Klimayla Isınmak

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
16,714
Gerçekten klima ile kış sezonu boyunca ekonomik bir şekilde ısıtma yapmak mümkün mü?
Klima ısı pompası mantığına göre çalışmaktadır. Genel olarak klimayı, bir ortamdan aldığı ısı enerjisini diğer ortama aktarabilen bir ısı pompası olarak tanımlayabiliriz. Isı pompası, içinde bulundurduğu kompresörle ısı enerjisi üretebilmek için şebekeden enerji çeker. Kısacası elektrik ile çalışmaktadır; fakat klima, infrared veya rezistanslı ısıtıcılar gibi elektrik enerjisini direkt olarak ısı enerjisine çeviren sistemlere göre çok daha az tüketime sahiptir. Bunu basit bir örnekle açıklamak gerekirse; klimalar, 4 kW ısı enerjisi üretebilmek için, yaklaşık olarak 1 kW elektrik enerjisi tüketirken,elektrikli ısıtıcılar 4 kW enerji üretebilmek için min. 4 kW elektrik enerjisi tüketmektedir. Klimalar,ısı pompası çevrimi gereği performans katsayıları oranında, diğer elektrikli ısıtıcılardan daha verimlidir.
Tüketim değerleri açısından, klimaların elektrik enerjisidışında diğer enerji kaynakları olan fosil yakıtlarla da karşılaştırmak mümkündür. Her geçen gün gelişen teknoloji ve COP değerlerinin artmasıyla artık klimalar, günlük hayatımızda kullandığımız tüm ısıtma cihazlarıyla rekabet eder hale gelmesi hatta daha üstün performans gösterdiğini de kanıtlamıştır.Tasarrufun yanında ortamdaki havayı filtre edebilmeleri, düşük ses seviyeleri ve daha az CO2 salımı özellikleri ileklima kullanımı her geçen gün daha da artmaktadır.

Inverter klimalar ısıtmada da fayda sağlıyorlar mı?
Inverter klimalar ile ısıtma yapmak, inverter özelliği olmayan klimalar ile ısıtma yapmaya göre daha tasarrufludur. Inverter olmayan klimalarda, ortam ısındığında klima duruyor, soğuduktan sonra tekrar devreye giriyordu. Bu durum, kullanıcılar üzerinde istenilen konfor seviyesini sağlamadığı gibi, yüksek elektrik faturaları ödenmesine sebep olmaktaydı. Fakat inverter teknolojisinin hayatımıza girmesiyle klimalar enerji tüketimleri anlamında çoğu sistemle rekabet etmeye başlamıştır. Inverter sistemde kompresör, kapasitesini,ortam istenilen sıcaklığa yaklaştıkça oransal olarak azaltır. Bu durumda düşük kapasiteli ihtiyaçlarda düşük enerji tüketimi sağlanmış olur. Aynı zamanda ortam sıcaklığının sabit kalması sağlanır ve oda içindeki sıcaklık dalgalanmaları engellenir.

