Monitör Arızası

Y Çevrimdışı

yazilimcionline

Yeni Üye
2 Eki 2018
39
37
Arkadaşlar Selamlar, HP w2207h monitöre sahibim. Uzun yıllar kullandım, sonra bir süre de laptop ile kullanmıştım. Yaklaşık 4 sene önce bir kondansatör arızası verip görüntü tamamen gitmişti. Yani enerji gelmiyordu. İçini açtığımda güç kartındaki şişen kondansatörleri değiştirip tamir etmiştim.

Aradan seneler geçti, 3-4 ay önce bir anda görüntü gitti. Power tuşu hiç yanmadı. Fişini çekip, 1 gün bekletip tekrar takmıştım ama çalışmamıştı. İçinden 1sn arayla ince bir tiz ses geliyordu fişi takınca. Normalde bu ses hiç olmaz, devreleri sessiz çalışan bir monitördü. Sonra herhalde kondansatör arızası deyip kaldırmıştım sonra bakarım diye.

Aradan zaman geçti işte geçen hafta monitöre bakayım dedim, değişecek parça varsa alıp değiştireyim. Fişi taktım hdmi'ı bağladım, o da ne görüntü geldi. Baya sevinmiştim monitör çalıştı sorun yokmuş diye. Hemen askı aparatı falan sipariş ettim ertesi gün duvara astım kullanmaya başladım. Ama önceden içini tekrar bir açıp devreleri kontrol ettim, şişen kondansatör falan yoktu hiç. Hepsinin tepesi normal.

Aradan 1 hafta geçti, bu pazar günü yani dün laptop uyku moduna girdi çıktı 3 kere sonra görüntü gitti bir daha gelmedi hiç monitörde. Ve yine o 3 ay önce olan ince tiz ses geri geldi. 1 saniye ara ile çiuv çiuv diye bir ses.

Söktüm yine içini, yaptığım işlemleri tek tek anlatıyorum,

Gerekli dosyalar da burada video da var =>>>> ht tps://drive.google.com/open?id=1GTlh57ads2zqlKnAk-or1S0Ych1wrIeE

Kulaklıkla falan son ses yapıp dinlerseniz ses çok net duyuluyor

1- Ana gün devresini ve lcd ye data sağlayan diğer devre kartındaki konsatörleri falan dinledim. Ses onlardan gelmiyor. Dediğim gibi şişme falan da yok.
2- 220v kabloyu takınca ses direkt gelmeye başlıyor ve power tuşu işlemiyor. Mavi renk yanmıyor ya da turuncu uyku modu rengi. Turuncu saliselik flash gibi çakıyor belli belirsiz.
3- aşama aşama test etttim. Önce panel aydınlatmalarını söktüm (eski tip LCD 4 adet enerji kablosu giriyor led değil) Kontrol ettim yine ses var.
4- Paneldeki devreyi dinlemeye başladım ve sesin kaynağının orası olduğunu gördüm. Bir tane bobin gibi bir şey var. 100 yazıyor üstünde, o kısım çok ısınıyor ki panel kısmında hep is olmuş.
5- Panele giren yassı data kablosunu söktüm 220 takılı iken ve hem ses kesildi hem de monitörün power tuşu mavi renk yanmaya başladı. O yassı panel bağlantısını takınca mavi ışık yine söndü.
6- bobin ısıdan gevşemiştir falan dedim. havya ile yanlardan ısıtıp lehimi erittim. Tekrar denedim. Sonuç değişmedi.
7- bobini söktüm ve ses kesildi. Ama enerji yine gelmiyor panele power tuşu mavi renge dönmüyor. Flex yassı kabloyu çıkartıp tekrar taktım, bu sefer lcd beyaz şekilde yandı bobini söktükten sonra.
8- Bugün 2 tane elektronikçi gezdim ama SMD bobin satan bulamadım. Evde sökecek malzeme de bulamadım. Eski bir MB100 ana kartta benzer 100 yazan bobinler var ama tertemiz kart diğer tv de kullanırım belki diye saklıyordum sökmeye kıyamadım. Sıcak hava havyası olmadığı için sökmesi zor. Sıfır bir tane alıp takmak daha kolay şu anki malzemelere göre :)

Yani sorun bobinden midir yoksa başka bir arıza mı bilemiyorum. Kısa devre yapıp denesem mi dedim ona da korktum. Bobin ile çözülecek bir problem ise karta komple zarar vermek de istemedim. O yüzden soruyorum, bu saçma arıza nedir, sorun o minik smd bobin midir. Geçmişte çünkü 60hz monitörü zorlayo 75hz de kullanmıştım. Bu karta yük bindirmiş olup ondan bu minik bobine zarar vermiş olabilir mi ?

Ya da LCD arkasındaki bu devre kartı satılır mı ? Komple değiştirsem ?

