Umut Barış
VIP
- 23 Kas 2017
- 21,006
Dostum ben 8. nesil Ultrabook işlemcisi de kullandım, bu donanımların amacı belli düşük güç tüketimi.İşlemcinin önemli olduğu konusuna katılmıyorum. U serisi veya herhangi bir 8-10 saat şarj özellikli dizüstü işlemcisi kullandınız mı bilmiyorum ancak yazılım geliştirme, cad çizimleri, elektronik projeleri vesaire için üniversitede bolca kullandım. (Bu arada 7 yılda bitiremedim 4 yıllık Elektrik Elektronik Mühendisliğini ?)
İşlemci donanımı destekleyebildiği sürece yeterlidir. 4000 liranın üstüne de donanıma ezilen cpu görebileceğimizi sanmam.
Ek olarak m2 ssd konusu doğru ancak okuma yazma hızı 550 olsa bile yeterlidir. SSD’leri SSD yapan okuma yazma hızı değil response süreleridir. Eğer video editleriyle uğraşmıyorsanız 550’lik bir SATA SSD ile 2000lik nvme arasındaki farkı hissedemezsiniz.
Ben sunucularıma bile çoğu zaman Crucial m2 takıyorum. Yeri geliyor SATA SSD takıyorum. Pci4.0 seviyelerine sadece 128gb üzeri ramle çok fazla vdsye bölünen makinelerde çıkıyorum.
Tabiki her şeyin en iyisi “en iyisi”dir. Gereğinden iyisi sadece tercihtir.
Dolayısıyla güçleri de düşük. Ki bunu transistör sayısına bakarak da anlayabilirsin.
SSD konusuna gelecek olursak evet önemli olan IOPS'tur, DRAM'dir, denetleyicinin sahip olduğu çekirdek sayısıdır, içerideki nandların konfigürasyonudur.
Bunun da en iyi örneği Samsung 850-860-870 EVO modellerinde mevcutur.
O SSD'lerin de büyük boyutlu dosyalarda nasıl darboğaza takıldığını ben biliyorum.
SATA arayüzü nedeniyle bu durum yaşanıyor.
Dolayısıyla, aşırı miktarda dosya yazım silimi yapılmadıktan sonra orta seviye bir M2 her türlü daha iyi iş çıkaracaktır diye düşünüyorum.
M2 NVME diyince aklınıza PCI-E 4.0 gelmesin, 3.0 da gayet yeterli farkı hissetmek için.