Klimaların ısıtma verimlerinden söz ederken, dış hava sıcaklığı, iç ortam ayar sıcaklığı ve ortam sıcaklığı gibi bazı kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir. Çünkü verim değeri bu kriterlere göre değişkenlik gösterebilir. Klimalarda verim dediğimiz değer, ortama verdiğimiz kW cinsinden ısı miktarının, yine kW cinsinden tüketilen elektrik enerjisine oranıdır. Bu oran ısıtma için COP (Coefficient Of Performance-Enerji Verimlilik Katsayısı) olarak adlandırılır. Mitsubishi Electric klimalarda bu değer 5,33 seviyelerine kadar çıkmaktadır. Değer ne kadar yüksek ise klimanın enerji verimliliği de bu oranda yüksektir.COP değeri klima seçimlerinde öncelikli kriter olarak göz önünde bulundurulmalıdır.Bu değerler tek bir dış ortam sıcaklığında hesaplanmaktadır. Ürünün tüm sezonluk (değişen dış hava şartlarında) performansını tanımlayabilmek amacı ileönümüzdeki yıldan itibaren sezonsal olarak enerji verim değerlerini tespit edebileceğimiz dahagelişmiş, Sezonsal Verim değerine geçilecektir. Yeni Enerji verim değerleri için ısıtmada SCOP kavramı kullanılacaktır. Eskiden tek bir çalışma noktasındaki dış hava sıcaklığı göz önüne alınarak geliştirilen klimalar şimdi yeni Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre farklı dış hava sıcaklıklarında da tasarruflu ve performanslı çalışacak şekilde teknolojik özelliklerle geliştirilmektedir. Bu durumda, şu anda pazarda A sınıfında yer alan bir klima yeni Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre değerlendirildiğinde daha alt bir enerji sınıfına düşebilir. Böylece pazarda en üst enerji sınıfında yer alan bir ürün ile yeni sistemin en üst sınıfı A+++kategorisine giren bir ürün arasında enerji tüketimi dolayısıyla kullanıcının masrafları açısından büyük farklar oluşacaktır. Sezonsal verim değerlerinde, eski enerji sınıflara ek olarak A+, A++, A+++ enerji sınıflarına sahip ürünler de görülecektir. Yeni nesil tüm Mitsubishi Electric klimalar Sezonsal Verimlilik kriterlerine göre A, A+, A++ ve A+++ enerji sınıflarında yer almaktadır.

Klimalar, çok düşük dış hava sıcaklıklarında ısıtma yapabilirler mi? Kış koşullarının çetin geçtiği doğu illerimizde de klima ile ısıtma yapılabilir mi?
Isı pompası çevrimi mantığıyla çalışan klimalar, ısıtma yaparken, dış ortamdaki hava üzerindeki ısıyı soğutucu akışkan vasıtasıyla iç ortama aktarırlar. Klima dış ünitesi ile dış ortam havası üzerinden ısı çekilmesi, hava sıcaklığının düşmesi ile giderek zorlaşır. Bu nedenle iç ortama aktarılacak ısı miktarı azalır. Birçok klima düşük sıcaklıklarda ciddi kapasite kayıpları yaşamaktadır. Bu da insanlarda “klima ile ısıtma yapılmaz” algısını yaratmaktadır. Mitsubishi Electric ZUBADAN serisi cihazlarda -15°C dış hava sıcaklığına kadar herhangi bir kapasite kaybı yaşanmamaktadır. Hatta -25°C dış ortam sıcaklığında bile rahatlıkla ısıtma yapabilmektedir.

Isıtma yaparken klimamı kaç dereceye ayarlamalıyım?
Klimalardan en yüksek verimi elde edebilmek için, iç ortam ayar sıcaklığının da doğru belirlenmesi gerekir. Çok yüksek sıcaklık değerlerine ayarlanması durumunda, gereksiz yere enerji sarfiyatı, düşük sıcaklık değerlerine ayarlanması durumunda ise konforsuz bir ısınma durumu ortaya çıkabilir. Bugüne kadar edindiğimiz tecrübeler ve memnun müşterilerimizden aldığımız geri bildirimler ile bu ayar sıcaklığının 21 ⁰C olduğunu söyleyebiliriz. İç ortam sıcaklığının 1⁰C artması demek, enerji tüketiminin %10 artması, COP değerinin de %4 oranında düşmesi anlamına gelmektedir.

