Kaçak akım rölesi anahtarlama amacıyla kullanılabilir mi?

S Çevrimdışı

selvioguz

Yeni Üye
31 Tem 2024
1
34
Merhabalar, bağ evindeki kuyuda kullandığımız bir dalgıç pompa var. Su deposuna su basıyoruz, genelde kapalı oluyor, ihtiyacımız olduğunda çalıştırıp depo dolunca tekrar kapatıyoruz. Eskiden bu pompayı çalıştırmak için pompanın dibine kadar giden bir hattı evde duvardaki priz ile besliyorduk. Fişi prize takınca pompa çalışıyor, çıkarınca da duruyordu. Anahtarlama yöntemimiz kısaca böyleydi. Daha sonra bu durumun riskli olduğunu, pompaya giden elektriğin tüm evi dolanıp gittiğini, bunun yanlış olduğunu öğrendik. Öneri olarak da pompanın elektriğinin direkt evin dışındaki elektrik panosundan gelmesi gerektiğini, elektrik panosuna yeni bir sigorta ekleyerek anahtarlama yapabileceğimizi söylediler. Bizde bu işlemleri kendimiz yaptık.

Şebekeden gelen elektrik bir sigortadan geçip sayaca gidiyor, sayaçtan çıkıp direk eve gidiyordu. Bu hattı kesip kaçak akım rölesine girdik ve çıkışını eve verdik. Ayrıca bir adet daha kaçak akım rölesi ekledik ve ilk kaçak akım rölesinin girişlerinden ikincinin girişlerine atlama yaptık. İkincinin çıkışını da pompaya bağladık. Daha sonra kaçak akım rölesini on/off yaparak pompanın çalışma durumunu gözlemledim, istediğim şekilde anahtarlama görevini yaptı. Ayrıca pompaya giden hattaki voltaja multimetre ile baktım ve 206-208 arası değişen değer okudum, kaçak akım rölesinin off konuma aldığımda 0 okudum (bu arada evin prizinde multimetre ile 224-226 arası okuyordum aradaki farka anlam veremedim). Yani işlev olarak hedeflediğim anahtarlama durumunu sağlamış oldum. Kullandığımız kaçak akım röleleri siemens marka. Biz bunları sigorta sanarak taktık. Taktıktan sonra kaçak akım rölesi olduklarını öğrendim. Sigorta ile kaçak akım rölesi farkına bakınca da acaba yanlış bir iş mi yaptım diye şüpheye düştüm. Bu işlemi yaparken ki amacım anlaşılmıştır diye düşünüyorum, pompaya giden hattı güvene almak ve anahtarlama yapabilmek. Sigorta yerine kaçak akım rölesi kullanmış olmamız sorun oluşturur mu? Uzun oldu fakat durumu tam olarak aktarmak istediğim için detay verdim. Okuyan herkese teşekkür ederim. Okuyup da yardım eden olursa duacısı olurum. İyi günler.

Resimde sol alttaki kaçak akım rölesi yazıda birinci (ilk) diye bahsettiğim, sağ üstteki de ikinci diye bahsettiğim kaçak akım rölesi.




WhatsApp-Image-2024-07-31-at-00.07.251cf353aabd356db2.jpg
 
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Evet ama kaçak akım rölesinin asıl amacı nötr veya faz hattında yaşanacak kaçakları önlemek diye biliyorum.
Yani fazın sadece faz hattında kalmadığı durumlarda enerjiyi keser.
Siz o kaçak akıma bir sigorta daha ekleyin.
Kullandığınız pompanın çektiği akıma göre uygun tipte bir sigorta seçin.
 
