Pitbull
Modem:
MOdulator-
DEModulator kelimesinden gelir. Yaptığı iş isee sizin servis sağlayıcınızın yetkili kıldığı kullanıcılara (kullanıcı adı ve şifre) internet hizmeti vermektir. Yani WAN'dan (
Wide
Area
Network internet oluyor) gelen paketleri LAN'a (
Local
Area
Network - ev içi ağınız) yönlendirmek ve LAN'dan gelen paketleri de WAN'a göndermek. Çok eski modemler direkt analog sinyal üstünden çalışırdı. Telefon ahizesini bir kutuya yerleştirirdiniz ve internete bağlanırdınız. Dış seslere de açık olduğu için bu sistemler 9600 Bit/S'e kadar hız verebiliyordu. 9.6 KiloBit. Sonrasında bilgisayarın içine bağlanan (önce ISA sonra PCI) dahili modemler ve paralel porttan bağlanan harici modelleri çıktı. böylelikle önce 28.8K, sonra 33.6K ve en sonunda 56K ya kadar çıktı. Faks cihazları ile aynı mantıkta çalıştıklarından fax-modem de deniyordu ve fax cihazı olarak da kullanılıyorlardı. Sonrasında USB versiyonları da çıktı. Ondan sonra ADSL modemler ile yola devam ettik. Ancak bunların ortak özelliği sadece tek bir bilgisayara internet veriyorlardı ve WAN IP'niz aynı zamanda bilgisayarınızın IP numarası oluyordu.
Router: WAN'dan gelen paketleri LAN'daki cihazlara dağıtan bir cihazdır. Aslında kendisi küçük bir bilgisayardır. Router aslında LAN'daki bilgisayarlara dahili bir IP numarası atar. Böylelikle sizin bilgisayarınız internetten bir paket istediğinde o pakete local IP'nizi de iliştirir. Böylelikle talep edilen paket geldiğinde hangi bilgisayara yollaması gerektiğini bilir. Ancak normalde bunun da tek bir çıkışı vardır. Kabaca yerel ağdaki trafiği yönetir ve dışarıyla iletişimi sağlar. Ancak hala bir sıkıntı var çünkü tek bir çıkış mevcut. Yani bir giriş portu (WAN) bir de çıkış portu (LAN) var.
Switch: Birden çok bağlantı noktası barındıran bir nevi dört yol ağzı olan cihaz.
Şimdi bu terimleri anlattığımıza göre günümüz cihazlarına gelebiliriz. Ev kullanıcıları için üretilen günümüz cihazlarının modem dediklerimiz genellikle bu 3 cihazın tek bir kutu içinde toplanmış halidir. Router olarak adlandırılanlar da router ve switch'in birleşmiş halidir. İlk çıkan ADSL modemler de ise bir giriş (kablonet için coaxial kablo, ADSL için telefon kablosu) ve bir çıkış (LAN) portu vardı. Bu cihazlar modem işini başka bir cihaza yaptırmak istediğinizde bunu gerçekleştiremiyordu. Daha sonra bu cihazlara WIFI ve USB portlar da entegre edildi. Ancak routerın kendi için bir WAN portu bulunmuyordu.
Pazarda bir açık vardı. Servis sağlayıcılar abone yetkilendirme işini kendi taraflarında yapmak istiyorlardı. Kimisi USB modem ile GSM altyapısını kullanmak isterken (Turkcell VIN) kimisi de direkt saha dolaplarında bunu yapmak istediler. Böylelikle modemlere (modem+router+switch) WAN portu eklenerek modem dışında da WAN bağlantısı yapılabilmesi sağlandı.
Mesela ilk fiber internet hizmetini sunan Quicknet, bina girişine kadar fiber ile geliyordu. Oradan evlere CAT5 network kablosu ile dağıtılıyordu. Pirelli DRG A226G modemin WAN portuna bağlayarak da ev içi dağıtımınızı yapıyordunuz. Bu alet aslında ADSL2'yi de destekliyordu ama modem kısmı kullanıyordu. Quicknet sisteminde Router ve Switch kısımları kullanılıyordu.
Yanlış hatırlamıyorsam MetroNet diye bir firma da binaya fiber getirip evlere powerline adaptör ile dağıtıyordu. Evin içinde de powerline adaptörden çıkan ethernet kablosu da WAN potundan router'a bağlanıyordu.Quicknette benim arkadaşım Pirelli modemi değil direkt kendi routerını bağlayarak kullanmıştı yıllarca.