Pratik, Lezzetli ve Sağlıklı: Yulaf Tarifi

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,735
40
Selamlar;

Her ne kadar Canan Karatay hocamız yulaf önermese de, yulafın at yiyeceği olduğunu, bu kadar yulafı yedirecek at bulamadıkları için insanlara yedirmeye çalıştıklarını iddia etse de, ben kendisine katılmıyor, ve yulafın çok sağlıklı bir besin olduğunu düşünüyorum 😀

Eser miktarda gluten içeriyor, bu nedenle gluten intoleransı oranlar önce küçük miktarlarda deneyerek başlamalı veya glutensiz olanlarını tercih etmeli. Aslında yulaf gluten içermiyor fakat Türkiye'deki üreticiler arpa, buğday gibi gluten içeren ürünler ile aynı tesiste üretim yaptığı için, dolaylı olarak onlarla temas ediyor.

Yakın çevremden bazı tanıdıklarım hiç pişirmeden, direkt olarak üzerine süt dökerek yemeye çalıştıkları için tadını beğenmiyor ve yulaftan soğuyorlar. O şekilde gerçekten güzel olmuyor. Pişirilerek yenmesi hijyen açısından hem daha güvenli, hem daha lezzetli. Diğer yandan pişirme işlemi uygulandığında, vücudun ham yulaftan alamayacağı bazı besin değerlerinin açığa çıkmasını ve vücut tarafından emilmesini sağlıyormuş. En azından Harvard'daki doktor amcam öyle söylüyor;

Tarif çok basit, belki bir çoğunuz aşinasınızdır, ben bilmeyenler için paylaşmak istedim;
- Yiyebileceğimiz miktarda (örneğin 50 gr) yulafı bir kase içine alıp, üzerine yaklaşık 1-2 cm geçecek kadar kaynamış su ekliyoruz ve 3-5 dakika kadar bekliyoruz. Yulaf tüm suyu içine çekip yumuşacık oluyor. Üzerine de tercihinize ve damak zevkinize göre istediğiniz her şeyi katıp lezzetli hale getirebilirsiniz. Benim önerilerim, fıstık ezmesi, fındık ezmesi, hindistan cevizi, tarçın ve protein oranını arttırmak istiyorsanız 1 ölçek protein tozu. Kakao, keçiboynuzu pekmezi, meyve parçaları veya püresi (muz, çilek vb.) de koyabilirsiniz, tamamen sizin damak zevkinize kalmış.

Yulaf.jpg

Yulaf_2bb663d23f283230e.jpg


Sağlık açısından faydaları anlatmakla bitmez sanırım, bunu günde 1 öğün yediğinizde kabızlık yaşama şansınız pek yok. Bizim ailenin neredeyse tamamı günde 1 öğün yulaf tüketiyor.
İnce öğütülmüş olanlarını almanızı öneririm. BİM'de satılan Performans marka yulafı da çok tükettim ancak Eti'nin Lifalif'i bize biraz daha güzel geldi.
 
slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Ellerinize sağlık. Yine faydalı bir konu olmuş. Eğer sakıncası yoksa bende öne çıkarılan tezlere ilişkin birkaç bilgi paylaşayım;

Normalde Canan hocamızı fazla medyatik! olduğu için çok canla başla takip etmiyorum. Ancak her ikinizin haklı olduğu durumlar mevcut.

Yulaf ve yüksek lif içeren karbonhidrat kabukları, sapları belirli bir süre hayvan beslenmesinden bile uzaklaştırıldı. Nedeni besin içeriği olmaması ve yüksek miktarda selüloz içermesi idi. Bu nedenle sindirim sisteminde gereksiz yer kaplayacağı düşüncesiydi. Ancak bizler bugün biliyoruz ki yulaf, saman gibi kaba yemler özellikle gevişenlerde selüloz sindirimi ile bypass proteine oluşturuluyor. Bu proteinler gerek süt kalitesi, gerek yapısal proteinlere katkısı açısından çok önemli. Bu kısmı hayvanlar için olan özet kısmı.

Gelelim bizim için faydasına. Bizler carnivor (Etçil) özelliklerimiz nesiller boyu daha gelişmiş olduğu için selülozu sindiremiyoruz. Ancak bu yüksek lif içeriği tükettiğimiz anlamına geliyor. Ayrıca yulafın ısı ile muamelesi midede bir miktar malt oluşumuna olanak sağlıyor. Bu da hem sindirim sistemimizin rahatlamasına hem de böbrek fonksiyonlarımızı desteklemeye yarıyor. (Hani şu sarı köpüklü şeyin taş riski olanlarda tüketilmesi.) :)

Dolayısıyla yapay kaynaklardan lif, kolajen v.s. alacağım diye uğraşmaktansa yiyelim yulafı. ;)

Not: Yulafın ülkemizde kafamı karıştıran en önemli yanı fiyatı. Bence olmaz, olmamalı.
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,735
40
Ellerinize sağlık. Yine faydalı bir konu olmuş. Eğer sakıncası yoksa bende öne çıkarılan tezlere ilişkin birkaç bilgi paylaşayım;

Normalde Canan hocamızı fazla medyatik! olduğu için çok canla başla takip etmiyorum. Ancak her ikinizin haklı olduğu durumlar mevcut.

