Pc Monitörü Olarak Kullanılacak Maks 55" Tv

KaraKule06

Yeni Üye
Puan 0
Çözümler 0
KaraKule06
Merhaba Arkadaşlar,

Yaklaşık 55 inch bir TV’yi PC monitörü gibi kullanmayı düşünüyorum. Kullanım senaryom şu şekilde:
  • Günlük 7–8 saat açık kalacak
  • Windows + tarayıcı + ofis uygulamaları yoğun kullanılacak
  • Arada film/dizi izlenecek
  • Rekabetçi FPS oyunları da oynanacak (Amd 9800 + Nvidia 5080)
  • 120Hz ve üzeri şart
  • Input lag düşük olmalı
  • HDR benim için önemli değil
Asıl önceliğim görüntü kalitesinden ziyade PC monitörü gibi stabil kullanım:
  • yazıların net ve rahat okunması
  • mouse hareketlerinde smear/ghosting olmaması
  • VRR kullanırken flicker yaşamamak
  • uzun kullanımda göz yormaması
OLED modelleri burn-in riski nedeniyle biraz tereddütlü yaklaşıyorum çünkü ekran uzun süre statik arayüz gösterecek.

Mini LED tarafına baktım ama VA panellerde ghosting, VRR flicker ve PC kullanımında bazı kullanıcıların rahatsız olduğu durumlar olduğunu okudum.

Bu kullanım senaryosunda:
  • Mini LED mi daha mantıklı olur?
  • Yoksa OLED risk alıp yine de en iyi deneyim mi?
  • Yoksa PC kullanımına daha uygun başka bir panel tipi / yaklaşım var mı?
Özellikle uzun süre Windows kullanımında ve FPS oyunlarında “en az sorun çıkaran” çözümü arıyorum.

Tecrübelerini paylaşan olursa çok sevinirim.

Mini LED al geç derim.
Samsung veya TCL.

OLED ve VA sorunlarını bildiğinize göre geriye IPS paneller kalıyor fakat yeni nesil OLED panellerde yanığı önlemek için koruma özellikleri barındırıyor. Rekabetçiyseniz OLED :ok

KaraKule06 Aradığınız kriterlere uygun tek bir ürün önermek oldukça zor. Çünkü aslında her şeyden biraz olsun ve ortalamanın üzerinde olmasını istiyorsunuz.

Ghosting olmasın, VRR flicker olmasın, yazılar net olsun, kontrast yüksek olsun, input lag düşük olsun, uzun süre Windows kullanımı için uygun olsun, FPS performansı iyi olsun ve OLED'deki burn-in riskleri de olmasın diyorsunuz. Ne yazık ki günümüzde hiçbir panel teknolojisi bu maddelerin tamamında kusursuz değil.

Örneğin OLED tarafında ghosting ve tepki süresi konusunda çok iyi sonuç alırsınız ancak uzun süreli masaüstü kullanımı nedeniyle ben burn-in riskini tamamen göz ardı edemezdim. IPS panellerde yazı netliği ve flicker tarafı daha rahat olabilir ancak bu sefer kontrast ve IPS Glow devreye girer. VA ve Mini LED tarafında ise kontrast yükselirken ghosting, black smearing veya VRR davranışı modele göre değişkenlik gösterebilir.

Bende iMac bulunuyor ve bana göre piyasadaki en başarılı IPS panellerden birini kullanmasına rağmen yine de bazı panel kusurları gözüme batabiliyor. Bu nedenle burada asıl soru "hangi teknoloji daha iyi?" değil, "hangi kusurları yaşamayı tercih edersiniz?" sorusu oluyor.

Bir de şöyle bir durum var. Siz aslında monitör ebatlarından oldukça büyük, TV sınıfına giren bir ekran düşünüyorsunuz. Bu nedenle şunu sormak isterim; film ve dizi izleme sıklığınız nedir? Film performansı sizin için ne kadar önemli?

Çünkü monitörler ve televizyonlar farklı önceliklerle tasarlanıyor. Monitörlerde amaç mümkün olduğunca düşük gecikme ile gelen sinyali olduğu gibi göstermek. Televizyonlarda ise görüntü işlemcileri sayesinde hareketli sahnelere yönelik birçok ek özellik bulunuyor.

