eski cihazlar ne olacak peki😀Bazen 220 civarında bazende 239 falan oluyor.Varistör her devre kartı üzerinde var mı peki hocam?

IMG_20231230_131532.jpg

Bundan ben de aldım mert , 195-245 arası ayarladım (daha önce deneme amaçlı değişik voltajlar ayarlamıştım) ,güzel bir ürün fakat bana güven vermedi pek ,dikkat edersen beslemeyi AC den direk alıyor,umarım pat diye bozulmaz :)

meebbe Çevrimdışı

meebbe 

Süper Üye
25 Şub 2018
2,463
32
IMG_20231230_131532.jpg

Bundan ben de aldım mert , 195-245 arası ayarladım (daha önce deneme amaçlı değişik voltajlar ayarlamıştım) ,güzel bir ürün fakat bana güven vermedi pek ,dikkat edersen beslemeyi AC den direk alıyor,umarım pat diye bozulmaz :)
selamlar hayırlı geceler emmi🥰

valla ne kadar dayanır bilemem ama buzdolabı bozuldu 1500 liraya anakart değişti ,servis uyarınca farkettim voltajın yüksek geldiğini. Bugün dağıtım şirketinden geldiler bodrum katta panodan ölçüm yaptılar tabi hemen normal deyince resimleri gösterdim bunlara güven olmaz yanlış gösteriyor deyince hemen wattmetre ona da yanlış deyince multimetre ile ölmünü gösterince pes ettiler.😀
Neymiş efendim dağıtım şirketleri uç noktaki kullanıcıları da düşünüp 3. kadame den verirlermiş voltajı.Yakın evlerde böyle çıkması normalmiş.2022 de mevzuat gereği 230volta yükseltilmiş ülke geneli.Son olarak bahaneleri millet ufo klima kullanıyormuş buda her cihaz devreye girip çıktığında pik yükselmesine sebep oluyormuş,bazı yerlerde 250 voltmuş,cihazların arkasında zaten 240 yazarmış.Ayıp olmasın diye apartmana giden panodan da elle ölçüm yaptılar binip gittiler.Hocam Şuan aldığım alet 241 de dahi kapatma yaptı.ne yapcam bilmiyorum şuana kadar buzdolabı dışında bozulan alet olmadı çok şükür gerçi oda büyük ihtimal sensör arızasıydı sırf fazla para kazansınlar diye anakartı da değiştirdiler bence 😀😬🥹

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
selamlar hayırlı geceler emmi🥰

valla ne kadar dayanır bilemem ama buzdolabı bozuldu 1500 liraya anakart değişti ,servis uyarınca farkettim voltajın yüksek geldiğini. Bugün dağıtım şirketinden geldiler bodrum katta panodan ölçüm yaptılar tabi hemen normal deyince resimleri gösterdim bunlara güven olmaz yanlış gösteriyor deyince hemen wattmetre ona da yanlış deyince multimetre ile ölmünü gösterince pes ettiler.😀
Neymiş efendim dağıtım şirketleri uç noktaki kullanıcıları da düşünüp 3. kadame den verirlermiş voltajı.Yakın evlerde böyle çıkması normalmiş.2022 de mevzuat gereği 230volta yükseltilmiş ülke geneli.Son olarak bahaneleri millet ufo klima kullanıyormuş buda her cihaz devreye girip çıktığında pik yükselmesine sebep oluyormuş,bazı yerlerde 250 voltmuş,cihazların arkasında zaten 240 yazarmış.Ayıp olmasın diye apartmana giden panodan da elle ölçüm yaptılar binip gittiler.Hocam Şuan aldığım alet 241 de dahi kapatma yaptı.ne yapcam bilmiyorum şuana kadar buzdolabı dışında bozulan alet olmadı çok şükür gerçi oda büyük ihtimal sensör arızasıydı sırf fazla para kazansınlar diye anakartı da değiştirdiler bence 😀😬🥹
Belki de basit bir arızadır dediğin gibi.İyi sana "sizin meslek ne" demediler aletleri gösterince . Bana denmişti çünkü :kiskis İş buzdolabı olunca mecburen tamam deniliyor zaten ,çünkü donmuş ürünler var, v.s :)

Geri
Üst Alt