tek tek videoları açıklamaya başlayayım.
1- AGING MODE'DAN ÇIKIŞ (Renk Döngüsü)
Aging Mode / Aging View, renk döngüsüyle televizyonun tepki vermemesi olayı. Kendi kendine olmaz, servis menüsünü karıştırırken oradaki Aging Mode neymiş ki diye basınca bu karşımıza çıkıyor. Tv'nin fişini çekip takınca dahi düzelmiyor. Kimi markalarda kumandada belli tuşlara basınca çıkıyorken, bendeki TV'de TV'nin üzerindeki güç tuşuna basınca çıkılıyor sadece.
2- AÇILIŞTA TV MODU - SMART MENÜ - KAYNAK AYARI
Tv'nin ilk kurulumunda bunun seçimini yaptırıyor fakat sonradan değiştirilmiyor. Bunu bu şekilde Otel Modu'ndan ayarlayabilirsiniz. Servis menüsünden de ayarlanıyor fakat tavsiye edilmez servis menüsünü fazla karıştırmak.
3- KARIŞIK / TERS RENKLERİ DÜZELTME
TV'yi sıfırlayınca ya da yazılım yükleyince renkler bu videodaki gibi birbirine girmişse (eğer panelde sıkıntı yoksa, cihaza fiziki müdahalede bulunulmamışsa) bu tamamen LVDS kablolarla gelen renk sinyallerinin farklılığından kaynaklanıyor. Bunun için servis menüsü panel ayarlarındaki LVDS MAP kısmında JEIDA olan kısmı VESA yapıp TV'yi fişini çekip takmak suretiyle yeniden başlatırsak (stand-by konumunda olmaz) bu sorun düzelir. Ayrıca TV'nin 8 bit destekli panel olduğunu bildiğim için 10 bit ayarındaysa onu da 8bit'e çevirmek gerekiyor. Bunun için TV'yi sıfırladım işte renkler bozuldu gibi şeylerle tamircilere gösterip panel değişti, led barlar değişti, anakart değişti gibi şeylere inanmayın. TV sağlamsa sıfırlayınca ya da yazılım yükleyince böyle olduysa, çözümü budur.
4- TV Ters - Yan Dönmüş / Birbirine Girmiş Görüntü
Bu da yine TV sıfırlayınca ya da yeni yazılım yükleyince, veya ikisi de olmaz servis menüsünü karıştırırken saçma sapan bir hal aldıysa, servis menüsünden panel ayarları kısmını güzel şekilde yapmamız gerekiyor. Bu kısım TV'nin normal ayarlarındaki görüntü ayarlarından farklıdır, yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Panel ayarlarındaki Mirror kısmında, 360 derece ters, sağ-sol tersi (ambulans yazısı gibi), veya alt-üst tersi gibi ayarlar yapılıyor. Kimi TV'lerde mirror kısmında bu ayar aktifken görüntü TV'ye göre düz, kiminde mirror kapalıyken düz oluyor. Bu TV'nin paneline ve yerleşimine göre değişir. Buradaki ayarı değiştirerek kendi doğru ayarınızı bulabilirsiniz.
5- TV Açılış (Boot) Logosunu Değiştirme
Bununla ilgili ayrı bir başlık yapmıştım aylar önce.
Adem Helvacı hocamızın HI-LEVEL televizyonunun açılış logosuyla ilgili başlığı görünce acaba benim TV'de nasıl olur diye uğraşmam sonucunda bulmuştum. Basit bir işlem. Her ihtimale karşı bir yerlere mutlaka mevcut orijinal logo dosyasının yedeğini alın. Ayrıca çözünürlüğü ve dosya ismi / uzantısını değiştirmemeye özen gösterin. .jpg .jpeg farklılığına mutlaka dikkat edin.
6- Play Store / YouTube sorunu
Aslında tüm Google uygulamalarında Google Play Hizmetleri'ne erişememeden dolayı uygulamada oturup açma ekranı gelmeden uygulamadan çıkması ya da hiç açılmaması gibi sorunlar oluyor. Kiminde Play Store yok, apk olarak yüklemeye çalışıyorlar fakat Google Play Hizmetleri etkin olmadığı için bir işe yaramıyor. Play Store olanlarda ise bir süre sonra giriş sorunu olduysa yine Google Play Hizmetleri devre dışı konuma geçmiştir. Bunu Smartyoutube gibi uygulamalar yüklemek yerine bu şekilde çözebilirsiniz. Sonradan Play Store yüklenen TV'lerde de aynısı geçerlidir.
İlave Not: Onvo üretimi TV'lerde model kodlaması şu şekildedir. (şimdilik) Ekran boyutu + özellik + ekran çözünürlüğü ve yazılım.
Örnek olarak 32100 modelinde 32, 32 inç, 100'de HD uydulu TV'dir.
32150 modeli, 32 inç, 150'nin 100 kısmı HD, 50 kısmı smart android (L3) demektir.
32151 modeli de 32 inç, HD smart androd (L3) sondaki 1 çerçeve ve ayak tipi gibi kozmetik küçük farkları ifade eder.
32F150 modelindeki F ise Frameless, yani çerçevesiz olduğunu anlatır.
100 HD, 200 Full HD, 300 Ultra HD anlamında 50 olan smart android, olmayan uydulu TV'dir.
Yani 150,250,350 serisi denenler smart android (L3) cihazlardır. baştaki ekran boyutu ve F olup olmaması kısmıyla model kodu oluşur.
65500 model numarasında aynı şekilde 65 inç, 500 ise WebOS işletim sistemli olanların kodudur. 110500 ise 110 inç webos'lu TV'yi temsil eder.
gelelim 700-800-900 serisine. Bunlar da full android (L1) lisanslı androidleri temsil eder.
32F700 modeli 32 inç, çerçevesiz, 700 de HD olmasını ifade eder.
43 inç grubunda 43F800 aynı şekilde 800 Full HD olan, 43F900 de Ultra HD olandır. Lisanslı androidlerde (L1), lisanssızların aksine (L3) 50 kodu bulunmaz. En son basamak her zaman için çerçeve rengi ya da ayak tipi (V,U,L,T şeklinde ayaklar) gibi kozmetik farklılıkları temsil eder çok da önemli değildir.
43200 = 43 inç uydulu FHD --- 43250 = 43 inç smart android FHD --- 43F250 = 43 inç çerçevesiz smart android FHD --- 43F800 = 43 inç çerçevesiz L1 lisanslı android FHD --- 43F900 = 43 inç çerçevesiz L1 lisanslı android UHD şeklinde açıklanabilir.
Bu videolar 150,250,350 serisi (251 351 352 gibi modeller dahil olan) L3 lisanslı smart android cihazlar içindir. Diğerlerinde değişiklik gösterebilir.
Servis menüsü giriş kodunu soranlar olmuş: MENU + 6686 bu cihazlarda. TV modundayken menü tuşuna basıp 6686 girince açılıyor. TV tam açılmadan boot edilmeden servis menüsüne girmez, görüntüde kayma renk bozukluğu varsa servis menüsü de bozuk görüntüyle açılır bu yüzden girdiğiniz değiştirdiğiniz ayarlara dikkat ediniz. Onvo marka harici (Nordmende, Fenoti gibi) bazı cihazların servis menüsü kodu 1147, 2580 olabilir. 6686 olmazsa bunları deneyebilirsiniz fakat servis menüsü birebir aynı olmayabilir dikkat.
7- Kanal Sıralama / Kanal Arama / TKGS Ayarları