C Çevrimdışı

CanMurat 

Aktif Üye
26 Eki 2018
263
Merhaba,
Uzmanlık alanım elektrik olmamakla birlikte bilgim doğrultusunda dikkatimi çekenleri paylaşmak isterim:
Sağ üstte anahtar (25A) gözüküyor. Bu anahtar şuan pasif durum fotoğraftan gördüğüm kadarıyla. Sanırım arızalı.
Eğer pano yeniden kuruluyor olsaydı daha uygun tasarımlar tercih edilebilirdi fakat şuanki haliyle acil bir durum yok.
İki kaçak akım da 30mA kapasitede. Can güvenliği açısından uygun. 1.nin çıkışından ayırabilirdiniz. Bu tasarımda 2.ye gerek yoktu. Zaten 2.ye de trifaze (3 faz-nötr) tercih etmişsiniz. Ona da gerek yoktu. Panodan gördüğüm kadarıyla sizin ihtiyaçlarınıza monofaze (faz+nötr) yeterli.
2.kaçak akımı anahtar olarak kullanmanızın riskli bir durumu yoktur. Fakat kaçak akım röleleri anahtar kullanımı için tasarlanmamıştır. Ne kadar dayanıklı olur; bilemiyorum. Çok sık kullanmadığınızı bildirmişsiniz.
Pompanın enerji kablosundan faz ve nötr bağlamışsınız. Fakat boşta kablo(lar) var sarı bant ile ucu izole edilmiş. Tek kablo mu, arkasında bir kablo daha mı var; anlayamadım. Kaç kablo var orada boşta? Toprak kablosu mu?
2.kaçak akımın faz geçişlerinden faz ve nötr geçirmişsiniz. Fakat kaçak akımda nötr yolu en sağdakidir. N olarak yazar. Nötr oradan geçirilmesi gerekir normalde.
 
Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
Aslında hem sigorta hem de k.a.k. yük altında anahtarlama yapılmak üzere tasarlanmadığından bu durum küçük patlamaları içeren hafif bir risk içeriyor. Pek kimse takmaz ve çok da önemli değildir ama risk risktir.

Fakat buna da ek olarak devre kesilirken önce k.a.k., sonra sigorta indirilir. Fakat açarken tam tersi uygulanır. İkisinde de ideali devrenin bu anahtarlama sırasında önemli miktarda yük değişimi yaşamamasıdır

Fotoğrafta sağda gözüken anahtarın tasarımı ise bunların aksine yük altında çalışmaya uygundur. O anahtar faal ise k.a.k. ile devreyi kesip kesmemeniz önemli değil, sadece pompa çalışmıyor/çalışmayacak olması yeterli. Tabi k.a.k. ile şebeke arasında bir sigorta varsa.

Gerilim düşüşü mesafe arttıkça normal, zira yoldaki kablo direnci bir miktar gerilimi alır seri devre prensibi gereği. Pompa gibi basit teknolojili birşeyde çok önemli değil ama düştüğü gerilim kadar fazla enerji tüketecektir, o da en az. Yani kablo kesitini arttırmak ve bağlantı noktalarını daha iyi bağlamak iyi olabilir.

Elektriğin bütün evi dolaşması senaryosunda da pompanın gücü önemlidir. 2-3kw için böyle çabalara girmenize gerek yok ama yine de girilebilir, kitabına sorarsak zorunlu ama pratikte sadece tercih meselesi.

Uzun lafın kısası,
Şebeke > Ana sigorta > Ana k.a.k. > Pompa k.a.k. > Pompa Pako gibi gözüken bu devrenin çalışmasında problem yok. Pako devredışıysa ve anahtarlamayı k.a.k. yapıyorsa kısa süreliğine böyle devam edilebilir ama o pako gerekiyorsa değiştirilip tekrar devreye alınmalıdır. K.a.k. yerine pompanın gücüne uygun sigorta takılması ekstrem senaryolarda faydalı olabilir ama çoğu senaryoda ana sigorta zaten o görevi üstlenecektir. Aksine iki seri k.a.k. ile can kaybı riski daha da azaltılmış durumda şu gözüken durumda.

Yani pako devredeyse güç verip kesmeyi pakoyla yapın, devrede değilse de müsait bir zamanda pakoyu devreye alın, gerisi çok mühim değil.
 
Geri
Üst Alt