İstanbul 6.2 Şiddetinde Deprem

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,381
Geçmiş olsun. Epey bir artçı deprem olmuş;

Ekran-goruntusu-2025-04-23-140618.png

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
900
Geçmiş olsun, bölümüm gereği tek hesap ettiğimiz şey deprem olduğu için inşaat mühendisi adayı olarak bu tarz konulara hiç şaşıramadığımı belirtmek isterim.

6.2yi 7'ye yakın diye büyük zannedenler, 7 büyüklüğünde bir depremin 6 büyüklüğünde bir depremden tam olarak 32 kat fazla enerji açığa çıkarttığını bilmiyorlar.

6dan 7ye = 32 kat enerji farkı

6 büyüklüğünde nasıl sallanıldığını görüp 7yi tahmin etmek saçmalık olur. Bu konuda insanlar bilinçli olmalı. 6yı görüp, kafasında 7de de çok bir şey değişmez gibi geçiren bi ton insan var. 32 kat enerji farkından bahsediyorum.

teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
23,155
65
Hanımın telefonuna uyarı geldi (google) açtı ama ne olduğunu anlayamayınca bana gösterdi, bakınca "deprem uyarı"sı idi.Hemen kardeşimi aradım ama tabii ne yazık ki ilk anda ulaşamadık,sanırım 4.cü denemede ulaşabildim.Çok iyi bir gsm alt ve üst yapımız var,4.cüde telefon çalarken bana "alo bey kardeşiniz iyi durumda telaş etmeyiniz" dedi desem de inanmayın :)

Saate dikkat edin lütfen :)
WhatsApp-Image-2025-04-23-at-23.31.10.jpg

Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,381
Hanımın telefonuna uyarı geldi (google) açtı ama ne olduğunu anlayamayınca bana gösterdi, bakınca "deprem uyarı"sı idi.Hemen kardeşimi aradım ama tabii ne yazık ki ilk anda ulaşamadık,sanırım 4.cü denemede ulaşabildim.Çok iyi bir gsm alt ve üst yapımız var,4.cüde telefon çalarken bana "alo bey kardeşiniz iyi durumda telaş etmeyiniz" dedi desem de inanmayın :)

Saate dikkat edin lütfen :)
WhatsApp-Image-2025-04-23-at-23.31.10.jpg
Benim telefonda o uyarı sistemi çalışmıyor. :sirit

osmanke Çevrimdışı

osmanke 

Süper Üye
13 Tem 2021
3,257
60
Ve halen sallanmakta ben hiç kapatmadım uyarı sistemini bölgede nerde olursa olsun sesli uyarı veriyor şiddeti yüksek oldumu zonk,zonk diye uzun,uzun bağırıyor
herkese geçmiş olsun rabbim kötü sonuçlarından sakınsın inşallah sağlıcakla kalın.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
21,860
Geçmiş olsun, bölümüm gereği tek hesap ettiğimiz şey deprem olduğu için inşaat mühendisi adayı olarak bu tarz konulara hiç şaşıramadığımı belirtmek isterim.

6.2yi 7'ye yakın diye büyük zannedenler, 7 büyüklüğünde bir depremin 6 büyüklüğünde bir depremden tam olarak 32 kat fazla enerji açığa çıkarttığını bilmiyorlar.

6dan 7ye = 32 kat enerji farkı

6 büyüklüğünde nasıl sallanıldığını görüp 7yi tahmin etmek saçmalık olur. Bu konuda insanlar bilinçli olmalı. 6yı görüp, kafasında 7de de çok bir şey değişmez gibi geçiren bi ton insan var. 32 kat enerji farkından bahsediyorum.
Bölgede yaşayan herkese geçmiş olsun.
Maraş depremini 200km uzakta hisseden biri olarak yerin deniz dalgası gibi hareket ettiğini öğlen ki depremde gördüm.
Depremin merkezinde neler yaşandı kim bilir.

Bu konu aylarca tv de anlatıldı
6'dan 7'e sadece 1 fark var diyen adamla muhatap olmamak lazım durduk yere can sıkar.

images-33a4aecffd1fbe941.jpg

S Çevrimdışı

sorunadam 

Aktif Üye
1 May 2023
149
43
Bölgede yaşayan herkese geçmiş olsun.
Maraş depremini 200km uzakta hisseden biri olarak yerin deniz dalgası gibi hareket ettiğini öğlen ki depremde gördüm.
Depremin merkezinde neler yaşandı kim bilir.

Bu konu aylarca tv de anlatıldı
6'dan 7'e sadece 1 fark var diyen adamla muhatap olmamak lazım durduk yere can sıkar.

images-33a4aecffd1fbe941.jpg
richter hesaplamasında logaritma formülü kullanıldığı için 6-8 arası depremlerde her bir birim için 10 kat formülü belirttiğin şekilde daha rahat bir tamlama olur.

esasında kabaca 0,3 lük bir artış 2 kata tekabül ediyor da diyebiliriz. dolayısıyla maraş depremi kabaca gölcük depreminin iki katı şiddetinde oldu denebilir. 6,9 şiddetinde bir deprem 6 şiddetindeki bir depremin 8 katına yakın şiddette oluyor.

Geri
Üst Alt