Philips 65PUS8602 PWM kontrolcüsünün iptali

dewamke Çevrimdışı

dewamke 

Yeni Üye
17 Kas 2020
7
33
Philips 65PUS8602 televizyonuna sahibim. Samsungun quantum dot panelini kullanan edge-led aydınlatmaya sahip genel olarak üst seviye iddiasında olan bir tv. İddia tamam ama beni çok rahatsız eden ve sadece benim ürünüme has olmayan bir sorunu var. Buradaki üstadlara sormak, olursa yardımlarını almak istiyorum.

Televizyon panelin 100hz olmasında dolayı harekette bulanıklığı önlemek aynı zamanda ve öncelikli amaç olarak led parlaklık kontrolü yapmak ve enerji tasarrufu amaçlı olarak pwm yani Pulse With Modulation kullanıyor. Buraya kadar bir sorun yok. Bu teknoloji günümüzde birçok cihazda belirli amaçlarla kullanılıyor ancak sorun Pwm nin çalışma frekansının çok düşük olması.(tahminim 120hz) Bu teknoloji daha yüksek frekanslarda kullandığında -mesela 960hz diyelim- neredeyse fark edilmez oluyor ve bir soruna yol açmıyor. Ancak benim televizyonumda olduğu gibi düşük frekanslarda kullanıldığında göz yorgunluğu baş ağrısı ve mide bulantısına sebep olabiliyor. Kişiden kişiye değişen bu pwm hassasiyetine ne yazık ki ben sahibim. En azından bu kadar düşük frekanslarda!

Bu uzun girizgahtan sonra sorumu sorayım. Tüm eksilerini göze alarak bu pwm kontrolcüsünü iptal etme, sökme ya da çok daha yüksek frekansta çalışmasını sağlama imkanım var mıdır? Mesela yapılabilir ama ledler tv çalıştıkça %100 parlaklıkta olacaktır. Bu kabulüm. Hareketli 60 hz görüntü de bulanıklık olacaktır. Bu da kabulüm. Elektrik tüketimi artacaktır. Bu da kabul. Kısacası bu sorun benim için o kadar can sıkıcı ki kökünden çözmek istiyorum. Tv çalışabildiği sürece diğer tüm eksileri kabul edeceğim.

Bu titremeye sebep olacak BFI ( Black Frame Insertion) gibi “hareket” teknolojilerini kullanmadığımı söyleyeyim. Yani titreşimin nedeni hareket ayarları değil bunu da son not olarak belirtmek istedim çünkü sebep olarak akla bu da gelebilir.

Cevaplarınız ve yardımlarınız için teşekkürler şimdiden. Özellikle Adem Bey de teknik bilgisiyle bir göz atabilirse çok sevinirim.
 
Horizon707 Çevrimdışı

Horizon707 

Süper Üye
4 Eyl 2020
795
PWM i bazen düşük parlaklıklara inmek için kullanıyorlar sadece, farklı parlaklık seviyelerinde test yaptınız mı? Bu problemin üst seviye denen bir TV'de olması ilginç genelde giriş segment telefon ekranlarında olur böyle sorunlar. Misal %60 üstü DC kontroldür %60 altında PWM e gecer.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Eski Samsung TVler için şöyle bir modifikasyon buldum ama uğraştırıcı ve zor bir çözüm yine de incelmenizde fayda olabilir.
 
dewamke Çevrimdışı

dewamke 

Yeni Üye
17 Kas 2020
7
33
PWM i bazen düşük parlaklıklara inmek için kullanıyorlar sadece, farklı parlaklık seviyelerinde test yaptınız mı? Bu problemin üst seviye denen bir TV'de olması ilginç genelde giriş segment telefon ekranlarında olur böyle sorunlar. Misal %60 üstü DC kontroldür %60 altında PWM e gecer.
Evet ne yazık ki tüm parlalık değerlerinde mevcut. %100 parlaklıkta dahi titreşim aynı oranda. Frekans hiç yükselmiyor ya da tamamen ortadan kalkmıyor.
 
