Led Bar Tartışma Konusu

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
52
Arkadaşlar Selam;

Youtube da değerli bir kardeşimiz, led bar değişim politikaları ile ilgili bana katılmadığını belirtmiş.

Kendisine orada cevap yazarken aklıma geldi ve kendisini foruma davet etmek istedim. Konu linki ekleyeceğim.

Konuyu sizlerle de C/P yaparak birazdan paylaşacağım.

Önce şu konuyu aıp linki o mesaja ekleyeyim, sonra bu mesajı düzenlerim :ok

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
52
ESNAF ARKADAŞIMIZ;
Televizyon tamircisiyim
1.si yetkili servisler namuslu yetkili olmayan servisler namussuz algısı oluşturulması hoş bir durum değil
2.si takım led değiştirme çalışması bazı durumlarda yanlış seçim.
Net yakaladığım ledin bozulma sebeplerinden biri ve en çok olanı yapışkanın zamanla ısıdan dolayı metal yüzeyde tutunamayıp ayrılması.Bundan sebep üzerindeki ısıyı atamadığı için ledin bozulması. Kendini tamirci diye tabir eden arkadaşlar aslında sök takcı.Neden led lamba değiştirilmiyor da komple lamba şeridi değiştiriliyor.Alet edavat ve en önemli bilgisi yok.Lehim makinesi ile led lambayı değiştirmeye kalkışıp sonrada yok bu iş böyle olmuyor.En iyisi takım değiştir müşterinin cebini düşünmek umrunda olmaz nedense.Zannedersiniz led bar yek pare olan bişe.Ledin kaçı kaç kuruş değiştirmiyorsunuz yapabilecek bilgi yok.

BEN;

Neredeyse baştan sona yanlış tespitler bunlar.
İlk yanlışınız yetkili yetkisiz servis ayırımı ve algısı yarattığım yönde ki, aşağıdaki örnek iki linke dahi baksanız ne demek istediğimi anlarsınız.

Linkler basit birer örnek. 2004 yılından beri yetkili yetkisiz ayırt etmeden, en doğal, sen saf, en halktan şekilde, ev ortamında ormanda, aklıma gelen her yerde çekim yaparak insanlara doğruları anlatmaya çalışıyorum.

Doğru görecemidir? onu da başka başlıkta tartışırım seve seve.

Gelelim diğer yanıldığınız konuya.

Led chiplerin sizin de bildiğiniz gibi ömürleri olmakla birlikte, zamana karşı yenik düşmeleri nedeniyle lümen ve buna paralel kelvin değerlerini kaybederler. Bir bar üzerindeki 9 chipin 2 tanesine müdahale ederseniz eğer, diğer 7 led 3900 3800 gibi kelvin değerlerinde çalışırken yeni taktığınız 4000 kelvinde çalışacak ve bu da izleyici açısından renk farklılığı sonucu doğruacaktır.

Bununla birlikte lumen değeri de aynı şekilde değişik olacağı için yeni taktığın chip daha parlak, eskisi daha sönük yanacak ve karanlık sahnelerde tüketiciye olumsuz yansıyacaktır bu durum.

En önemli kısım ise en başta yazdığım ömür konusudur. 4 yaşına gelmiş, ömrünü tamamlamış chipi yenisi ile değiştirip sorunu çözdüğünüzü zannediyorsanız BÜYÜK yanılıyorsunuz zira yeni taktığınız chip 3-4 yıl daha sorunsuz çalışacakken, eksilerden herhangi bir tanesi 1- veya 2 bilemedin 3 ay sonra aynı akıbeti yaşayarak ömrünü dolduracak ve tketici aynı tv yi yine size getirmek, YİNE işçilik ödemek zorunda kalacak.

Sizin vatandaşı düşünmekten anladığınız bu ise vay halimize diyorum değerli ustacım.

