Klima Tesisatı Değişimi Hakkında

H Çevrimdışı

haktanbozer 

Aktif Üye
26 Nis 2019
119
23
Merhabalar,

Yaklaşık 12 yıldır kullandığımız 22000BTU Termodinamik Termogreen TDI-61V3A-P104 modelli klimanın boru izolasyonu baya soyuldu ve anladığım kadarıyla boru biraz korozyona uğradı.

IMG_20240718_190656.jpg

IMG_20240718_190651.jpg

Klimanın sağlığını korumak için demonte ettirip, yeni bakır borular ile kurulum yapmayı düşünüyoruz. Cephe olarak hem çok güneş alıyor, hem de kargalar zaman zaman izolasyon malzemesini didikleyebiliyor. Bundan dolayı da yeni tesisatı klima kanalı içerisine aldırmayı düşünüyoruz. Hazır sökülmüşken de iç serpantin ve crossfan temizliği yaptıralım diyoruz. Filtreleri ve serpantinin dış yüzeyini temizliyoruz ama iç kısmı ve crossfan kısmını çok iyi temizleyemiyoruz. Soğutmasında bugüne kadar bir sorunumuz olmadı. Isıtma için çok kullanmadık ama onda da sorun hatırlamıyorum. Kullanım kılavuzuna göre 1650 gram R410A gazı kullanıyor. Kontrol ettirmemiz lazım mı, hangi değerin altında kalırsa gaz değişimi yaptırmamız gerekiyor? Değişim diyorum çünkü R410A gazının karışım bir gaz olduğunu biliyorum. İlave edilse performanslı olmayabilir.

Bir özel servis ile konuştum. Ön keşif sonrası daha net bir fiyat verecekler ama kabaca 6000TL istiyor. Kabaca birim fiyat istediğimde, kesinlikle bakır boru kullandığını, alüminyum boru sorun çıkarttığı için kullanmadığını belirterek metresine 1000TL fiyat biçti işçilik dahil. Drenaj hortumu da işçilik kısmına dahil dedi.

Öncelikle Sakarya ilinde, özellikle Adapazarı, Serdivan gibi ilçeler başta olmak üzere servis öneriniz var mı? Bahsettiğim işlemleri yaptırırken dikkat etmem gereken şeyler neler? Borunun dış etkenlerden en az şekilde etkilenmesi için önerileriniz neler?

Şimdiden tüm cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Aslında borunun değişimine gerek yok fakat kimse izolasyon değişimi için gelmez.
Soğutmasında sorun yoksa klimanın gazı dış ünitede toplanır boru değişimi yapılır gazı tekrardan vermeden önce 10dk vakumlama yapılır sonra gaz salınır.

H Çevrimdışı

haktanbozer 

Aktif Üye
26 Nis 2019
119
23
Aslında borunun değişimine gerek yok fakat kimse izolasyon değişimi için gelmez.
Soğutmasında sorun yoksa klimanın gazı dış ünitede toplanır boru değişimi yapılır gazı tekrardan vermeden önce 10dk vakumlama yapılır sonra gaz salınır.
Hocam dış tarafı korozyon olmuş gibi geliyor bana. Tabii içine ne derece etki eder, verimi etkiler mi tartışılır.

Yeni borunun tamamen bakır olduğunu nasıl anlayabilirim? Ek olarak izolasyonun dış etkenlerden korunması için klima kanalı haricinde bir tavsiyeniz, veya klima kanalına alırken şöyle yaparsanız daha iyi olur dediğiniz bir husus var mıdır? Sizce bu işlemler için doğru fiyat aralığı ne olmalıdır?

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,450
Hocam dış tarafı korozyon olmuş gibi geliyor bana. Tabii içine ne derece etki eder, verimi etkiler mi tartışılır.

Yeni borunun tamamen bakır olduğunu nasıl anlayabilirim? Ek olarak izolasyonun dış etkenlerden korunması için klima kanalı haricinde bir tavsiyeniz, veya klima kanalına alırken şöyle yaparsanız daha iyi olur dediğiniz bir husus var mıdır? Sizce bu işlemler için doğru fiyat aralığı ne olmalıdır?
bakır oksitlendiğinde yüzeyde küfe benzer görüntü oluşur, içine etki etmez.

İzolasyonu 20-30cm geri doğru sıyırdığında ek yeri varsa alüminyumdur. Güneşin doğrudan temas ettiği herşey zaman bozulmaya uğrar kablo kanalı izolasyonun ömrünü uzatır.

Geri
Üst Alt