İlk videoda sol kısıma bakarsanız yine gözünüze çarpacaktır aslındaKırmızı daireye görüntülü bakmak lazım,orada ne oluyor görüntüde diye
İlk videoda sol kısıma bakarsanız yine gözünüze çarpacaktır aslındaKırmızı daireye görüntülü bakmak lazım,orada ne oluyor görüntüde diye
Hocam, benim kitabıma göre her türlü falso iade için yeterli.Ek olarak kırmızı daire içerisindeki beyaz ışıladamanın ne olduğu hakkında bir fikri olan var mı?
IPS glow sanırım iade koşulları içerisine girmiyor yukarıdaki arkadaşların da demesine göre ama daire içine aldığım beyaz ışıldama ışık sızmasıysa 2 haftalık bir televizyonun iadesi söz konusu olabilir mi? Artık IPS glowu öncekine göre daha az umursuyorum ama ışık sızması mı artık ne diye adlandırılıyorsa daire içine aldığım şey kafama takıldı. Eğer kırmızı daire içerisindeki ışıldama ışık sızmasıysa iade koşulları içerisine girer mi?
Sanki sağ üst köşede de var gibi geldi bana.İlk videoda sol kısıma bakarsanız yine gözünüze çarpacaktır aslında
Haklısın karanlıkta televizyon izlemek sağlıklı değil bende aslında tam karanlıkta televizyon seyretmiyorum daha çok geceleri loş ışıkta televizyon seyrediyorum evet bu da pek sağlıklı değil ama durumu yarıya indiriceğini düşünüyorum . Bu arada IPS panelde IPS Glow denilen kötü siyah performansı olsa da bazı izlediğim videolarda VA panelde eksi performans olarak sadece açıdan ötürü görüntü bozukluğu değil smearing diye adlandırılan bir blurlanma şeklinde görüntü bozukluğu gördüm. Şimdi forumda yahu kardeşim sende IPS beğenmiyon VA beğenmiyon diye çıkışacaklar olacaktır . Sadece sormak istedim IPS'in artısı sadece açıdan ibaret mi? Öyle olmadığını umuyorum. Ve şu koca dünya da şu LG UQ81 veya UP81'i deneyimlemiş, bu televizyon modeli hakkında bilgi edinmiş birini görmeyide umuyorum .Belki konunun çok uzağında bir yorum yaptığım düşünülebilir. Ancak sağlıkla ilgili bir bilgi paylaşımı olduğu için sakıncası olmayacağını düşünüyorum.
Karanlıkta TV izlemek, özellikle izleme kaynağınızın ışık yoğunluğu yüksek olduğu için ve ortam aydınlatmasıyla adaptasyonu için çok fazla retinal hareket gerektirdiği için ciddi miktarda göz yorgunluğu yaratır. Genel itibariyle ampirik bilgi ile "Sinemada izliyook noolcak" diyen kullanıcılara en önemli hatırlatma, sinemada izlenen içeriğin özellikle doğrudan aydınlatma kaynağına bakılarak değil, yansıma vasıtasıyla izlenmesidir. Bu yüzden lütfen tamamen karanlık bir ortamda uzun süreli TV izleme alışkanlığı geliştirmeyin.
Günümüzde özellikle birden fazla konuda bahsettiğimiz IPS GLOW, Ghosting, Clouding ve Işık sızması dediğimiz durumlar mevcut ürün üretim sürecinin istenmeyen (frameless, kenarsız panel) ancak bir türlü %100 kaçınılamayan sorunları. TV' nin iade sürecine girdiğini varsayalım, gelen TV' de bunların tamamının ortadan kalkmış olma ihtimali de %100 değil. Kaldı ki böyle bir üretim yapısına ulaşabilmiş olsalar zaten teslim edilen cihazların büyük çoğunluğunda bu sorunlar görülmez.
Açıkçası IPS' in artısı belki neredeyse sadece açı. Ancak iş ADS v.s. Gibi geliştirilmiş formlarına, local dimming gibi ekstra özelliklerine gelince daha farklı tablolar oluşuyor. Sonuçta hep söylüyoruz, FALD (Full Array Local Dimming) özellikli paneller birçok sorunun ortadan kalktığı paneller.Haklısın karanlıkta televizyon izlemek sağlıklı değil bende aslında tam karanlıkta televizyon seyretmiyorum daha çok geceleri loş ışıkta televizyon seyrediyorum evet bu da pek sağlıklı değil ama durumu yarıya indiriceğini düşünüyorum . Bu arada IPS panelde IPS Glow denilen kötü siyah performansı olsa da bazı izlediğim videolarda VA panelde eksi performans olarak sadece açıdan ötürü görüntü bozukluğu değil smearing diye adlandırılan bir blurlanma şeklinde görüntü bozukluğu gördüm. Şimdi forumda yahu kardeşim sende IPS beğenmiyon VA beğenmiyon diye çıkışacaklar olacaktır . Sadece sormak istedim IPS'in artısı sadece açıdan ibaret mi? Öyle olmadığını umuyorum. Ve şu koca dünya da şu LG UQ81 veya UP81'i deneyimlemiş, bu televizyon modeli hakkında bilgi edinmiş birini görmeyide umuyorum .