32'' bir televizyondan örnek verirsek eğer, zaten 2 li olan led barın takımı 65TL iken, neyin mücadelesini verip de sadece chip değiştirmek için uğraşırsınız inanın bunu anlamak mümkün değil.

Vatandaş fazla para vermesin ondan değiştiriyorum deseniz bu denklem tutmaz zira 100tl işçilik + 65TL malzeme parası karşılığı 165tl ye zaten çözülebilen ve kökünden halledilebilen, üstüne de 2 yıl garanti verdiğimiz bir iş yerine siz diyorsunuz ki ''Ben bozulan chipi değiştireyim, 150tl veya 200tl alayım.'' taktığın chip kaç lira? 5 TL , aldığın para kaç lira? 150 veya 200, insafsızın birisine denk geldi ise vatandaş, bu rakam 250-300-350 diye gider.

Peki sonuca bakalım. ben 65tl harcadım 165tl aldım 100tl kazancım var ve vatandaşa TAMAMEN sıfır led bar takıp 2 yl garanti verdim.

Siz 5TL lik chip taktınız, 150TL aldınız diyelim, muhtemelen 6 ay garanti veriyorsunuzdur (Tahminim o yönde) sonuçta 145tl kazandınız ama vatandaşın 3-4- veya 5 yaşındaki eski ledleri halen tv nin üzerinde duruyor, birkaç hafta veya ay sonra onların da bozulacağı %100 ve hatta %1000

Bu durumda samimi bir şekilde soruyorum, sizce hangimizin yöntemi daha tutarlı?

Hatta şöyle yapalım, ben bunu forumda bir de vatandaşa sorayım. Şimdi gidip konu açıyor ve linkini de buraya paylaşıyorum. Samimi ve kalpten bir nezaketle de sizi foruma da davet ediyorum, buradan da oradan da devam ederiz sohbetimize :)

Evet tekrar selam, konuyu açtım ve linkini alıp geldim, şuraya ekleyeyim, gelirsen sevinirim. Amacımız fikir empoze etmek değil elbette lakin, yanlış düşündüğünü düşündüğüm konuları belki tekrar gözden geçirmeni sağlayabilir, böylece vatandaşa bir katkı daha sunmuş olabilirz.

Ne dersin?

Haa yok gelmem dersen, o zaman led bar konusundaki yaklaşımımızı anlayabilmeniz için şu videomuzu da izlemenizi rica ederim.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
22,765
65
Bu problemi çok kısa zaman önce bizzat yaşadım,köyde ahmet abinin tv tamirciye gitmiş,merceği çıkartıp tek led değiştirmişler (keşke foto alsaymışım,örnek olacaktı) ,ahmet abi dediki "alocum,bunu 5 ay kulanamadık".
Söktüğümde sağlam ledleri ölçmek için beyaz boyayı çizmişler 3 takımın hepsi çizikti,hadi tamam kabul edelim,başka türlü bulunamayacaktı diyelim,hata belliydi zaten ,led arızası ,çizmenin anlamı yoktu bence ,ama bana ahmet abinin cevabı çok dikkat çekici gelmişti ki elektronikten hiç anlamayan bir çiftçidir kendisi ,bana "eğer beni arayıp , abi senin ledler değişecek,takımı şu fiyat ama daha sağlıklı olur deseydi kesin değiştir kardeşim derdim" dedi,çünkü neden dediğini de şöyle açıkladı bana :
"alocum, diskaronun (traktörün arkasına taktığı disk şeklinde öğütücü) bir civatası kırıldığında takım olarak değiştiriyorum,çünkü değişmeyenler daha eski ve kullanılmış olduğundan bu sefer onlar kırılıyor ,hadi yine civata değiştirmeye gidiyorum"
Ne kadar mantıklı değilmi düşüncesi :)
Ne kadar kızarlarsa kızsınlar ,bir çiftçi bunu düşünebiliyor ama elektronik uzmanıyım diyen tamirciler asla düşünemiyorlar ne yazıkki,bu benim yaşadığım ilk olay değildir ve elektronikten bu güne kadar asla para kazanmış biri olmadığımı da belirteyim.
Sadece elektronikçiler yapmıyor bunu,pazar günü kayınbiraderimdeydik,evin priz ve anahtarlarını değiştirecekmiş "alo usta müsaitsen sende gel " dedi (ben usta değilimdir ama bana hep öyle hitap eder),işin aslı bana değiştir dedi de ben ehliyetim yok dedim,nemelazım ,ama gelen elektrikçi buattan aşağı inen kabloyu tümden değiştireceğine ,eskiyi çekip buna kablo eklemek isteyince şaşırdım,müdahele ettim hemen ,bana "abi elimde bu boy kablo var,atayımmı" dedi,at usta dedim,sen zaten o kablonun ücretini almışsın diğer iş yaptırandan diye de ekledim,ben öyle deyince mecburen yeni kablo çekmek zorunda kaldı ,çünkü adam eve gelip ölçü alıp ona göre de fiyat vermiş ,utanmadan elindeki kabloyu tabiri caizse "kakalamaya" kalkıyordu,ki kaç tane buat var evde (kiracının marifeti bu kablo olayı,onu da yazayım)