Horizon707 Çevrimdışı

Horizon707 

Süper Üye
4 Eyl 2020
795
Evet ne yazık ki tüm parlalık değerlerinde mevcut. %100 parlaklıkta dahi titreşim aynı oranda. Frekans hiç yükselmiyor ya da tamamen ortadan kalkmıyor.
TV modeliniz özelinde bir araştırma yapayım o zaman, öyle bir şey olmaması lazım neden üst segment bir TV de böyle kötü bir durum olsun anlamadım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

TV satın aldığınızdan beri böyle mi yoksa yakın zamanda mı fark ettiniz bu problemi?
 
dewamke Çevrimdışı

dewamke 

Yeni Üye
17 Kas 2020
7
33
TV modeliniz özelinde bir araştırma yapayım o zaman, öyle bir şey olmaması lazım neden üst segment bir TV de böyle kötü bir durum olsun anlamadım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

TV satın aldığınızdan beri böyle mi yoksa yakın zamanda mı fark ettiniz bu problemi?
İlk günden beri böyle, showroomda bana özel mi diye yine aynı modele bakmıştım o da böyleydi. Bu arada attığınız linki inceleyeceğim ancak ilk bakışta gerçekten de çok karmaşık göründü gözüme. Ben daha çok ‘mağara adamı‘ tarzı bir yaklaşımla bu pwm kontrolcüsünü tamamen söküp atmak karşılığında tv nin led parlaklığını kontrol edebilme şanşımı yitirsemde dümdüz yanan ledlere ulaşmak istiyorum ancak tabi böyle bir şey mümkün mü o konuda teknik bir bilgim yok.

Bir de rtings gibi güvendiğim sitelerin testlerinde samsungun 2018 yılı için üst seviye olan modellerinde de bunun olduğunu gördüm mesela q9fn/q9/q9f serisinde ve bir alt seri olan q8‘lerde yine arka aydınlatma değerinden bağımsız bir titreme var ve bu ’film modu’ dışında 120hz. Bir tek film modunda bu 480hz değerine yükseliyor. Bende burdaki benzerliklerle kafamda birleştirmeler yapıyorum. Model yılları yakın, panel samsung vs gibi... ve sonunda şu kanıya varıyorum. Benim televizyonumda 480hz olayı hiç yok geri kalan uygulama Samsung’un uygulamasıyla aynı.

Ne yaparsan yap, arka aydınlatmayı %100 yap, oyun modu, film modu, ISF gece modu seç hiç farketmeden sürekli olarak pwm ile açılıp kapanan ve bunu 120hz de çok rahatsız edici şekilde yapan bir televizyonum var
 
hosbulduk Çevrimdışı

hosbulduk 

TFC Team
9 Kas 2018
3,721
Konuyu laptop icin incelemisler ve parlakligi en sonda kullanmayi cözüm olarak önermisler,o da sizde etkili olmamis. Icerik 2017 ye ait.

**ALINTI*​

Darbe genişlik modülasyonundan (PWM) neden başımız ağrıyor?​

Test raporlarımızda, genellikle düşük frekansta darbe genişlik modülasyonlu (PWM) ekranları negatif olarak vurgularız - ama neden? Bu makale darbe genişlik modülasyonu (PWM) teknolojisine daha yakından bakmakta ve belirli PWM frekanslarının kullanıcılar için neden zararlı olabileceğini tartışmaktadır.
Christian Reverand , ✓ Felicitas Krohn ( Katherine Bodner ),Aralık 20, 2017


Giriş​

İngilizce makalenin orijinal versiyonu bulunabilir .
Dizüstü bilgisayar ekranlarında darbe genişlik modülasyonunu (PWM) fark edersek ( % 99'a varan parlaklık seviyesinde veya % 90'a kadar ), bunu kötü bir şey olarak görürüz. PWM ile bir monitör kullanan kullanıcılar genellikle ağrılı gözlerden ve baş ağrısından şikayet ederler. Fakat PWM tam olarak nedir ve neden bazı insanlarda bu semptomları tetikler?