Klimalarda hızlı ısıtma ne demektir?
Klimalar, konvansiyonel (geleneksel) ısıtma sistemlerine göre çok daha kısa tepki süresine sahiptir. Örneğin, kışın dışarıdan eve geldiğinizde, diğer konvansiyonel sistemlerin ortamı istenilen sıcaklığa ulaştırmaları zaman alabilirken, klimalar ile çok daha kısa sürede ısınmaya başlayabilirsiniz. Mitsubishi Electric klimalarda bulunan Powerful modu, klimanın ilk 15 dk. için maksimum kapasite ile çalışmasına imkan tanımaktadır. Böylelikle, odanın istenilen sıcaklığa ulaşması hızlandırılmış olmaktadır. Bu işlemden sonra, klimanın normal çalışma moduna geçmesi ile tasarruflu ısınmak mümkün olabilmektedir.
Klima ile ısıtma yaparken,bulunduğunuz ortamın her noktasında aynı sıcaklığı yakalamak mümkün mü?
Isıtmanın hava ile yapıldığı sistemlerde dizayn, cihaz özellikleri ve tipleri oldukça önemlidir. Kış döneminde hava ile ısıtma yapan sistemlerde ısınan havanın yükselmesi prensibi gereği, ortam içerisinde farklı sıcaklık katmanlarıgörülebilir. Duvar tipi bir klima ile ısıtma yapıldığı örnekte, ayakta duran bir kişi sıcak hissederken, oturan bir kişi 1-2°C soğuk hissedebilir. Mitsubishi Electric Yeni Kirigamine Serisi, özel dizayn edilmiş 3D i-see Sensör sayesinde, kişiye özel konfor sunar. Uzak noktalardaki sıcaklığı 3 boyutlu olarak ölçen ve ortamı kızıl ötesi ışınlarla tarayan, “3D i-see Sensör”dür. 8 adet dikey olarak konumlandırılmış göz, odayı 3 boyutlu olarak analiz etmek ve insanların odada nerede bulunduklarını belirlemek için sağa ve sola hareket eder.Hava akımının doğrudan çarpması engellenebildiği gibi tercihe göre hava akımı doğrudan insanların bulunduğu yere yönlendirilebilir. 3D i-see Sensör odanın durumunu ve kişilerin odada bulunup bulunmadıklarını kontrol eder. Bu sayede güç tüketimini 10 dakika sonra %10, 60 dakika sonra %20 oranında azaltır.
Özellikle ısıtma öncelikli klima kullanımlarında ön plana çıkan Mitsubishi Electric MFZ serisi Döşeme tipi ürünler zemin seviyesine monte edilerek, sıcak havanın odanın içerisine zeminden başlayarak yayılması sağlanır. Sadece ısıtma döneminde havayı üst ve alt noktalarından üfleyen bu tip bir ürünler ortam içerisinde daha iyi bir ısıtma konforuna ulaşılabilir.

Konforlu bir ısıtma için klima seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Burada ilk olarak ön plana çıkan konu, mâhalin ısıtma ihtiyacı, yani ısıtma kapasitesinin belirlenmesidir. Isıtılacak mâhalin büyüklüğüne, içeride bulunacak insan sayısına, binanın ve pencerelerin yalıtım durumuna, yönüne ve diğer bazı değişkenlere göre, ortamın ısıtma ihtiyacını doğru olarak belirlemek gerekir.
Bu analizin sağlıklı yapılabilmesi için öncelikle klima takılacak mahalde bu işi bilen uzmanlarca keşif yapılması şarttır.
KlimaPlus A.Ş. tarafından hayata geçirilen, sektörde ilk ve tek olan Keşfetteam keşif hizmetimiz ile en doğru analizin yapılması hedeflenmiştir. Bu amaçla geliştirdiğimiz uygulama sayesinde daha çok veri hesaba katılarak sizin beklentilerinizi ve ihtiyaçlarınızı karşılayacak en doğru klima seçilmesi sağlanmaktadır.Ayrıca termal görüntüleme ile keşif yapılanmahaldeki yalıtım hataları, ısı köprüleri, dış duvarlardaki ve kapılardaki, panjur muhafazalarındaki enerji kayıpları tespit edilir ve klimanızdan tam verim alabilmeniz için keşfetteam ekibi tarafından yönlendirilirsiniz. Keşif sürecinin sonunda, gerçek dünya ile dijital dünya arasında bağlantı sağlayan yeni bir yazılım teknolojisi olan, Artırılmış Gerçeklik Uygulaması (Augmented Reality), ile size uygun olan cihazların montaj yapılmadan önce duvarınızda nasıl görüneceğini deneyimleyebilirsiniz.
Böylelikle Keşfetteam hizmetimiz ile seçilmiş size en uygun cihazınızla konfor standartlarınız yükselip, yaşam kaliteniz artarken, yüksek enerji tasarrufu da sağlamış olursunuz.