NOT:
Bütün tamircileri aynı sepete koymadığımı da belirteyim bu arada :ok

omrdml Çevrimdışı

omrdml 

Aktif Üye
19 Eyl 2019
354
4-5 yasında tv'nin sadece bozuk ledini degistirmek herkesi tenzih ederim ama art niyetten baska birsey degil!! Tabi bir adet değiştirdim 30-40TL isterim demiyorsa!! O zaman bir şans verebilirim kendisine. 3-4 yasında 32inc dled LG'nin, (ki kendilerinde daha alüminyum pcb'ye daha rastlayamadım) pcb'nin arkasını görünce içim sızlıyor. Resmen ledin röntgeni gibi. 1 tane ile başladı bize geldi. Eminim 2-3 aya 4-5 adet daha gidecek.

Adem abi iki yerde fikrinizi almak isterim. İlki, 32 inc dled bir ürünün led barlarını değiştirdikten sonra 2 yıl garanti mi veriyorsunuz? Bu güne kadar şükürler olsun ki en erkeni ben değiştirdikten 1.5 yil sonra gelen bir Axen'di. Diğerleri 2 yılı da geçti ama ben şahsen 2 yıl led bara garanti vermeye çekiniyorum. Ki üreticileri-ithalatçıları "6 ay garanti" verebiliyorken.

Ikincisi işçilik fiyatlamasini ben boyuta gore belirliyorum. Ama bir youtube videonda 200TL gibi bir fiyattan bahsetmiştin ki, full led bar değişimi ve ardından firmanın led bar üretim hatasından dolayı belki de tekrar tekrar açılma ihtimali olan bir televizyon icin 100TL degisim bedeli düşüktür diye düşünüyorum. Ki panel büyüdükçe risk cok daha artiyor ki. Son gelen buyuk paneller hep kagit gibiydi. Bunlar tamamen sahsi görüşlerimdir.