PWM hakkında konuşmadan önce, sinyal türlerinin birkaç temelini ele alalım. İki temel sinyal türü vardır - analog ve dijital. Analog sinyaller değişken bir yoğunluğa sahiptir -% 0'dan (kapalı)% 100'e (maksimum), bu sayede örneğin ekran parlaklığı veya fan hızı için farklı seviyeler ayarlanabilir. Dijital sinyallerin tonlamaları yoktur: açık veya kapalı olabilirler. Bu, dijital alandaki parlaklığı basitçe düzenlemenin imkansız olduğu anlamına gelir.
Bununla birlikte, dijital sinyal düzenleyiciler analog bir kontrole göre daha ucuzdur, daha küçüktür, enerji açısından daha verimli ve kullanımı daha kolaydır. PWM, analog sinyallerin işlevlerini sürdürürken (hatta iyileştirirken) dijital sinyal düzenleyicilerden yararlanmak için kullanılır.

PWM nedir?​













% 100'den% 0'a kadar farklı parlaklık seviyelerinde PWM testleri.

PWM ile, normal analog sinyale benzer sonuçlar elde etmek için dijital sinyal çok yüksek bir frekansta tekrar tekrar açılıp kapatılır. Örneğin, ekran parlaklığının% 70'ine ulaşmak için, dijital sinyal ekranı% 70 oranında açmalı ve% 30'unda kapatmalıdır. İki durum arasındaki değişim, Hertz (Hz) cinsinden ölçülen bir frekansla veya saniyedeki değişiklik sayısıyla çok hızlı gerçekleşir. Frekans ne kadar hızlı olursa, "kapalı" fazları o kadar az fark ederiz - ta ki etki artık analog sinyalinkinden ayırt edilemeyene kadar.
PWM gerekli mi? Kısaca: evet. PWM günümüzde sadece LCD parlaklığı için kullanılmıyor, aynı zamanda elektronik cihazlarda çoğu kontrol türü için de kullanılıyor. Servo motorlar ve fan hızları (bir bilgisayarın kasa fanlarının bazen "PWM kullanma" olarak tanımlandığını fark etmiş olabilirsiniz), PWM kullanmanın iki yaygın örneğidir. Akıllı telefonlarda bulunanlar gibi yeni teknolojiler çok küçüktür ve analog denetleyiciler gibi alternatifleri kullanabilmek için çok az güç tüketimi için tasarlanmıştır.

PWM neden göz batmasına, mide bulantısına ve baş ağrısına neden olur?​

Bize göre, bir ekranda düşük PWM frekansları arzu edilmez, çünkü bu, kullanıcılarda gözlerde ağrı, mide bulantısı ve baş ağrısına neden olabilir. Bunun nedeni, ekranın gözle görülür derecede düşük bir frekansta yanıp sönmesi ve göz bebeğinin sürekli olarak genişlemesine ve büzülmesine neden olmasıdır.

PWM'nin frekansı yeterince yüksekse, insan gözünün flicker füzyon eşiği nedeniyle kullanıcılar için daha az soruna neden olur. Gözün bu işlevi, frekans yeterince yüksek olduğunda titreyen ışığın sürekli ışık olarak görülmesini sağlar. Sıklık çok düşükse, yukarıda belirtilen belirtiler ortaya çıkabilir ve kullanıcılar için sorunlara neden olabilir. Görüntü her zaman LCD monitörlerle görülebildiği ve sadece arka plan aydınlatması açılıp kapatıldığı için, görüntü aynı kalırken parlaklık kontrol edilebilir. Ne yazık ki, Retro-PC-Mania tarafından yapılan bir araştırmanın doğruladığı gibi, günümüzde çoğu ekran, sağlık riskleri olmadan kullanılabilmek için çok yüksek bir maksimum parlaklık ile tasarlandı. Bu nedenle kullanıcılar cihazlarını daha düşük parlaklık seviyesinde kullanmalı, hasarı önlemek için (ekrana bağlı olarak yaklaşık% 30 - 40), bu da iyi PWM'nin önemini daha da artırır. Parlaklık seviyesi ne kadar düşükse, ekran açık olduğundan daha uzun süre kapalı kaldığından yüksek PWM frekansına sahip olmak o kadar önemlidir. Bu nedenle, ekranın açıldığı fazlar arasındaki aralık, tek tip görünecek kadar kısa olmalıdır. Örneğin, Dell XPS 15 2016 (9550) Infinity Edge'in PWM testine bir göz atın - PWM titreşimi, parlaklığın yalnızca% 10'una kadar fark edilebilir. ekranın açıldığı yerde, eşit bir şekilde görünecek kadar kısa olun. Örneğin, Dell XPS 15 2016 (9550) Infinity Edge'in PWM testine bir göz atın - PWM titreşimi, parlaklığın yalnızca% 10'una kadar fark edilebilir. ekranın açıldığı yerde, eşit bir şekilde görünecek kadar kısa olun. Örneğin, Dell XPS 15 2016 (9550) Infinity Edge'in PWM testine bir göz atın - PWM titreşimi, parlaklığın yalnızca% 10'una kadar fark edilebilir.

