Sizin de bildiğiniz üzere güveçler iki tip olur sırlı ve sırsız şeklinde..
Sırlı güveçlerin suyu emme özelliği yoktur.Bu yüzden pişirme öncesinde sırlı bir güveci temizleyip hazır duruma getirebiliriz.Fakat sırsız güveçlerde durum böyle olmuyor.Pişirme öncesinde güvecin iç yüzeyini yağlamamız ve ateşte güvecin yağı emmesini beklememiz gerekiyor.Onun dışında sırsız bir güveci pişirmeye alırsak direk, yemeğimizin suyunu emecektir.Bu da yemeğin lezzetinde ve kıvamında istenmeyen farklılıklar gösterebilir.
Özellikle belirtmek isterim ki..Sırlı olan güveçlerin iç kısımları şeffaf bir malzeme ile kaplıdır. Bu malzeme parlaksa sır kurşun ihtiva ediyordur. Mat ise kullanılan sır kurşunsuzdur. Gıda için kullanılan kaplarda sırlı kurşun kullanılması sağlık açısından zararlıdır.Sırın parlaklığına dikkat etmek de yarar var
Evet bende a101e ve bime gelenlerden alacaktim ama yazilanlardan sonra sırsız almaya karar verdim. Mahalleye seyyar comlek satan geliyor orda eski kara görünümlü var onu gozume kestirdim. Şurada aklım takıldı sırsız alıp icine yag vs koyup yikadiktan sonra yoğurt mayalarsak olur mu? Yoksa yag koymadan toprak halinde mi kullanmak gerek? bu sordugum sadece yogurt icin
koku ilk başlarda olur ama güveç kuruyup sertleştikçe kullandıkça o koku azalır. azaltmak için güveci kullanmadığınız zaman birkaç kere daha fırınlama işlemini tekrarlayabilirsiniz. bu arada dolaptan kasıt buzdolabı ise buzdolabına koymayın derim.Evet sırsız bir güveç aldim. Kullanmadan önce guzelce yaglayip firina koydum sonra yikayip kullanmaya basladik. Yemeklerin tadi gercekten farkediyor gayet leziz ve güzel.
Ama acayip bir kokusu var dolabi acinca o guvecteki koku hic gitmiyor sanki yağ guvecin icine sinmiş. Bunu nasil yok edebiliriz?
newrophat