Karasal Yayın Hariç 60hz Yeterli Mi?

G Çevrimdışı

Gencoman

Yeni Üye
14 Mar 2025
2
29
Merhaba,



Önceki kullandığım televizyon Philips 50PUS8807 (120 Hz). 2 ay kadar önce ekranın ortasında yatay çizgi çıkması sonucu yeni televizyon arayışına girdim. Bütçem ve istediklerim doğrultusunda Philips 50PUS8548 (60 Hz) almaya karar verdim ancak aradaki hz farkı kafamı karıştırıyor. Televizyonda sadece You Tube, Disney+, Netflix, Twitch ve Kick'den video ve canlı yayınlar izliyorum. Televizyonlar arası geçişte gözle görülür bir fark olur mu? Oyun oynamadığım için fark olmayacağını söylüyorlar ancak görüntü teknolojileri sayesinde yayın 50-60 Hz olsa bile televizyonda ne kadar çok hz varsa o kadar akıcı hale gelebiliyormuş.



Neden Philips diye sorup farklı konulara geçmeyin lütfen.



Teşekkürler.
 
L Çevrimdışı

lolman

Aktif Üye
26 May 2018
599
41
Elbette, tamamen demeyelim ama resim işlemcisinin rolü çok büyük. Philips tv'ler bence donanım olarak da güçlü oluyor.
Derinlemesine teknik özelliklerden anlamam ama yıllardır hep takip filan ederim philips tv alıp da memnun olan insan sayısı çevremde neredeyse yok. Hep bir sorun bir arıza. Zaten servisi tam bir rezalet
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,905
40
120hz bir ekranda 60 hz destekli bir android box kullandığımızda çok da bir anlamı kalmıyor o zaman yüksek hz olayının
Hayır, tam olarak öyle değil. 120 hz panelin bir takım avantajları var. Kafalar karışmasın diye çok detaya inmek istemedim ama mecbur ineceğiz gibi görünüyor.

Şimdi öncelikle, eğer oyun oynamayacaksanız medya kutusunun 60 veya 120 hz olması bence önemli değil. Android Box'da 120 hz görüntü çıkışı olması sadece menülerin daha akıcı olmasını sağlar. 60 hz ile 120 hz cep telefonunu kıyaslayın mesela. Menüleri çevirirken 120 hz olan telefon ekranı daha akıcı bir deneyim yaşatır.

Peki kutunun 120 hz olması neden avantaj sağlamaz ? Çünkü izlediğiniz içeriklerin hepsi ya 24 fps ya da 30 fps olarak çekiliyor. İstisna olarak youtube uygulaması 60 kare destekliyor diye biliyorum. Dolayısıyla kutunun 120 hz olmasının bir anlamı kalmıyor.

Peki madem izlediğimiz içerikler maksimum 60 hz ise 120 hz tv almamızın ne espirisi kalıyor ? diye sorabilirsiniz. Bunun bir kaç nedeni var.
- Birincisi, tv modellerinde 120 hz ve üstü model seçtiğinizde sadece kare hızı desteğinde artış değil televizyonun genel kalitesinde de artış oluyor. Yani 120 hz modellerde genellikle daha üst seviyede malzeme ve donanım kullanılıyor. Mesela buna bir örnek verelim,

Samsung markasının en ucuz tv modeli DU8000'in görüntü işlemcisi Crystal Processor 4K iken Q60D modelinde Quantum Processor Lite 4K, QN90D modelinde ise Neo Quantum AI Gen2 Processor kullanılmış. Görüntü işlemcisi benim için bir tv'nin %50'sinden fazlasını oluşturur, resim kalitesine direkt etkisi olur. Üst seviye işlemciler hem daha hızlıdır hem de daha canlı, daha keskin resim verir.

Sony marka televizyonların meşhur olmasının en büyük sebebi BRAVIA görüntü işlemcisidir. Samsung, Philips, LG, Panasonic, Toshiba, Pioneer ve diğerleri, bunların hepsi baba markalar olsa da henüz hiçbiri tam olarak bire bir
BRAVIA 'ya eş değer kalitede görüntü işlemcisi üretememiştir.