Ekran titriyor / PWM (Darbe Genişliği Modülasyonu)​


Bir ekranın parlaklığını kontrol etmenin ucuz bir yolu, aydınlatmayı periyodik olarak açıp kapatmaktır. Buna PWM (darbe genişlik modülasyonu) adı verilir Bu geçiş, insan gözünün herhangi bir titreme algılamaması için yüksek bir frekansta gerçekleştirilmelidir. Frekans çok düşükse, bu yorgunluk belirtilerine, göz yanmasına, baş ağrısına ve ayrıca gözle görülür titremeye neden olabilir.
Titreme / PWM algılandı362 Hz≤% 10 parlaklık


Ekran,% 10 ve altında ayarlanmış bir parlaklık ile 362 Hz'de (büyük olasılıkla darbe genişlik modülasyonu PWM nedeniyle) titriyor. Bunun üzerinde titreme olmamalıdır.
362 Hz frekansı nispeten yüksektir ve bu nedenle çoğu insan için herhangi bir soruna neden olmamalıdır. Raporlara göre hassas kullanıcıların 500 Hz ve üzerinde bile bir titreme algılaması gerekiyor.
Karşılaştırıldığında: Test edilen tüm cihazların% 51'i parlaklığı azaltmak için PWM kullanmadı. PWM kullanılmışsa, ortalama 9604 (minimum 5, maksimum 142900) Hz frekansında.

İnsanların başının derde girdiği sınırın kullanıcıdan kullanıcıya farklılık gösterdiğini anlamak da önemlidir. Her insan farklı tepki verir ve bazıları pahalı üst düzey ekranlarda bile sorun yaşarken, diğerleri en kötü ekrandan bile asla baş ağrısı çekmez. Yukarıda görüldüğü gibi, 362 Hz'lik bir PWM frekansı, normalde görünür PWM'den etkilenen çoğu kullanıcı için bir sorun değildir, çoğu kişi tarafından görülebilir olsa bile. tarafından yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaPWM frekansları 100 Hz ile 400 Hz arasında olduğunda LED titremesinin etkilerinin insanlar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini doğrular. PWM titreşimi nedeniyle ortaya çıkan stroboskopik etkilerin tehlikeleri bile 2.500 Hz frekansa kadar ortaya çıkabilir - insan gözünün titreşimi artık fark edemediği bir frekans. Ancak 20 Hz PWM ekran ile titreme tüm kullanıcılar tarafından açıkça görülebilir.

Çözüm nedir?​

Bir çeşit patchwork çözümü, PWM'den kaçınmak için ekranı her zaman maksimum parlaklıkta kullanmak olacaktır. PWM yalnızca% 100'ün altında ve% 0'ın üzerinde kullanıldığından,% 100 parlaklığa sahip bir ekran, düşük PWM frekansında bile herhangi bir hasara neden olamaz. Kontrast oranını ve renkleri kendi grafik kartı yazılımınızda (dizüstü bilgisayarda hangi grafik kartının kullanıldığına bağlı olarak Nvidia Kontrol Paneli, AMD Catalyst Kontrol Merkezi veya Intel Grafik Kontrol Paneli) ayarlayarak ekranın da maksimumda olması mümkündür. Parlaklık daha koyu görünüyor. Ancak bu kontrastı kötüleştirir ve düşük parlaklığın pil ömrü üzerindeki olumlu etkisi de kaybolur. Dolayısıyla bu, parlaklığı azaltmak için en uygun çözüm değildir.
Diğer çözüm, ekran üreticilerinin tüm alanlarda PWM frekansını iyileştirmeye daha fazla dikkat etmeleri olabilir. Ayrıca kullanıcılar için sorun yaratmayan ekranlar üretmeye çalışmalıdırlar. Retro-PC-Mania ve Dial GmbH tarafından yapılan iki çalışmada, 3.000 Hz'lik PWM LED frekansından daha fazla göz sorunu bulunmadı. Ne yazık ki, son kullanıcıların bu seçenek üzerinde herhangi bir kontrolü yoktur - ancak PWM'den etkilenen kullanıcılar için tek gerçek çözüm budur. Neyse ki, giderek daha fazla cihaz daha yüksek PWM frekansları kullanıyor - örneğin 26 KHz (26.000 Hz) PWM frekansı ile artık kimse için sorun olmayacak. Ancak bu, ekranlar için standart olmaktan uzaktır. O zamana kadar, akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar ekranları ve ölçülen PWM frekansları listemiz size yardımcı olabilir .

