Samurai
Moderatör
- 3 Ağu 2021
- 2,735
- 40
Selamlar;
Her ne kadar Canan Karatay hocamız yulaf önermese de, yulafın at yiyeceği olduğunu, bu kadar yulafı yedirecek at bulamadıkları için insanlara yedirmeye çalıştıklarını iddia etse de, ben kendisine katılmıyor, ve yulafın çok sağlıklı bir besin olduğunu düşünüyorum
Eser miktarda gluten içeriyor, bu nedenle gluten intoleransı oranlar önce küçük miktarlarda deneyerek başlamalı veya glutensiz olanlarını tercih etmeli. Aslında yulaf gluten içermiyor fakat Türkiye'deki üreticiler arpa, buğday gibi gluten içeren ürünler ile aynı tesiste üretim yaptığı için, dolaylı olarak onlarla temas ediyor.
Yakın çevremden bazı tanıdıklarım hiç pişirmeden, direkt olarak üzerine süt dökerek yemeye çalıştıkları için tadını beğenmiyor ve yulaftan soğuyorlar. O şekilde gerçekten güzel olmuyor. Pişirilerek yenmesi hijyen açısından hem daha güvenli, hem daha lezzetli. Diğer yandan pişirme işlemi uygulandığında, vücudun ham yulaftan alamayacağı bazı besin değerlerinin açığa çıkmasını ve vücut tarafından emilmesini sağlıyormuş. En azından Harvard'daki doktor amcam öyle söylüyor;
Tarif çok basit, belki bir çoğunuz aşinasınızdır, ben bilmeyenler için paylaşmak istedim;
- Yiyebileceğimiz miktarda (örneğin 50 gr) yulafı bir kase içine alıp, üzerine yaklaşık 1-2 cm geçecek kadar kaynamış su ekliyoruz ve 3-5 dakika kadar bekliyoruz. Yulaf tüm suyu içine çekip yumuşacık oluyor. Üzerine de tercihinize ve damak zevkinize göre istediğiniz her şeyi katıp lezzetli hale getirebilirsiniz. Benim önerilerim, fıstık ezmesi, fındık ezmesi, hindistan cevizi, tarçın ve protein oranını arttırmak istiyorsanız 1 ölçek protein tozu. Kakao, keçiboynuzu pekmezi, meyve parçaları veya püresi (muz, çilek vb.) de koyabilirsiniz, tamamen sizin damak zevkinize kalmış.
Sağlık açısından faydaları anlatmakla bitmez sanırım, bunu günde 1 öğün yediğinizde kabızlık yaşama şansınız pek yok. Bizim ailenin neredeyse tamamı günde 1 öğün yulaf tüketiyor.
İnce öğütülmüş olanlarını almanızı öneririm. BİM'de satılan Performans marka yulafı da çok tükettim ancak Eti'nin Lifalif'i bize biraz daha güzel geldi.
Her ne kadar Canan Karatay hocamız yulaf önermese de, yulafın at yiyeceği olduğunu, bu kadar yulafı yedirecek at bulamadıkları için insanlara yedirmeye çalıştıklarını iddia etse de, ben kendisine katılmıyor, ve yulafın çok sağlıklı bir besin olduğunu düşünüyorum
Eser miktarda gluten içeriyor, bu nedenle gluten intoleransı oranlar önce küçük miktarlarda deneyerek başlamalı veya glutensiz olanlarını tercih etmeli. Aslında yulaf gluten içermiyor fakat Türkiye'deki üreticiler arpa, buğday gibi gluten içeren ürünler ile aynı tesiste üretim yaptığı için, dolaylı olarak onlarla temas ediyor.
Yakın çevremden bazı tanıdıklarım hiç pişirmeden, direkt olarak üzerine süt dökerek yemeye çalıştıkları için tadını beğenmiyor ve yulaftan soğuyorlar. O şekilde gerçekten güzel olmuyor. Pişirilerek yenmesi hijyen açısından hem daha güvenli, hem daha lezzetli. Diğer yandan pişirme işlemi uygulandığında, vücudun ham yulaftan alamayacağı bazı besin değerlerinin açığa çıkmasını ve vücut tarafından emilmesini sağlıyormuş. En azından Harvard'daki doktor amcam öyle söylüyor;
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Tarif çok basit, belki bir çoğunuz aşinasınızdır, ben bilmeyenler için paylaşmak istedim;
- Yiyebileceğimiz miktarda (örneğin 50 gr) yulafı bir kase içine alıp, üzerine yaklaşık 1-2 cm geçecek kadar kaynamış su ekliyoruz ve 3-5 dakika kadar bekliyoruz. Yulaf tüm suyu içine çekip yumuşacık oluyor. Üzerine de tercihinize ve damak zevkinize göre istediğiniz her şeyi katıp lezzetli hale getirebilirsiniz. Benim önerilerim, fıstık ezmesi, fındık ezmesi, hindistan cevizi, tarçın ve protein oranını arttırmak istiyorsanız 1 ölçek protein tozu. Kakao, keçiboynuzu pekmezi, meyve parçaları veya püresi (muz, çilek vb.) de koyabilirsiniz, tamamen sizin damak zevkinize kalmış.
Sağlık açısından faydaları anlatmakla bitmez sanırım, bunu günde 1 öğün yediğinizde kabızlık yaşama şansınız pek yok. Bizim ailenin neredeyse tamamı günde 1 öğün yulaf tüketiyor.
İnce öğütülmüş olanlarını almanızı öneririm. BİM'de satılan Performans marka yulafı da çok tükettim ancak Eti'nin Lifalif'i bize biraz daha güzel geldi.