Nasıl bir Güveç almalı?

F Çevrimdışı

flip-flop

Aktif Üye
2 Ağu 2018
337
Merhaba
Güveç almayı dusunuyorum da bunların sırlısı - sırsızı varmış, ocakta pişebileni yogurt yapmak için ayrı olanı vs varmış. Konu hakkında bilgisi olan var mı?
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,805
sicak-soguk farkmeksizin, kilden yapılmış bardak kullanmayı çok seviyorum.
bununla ilgili bilgi edinmeye calisirken
okuduğum mesaji burda alınti yapiyorum.

Sizin de bildiğiniz üzere güveçler iki tip olur sırlı ve sırsız şeklinde..
Sırlı güveçlerin suyu emme özelliği yoktur.Bu yüzden pişirme öncesinde sırlı bir güveci temizleyip hazır duruma getirebiliriz.Fakat sırsız güveçlerde durum böyle olmuyor.Pişirme öncesinde güvecin iç yüzeyini yağlamamız ve ateşte güvecin yağı emmesini beklememiz gerekiyor.Onun dışında sırsız bir güveci pişirmeye alırsak direk, yemeğimizin suyunu emecektir.Bu da yemeğin lezzetinde ve kıvamında istenmeyen farklılıklar gösterebilir.

Özellikle belirtmek isterim ki..Sırlı olan güveçlerin iç kısımları şeffaf bir malzeme ile kaplıdır. Bu malzeme parlaksa sır kurşun ihtiva ediyordur. Mat ise kullanılan sır kurşunsuzdur. Gıda için kullanılan kaplarda sırlı kurşun kullanılması sağlık açısından zararlıdır.Sırın parlaklığına dikkat etmek de yarar var
 
F Çevrimdışı

flip-flop

Aktif Üye
2 Ağu 2018
337
Sırsız olani sağlıklı ozaman. Zaten ne varsa eskilerde var. Kilden bardak nasıl oluyor gene comlek tarzi eski kupalar gibi mi?
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,805
Benim kullandigim bu model
urgupten arkadas getirdi sagolsun.



clay-mug-kil-kupa_003-550x695.jpg
 
kazim450 Çevrimdışı

kazim450

Yeni Üye
12 May 2019
23
34
Çanak çömleğin ve güvecin üretim yeri ve merkezi nevşehirdir. Bir nevşehirli olarak da yorum yazma ihtiyacı hissettim. Öncelikle alacağınız güveçte herhangi bir çatlak olmamasına özen gösterin. Her ne kadar sızdırmazlık konusunda içi sırlı güveçler daha başarılı olsa da güveçte pişen yemeğin lezzetine lezzet katan şey yapısı gereği üretim maddesi olan toprağın o mahoş tarif edilemez kokusudur. O kokunun fazla olması yemeği acılaştırır. Bunun olmaması için kullanmadan önce güvece birkaç temizlik işleminin yapılması gerekir. Ayrıca sırlı güveçlerin tercih edilmeme nedenlerinden birisi de içinde kurşun vb. Alaşımların bulunması ve sağlıksız olmasıdır. Eskiden süre gelen bir kültürdür güveç. İçinde et yemekleri haricinde kuru fasulye pilav nohut ve daha birçok yemek pişirilebilir.Hatta peynir zeytin basılır toprak çömleklere ve çok lezzetli olur. Turşu kurulan küpler,üzernde ekmek pişirilen toprak fırınlar ve tandırlar eskilerin atalarımızın damak tadına ne kadar önem versiğinin göstergesidir. Güveci kullanmadan önce içini bol yağla (zeytinyağı ayçiçek yağı farketmez. Kuyruk yağı tavsiyemdir)ve bezle iyice silerek temizlenmesi gerekir. Hata içi boşken ve yağlıyken önceden ısıtılmış fırında bir süre bekletilmesi daha iyi olur. Böylece hem fazla toprak kokusundan arınmış olur. Hem de güvecin varsa üretim hatasından kaynaklanan çatlakları belli başlı tortuları ısıyla birleşip yok olmuş olur.
 