sonuç​

PWM, günümüzde her tür elektronik cihazda kullanılmaktadır ve modern bir cihazda teknolojiden kaçmak neredeyse imkansızdır. Temel olarak, PWM kötü bir şey değildir, ancak teknolojinin ekranlarda yetersiz kullanımı kullanıcılar için gerçek sağlık sorunlarına yol açabilir. Umarım, ekran üreticileri gelecekte durumu iyileştirmek için çalışacaktır. Özellikle dizüstü bilgisayar ekranlarında PWM frekansları, masaüstü ekranlara ve hatta akıllı telefon ekranlarına kıyasla oldukça yetersizdir. Yakın gelecekte tüm ekranlar benzer şekilde iyi bir kaliteye ulaşabilirse mutlu oluruz.
 
dewamke Çevrimdışı

dewamke 

Yeni Üye
17 Kas 2020
7
33
Konuyu laptop icin incelemisler ve parlakligi en sonda kullanmayi cözüm olarak önermisler,o da sizde etkili olmamis. Icerik 2017 ye ait.

**ALINTI*​

Darbe genişlik modülasyonundan (PWM) neden başımız ağrıyor?​

Test raporlarımızda, genellikle düşük frekansta darbe genişlik modülasyonlu (PWM) ekranları negatif olarak vurgularız - ama neden? Bu makale darbe genişlik modülasyonu (PWM) teknolojisine daha yakından bakmakta ve belirli PWM frekanslarının kullanıcılar için neden zararlı olabileceğini tartışmaktadır.
Christian Reverand , ✓ Felicitas Krohn ( Katherine Bodner ),Aralık 20, 2017


Giriş​

İngilizce makalenin orijinal versiyonu bulunabilir .
Dizüstü bilgisayar ekranlarında darbe genişlik modülasyonunu (PWM) fark edersek ( % 99'a varan parlaklık seviyesinde veya % 90'a kadar ), bunu kötü bir şey olarak görürüz. PWM ile bir monitör kullanan kullanıcılar genellikle ağrılı gözlerden ve baş ağrısından şikayet ederler. Fakat PWM tam olarak nedir ve neden bazı insanlarda bu semptomları tetikler?


PWM hakkında konuşmadan önce, sinyal türlerinin birkaç temelini ele alalım. İki temel sinyal türü vardır - analog ve dijital. Analog sinyaller değişken bir yoğunluğa sahiptir -% 0'dan (kapalı)% 100'e (maksimum), bu sayede örneğin ekran parlaklığı veya fan hızı için farklı seviyeler ayarlanabilir. Dijital sinyallerin tonlamaları yoktur: açık veya kapalı olabilirler. Bu, dijital alandaki parlaklığı basitçe düzenlemenin imkansız olduğu anlamına gelir.
Bununla birlikte, dijital sinyal düzenleyiciler analog bir kontrole göre daha ucuzdur, daha küçüktür, enerji açısından daha verimli ve kullanımı daha kolaydır. PWM, analog sinyallerin işlevlerini sürdürürken (hatta iyileştirirken) dijital sinyal düzenleyicilerden yararlanmak için kullanılır.

PWM nedir?​













% 100'den% 0'a kadar farklı parlaklık seviyelerinde PWM testleri.