Son düzenleme:
Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
52
Bu problemi çok kısa zaman önce bizzat yaşadım,köyde ahmet abinin tv tamirciye gitmiş,merceği çıkartıp tek led değiştirmişler (keşke foto alsaymışım,örnek olacaktı) ,ahmet abi dediki "alocum,bunu 5 ay kulanamadık".
Söktüğümde sağlam ledleri ölçmek için beyaz boyayı çizmişler 3 takımın hepsi çizikti,hadi tamam kabul edelim,başka türlü bulunamayacaktı diyelim,hata belliydi zaten ,led arızası ,çizmenin anlamı yoktu bence ,ama bana ahmet abinin cevabı çok dikkat çekici gelmişti ki elektronikten hiç anlamayan bir çiftçidir kendisi ,bana "eğer beni arayıp , abi senin ledler değişecek,takımı şu fiyat ama daha sağlıklı olur deseydi kesin değiştir kardeşim derdim" dedi,çünkü neden dediğini de şöyle açıkladı bana :
"alocum, diskaronun (traktörün arkasına taktığı disk şeklinde öğütücü) bir civatası kırıldığında takım olarak değiştiriyorum,çünkü değişmeyenler daha eski ve kullanılmış olduğundan bu sefer onlar kırılıyor ,hadi yine civata değiştirmeye gidiyorum"
Ne kadar mantıklı değilmi düşüncesi :)
Ne kadar kızarlarsa kızsınlar ,bir çiftçi bunu düşünebiliyor ama elektronik uzmanıyım diyen tamirciler asla düşünemiyorlar ne yazıkki,bu benim yaşadığım ilk olay değildir ve elektronikten bu güne kadar asla para kazanmış biri olmadığımı da belirteyim.
Sadece elektronikçiler yapmıyor bunu,pazar günü kayınbiraderimdeydik,evin priz ve anahtarlarını değiştirecekmiş "alo usta müsaitsen sende gel " dedi (ben usta değilimdir ama bana hep öyle hitap eder),işin aslı bana değiştir dedi de ben ehliyetim yok dedim,nemelazım ,ama gelen elektrikçi buattan aşağı inen kabloyu tümden değiştireceğine ,eskiyi çekip buna kablo eklemek isteyince şaşırdım,müdahele ettim hemen ,bana "abi elimde bu boy kablo var,atayımmı" dedi,at usta dedim,sen zaten o kablonun ücretini almışsın diğer iş yaptırandan diye de ekledim,ben öyle deyince mecburen yeni kablo çekmek zorunda kaldı ,çünkü adam eve gelip ölçü alıp ona göre de fiyat vermiş ,utanmadan elindeki kabloyu tabiri caizse "kakalamaya" kalkıyordu,ki kaç tane buat var evde (kiracının marifeti bu kablo olayı,onu da yazayım)

NOT:
Bütün tamircileri aynı sepete koymadığımı da belirteyim bu arada :ok
Alo abim, bu millete, aslında olması gerekenin nasıl olduğunu öyle veya böyle mutlaka anlatacağız hep birlikte.
Tek gayemiz bu :ok

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
52
4-5 yasında tv'nin sadece bozuk ledini degistirmek herkesi tenzih ederim ama art niyetten baska birsey degil!! Tabi bir adet değiştirdim 30-40TL isterim demiyorsa!! O zaman bir şans verebilirim kendisine. 3-4 yasında 32inc dled LG'nin, (ki kendilerinde daha alüminyum pcb'ye daha rastlayamadım) pcb'nin arkasını görünce içim sızlıyor. Resmen ledin röntgeni gibi. 1 tane ile başladı bize geldi. Eminim 2-3 aya 4-5 adet daha gidecek.

Adem abi iki yerde fikrinizi almak isterim. İlki, 32 inc dled bir ürünün led barlarını değiştirdikten sonra 2 yıl garanti mi veriyorsunuz? Bu güne kadar şükürler olsun ki en erkeni ben değiştirdikten 1.5 yil sonra gelen bir Axen'di. Diğerleri 2 yılı da geçti ama ben şahsen 2 yıl led bara garanti vermeye çekiniyorum. Ki üreticileri-ithalatçıları "6 ay garanti" verebiliyorken.

Ikincisi işçilik fiyatlamasini ben boyuta gore belirliyorum. Ama bir youtube videonda 200TL gibi bir fiyattan bahsetmiştin ki, full led bar değişimi ve ardından firmanın led bar üretim hatasından dolayı belki de tekrar tekrar açılma ihtimali olan bir televizyon icin 100TL degisim bedeli düşüktür diye düşünüyorum. Ki panel büyüdükçe risk cok daha artiyor ki. Son gelen buyuk paneller hep kagit gibiydi. Bunlar tamamen sahsi görüşlerimdir.