newrophat Çevrimdışı

newrophat

Süper Üye
31 Ağu 2018
1,036
sırsız güveç alacaksanız zincir marketlerde 15-20 liraya satılan kurutulmuş çamurları almayın. illa bunlardan alacaksanızda en fazla yoğurt mayalarsınız, istediğiniz kadar yağlama ısıtma fırınlama işlemlerini yapın çatlama yapıyor. imkan varsa en güzeli babaannenizin anneannenizin evindeki eski güveçlere çökmeye çalışın. yok ucuz yollu işimi görecek birşey olsun derseniz mecburen sırlı güveçlerden alacaksınız, yada bizzat üretimini yapan fabrikasyon olmayan sırsız güveç alacaksınız. özetle zincir market ürünlerinden her halükarda uzak durun :ok
 
B Çevrimdışı

beyzabetül

Aktif Üye
24 Tem 2018
472
bende bir ara alıp kuzinada yemek yapmayı düşünüyordum.ama baksanıza sırlı sırsızı varmış.hiç bilmeden alacaktım.iyiki de almamışım :)
 
F Çevrimdışı

flip-flop

Aktif Üye
2 Ağu 2018
337
Evet bende a101e ve bime gelenlerden alacaktim ama yazilanlardan sonra sırsız almaya karar verdim. Mahalleye seyyar comlek satan geliyor orda eski kara görünümlü var onu gozume kestirdim. Şurada aklım takıldı sırsız alıp icine yag vs koyup yikadiktan sonra yoğurt mayalarsak olur mu? Yoksa yag koymadan toprak halinde mi kullanmak gerek? bu sordugum sadece yogurt icin
 
newrophat Çevrimdışı

newrophat

Süper Üye
31 Ağu 2018
1,036
Evet bende a101e ve bime gelenlerden alacaktim ama yazilanlardan sonra sırsız almaya karar verdim. Mahalleye seyyar comlek satan geliyor orda eski kara görünümlü var onu gozume kestirdim. Şurada aklım takıldı sırsız alıp icine yag vs koyup yikadiktan sonra yoğurt mayalarsak olur mu? Yoksa yag koymadan toprak halinde mi kullanmak gerek? bu sordugum sadece yogurt icin

içini dışını kapağını güzelce yağlayıp (yedire yedire birkaç kere süreceksiniz) 150 derece fırında 1 saat bekletin, sonra peçeteyle silip soğumaya bırakın, isterseniz bu işlemi 4-5 kere daha tekrarlayabilirsiniz hiçbir sakınca yok, yeter ki bu işlemlerden önce direkt olarak ateşe koymayın. burada yapılan işlemdeki maksat toprağın yenilebilir bir madde ile doygunluğunu sağlayıp geçirgenliğini azaltmak, yoğurdu kuru kuru mayalarsınız güveç suyu çeker hem güveç sertliğini kaybeder ömrü azalır hemde kötü bir tad geçirir yoğurda. ama sadece yoğurt mayalayacaksanız sırlı güveç alabilirsiniz zaten, atraksiyona gerek yok :)
 
F Çevrimdışı

flip-flop

Aktif Üye
2 Ağu 2018
337
Evet sırsız bir güveç aldim. Kullanmadan önce guzelce yaglayip firina koydum sonra yikayip kullanmaya basladik. Yemeklerin tadi gercekten farkediyor gayet leziz ve güzel.
Ama acayip bir kokusu var dolabi acinca o guvecteki koku hic gitmiyor sanki yağ guvecin icine sinmiş. Bunu nasil yok edebiliriz?

newrophat newrophat
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
newrophat Çevrimdışı

newrophat

Süper Üye
31 Ağu 2018
1,036
Evet sırsız bir güveç aldim. Kullanmadan önce guzelce yaglayip firina koydum sonra yikayip kullanmaya basladik. Yemeklerin tadi gercekten farkediyor gayet leziz ve güzel.
Ama acayip bir kokusu var dolabi acinca o guvecteki koku hic gitmiyor sanki yağ guvecin icine sinmiş. Bunu nasil yok edebiliriz?

newrophat newrophat
koku ilk başlarda olur ama güveç kuruyup sertleştikçe kullandıkça o koku azalır. azaltmak için güveci kullanmadığınız zaman birkaç kere daha fırınlama işlemini tekrarlayabilirsiniz. bu arada dolaptan kasıt buzdolabı ise buzdolabına koymayın derim.
 
Geri
Üst Alt