profilo buzdolabı çalışmiyor

C Çevrimdışı

Cemil47

Aktif Üye
20 Ocak 2020
308
64
sevgili arkadaşlar buzdolabımızın ün panelin ledleri yanıyor ama çalışmiyor fişi taktığımızda motordan tık tık ses veriyor ama çalışmiyor asıl mesleğim elektronik teknikseyenim ama beyaz eşyalarda fazla anlamıyorum buzdolabın motorun üzerindeki ac kablosu 220v giriş var motorun üzerindeki üç noktaya giriş dörtgen plastiği dışa doğru çıkardım bu kısım role olabilirmi? saladım tıkır tıkır ses çıkarıyor sadece motorun üzerindeki üç nokta pimler var o pimlerin en üstekine ve en altıkine biri faz biri nötür bağladım diğer boş kalan olanı karşıdakine kısa devreyl test etim motor çalışmadı biraz tepesine dokunduğumda biraz ısınma vardı motor bozuk ola bilirmi motorun test etmek nasıl bir işlem veya ölçüm yapmalıyım buzdolabım model henüz bilmiyorum yakın zamanda resim çekip ekliyeceğim yardımcı olursanız sevinirim.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,683
65
Doğru yapmışsın, yani yaptığın yöntem ile kontrol edilir ama uzun çalıştırılmaz (3 adet lastik şişirme pompası yaptığımdan azıcık biliyorum) , Ben olsaydım önce motordaki üç yere giren röleyi alıp denerdim hemen ki yıllar önce denemiştim kendi dolabımızda,hatta motoru da alıp montelemiştim ama kaynak ve gaz basmayı bir ustaya yaptırmıştım :) Tabii sevgili By_Trol By_Trol un da yazacağını bekleyelim :ok

By_Trol Çevrimdışı

By_Trol 

Administrator
24 Ağu 2019
15,017
C Cemil47 Dolapta inverter motor mu ? Standart motor mu? Kullanılmış bilmek gerekir motor üzerindeki etiketin net resmini buraya ekleyin inverter motor kullanılmışsa yaptığınız kablo bağlantısı ile çalışmaz. Standart motor kullanılmışsa yaptığınız uygulama kısmen doğru neden kısmen doğru orada gördüğünüz üç adet bağlantı ucunun iki tanesi ana uç diğeri yardımcı uç şimdi gelelim kısmen konusuna siz hangi ucu kısa devre yaptınız tam kısa devre yapılmayacak siz elektronikçisiniz üç bacaktaki ohm değerini ölçün biri yukarıdaki olmak kaydı ile alttakilerden biri az ohm gösterecek diğeri çok bu az ohm gösterenlere faz ile nötr bağlantısını yapın fişi prize takar takmaz alttaki kablo bağlı ucu boşta kalan yardımcı sargı ucuna tornavida yardımı ile bir anlık kısa devre yapın tornavidayı geri çekin kompresör çalışırsa bahsettiğiniz siyah kutu içerisinde röle ile termik var onlar değişecek çalışmaz ise kompresör arızalıdır. Kısa devreyi sabit yaparsan kompresör ısınır yardımcı uca direk bağlantı yaparsan kopresör çalışmaz ısınır. Yardımcı uc kapasitör veya role ile tetiklenmek içindir.

C Çevrimdışı

Cemil47

Aktif Üye
20 Ocak 2020
308
64
C Cemil47 Dolapta inverter motor mu ? Standart motor mu? Kullanılmış bilmek gerekir motor üzerindeki etiketin net resmini buraya ekleyin inverter motor kullanılmışsa yaptığınız kablo bağlantısı ile çalışmaz. Standart motor kullanılmışsa yaptığınız uygulama kısmen doğru neden kısmen doğru orada gördüğünüz üç adet bağlantı ucunun iki tanesi ana uç diğeri yardımcı uç şimdi gelelim kısmen konusuna siz hangi ucu kısa devre yaptınız tam kısa devre yapılmayacak siz elektronikçisiniz üç bacaktaki ohm değerini ölçün biri yukarıdaki olmak kaydı ile alttakilerden biri az ohm gösterecek diğeri çok bu az ohm gösterenlere faz ile nötr bağlantısını yapın fişi prize takar takmaz alttaki kablo bağlı ucu boşta kalan yardımcı sargı ucuna tornavida yardımı ile bir anlık kısa devre yapın tornavidayı geri çekin kompresör çalışırsa bahsettiğiniz siyah kutu içerisinde röle ile termik var onlar değişecek çalışmaz ise kompresör arızalıdır. Kısa devreyi sabit yaparsan kompresör ısınır yardımcı uca direk bağlantı yaparsan kopresör çalışmaz ısınır. Yardımcı uc kapasitör veya role ile tetiklenmek içindir.
Ustam servis geldi baktı motor yanmış dedi

Geri
Üst Alt