Led Bar Tartışma Konusu

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
52
Sevgili Hakan ARIN hakanarin ;

Kafa karıştırıcı olmasın diye ohm kanunu, watt ve akım gibi konulara girmeden, anlaşılabileceğini düşündüğüm şekilde sadece volt üzerinden rakamsal örnekleme yaparak gittim.

Sistem oldukça basit aslında, ben 11 yaşında ilk yılbaşı ağacı ışıklandırmamı 20 tane 12 volt neon ampülü birbirine seri bağlayıp, yine serisine starter girerek yapmıştım, hey gidi günler ?

Her şey çok güzeldi de, seri mantığında olduğu için lambaların bir tanesi bozuldu mu sistem tamamen çöküyordu :kiskis

Amaaann zaten bize 1-2 gün çalışsa yetiyordu :)

Basit düşünelim, şebeke voltajı 220 volt, bunu 20 ye bölelim, 220 / 20 = 11 sonucuna ulaşırız ki 12 volt ile çalışmak için tasarlanmış neon ampul'e 11 volt vererek, ama aslında temel olarak 220 volt vererek çalıştırmış oluyorduk.

Bu ampullerin hepsini birden eğer paralel bağlasaydık, 220 voltu, 12 voltluk 20 tane birden ampule verip iyi bir patlamaya yataklık etmiş olurduk :kop

Ledlerde ise sistem yine de aynı olsa da, Neonlarda ters düz mantığı yoktur ancak ledler temel olarak birer diyot olduğu için onların tersi düzü vardır. Bizim devremizde de yerleştirme planı hep bu doğrultuda yapılmıştır zaten. Dikkat ederseniz eksi hat direkt olarak serinin en sonundaki diyotun eksisinden giriş yapmıştır, Artı hat ise serinin başından artı olarak girip eksiden çıkmıştır, Eksiden çıkmış olsa da biz artı prop ile orada yine artı voltaj okuduk. Aslında eksi prop diyorun yani ledin eksisine, artı prop da artısına gelseydi orada yine DC ama bu sefer 30-40 lı voltlar yerine chipin kendi çalışma voltajı olan 3.6V görürdük :ok

Protection mode dediğimiz sistemi koruma modu ise tam da sevgili omrdml omrdml nin anlattığı referans ve feedback mantığı üzerine kurulu bir kodlama düzenidir. Yıllarca ve hemen herkes tarafından sorulmuştur ''Madem öyle neden seri yerine paralel bağlanmıyor?'' diye, seride olmazlarsa tepe gerilimi, feedback, anma akımı kontrolü gibi unsurların takibi ve kontrolü mümkün olmuyor. Aynı zamanda bir komponentin seri bağlantıdaki gerilim ve akım değerleri ile paralel bağlı olduğundaki gerilim/akım değerleri farklı oluyor, paralel bağlı olsun ama kontrol montrol olmasın kardeşim deseniz yine olmuyor zira bu sefer bu 3 kuruşluk besleme kartları ile o ledleri yakabilmeleri mümkün olmuyor :kiskis

Neyse, çok yazdık, video yüklemesi bitsin diye beklerken yazıp duruyordum yükleme bitti gaari ::ok

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,765
65
İmkan olsa ve sevgili @sota burada altyapı hazırlasa, 24 saat açık kamera karşısında (Öyle 24 saat değil hemen muzipleyşmeyin :kop ) soruları direkt cevaplamak daha güzel olurdu :kiskis
Hem 24 saatten bahsediyorsun ,hemde muzipleşmeyin diyorsun,pekiii, öyle 24 saat değilde, nasıl 24 saat bu mubarek :haha1

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
52
Hem 24 saatten bahsediyorsun ,hemde muzipleşmeyin diyorsun,pekiii, öyle 24 saat değilde, nasıl 24 saat bu mubarek :haha1
Abi bir masa ve sandalye, kamera hep açık, ben oradaysam vatandaş soru sorsun cevap alsın, ben yoksam zaten

necefli-masrapa.jpg

:kiskis

Geri
Üst Alt