Örneğin motion interpolation, motion clarity, blur reduction, judder reduction gibi ayarlar sayesinde düşük FPS'li film ve yayın içerikleri daha akıcı ve daha doğal görünebiliyor. Bu nedenle özellikle film ve dizi tüketiminde iyi bir televizyon, benzer fiyat seviyesindeki birçok monitöre göre daha iyi bir deneyim sunabiliyor.

Monitör tarafında ise görüntü genellikle olduğu gibi gösteriliyor. Bu durum masaüstü kullanımı ve oyunlarda avantaj sağlarken, film tarafında televizyonlardaki görüntü işleme özelliklerinden faydalanamıyorsunuz.

Bu nedenle bence önce kullanım önceliğini belirlemek gerekiyor. Eğer kullanımın büyük kısmı Windows, web ve oyun ise monitör tarafı; film ve dizi tüketimi de ciddi önem taşıyorsa Mini LED TV tarafı daha mantıklı olabilir.

Yine de bence monitör özellikleri daha ağır bastığı için IPS almanız daha iyi olabilir.

İsterseniz aşağıdaki sayfayı bir inceleyin.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.

Samurai
Öncelikle detaylı ve açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim. Özellikle "hangi teknoloji daha iyi?" yerine "hangi kusurları yaşamayı tercih edersiniz?" yaklaşımınız benim için oldukça faydalı oldu. Araştırdıkça aslında olayın tam olarak buna döndüğünü fark etmeye başladım.

OLED tarafını uzun süre düşündüm ancak burn-in riskine hiç girmek istemediğime karar verdim. Elbette güncel OLED'lerde koruma mekanizmaları çok gelişti ancak ekranın günde 7-8 saat açık kalacağı, zaman zaman masaüstü, tarayıcı, görev çubuğu ve benzeri statik öğelerin uzun süre ekranda kalacağı bir kullanımda sürekli dikkatli davranmak bana göre değil. Bu nedenle görüntü kalitesi ne kadar iyi olursa olsun OLED'i büyük ölçüde elemiş durumdayım.

TV olarak bu yüzden Mini LED tarafı bana daha uygun gibi görünüyor ancak burada da önceliğim en yüksek HDR performansı veya en yüksek parlaklık değil. Daha çok PC kullanımında mümkün olduğunca az sorun çıkaran, stabil çalışan bir model arıyorum.

Samsung tarafında QN90D ve QN90F dikkatimi çekti ancak QN90F'in 55" versiyonunu göremedim. 55" benim için zaten üst sınır, daha büyük bir ekran kullanacağım oda ve oturma mesafesi açısından uygun değil. QN90D'nin ise 55" modeli var ancak o da artık önceki nesil olduğu için stoklarda bulunmuyor.

Yeni nesil olarak QN85F'e baktım. Ancak bunu da canlı olarak inceleme şansım olmadı. Samsung bayisine sorduğumda yalnızca internet üzerinden satıldığını söylediler. MediaMarkt, Vatan, Teknosa gibi mağazalarda da göremedim. Bu nedenle panel performansı, yazı netliği, oyun performansı ve genel kullanım deneyimi konusunda fikir edinmekte zorlanıyorum.

Diğer marka ve modelleri henüz detaylı inceleyemedim.

TV dışında 42" ve 55" civarında bir monitör seçeneğine de sıcak bakabilirim. Ancak verdiğiniz linkte bu boyutlardaki modellerin önemli bir kısmı kavisli veya ultra geniş ekran. Ben ne kavisli ne de ultra geniş ekran istiyorum. Düz, klasik 16:9 bir panel tercih ediyorum. Ne yazık ki 42" üzeri monitör seçenekleri de oldukça sınırlı görünüyor.

Kullanım oranlarımı kabaca;
  • %45 Windows / web / günlük kullanım
  • %35 oyun
  • %20 film ve dizi
olarak düşünebilirsiniz. Hatta öncelik sıralaması yaparsam film ve dizi tarafını son sıraya koyabilirim.

Bu şartlarda siz olsanız hangi marka, model veya seriler incelersiniz?

Tekrar teşekkür ederim.

Geri
Üst Alt