Yulaf ve yüksek lif içeren karbonhidrat kabukları, sapları belirli bir süre hayvan beslenmesinden bile uzaklaştırıldı. Nedeni besin içeriği olmaması ve yüksek miktarda selüloz içermesi idi. Bu nedenle sindirim sisteminde gereksiz yer kaplayacağı düşüncesiydi. Ancak bizler bugün biliyoruz ki yulaf, saman gibi kaba yemler özellikle gevişenlerde selüloz sindirimi ile bypass proteine oluşturuluyor. Bu proteinler gerek süt kalitesi, gerek yapısal proteinlere katkısı açısından çok önemli. Bu kısmı hayvanlar için olan özet kısmı.

Gelelim bizim için faydasına. Bizler carnivor (Etçil) özelliklerimiz nesiller boyu daha gelişmiş olduğu için selülozu sindiremiyoruz. Ancak bu yüksek lif içeriği tükettiğimiz anlamına geliyor. Ayrıca yulafın ısı ile muamelesi midede bir miktar malt oluşumuna olanak sağlıyor. Bu da hem sindirim sistemimizin rahatlamasına hem de böbrek fonksiyonlarımızı desteklemeye yarıyor. (Hani şu sarı köpüklü şeyin taş riski olanlarda tüketilmesi.) :)

Dolayısıyla yapay kaynaklardan lif, kolajen v.s. alacağım diye uğraşmaktansa yiyelim yulafı. ;)

Not: Yulafın ülkemizde kafamı karıştıran en önemli yanı fiyatı. Bence olmaz, olmamalı.
Estağfurullah hocam, katkılarınız olursa daha çok memnun olurum.

Selülöz konusunu ilk defa duydum, bunu araştıracağım 🙂

Yulafa karşı olan kısım daha çok tahıla karşı olanlardı. İnsanın kendine yaptığı en büyük zararlardan bir tanesinin de tahıl ürünlerinin keşfedilmesi olduğunu savunuyorlar. Tahılı beslenme planından çıkarınca da geriye tüketilecek pek bir şey kalmıyor. İmkan olsa da keşke sadece protein ve sebze ile beslensek ama zor. Ben mercimeksiz, fasulyesiz bir hayat düşünemiyorum 🙂
 
slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Estağfurullah hocam, katkılarınız olursa daha çok memnun olurum.

Selülöz konusunu ilk defa duydum, bunu araştıracağım 🙂

Yulafa karşı olan kısım daha çok tahıla karşı olanlardı. İnsanın kendine yaptığı en büyük zararlardan bir tanesinin de tahıl ürünlerinin keşfedilmesi olduğunu savunuyorlar. Tahılı beslenme planından çıkarınca da geriye tüketilecek pek bir şey kalmıyor. İmkan olsa da keşke sadece protein ve sebze ile beslensek ama zor. Ben mercimeksiz, fasulyesiz bir hayat düşünemiyorum 🙂
Tahıl bazlı (Kuru bakliyat diyebileceğimiz) proteinleri havadan mı alacağız o zaman. :)
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,735
40
Tahıl bazlı (Kuru bakliyat diyebileceğimiz) proteinleri havadan mı alacağız o zaman. :)
Et dışı proteine pek değer vermiyorlar ya hani; amino asit zinciri eksik ve de bioyararlanım oranı zayıf olduğu iddia ediliyor. Hatta vücut geliştirme camiasında fasulye, mercimek gibi besinler protein hesabına dahil edilmiyor, sadece karbonhidrat kaynağı olarak bakılıyor 🙂

Şundan bahsediyorum;

bio.png

plant.jpg
 
slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Et dışı proteine pek değer vermiyorlar ya hani; amino asit zinciri eksik ve de bioyararlanım oranı zayıf olduğu iddia ediliyor. Hatta vücut geliştirme camiasında fasulye, mercimek gibi besinler protein hesabına dahil edilmiyor, sadece karbonhidrat kaynağı olarak bakılıyor 🙂

Şundan bahsediyorum;

bio.png

plant.jpg
Bu çalışmalara ben şöyle bakıyorum; ilk mesajda anlattığım gibi bypass protein çalışmaları yapılmadan önce "Saman diye birşey yok." diyenler (Gerçi hala diyen çevre mevcut) daha sonra çalışmalarını güncelledi. Ki dikkat ettiyseniz bu çalışmada da yararlanılabilir oranlar sıfır değil. Ayrıca test ortamı (gelişmekte olan erkek kobay) değiştirilip, farklı örneklemlerle bu testler geliştirilebilir.

Hatta böyle düşünenleri ve bu raporları veganların önüne koyup izlemek bile gerekebilir. :)
 
Son düzenleme:
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,817
Bulduğum her türlü protein, karbonhidrat kaynağını tüketirim. :kiskis
Farklı aminoasit zincirine sahip besinlerin vucut gelişimi için daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Benim yulaf tarifim daha farklı.!
100gr yulafı kaseye koyup direk gömüyorum :haha
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,735
40
Bulduğum her türlü protein, karbonhidrat kaynağını tüketirim. :kiskis
Farklı aminoasit zincirine sahip besinlerin vucut gelişimi için daha iyi olduğunu düşünüyorum.

Benim yulaf tarifim daha farklı.!
100gr yulafı kaseye koyup direk gömüyorum :haha
Maşallah 😀
 
T Çevrimdışı

TC Yıldırım

Kayıtsız / Doğrulanmamış
Hiç sevmem yulafı ben sütle vs denedim sarmadı :hihi
 
Geri
Üst Alt