meebbe
Süper Üye
- 25 Şub 2018
- 2,464
- 32
Çatı merdiveni projede yoktur. Çünkü onu çizmeye yetkili biri onu öyle çizmez, (resimdeki yönetmeliğine aykırı) hadi diyelim çizdi, o proje yapı denetimden geçmemesi gerekir. Belediyenin ruhsat vermesi binayı kayıt altına almak prosedürlerin tamamlandığı anlamında bir şey. Asıl sorumlu binanın yapı denetim firması ve yapı denetim firmasında o bina ile ilgili görevli inşaat,makina ve elektrik mühendisleri. Malesef yapı denetim firması parayı binayı yaptırandan aldığı için, bir de onları denetlenmesi gevşek olduğundan dentleme eksikleri oluyor.
Ben olsam merdivenin o binanın yapımında mı sonradan mı yapıldı öğrenirdim. Binanın yapımında yapıldıysa yapı denetime sonradansa kim yaptırdıysa onadan tazminat isterdim. Bizim yapmadığımız bu işlemi savcılığa intikal eden olay olsaydı savcılık kamu davası açardı. Taksirle sebep olmaktan davaya dönüşürdü burada mağdur kendinde olduğundan iş onun şikayetine kalıyor. Hastanede deseydi çalışmaya giderken düştüm diye sgk müfettişleri bile peşini bırakmazdı. hastane de iş kazası raporu tutulurdu. Sgk müfettişi hemen sorgulamaya başlardı, işvereni ve kaza yerini.
Almanların bir sözü var bu konu ile ilgili ; Kendinden aşağıda birine kötülük yapacaksan bırak onu denetleme o kendine en büyük kötüğü hatalarıyla yapar zaten diyor, bu anlamda bir söz.
Denetleme bir kurumda şu şekillerde yapılır,
1- Dış denetim, parası ödenir denetçi firma gelir denetler sonucu raporlar verir.
2- İç denetim firma içinde tanımlanmış şekilde kendi personelleri çapraz denetler. ' Adem Helvacı Kendi kendinizi dentlemeyi lütfen önemseyiniz.'
3- Müşteri işveren istediği an denetler, patron odur.
4- Piyasaya arz edilmiş ürünlerde piyasa gözetimi denetimi şikayet veya planlı denetimle denetler.
5- Garanti süresi geçse bile gizli kusur içeren durumlarda zaman süresi olmaksızın adliyede dava açılabilinir hak aranır.
Ben de imalat ve servis ile ilgiliyim azıcık bilgim var.
Biz de ise vurdumduymazlık, bana ne bana bir şey olmaz, gibi aşırı özgüven sahibi yetiştiğimizden orjinali varken taklidini, yetkili servisi varken daha ucuza halledecek biri peşinde koştuğumuzdan galiba birazda kazaları, belaları, zarara uğramayı aranıyoruz. Adı üstünde kaza ama bizdekilerin çoğu zincirde insanların ihmali kaynaklı.
20 yıl önce ülkemizin eğitim yaşı 4,5 idi, aynı tarihte avrupa ülkelerinde 14 - 17 ortalamalar vardı. Şimdi makas kapanıyor olsa da alınacak daha çok yol var. Eğitim ve denetim arttıkça günümüzde iş kazaları da azalmaya devam ediyor.
Sonuç: Önceki mesajımda da dediğim gibi denetlemesi gerekenlerden biri 'gören yetkin herkes' denetleseydi yada yapanlar, yaptıralar yetkin olsaydı o 'merdiven' askı demiri orada monte edilmiş olmazdı. Hatalı olan sistem değil sistemi dolanıp aşan sonunda mağdur eden yada sebep olan insanlar.
Edirne de kentsel dönüşümün olduğu bir bölgede oturuyoruz.Taşınalı 5 sene oldu her sene karşımda yanımda arkamızda en az 20 inşaat görmüşüktür , izleye izleye artık eşim bile inşaatçı oldu???
Ben yapı denetim firmasını sadece inşaat bitiminde gördüm buralarda oda var mı yokmu onu yazmaya gelirler, yani o merdiven orada var mı var ama nasıl montaj yapılmış, kaynakları sabitlemesi sağlam mı diye kimse bakmaz.Bakma zorunluluğu var mı onuda bilmiyorum.Buralarda neler gördüm ben ilk yönetici bendim istifa ettim, bizim asansör yeşil etiket aldıktan sonra , asansörcü yedek halat motorunu sökmüş.Farkettiğimde sordum ona gerek yok asansörü yavaşlatıyor dedi?? hadi ordan niye söktün dedim onu geri tak şikayet ederim deyince de müteahhit bunun parasını eksik ödemiş oda sökermiş malını bak bak sen dedim.Kovdum gitti ne motoru taktı nede yedek halatı halende öyle duruyor.Kimse de destek çıkmayınca bastım istifayı.
Daha neler neler dönüyor buralarda önce insanın kendi vicdanı olacak kanun da olsa ucunda idam da olsa yapacak ,çalacak adam her türlü yapıyor malasef .