Sezonsal Verimlilik ne demektir?
Klimalarda enerji tüketimi en aza indirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği standartları, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren ülkemizde de yürürlükte olacaktır. Enerji sınıfları da “Enerji Verimlilik” olarak adlandırılan yeni kriterlere göre A+, A++ ve A+++ olmak üzere 3 yeni sınıfı daha içerecek şekilde genişletilmektedir. Sezonsal Verimlilik, klimaların enerji sınıflarını mevsimsel çalışmalarına göre belirleyen yeni bir yöntemdir. Çevreye duyarlı klimalar geliştirilmesini ve tüketiciye şeffaf bilgi sunmayı amaçlar. Artık klimaların enerji etiketlerinde, yaşanılan bölgedeki enerji tüketim değerleri ve ses düzeyi gibi yeni kriterler de yer alacaktır.

Bugün A, yarın A +++ mı?
Yeni ölçüm prosedürü nedeniyle, enerji verimliliği sınıflandırması yeni kategorilere sahip olacaktır.Mevcut duruma göre A sınıfına giren bir iklimlendirme sistemi Yeni Enerji Yönetmeliğine göre çok daha elverişsiz bir sınıfa düşebilir.

Yeni Enerji Yönetmeliği kime fayda sağlıyor ve kim avantaj kazanıyor?
Özellikle, yenilikçi inverter teknolojisine sahip ürünler, iklimlendirme sistemleri alanında kazananlar takımında yer alacaktır. Yeni Enerji Yönetmeliği, artık, ürünlerinin enerji sınıfları yeni kriterlere göre düşük olan tedarikçilerin piyasaya girmesini engelleyecektir. Bu da kullanıcıların Yüksek enerji verim sınıfındaki ürünleri kullanmasını ve ülkemizin enerji tüketimlerinin düşürülmesine katkı sağlayacaktır.

Yeni Enerji Yönetmeliği yeni iklimlendirme sistemleriyle birlikte bir verimlilik artışını tetikleyecek mi?
Halihazırda en üst sınıfta yer alan bir ürünle geleceğin en üst sınıfı A +++ sınıfına giren bir ürün arasında enerji tüketimi açısından büyük bir fark olabilir; Enerji tüketimi ve dolayısıyla da kullanıcının enerji masrafı azalacaktır.

SCOP ve SEER ne demektir?
Şimdiye kadar klimaların verimlilikleri EER ve COP değerleri ile kıyaslanmaktaydı. Bu değerler tüketilen güç ile üretilen ısıtma veya soğutma enerjisi arasındaki orandır. EER, soğutma modundaki verimliliği, COP ise ısıtma modundaki verimliliği tanımlamaktaydı. Bu zamana kadar cihaz verimliliği sadece tek bir çalışma noktasına göre hesaplanıyordu. Birçok üretici ürünlerini sadece bu çalışma noktasına göre optimize ettiği için EER ve COP değerleri ürünün genel çalışma performansını tanımlamak için yeterli olmuyordu. Yeni yönetmelik ile ürün verimliliğin gerçeğe daha yakın ölçülmesi mümkün olmaktadır.
SEER ve SCOP adlandırılmasındaki “S”, “Sezonsal” anlamına gelen bir simgedir ve cihazların birden fazla gerçekçi ölçüm noktasında test edildiğinin göstergesidir. Soğutma modu için ölçüm noktaları 20°C, 25°C, 30°C ve 35°C dış ortam sıcaklıklarıdır. Isıtma modunda ise ölçümler 12°C, 7°C, 2°C ve -7°C dış ortam sıcaklıklarında yapılmaktadır. Isıtma modu için Sıcak, Soğuk ve Ortalama olacak şekilde farklı iklim kuşakları belirlenmiş ve her bölge için farklı çalışma süreleri hesaplarda göz önünde bulundurulmuştur.
 
M Çevrimdışı

mrc9072

Yeni Üye
13 Nis 2016
2
Cvp: Klimayla Isınmak

teşekkürler dostum harika bir yazı ele almışsın çok sağol
 
Geri
Üst Alt