Sevgili kardeşim günaydın;

Aslında burada biz Pixel Teknoloji Pixel Teknoloji olarak bilinçli bir şekilde risk alıyor ve elimizi vatandaş için taşın altına koyuyoruz.

Burada temel amaç inan ki üreticiyi de baskı altına alabilmek. Her ne kadar ''üreticiler ile bu işi yürütmek daha güzel olur du'' desek de, ticari olarak hiç kimseye yasal baskı kuramayacağımıza göre biz de dolaylı yollardan manevi baskı kurarak aslında olması gerekeni dayatmaya çalışıyor ancak bunu kabul ettirebilene kadar geçecek sürede de olası tüm riskleri üzerimize alıyoruz.

Öte yandan, ''Neden olan hep vatandaşa oluyor?'' sorusunu cesurca sorabiliyoruz.

Ben bu gün ortaya bir fikir attım ve 2 yıl garanti verip risk aldım, bütün sorumluluğu da pixel teknoloji olarak üstleniyoruz. O halde mesela sen de buna bir katkıda bulun ve ''Ben o zaman 2 yıl 2 ay garanti veriyorum'' de ki rekabet ortamı oluşsun, bu bir çığ gibi yayılsın, tamirci piyasasına da vatandaş baskı kurmaya başşlasın ve desin ki ''Kardeşim X mecrasında sevgili OMRDML işletmesi 2 yıl garanti veriyor hem de 200tl işçilikle bu işi çözüyor, sen bana 6 ay garanti ve 500tl diyorsun nasıl oluyor bu iş?

O tamirci de anlasın artık meydanın boş olmadığını. Vatandaş bilinçlensin, bu meslekten gerçekten emek verip vergi ödeyenler ekmek yemeye devam etsin ama chipciler, bypass cılar artık lütfen elensin, ayrılsın aramızdan.

Ücret konusuna gelirsek. 200tl cümlesini sık kullanırım ancak sürekli de belirtirim ekran boyutuna göre değişken olduğunu

Bizim uygulamamız;
24-32'' arası 100tl
39-50'' arası 200tl
50'' üstü 300tl

olacak şekilde sabit işçilik garantili.

Yedek parçaya kâr eklemeyi biz kabul etmiyoruz ancak esnafın piyasasını da kırmamak adına, tedarikçinin perakende fiyatı ne ise onun direkt olarak aktarıyor ve inan yine de para kazanıyoruz..

Daha dün burada 42PF8080 led bar fiyatı istendi benden, Hani bazı işgüzarlar ''Çakallık yapıyor ve ucuz göstermek için hep 32'' fiyatı örnek veriyor'' diyebilir.

Evet örneği 32'' tv lerden 65TL olarak verdim doğru zira olayın reel boyutlarını vatandaş görsün ve bilsin istiyorum, o zaman 42'' tv için de verdiğim fiyatı yazayım, 120TL.

Hem de bu bedel üzerinden de yine de para kazanıyorum.

Benim tek istediğim şu;

1- Esnaf arkadaş vatandaşa yalan söylemeden hakkını alabilsin
2- Vatandaş arkadaş da esnafın talep ettiği paraya göz koymasın zira bu işin hakkıdır o para.

Yani esnaf kardeşlerimize zorla yalan söyletmeyin diyorum açık ve net.