PWM ile, normal analog sinyale benzer sonuçlar elde etmek için dijital sinyal çok yüksek bir frekansta tekrar tekrar açılıp kapatılır. Örneğin, ekran parlaklığının% 70'ine ulaşmak için, dijital sinyal ekranı% 70 oranında açmalı ve% 30'unda kapatmalıdır. İki durum arasındaki değişim, Hertz (Hz) cinsinden ölçülen bir frekansla veya saniyedeki değişiklik sayısıyla çok hızlı gerçekleşir. Frekans ne kadar hızlı olursa, "kapalı" fazları o kadar az fark ederiz - ta ki etki artık analog sinyalinkinden ayırt edilemeyene kadar.
PWM gerekli mi? Kısaca: evet. PWM günümüzde sadece LCD parlaklığı için kullanılmıyor, aynı zamanda elektronik cihazlarda çoğu kontrol türü için de kullanılıyor. Servo motorlar ve fan hızları (bir bilgisayarın kasa fanlarının bazen "PWM kullanma" olarak tanımlandığını fark etmiş olabilirsiniz), PWM kullanmanın iki yaygın örneğidir. Akıllı telefonlarda bulunanlar gibi yeni teknolojiler çok küçüktür ve analog denetleyiciler gibi alternatifleri kullanabilmek için çok az güç tüketimi için tasarlanmıştır.

PWM neden göz batmasına, mide bulantısına ve baş ağrısına neden olur?​

Bize göre, bir ekranda düşük PWM frekansları arzu edilmez, çünkü bu, kullanıcılarda gözlerde ağrı, mide bulantısı ve baş ağrısına neden olabilir. Bunun nedeni, ekranın gözle görülür derecede düşük bir frekansta yanıp sönmesi ve göz bebeğinin sürekli olarak genişlemesine ve büzülmesine neden olmasıdır.

PWM'nin frekansı yeterince yüksekse, insan gözünün flicker füzyon eşiği nedeniyle kullanıcılar için daha az soruna neden olur. Gözün bu işlevi, frekans yeterince yüksek olduğunda titreyen ışığın sürekli ışık olarak görülmesini sağlar. Sıklık çok düşükse, yukarıda belirtilen belirtiler ortaya çıkabilir ve kullanıcılar için sorunlara neden olabilir. Görüntü her zaman LCD monitörlerle görülebildiği ve sadece arka plan aydınlatması açılıp kapatıldığı için, görüntü aynı kalırken parlaklık kontrol edilebilir. Ne yazık ki, Retro-PC-Mania tarafından yapılan bir araştırmanın doğruladığı gibi, günümüzde çoğu ekran, sağlık riskleri olmadan kullanılabilmek için çok yüksek bir maksimum parlaklık ile tasarlandı. Bu nedenle kullanıcılar cihazlarını daha düşük parlaklık seviyesinde kullanmalı, hasarı önlemek için (ekrana bağlı olarak yaklaşık% 30 - 40), bu da iyi PWM'nin önemini daha da artırır. Parlaklık seviyesi ne kadar düşükse, ekran açık olduğundan daha uzun süre kapalı kaldığından yüksek PWM frekansına sahip olmak o kadar önemlidir. Bu nedenle, ekranın açıldığı fazlar arasındaki aralık, tek tip görünecek kadar kısa olmalıdır. Örneğin, Dell XPS 15 2016 (9550) Infinity Edge'in PWM testine bir göz atın - PWM titreşimi, parlaklığın yalnızca% 10'una kadar fark edilebilir. ekranın açıldığı yerde, eşit bir şekilde görünecek kadar kısa olun. Örneğin, Dell XPS 15 2016 (9550) Infinity Edge'in PWM testine bir göz atın - PWM titreşimi, parlaklığın yalnızca% 10'una kadar fark edilebilir. ekranın açıldığı yerde, eşit bir şekilde görünecek kadar kısa olun. Örneğin, Dell XPS 15 2016 (9550) Infinity Edge'in PWM testine bir göz atın - PWM titreşimi, parlaklığın yalnızca% 10'una kadar fark edilebilir.

