Ölçeklendirme ve bitrate konusunda yaşanan bir sorun bu. Panel kaynaklı değil, ölü veya canlı pixel de değil tamamen (Görsellerdeki yayın özelinde yazıyorum) yukarı ölçekleme ile sunulmuş bir yayının üstüne bir de düşük bitrate ile sunulmasının negatif etkisi bu. Özellikle Netflix ve Disney gibi platformlarda bize UHD diye verdikleri yayın bile temelde çözünürlük anlamında UHD, ancak boyut anlamında kesinlikle UHD nin hak ettiği ölçüde değil.
Bunu her seferinde mümkün olan en ilkel şekilde anlatmaya çalışıyorum.
Size bu mesajı yazarken yazmayı bıraktım. Eski manzara kayıtlarımdan UHD bir video buldum kendi çekimim olan ve bu 3840x2160 çözünürlük 30 kare değeri sabit olan videoda ben çıktıların bit değerlerini değiştirdim ve hem FHD hem de UHD çözünürlükte aynı kareye 4 videoyu da ekledim ve tüm değerleri de ekrana yazdım.
Benim bu videomun süresi kabaca 4 dakika ve toplam boyutu 1.53gb ama youtube bu boyutu kendi sisteminde saklamak istemeyeceği için elbette ki bunu düşürecek. O nedenle aynı videoyu kendi drive alanıma da yükleyeceğim ve hem youtube hem de drive alanımdan linki size paylaşacağım. Bu içerikleri hem youtube linkinden hem de drive alanımdan indirip USB ile izleyin bunlar arasında dahi görüntülerde farklılık olduğunu göreceksiniz.
Neyi izlediğiniz kadar nasıl izlediğiniz de bu nedenle çok önemli. Hangi çözünürlük olduğu önemli olmakla birlikte hangi kodek, hangi uzantı, hangi kare sayısı ve hangi bitrate gibi birçok önemli ve değişken etken var. Bakınız toplasanız 4 dakikalık video ancak bunu sistemin işlemesi bile neredeyse 1 saat sürüyor.
İşte bu nedenle elinizdeki televizyonlar sizere aslında ÇOK KALİTELİ içerikler sunabilecekken depolama ve aktarım boyut sorunları nedeniyle hak ettiğiniz ölçüde yüksek kalitede yayınlar izleyemiyorsunuz.
5 dakika vaktinizi ayırıp analiz edecek bir bakış açısı ile ister aynı ekranda isterseniz devamında tek tek tam ekran olarak yayınladığım görüntülere bakın, benim daha fazla bir şey anlatmama inanın gerek kalmaz.
İşleme ve yükleme bitince linkleri burada paylaşacağım