42PF8080 den örnek verirsek eğer benim alacağım ücret toplamda 320tl ve karşılığında bu hizmet ile birlikte 2 yıl garantiyi de veriyorum.
2 yıl süre içerisinde led arıza yaparsa ve firma bana bu konuda destek olmuyorsa (ki amacım onların da risk alması) o zaman seve seve kendim karşılayacağım masrafını ama yine de zarar etmeyeceğim zira zamanında aldığım para ile birlikte sonra alacağım dualar da yine benim için yatırım olacak :)

C Çevrimdışı

command_4 

Aktif Üye
19 Nis 2019
143
39
@ado hocam bu led aydınlatmalı lcd tv ler ilk çıktığında daha dayanıklı olacak diye pazarlanmadı mı? 10 yıllık ccfl toshiba lcd televizyonum hala sağlam ve görüntü kalitesinden bir şey kaybetmedi.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
52
@ado hocam bu led aydınlatmalı lcd tv ler ilk çıktığında daha dayanıklı olacak diye pazarlanmadı mı? 10 yıllık ccfl toshiba lcd televizyonum hala sağlam ve görüntü kalitesinden bir şey kaybetmedi.

CCFL teknolojisinin en büyük sorunu inverter kartların çok erken arıza yapması ve maliyetlerinin yüksek olmasıydı değerli kardeşim.
Şunu bilin ki hiç bir şey vatandaş yararına yapılmaz. Yani daha dayanıklı olacak söylemi tam bir safsata, led üretimi daha ucuz, ledleri enerjilemek daha kolay ve ucuz, led materyalinin atığını imha etmek daha ucuz vs vs :)

Şu an evimde 9 yaşında SAMSUNG 40'' CCFL tv seyrediyorum, yanına yeni üretim led regali koy yetişemiyor kesinlikle :kiskis

(Malum çok sık bilinçli tv değiştiririm her teknolojinin ve markanın aynı zamanda kullanıcı olmak adına)

Hakan ARIN Çevrimdışı

Hakan ARIN 

~~Empati kurmayı bilmeyen milletin bir ferdi.~~
Yeni Üye
26 Eki 2019
20
47
Adem usta size merak ettiğim bir soruyu sormak isterim. Led bar arıza değişimi ile ilgili bir çok video izlediğim de şunu fark ettim. Normalde tek bir led'in arızası tüm ekranın ışığının kesilmesi anlamına geliyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak çoğu(hepsi değil) led arıza tespit videosunda aynı anda arıza yapmış 3, 4 ya da daha fazla led chip görüyorum.

Bu noktada sorum şu; Zaten bir tanesi arızalandığında tüm devrenin elektriği kesilip ekranın görüntüsü gider iken aynı anda nasıl 3 veya 4 led chip arıza yapar. Zaten biri arızalanınca ötekiler arıza yapmadan devre dışı kalmaz mı? Yani ötekiler çalışmayacak iken nasıl olur da aynı anda birden fazla led arıza yapar. Bilmiyorum ne demek isteğimi anlatabildim mi? :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bu arada mesaj düzenleme seçeneğini göremediğim için ikinci bir mesaj yazmak zorunda kalıyorum. :)

Yazılarınızı uzunca bir süredir takip ediyorum ve tüketicileri bilinçlendirme çabalarınız için de size, en azından kendi adıma teşekkür ediyorum.

Yazılarınızı dememin sebebi de bu forumdan önceki DH döneminden yazılarınızı takip ettiğimi söylemek isterim. :)

Son düzenleme:
omrdml Çevrimdışı

omrdml 

Aktif Üye
19 Eyl 2019
354
Adem hocam detaylı cevap verecektir. Ama ben küçük bir bilgilendirme yapmak isterim. Evet ledlerin tümü seri bağlı oluyor. Ve dediğiniz gibi bir adet led devreden çıksa sistemin tamamen susması gerekiyor. Buraya kadar da tamam. Ama özellikle altı çizili olarak "led devreden çıksa" diye yazdım.
Çünkü bana gelen 50 arızanın 45'inde ledler arızalanmıştı ama bozulurken açık devre olmamışlar, kısa devre olmuşlardı. Led sürücü kartların aslında bir sabit akım kaynağı olduğunu da düşünürseniz bu aşamadan sonra olabilecekleri türetebilirsiniz.

