Kesme tahtası tavsiyesi

A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
598
45
Selam herkese. Uygun başlık bulamayınca buraya yazayım dedim.
Evdeki kesme tahtası artık bana ufak geldiğinden ve de çarpıldığından yeni bir kesme tahtası almayı düşünüyorum.
Bu işin hakkını ters kesim dişbudak ağacı verir ancak bulamadım. Kasap çıkması falan da aradım ama nafile. Plastik olanları hiç düşünmüyorum çünkü bıçakların ağzını çok kısa sürede bozuyor. bambu ürünlere de güvenemiyorum çünkü bundan önceki iki tanesinin yapışkanları atıp ayrıldılar. Çok fazla da para vermek istemiyorum açıkçası. Daha o kadar profesyonel değilim.
Üstünde satır gibi bir kesici/parçalayıcı kullanmayacağım. Kalınlık 4 ya da 5 cm olarak düşünüyorum. Ebatları da 40x60 cm olması benim rahat çalışmamı sağlar. Meşe, ceviz ve ceviz+zeytin ağacından yapılma nispeten uygun fiyatlı tahtalar gördüm.
Bu ağaçlar hakkında bilgisi ya da tecrübesi olanlar var mı acaba aramızda?
 
F Çevrimdışı

fikoloji

Süper Üye
13 Eki 2018
16,633
Evde ne bulursam bam bam bam 😅 hiç böyle bir arayışa girmedim hanım surmeneli olunca, bıçaklarda ordan orijinal sürbisa, havada kesiyorum bazı şeyleri 😂 sen başlık açınca bunun da mi kalitesi var diye merakla daldım konuya
 
evrenatabek Çevrimdışı

evrenatabek 

Süper Üye
19 Eyl 2018
64
47
Selamlar

Meşe, gürgen (kayın) kansorejen ağaçlardır. Yani bu ağaçlarda kurt oluşmaz. Avrupada çok uzun zamandır bu ağaçların tezgah ve kesme tahtasında kullanımı yasak. Akasya ve bambu kullanılır.
Ceviz ağacı kurtlanır, bakteriler için de uygun ortam oluşturur.
Burulma için lamine etmek gerekir. Bunun içinde kemik tutkalılar sağlıklıdır. Üretimde kullanan yok. Titebond II Premium Wood Glue Ahşap Tutkalıgibi ürünler kesme tahtası için üretilenlerden.
Lamine zeytin, dışbudak, ardıç, kiraz lamine edilerek yaptırılabilir, zıt renkler.

Hem kullanayım hem de tasarımı farklı olsun denirse usta değişik modeller yapıyor.

istekte bulununca amatörden, profesyonele kadar fiyat model teklifi veriyorlar.
 
A Çevrimdışı

aeronics 

Süper Üye
15 Kas 2020
598
45
Gün içinde öğrendiklerim:
Ahşabın 3 farklı kesim türü olduğu:
1. Face Grain: Bildiğimiz kerestelerin ince kenarından (kalınlık oluyor) yan yana yapıştırarak yapılan kesme tahtası. Liflere paralel gittiği için bıçağın ömrünü kısaltabiliyor çünkü genel kullanım yönü lifleri kesme yönünde. Zaman içinde hasar görüyor. En ucuz yöntem olduğundan piyasadaki kesme tahtalarının çoğu bu şekilde.

facegrain001.jpg


2. Edge grain: Face grainden pek bir farkı yok. Keresteleri geniş yüzeylerinden birbirine yapıştırıp yapılıyor. Lifler halen kesim yönüne dik uzandığından bıçak ağız ömrü ve uzun süreli kullanım için pek de iyi sayılmıyor. Face grainden biraz daha pahalı.

71VhE6UaTbL._AC_SL1120_.jpg


3. End Grain: Face grain yapılmış plakanın dilimlenerek lifler zemine dik hale getiriliyor. Bir nevi kereste için ağacı boyuna dilimlemek yerine enine dilimlenip birbirine yapıştırılıyor. Böylece lifler bıçak ağızına dik olduğundan bıçak, lifleri kesmiyor. Bıçak ağız ömrü ve tahta kullanım ömrü en üst seviyede.

91r6iE1zORL._AC_SL1500_.jpg


Çam yumuşak bir ağaç olduğundan önerilmiyor. Meşe ise sert olmasına rağmen lifleri arası boşluklu olduğu için önerilmiyor. Yabancılar genelde ceviz, akçaağaç ya da kiraz öneriyorlar.
 
evrenatabek Çevrimdışı

evrenatabek 

Süper Üye
19 Eyl 2018
64
47
Kiraz ağacı yaş iken işlemesi kolay, kuruduktan sonra testere yamultur. Polietilen kesme tahtasıdan daha sert olur.
 
R Çevrimdışı

ridw0n 

Aktif Üye
8 Ağu 2022
432
Evde ne bulursam bam bam bam 😅 hiç böyle bir arayışa girmedim hanım surmeneli olunca, bıçaklarda ordan orijinal sürbisa, havada kesiyorum bazı şeyleri 😂 sen başlık açınca bunun da mi kalitesi var diye merakla daldım konuya
bende aynı düşündüm pratik şeyleri elimde doğruyorum bende tahtayla uğraşmıyorum :)
 
Geri
Üst Alt