Ekran titriyor / PWM (Darbe Genişliği Modülasyonu)​


Bir ekranın parlaklığını kontrol etmenin ucuz bir yolu, aydınlatmayı periyodik olarak açıp kapatmaktır. Buna PWM (darbe genişlik modülasyonu) adı verilir Bu geçiş, insan gözünün herhangi bir titreme algılamaması için yüksek bir frekansta gerçekleştirilmelidir. Frekans çok düşükse, bu yorgunluk belirtilerine, göz yanmasına, baş ağrısına ve ayrıca gözle görülür titremeye neden olabilir.
Titreme / PWM algılandı362 Hz≤% 10 parlaklık


Ekran,% 10 ve altında ayarlanmış bir parlaklık ile 362 Hz'de (büyük olasılıkla darbe genişlik modülasyonu PWM nedeniyle) titriyor. Bunun üzerinde titreme olmamalıdır.
362 Hz frekansı nispeten yüksektir ve bu nedenle çoğu insan için herhangi bir soruna neden olmamalıdır. Raporlara göre hassas kullanıcıların 500 Hz ve üzerinde bile bir titreme algılaması gerekiyor.
Karşılaştırıldığında: Test edilen tüm cihazların% 51'i parlaklığı azaltmak için PWM kullanmadı. PWM kullanılmışsa, ortalama 9604 (minimum 5, maksimum 142900) Hz frekansında.

İnsanların başının derde girdiği sınırın kullanıcıdan kullanıcıya farklılık gösterdiğini anlamak da önemlidir. Her insan farklı tepki verir ve bazıları pahalı üst düzey ekranlarda bile sorun yaşarken, diğerleri en kötü ekrandan bile asla baş ağrısı çekmez. Yukarıda görüldüğü gibi, 362 Hz'lik bir PWM frekansı, normalde görünür PWM'den etkilenen çoğu kullanıcı için bir sorun değildir, çoğu kişi tarafından görülebilir olsa bile. tarafından yakın zamanda yayınlanan bir çalışmaPWM frekansları 100 Hz ile 400 Hz arasında olduğunda LED titremesinin etkilerinin insanlar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini doğrular. PWM titreşimi nedeniyle ortaya çıkan stroboskopik etkilerin tehlikeleri bile 2.500 Hz frekansa kadar ortaya çıkabilir - insan gözünün titreşimi artık fark edemediği bir frekans. Ancak 20 Hz PWM ekran ile titreme tüm kullanıcılar tarafından açıkça görülebilir.

Çözüm nedir?​

Bir çeşit patchwork çözümü, PWM'den kaçınmak için ekranı her zaman maksimum parlaklıkta kullanmak olacaktır. PWM yalnızca% 100'ün altında ve% 0'ın üzerinde kullanıldığından,% 100 parlaklığa sahip bir ekran, düşük PWM frekansında bile herhangi bir hasara neden olamaz. Kontrast oranını ve renkleri kendi grafik kartı yazılımınızda (dizüstü bilgisayarda hangi grafik kartının kullanıldığına bağlı olarak Nvidia Kontrol Paneli, AMD Catalyst Kontrol Merkezi veya Intel Grafik Kontrol Paneli) ayarlayarak ekranın da maksimumda olması mümkündür. Parlaklık daha koyu görünüyor. Ancak bu kontrastı kötüleştirir ve düşük parlaklığın pil ömrü üzerindeki olumlu etkisi de kaybolur. Dolayısıyla bu, parlaklığı azaltmak için en uygun çözüm değildir.
Diğer çözüm, ekran üreticilerinin tüm alanlarda PWM frekansını iyileştirmeye daha fazla dikkat etmeleri olabilir. Ayrıca kullanıcılar için sorun yaratmayan ekranlar üretmeye çalışmalıdırlar. Retro-PC-Mania ve Dial GmbH tarafından yapılan iki çalışmada, 3.000 Hz'lik PWM LED frekansından daha fazla göz sorunu bulunmadı. Ne yazık ki, son kullanıcıların bu seçenek üzerinde herhangi bir kontrolü yoktur - ancak PWM'den etkilenen kullanıcılar için tek gerçek çözüm budur. Neyse ki, giderek daha fazla cihaz daha yüksek PWM frekansları kullanıyor - örneğin 26 KHz (26.000 Hz) PWM frekansı ile artık kimse için sorun olmayacak. Ancak bu, ekranlar için standart olmaktan uzaktır. O zamana kadar, akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar ekranları ve ölçülen PWM frekansları listemiz size yardımcı olabilir .