Son düzenleme:
Hakan ARIN Çevrimdışı

Hakan ARIN 

~~Empati kurmayı bilmeyen milletin bir ferdi.~~
Yeni Üye
26 Eki 2019
20
47
Kısa devre'den kastınız hala elektrik çekiyor ama yanmıyor şeklinde mi?

Eğer böyle ise sanırım bu senaryoda kısa devre yapıyor ve yanmasa da elektrik çekmeye devam ediyor. Ne zaman kısa devre şeklinde değil de açık devre olan bir led chip arızası olursa o zaman ışık tamamen gittiği için müşteri servise gidiyor. Bu arada kaç tane led kısa devre yapmış ise o kadar arızalı led chip görüyoruz.

Doğru mudur omrdml omrdml ?

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
52

Eğer böyle ise sanırım bu senaryoda kısa devre yapıyor ve yanmasa da elektrik çekmeye devam ediyor. Ne zaman kısa devre şeklinde değil de açık devre olan bir led chip arızası olursa o zaman ışık tamamen gittiği için müşteri servise gidiyor. Bu arada kaç tane led kısa devre yapmış ise o kadar arızalı led chip görüyoruz.

Değerli omrdml omrdml nin söylemindeki senaryoda, Devreyi tamamlamaya devam ediyor diyelim biz ona :ok

Aslında kısa ve öz, gayet açıklayıcı yazmış sağ olsun ancak yine de sohbet olsun diye Birazdan detaylı yazarım :ok

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
52
Vazgeçtim, yazmak yerine sana özel kısa bir video çekeyim, üzerine konuşuruz :ok

Gidip biraz malzeme bulayım senin için :kiskis

omrdml Çevrimdışı

omrdml 

Aktif Üye
19 Eyl 2019
354

Fazla da detaya girmeden (Adem hocam detaylı yazınca altından devam ederiz) şöyle diyeyim. Led'ler ya açık devre oluyor yada kısa devre. Burada hem fikiriz. Biz kısa devre olanı ele alalım.

Led sürücü ünite kısa devre olan led üzerinden ana kol akımını geçirmeye devam etmek istiyor. Sabit akım kaynağı da örnek verecek olursak 30mA akımı hattan geçirmek istiyor. Örnek olarak bizim devremizde 10 adet led vardı diyelim, biri kısa devre oldu kaldı 9 adet led. Aynı akım değerini yakalamak için sistem geriliminin yükseltilmesi gerekiyor. Yükseltilince diğer ledlerde daha fazla akım çekmek istiyor ve programlanmış 30mA değerinden çıkılıyor. Ve sistem kendini korumaya alıyor. İşte bu sırada zaten gitmeye meyilli yorgun olan ledler ( bu arızaların genel olarak 1.5 - 2 seneden sonra olduğunu düşünürsek) sürücünün yazılımsal kontrolleri esnasında gidebiliyor ve onlar da kısa devre yada açık devre durumuna düşebiliyorlar. Ve her tv açılışında kontrol ünitesi bunlara bir şans daha verip ? ledleri tekrar bir sürelim diyor. Ama olmuyor, olmuyor. :hihi Anlık bir ışık patlaması görüyorsunuz bazen ve tekrar kapanıyor.

Led armatürlerde durum biraz daha farklı. Led açık devre olursa hiç şansı yok lamba söner. Ama kısa devre olursa (sokakta gezerken iş yerlerindeki led spot yada panel led aydınlatmalarda rastlayabilirsiniz) kırpışma dediğimiz hızlı hızlı yanıp sönmeler yapıyor. Bu bir kaç led kısa devresi için geçerli. Hatırı sayılır değerde ölümler olursa sistem yine tamamen kapatıyor. Onu yaptıran da kontrol ünitesi.

Adem hocamın eğitici uygulama videosunu izledikten sonra daha iyi anlayacaksınız.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt