Hocam siz A101’den telefon alıp paşa paşa 3 yıl kullanmaya devam edin, kimse size engel olmuyor. Ama kendi düşük beklentilerinizi ve teknolojik yetersizliğinizi genel bir 'doğru' gibi sunmayın. 50 bin TL harç ödemeyi 'devlet dövizi frenliyor' diye alkışlamak, haksız vergiyi savunmak için bahane aramaktır. Kaçakçılıkla mücadele yöntemi vatandaşı cezalandırmak değil, vergiyi makul seviyeye çekip kayıt dışılığı bitirmektir. Sizin mantığınızla bakarsak, herkes en kalitesiz yemeği yesin, en kötü arabaya binsin ki döviz çıkmasın. Bu kafa yapısıyla ancak yerimizde sayarız
Hocam yazdım ama yazdıklarımı yeterince özümseyememişsiniz sanırım !?
Ülkenin kambiyo rejimi 85 milyonu bağlamaktadır. Yani devlet gerektiğinde döviz çıkışını frenlemek için her türlü tedbiri alır.
Teknolojik yeterlilik, yüksek fiyatlı telefon alınınca mı sağlanabiliyor ? Komik olmayın lütfen... Teknolojik yeterlilik, mesela pc kullanınca sağlanamıyor mu ?
Elektronik yüksek mühendisim. Bu mesajı yazmadan önce, serkanguzel kim diye, forumlardaki geçmiş mesajlarıma göz atsaydınız keşke...
Bu güne kadar elektronik cihazlara yaptığım harcama ile rahat togg alınırdı.
Taa analog uydu yayınları zamanında 900 dolar verip, İngiliz "pace" marka uydu cihazı almıştım. Uydu hobime dreambox two uydu cihazı kullanarak bugün de hala devam ediyorum.
Değiştirdiğim tv, notebook, mini pc, tv box vs vs elektronik cihazların sayısını unuttum.
Yurtdışında yaşadığım için, elektronik cihazlara ödediğim paranın ülkemizin döviz birikimine de zararı yoktur.
Ama gel gelelim ki, cep telefonu hadisesi farklı bir hadise... Çünkü imei kaydı söz konusu... Hal böyle olunca, yurtiçinde kayıtlı cihaz kullanmak zorundayız.
Özetle; teknolojik yeterliliğini başka cihazlar üzerinden de sağlayabilirsin.
"Pahalı telefon alacağım, ama devlet fahiş harç alıyor ve vatandaş olarak cezalandırılıyoruz" mantığı, doğru bir mantık değil. Teknolojik yeterliliğini 50 değişik cihaz kullanarak devam ettirebilirsin.
8-10 liraya satılan cihazlar pek kullanışlı değil maalesef, birbirimizi kandırmayalım.
Devletin o paraya bence ihtiyacı var ki alıyor.
Yol-yordam diyerek normalleştirmeyin lütfen, o telefonların güneydoğu sınırından, komşu ülkelerden kaçak geldiğini hepimiz biliyoruz.
Polis bile biliyor diyen var. Düşünün.
Bugün imalat sanayi dışa bağımlı.
Makinesinden, makinelerinin sarf malzemelerine, o makinelerin yedek parçalarına kadar ithal.
En basiti elektroniği ithal. Burada mühendislikle yerli tasarım ve kodlama da yapsan, üzerindeki bileşenler mecburen ithal olacak.
Çin, Taiwan, Amerika, Avrupa menşei olmak zorunda. Üretim bunların elinde çünkü.
Sanayide ortalama bir makine bilmem kaç milyon lirayken kimse kusura bakmasın benim aldığım cep telefonuyla ekonomi sarsılacaksa işimiz çok var.
Yarın bir savaş-siyasi gerilimde ambargo veya yaptırım altında kalsak ülke olarak, benim aldığım cep telefonu değil imalat sanayi çöker.
Ben en fazla tamir ettiremem, yedek parça bulamam.
Yani herkes S25 Ultra da alsa, Redmi 15C de alsa yurt dışına para gidecek.
Ya onu bunu geçtim, yediklerimiz bile ithal, bakliyat ithal olur mu ya Anadolu gibi bir yerde!
Neden kullanışlı olmasın ? "Tecno Camon 40 Premier" modeli cihaz kullanıyorum. Pahalı cihazın yapıp da, tecno'nun yapamadığı nedir? söyleyebilir misin?
Hala düzgün mantık kuramıyorsun. Devletin alacağı harca ihtiyacı yok. Harca zirve yaptırdı ki, yurtdışından telefon satın alıp da, imei kaydı yaptırılmasın diye...
Yol-yordam'a gelince ; Simsar'lardan hiç telefon almadın galiba? Herhangi bir telefon satan mağazaya girip sor bakalım, kayıtsız telefon alacağım, diye... Adam önce senin şekline şemaline bakar, şüphelenirse, bizde yok efendim, der ve kibarca gönderir. Şüphelenmezse, biz de yok ama seyyar satanlar var. İsterseniz getirteyim, der...
Polis, amiri görev verirse gider yakalar. Yani polis, kaçakçının kim olduğunu bilmesi işe yaramaz.
Tüketici elektroniği ürünleri ile ilgili söylediklerin doğru da, döviz çıkışı frenlenmek zorunda...
Konu sadece senin satın aldığın cep telefonu olsaydı, bu denli sıkı tedbirler almaya hacet kalmazdı. Rakamlar o kadar büyük ki, ilk mesajımda belirtmiştim ! Yani güçlü ekonomi oluncaya kadar, sıradan herhangi bir marka telefonlar da aynı işlevlere sahip. Oyun hariç, uygun fiyatlı telefonla yapamayacağın işlem yok neredeyse...
Doğru söylemişsin. Birbirimizi kandırmalım. Ama nalıncı keseri gibi kendimize de yontmayalım.
Tarım mevsimsel etkilere maruz bir üretim alanı olduğu için, belli zamanlarda ithal ürün kullanılabilir.