Yanlış hatırlamıyorsam 86 senesi idi. Bu 3 filtrenin paslanmaz silindirler içinde sac bir kutuya tıkılmışını (o zamanlar bunlar gbi polikarbon housingler yoktu) 20 yıl gibi kullandık. En son dış sac pastan eleğe dönmüştü. 2012de bu housinglerden ve filtrelerden alıp evde yaptım kendim. Uzun zaman kullandım. Halen duruyor bir köşede. Ancak deposu olmadığı için suyu suyu süzmek eziyet. Yani teoride evde kullanımı hem mümkün, hem de değil (verdiği eziyet yüzünden) Bazan su fiyatlarını görüp sinirim zıpladığında filtrelerini değiştirip kullanıyorum bir süre. Sonra öfff deyip yeniden şişe suya dönüyorum o ayrı.
Kum filtre sudaki askıda bulunan zımbırtıları temizler. Onun dışında bir numarası yok. Ama hayat kurtardığı yerler de var. Örneğin kayın ve maun peder ve valdeceğzimin yaşadığı köyün suyu milli. 3 kere çay yap çaydanlık sapsarı olur. Sediment filtre orada bir günde çamur dolar (şaka değil, gerçekten) Çamaşır ve bulaşık makinası katili aynı zamanda. Böyle bir ortamda dinlendirmeli kum filtre hayat kurtarır ama su kalitesini tek başına içilecek seviyeye getiremez. Temiz bir kullanım suyu sağlar sadece. Biz kulanıyor muyuz? Hayır, çamur içinde debelenmeğe, ayda bir (olmasa da her köye gidişimde) su saatinin peşine bağlanmış ve çamıura bulanmıış filtreleri temizlemeğe "çalışmaya" devam. Eskiler pek öyle antin kuntin şeylerden hoşlanmıyor. Bi de ters yıkaması falan; hayatta uğraşmazlar...
Ancak suyun sertliği, tadı vb konularda sorun yoksa, güvenliyse, sadece tortu, mil vb gibi yoğun askıda madde derdi varsa, kum filtre iş görür.