Her panelin kendine göre avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte, bu panellerin de kendi içinde çeşitleri olur. Örneğin VA türleri olarak; MVA, HVA, SVA, AMVA, FSA vb... Burada genel amaç, panelin eksik olduğu yönlerini iyileştirmeye çalışmak. Mesela dar olan izleme açısını genişletmek veya tepki süresini geliştirmek gibi.Haklısın karanlıkta televizyon izlemek sağlıklı değil bende aslında tam karanlıkta televizyon seyretmiyorum daha çok geceleri loş ışıkta televizyon seyrediyorum evet bu da pek sağlıklı değil ama durumu yarıya indiriceğini düşünüyorum . Bu arada IPS panelde IPS Glow denilen kötü siyah performansı olsa da bazı izlediğim videolarda VA panelde eksi performans olarak sadece açıdan ötürü görüntü bozukluğu değil smearing diye adlandırılan bir blurlanma şeklinde görüntü bozukluğu gördüm. Şimdi forumda yahu kardeşim sende IPS beğenmiyon VA beğenmiyon diye çıkışacaklar olacaktır . Sadece sormak istedim IPS'in artısı sadece açıdan ibaret mi? Öyle olmadığını umuyorum. Ve şu koca dünya da şu LG UQ81 veya UP81'i deneyimlemiş, bu televizyon modeli hakkında bilgi edinmiş birini görmeyide umuyorum .
Haklısın tabi kalite arttıkça panelin zayıf noktasını örtmek mümkün oluyor. Peki bu sahip olduğum 55UQ81 model kendi f/p yarış kulvarında çok mu zayıf kalıyor? Response time gibi özelliklerin detayını veren bir kaynak varsa paylaşabilir misin? Bir de olası iade durumunda aldığım televizyonun bütçesinde (20.000tl) forumdakilerin önereceği tvler nelerdir?Her panelin kendine göre avantaj ve dezavantajları olmakla birlikte, bu panellerin de kendi içinde çeşitleri olur. Örneğin VA türleri olarak; MVA, HVA, SVA, AMVA, FSA vb... Burada genel amaç, panelin eksik olduğu yönlerini iyileştirmeye çalışmak. Mesela dar olan izleme açısını genişletmek veya tepki süresini geliştirmek gibi.
Tabi burada başka değişkenler de devreye girer. Mesela üretici, VA'nın dar olan izleme açısını genişletmek için ekrana ekstradan bir katman koyabilir. Örneğin, Sony X95K modelinde ''X-Wide Viewing Angle'' katman kullanılmıştır. İzleme açısı biraz genişler fakat her tercihin bir sonucu vardır. Bu sefer de cihazın doğal kontrastı düşer.
Samsung QN90B modelinde de ''Ultra Viewing Angle'' mevcut. Bu da Sony'deki gibi çalışır; izleme açısı genişler fakat doğal kontrast düşer. Ayrıca, ekrandaki parlama önleyici katman yüzünden, ekrana ışık vurduğunda gökkuşağı etkisi yapar.
Açıkçası bu terimler ile kafayı karıştırmaya gerek yok çünkü şöyle kritik bir nokta var; Her televizyon modeli, üretilmiş olduğu panel tipinin karakteristik özelliklerini tam anlamıyla temsil etmeyebilir. Maalesef hiçbir teknoloji mükemmel değil, sonuç da üretilen modele göre farklılık gösteriyor.
Mesela, ''Black Smearing'' sorunundan bahsettiniz. Bunun sebebi de VA panellerin tepkime sürelerinin kötü olması değil mi ? LG QNED866QA (IPS) modeli ile Samsung QN90B (VA) modelinin tepkime sürelerine bakalım;
LG QNED866QA
80% Response Time 4.3 ms
100% Response Time 13.9 ms
SAMSUNG QN90B
80% Response Time 3.3 ms
100% Response Time 7.9 ms
E hani IPS daha hızlıydı ?
Televizyonları karşılaştırırken sadece panel olarak değil de modelin kalitesini ele alarak bakmak lazım. IPS televizyonlarda üst model tercih etmediğiniz sürece kaliteli siyah alma şansınız düşük. Kesinlikle FALD panel olmalı ki ışığı kontrol edebilsin, kontrastı yükseltip siyahları düzeltebilsin.
VA panelli cihazların düşük modellerinde de genellikle ışık sızması oluyor. Fakat yine de, daha düşük bütçe ile daha başarılı siyahlar elde edilebilir.
Bence fiyatına göre fena değil, 16.000 TL civarına alınabiliyor.Haklısın tabi kalite arttıkça panelin zayıf noktasını örtmek mümkün oluyor. Peki bu sahip olduğum 55UQ81 model kendi f/p yarış kulvarında çok mu zayıf kalıyor? Response time gibi özelliklerin detayını veren bir kaynak varsa paylaşabilir misin? Bir de olası iade durumunda aldığım televizyonun bütçesinde (20.000tl) forumdakilerin önereceği tvler nelerdir?
Bence fiyatına göre fena değil, 16.000 TL civarına alınabiliyor.
Çok fazla teknik detaya girersem cihazdan soğursunuz. Eğer tv'den memnunsanız kullanmaya devam edin. Siyah kalitesi dışında fena cihaz değil. Ama bu siyah meselesi çok rahatsız ediyorsa o zaman VA panel başka bir cihaz bakacaksınız.
Bütçe yeterse Samsung 55Q80B olabilir. Bütçe yetmezse belki TCL bakabilirsiniz, 55C735 gibi.
LG UQ81
80% Response Time 6 ms.
100% Response Time 18.4 ms.
Kontrast: Yaklaşık 1.000:1 civarı.
SDR Parlaklık: 280 nits civarı.
HDR Parlaklık: 300 nits civarı.
Renk Derinliği: 8 bit.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için Giriş yap veya üye ol.
Bu kanalda incelemeleri mevcut;
Tamamen aynı görünüyor, numara ve isimler bölgeye göre değişebiliyor.Saol dostum bu UQ80 ile UQ81 arasında pek bir fark yok mu?
Ona sehim diyoruz. Hangi açılardan bakılırsa bakılsın. Orada hep var ise o sehim oluyor.Ek olarak kırmızı daire içerisindeki beyaz ışıladamanın ne olduğu hakkında bir fikri olan var mı?