Adem Helvacı Adem Helvacı Abi selamlar özel mesaj da atmak istiyordum sana ama bulamadım nereden atılıyor :)

albanez Çevrimdışı

albanez 

Süper Üye
19 Mar 2018
3,384
bu monitörden bende kullandım sonra sanırım 7/8 yıl gitti ve görüntü de gidince bir tamirciye bıraktım al senin olsun diye:kiskis
yaptımı yapmadımı bilemem orasını yeni monitör aldım sonra

Y Çevrimdışı

yazilimcionline

Yeni Üye
2 Eki 2018
39
37
panel t-con bord da kısa devreye geçen smd kapasitör var . panel besleme voltajı kısadevre oluyor.

Çok teşekkürler,

t-con board, panelin arkasında ona yapışık olan devre değil mi. Bobinle alakası yokmuş o zaman, ben hafif çatlak görünce söktüm ama demek ki kapasitör bu vesile ile devre dışı kalınca ses kesildi, bende problem bobinde sanmıştım Bu sesi çıkaran kapasitör mü peki. . Listeye bir tane smd bobin ekledim bir de kapasitör almam lazım ama nasıl karar vereceğim.
Sık bozulan bir kapasitör var mıdır bu çevrede ona yoğunlaşayım. Monitörün bu kartı panele bitişik olduğu için değişmesi imkansız, t-conboard diye arattım ama bulamadım, tv paneli için var sadece. Mecbur smd parça değiştireceğiz anlaşılan. :)

K Çevrimdışı

kadircik

Aktif Üye
11 Haz 2019
59
48
anakartın resimleri eklenmemiş lakin önce fluresan kabloları boşa alıp stanbya bakman lazım ışık normalmi normalse onları takıp lcdnin datasını çekip bakman lazım sonrda lcd data kartını boşa alıp denemen lazım

Y Çevrimdışı

yazilimcionline

Yeni Üye
2 Eki 2018
39
37
bu monitörden bende kullandım sonra sanırım 7/8 yıl gitti ve görüntü de gidince bir tamirciye bıraktım al senin olsun diye:kiskis
yaptımı yapmadımı bilemem orasını yeni monitör aldım sonra

Ya fiyatlar da artmış alayım dedim güzel bir ips ekran ama sonra vazgeçtim :kiskis Bırakmasaydın keşke, tamir ettim çalışıyor :kiskis

Y Çevrimdışı

yazilimcionline

Yeni Üye
2 Eki 2018
39
37
anakartın resimleri eklenmemiş lakin önce fluresan kabloları boşa alıp stanbya bakman lazım ışık normalmi normalse onları takıp lcdnin datasını çekip bakman lazım sonrda lcd data kartını boşa alıp denemen lazım

Evet anakartı unutmuşum. Ses paneldeki karttan gelince sadece oradan bir kesit verdim. Lakin problemi çözdüm, problem bobindenmiş. Dün smt bobin bulamayınca normal bir bobin vermişti elektronikçi. Aha bu da 100 lük işte falan diye. İyi dedim en azından deneme yaparım. :kiskis taktım o minik çiuv çiuv ses oldu mu ciyak ciyak :kiskis . Sonra kapasitör denince konuda, çevresindeki kapasitörleri söktüm denedim tek tek. Ses kesilmedi, sesin bobinden geldiği de belliydi biraz ama çok test yaptım. Sonra eski bozuk bir fenerde 100 e yaklaşık değerde olan bir bobin buldum smd. Söktüm onu taktım. Ses kesildi, power ışığı yandı.

Hemen panel güç kablolarını falan da bağladım test ettim. Görüntü gelmişti. :)

Fark ettiğim ilk şey, yazılar eskisine göre daha net gözüküyor. Beyaz dengesi daha tutarlı şu anda. Kontrastı daha iyi monitörün. Eskiden yazıları okurken gözlerim acırdı bir süre sonra. Özellikle siyah yazıların sol kısmında bir renkli göle gibi bir şey olurdu. Clear type açardım özelliklerini değiştirirdim geçmezdi. Bir bobin bunlara nasıl neden oluyormuş çok ilginç.

SMT parçaları nasıl söktün derseniz. Önce netteki şu araç çakmaklığı zımbırtısını denedim. Baya sakattı, atıl vaziyetteki anakartta test ettim ama uzun sürüyor ve bu sürede de çok yüksek ısı çıkıyordu. En sonunda kendisi kısa devre yapıp, kabloları falan yaktı. Sonra rusların bir videosunda OTO AMPÜL ile söktüklerini gördüm. H4 lerdeki ufak çanak sayesinde ısıyı parçaya yöneltiyor güzel şekilde sökülüyor. Isı üflemeli havyalar gibi pratik ve profesyonelce değil tabi ama işimi gördüm :mutlu

Geri
Üst Alt