sonuç​

PWM, günümüzde her tür elektronik cihazda kullanılmaktadır ve modern bir cihazda teknolojiden kaçmak neredeyse imkansızdır. Temel olarak, PWM kötü bir şey değildir, ancak teknolojinin ekranlarda yetersiz kullanımı kullanıcılar için gerçek sağlık sorunlarına yol açabilir. Umarım, ekran üreticileri gelecekte durumu iyileştirmek için çalışacaktır. Özellikle dizüstü bilgisayar ekranlarında PWM frekansları, masaüstü ekranlara ve hatta akıllı telefon ekranlarına kıyasla oldukça yetersizdir. Yakın gelecekte tüm ekranlar benzer şekilde iyi bir kaliteye ulaşabilirse mutlu oluruz.
Konuyu araştırırken okuduğum makalelerden biriydi. Teşekkürler paylaştığınız için. Güzel detaylar içeriyor. İleride yolu bu konuya düşenler olursa pwm hakkında doğru bilgilere ‘notebookcheck’ sitesine gitmelerine gerek kalmadan ulaşacaklar.
 
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Farazi konuşuyorum ama o PWM frekansının değiştirebilmeniz için LED chipleri buna uygun olanlarla değiştirmeniz gerek diye düşünüyorum.
Bunun yerine otomatik aydınlatma modunu kapatsanız?
Arka aydınlatma ayarını sabit tutun? Öyle bir ayar yoksa eğer smart contrast gibi seçenekleri kapatmayı deneyin.
 
dewamke Çevrimdışı

dewamke 

Yeni Üye
17 Kas 2020
7
33
Farazi konuşuyorum ama o PWM frekansının değiştirebilmeniz için LED chipleri buna uygun olanlarla değiştirmeniz gerek diye düşünüyorum.
Bunun yerine otomatik aydınlatma modunu kapatsanız?
Arka aydınlatma ayarını sabit tutun? Öyle bir ayar yoksa eğer smart contrast gibi seçenekleri kapatmayı deneyin.
Bunların tamamından bağımsız çalışan bir mekanizma var. Hiçbiri fayda etmiyor. Arka aydınlatmanın değerinden bağımsız, kontrast modlarından bağımsız hiçbir ayar değişikliğiyle frekansını yükseltemediğim ya da tamamen ortadan kaldıramadığım backlight’ın düşük bir frekansta açılıp kapanma durumu pwm’den kaynaklı. Gözle görülmüyor ancak etkileri hissediliyor. Yavaş çekim kamera ile çok net anlaşılıyor. Aslında bunu ayarları değiştirerek yavaş çekim modunda video olarak buraya atmak istiyorum. Böylece daha net anlaşılır. YouTube‘a yükleyip link olarak koyacağım, foruma direk olarak video upload edemiyorum sanırım
 
Son düzenleme:
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Bunların tamamından bağımsız çalışan bir mekanizma var. Hiçbiri fayda etmiyor. Arka aydınlatmanın değerinden bağımsız, kontrast modlarından bağımsız hiçbir ayar değişikliğiyle frekansını yükseltemediğim ya da tamamen ortadan kaldıramadığım bir sürekli titreme sorunu. Aslında bunu ayarları değiştirerek yavaş çekim modunda video olarak atmak istiyorum. Böylece daha net anlaşılır. YouTube‘a yükleyip link olarak koyacağım, foruma direk olarak video upload edemiyorum sanırım
Şimdi fark ettim de sizin TV edge LED aydınlatmaya sahipmiş.
Yani bence kusur burada yatıyor olabilir.
Direct LED sandım ben.
 
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Edge led ile nasıl bir bağlantısı olabilir sizce
Edge led direct LED kadar iyi bir sistem değil bence.
Bahsettiğiniz şey auto dimming gerçekleşirken gördüğünüz titreme olayı sanırım. (Doğru anladıysam eğer.)
Direct LED'de doğrudan arkadan aydınlatılırken, edge LED kenarlardan aydınlatıyor.
Bu da yetersiz kalıyor muhtemelen.
 
Geri
Üst Alt