Benim evimde Sony, Samsung tv ve + olarak Macbook ve Imac var. Bunların hiçbirindeki görüntü kalitesi Sony'dekine yaklaşamıyor ki Apple cihazlarımda çook meşhur övülmekle bitirilemeyen IPS ekran var. Örneğin Macbook'ta kullanılan IPS ekranın
Rtings ölçümüne göre DCI P3 oranı %99 ve renk doğruluğu puanı 10 üzerinden 9.7 iken; Sony X900H 2020 model VA panelli televizyonumun DCI P3 oranı %87. İkisinde de film açıp izliyorum, Sony kesinlikle daha iyi.

Pro'ların kullandıkları referans monitörler dahi Sony markadır. Mesela HDTVTEST referans cihazı olarak Sony BVM HX310 kullanır, fiyatı da 20.000 USD falandır. Yani test ettikleri televizyonların resim doğruluklarını ölçmek için bu cihaz ile karşılaştırırlar.


Ayrıca, üst modeller yani 120 hz olan cihazların çoğunlukla tepkime süresi daha düşüktür yani panelin kendisi doğal olarak daha hızlıdır. Örnek verirsem,

Samsung DU8500: %80 tepkime süresi 5,7 ms, %100 tepkime süresi 13,3 ms
Samsung QN90D: %80 tepkime süresi 4 ms, %100 tepkime süresi 8,8 ms

Yukarıda bahsettiğim tepkime süresi, spor veya aksiyon gibi hızlı sahnelerde görüntüye direkt etki eder. Yani panel hızı yüksek, tepkime süresi düşük cihazlar hareketli sahnelerde daha iyi performans verir ve hareket bulanıklığı daha düşük olur, daha akıcı bir deneyim yaşatır.

- İkincisi, 24 kare içerik oynatma konularında 120 hz panel her zaman daha avantajlıdır. Modern televizyonlar 24 kare içeriği otomatik algılasa da 60, 24'e eşit bölünmediği için 3:2 pulldown yapmak zorunda kalır. Yani 60 hz sinyalin içerisinde 24 fps çekilmiş içeriği oynatmaya çalışır. Fakat 120'lik panel pulldown ile uğraşmaz, aynı kareyi direkt 5 kez tekrar eder. Bu da daha akıcı kare oynatımı demek.

Rtings burada detaylı açıklamasını yapmış,
Additional Information - The cause of judder on 24p video kısmından bakabilirsiniz.


Bu nedenle ben genelde herkese medya oynatıcı olarak Apple TV öneriyorum çünkü kare hızı eşitleme özelliği var. İzlediğiniz içeriğin kare hızını ölçerek bunu televizyonunuzun hızı ile eşitliyor ve bu işi en iyi yapan da şu an sadece Apple. Bu sayede de en iyi görüntüyü alıyorsunuz.


Peki 120 hz panelin 60 hz panele göre dezavantajı var mı diye sorarsanız, evet var. ''Slow Panning Shots'' denilen, kameranın döndüğü ağır çekim sahnelerinde yani bir karenin ekranda gösterilmesi gereken süreden daha fazla kalması durumunda (static frame deniyor) 60 hz cihazlar biraz avantajlı oluyor.

Aslında 60 hz demek tam olarak doğru değil, tepkime süresi düşük yani hızlı paneller böyle sahnelerde daha fazla stutter'a yol açıyor. Yani panel ne kadar hızlıysa ağır çekim sahnelerdeki stutter performansı bir o kadar kötü oluyor. Zaten listeye bakarsanız Samsung CU8000 gibi giriş seviyesi tv 9.6 puan alırken, QN90D gibi bir başyapıt 6,5 puan almış 😀

Teknik olarak uzman değilim, bunlar benim şahsi görüşlerim, tartışmaya açıktır yani 🙂
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,905
40
Derinlemesine teknik özelliklerden anlamam ama yıllardır hep takip filan ederim philips tv alıp da memnun olan insan sayısı çevremde neredeyse yok. Hep bir sorun bir arıza. Zaten servisi tam bir rezalet
Arıza hepsinde oluyor, bu biraz şans işi. Philips'in buradaki servisi kötü sadece, aslında çoğu kötü de Philips bir tık daha kötü.
 
Geri
Üst Alt