İki ayrı telefona kaydı yapılan IMEI numaraları kapandı.

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
36
64
Neyi savunuyorum yahu?

Demek ki, sizin de yüksek fiyatlı telefon almak için paranız var?

Sizin gibiler, değeri 1000 dolar ve üzeri pahalı telefonlara rağbet gösterdikçe, , bizim gibi sıradan kullanıcılar ceremesini çekip, A101'deki dip fiyatlı telefonları almak zorunda kalıyoruz.

Bir türlü anlayamadınız gitti. Kambiyo rejimi gereği, her satın alınan telefon için döviz çıkıyor. Ülkemiz OPEC üyesi mi?

Herşeyin bir sınırı var işte...

İlaveten; beddua etme, gelir seni bulur.

selfmachine Çevrimdışı

selfmachine

Aktif Üye
9 Eki 2018
67
43
Hocam siz A101’den telefon alıp paşa paşa 3 yıl kullanmaya devam edin, kimse size engel olmuyor. Ama kendi düşük beklentilerinizi ve teknolojik yetersizliğinizi genel bir 'doğru' gibi sunmayın. 50 bin TL harç ödemeyi 'devlet dövizi frenliyor' diye alkışlamak, haksız vergiyi savunmak için bahane aramaktır. Kaçakçılıkla mücadele yöntemi vatandaşı cezalandırmak değil, vergiyi makul seviyeye çekip kayıt dışılığı bitirmektir. Sizin mantığınızla bakarsak, herkes en kalitesiz yemeği yesin, en kötü arabaya binsin ki döviz çıkmasın. Bu kafa yapısıyla ancak yerimizde sayarız

Umut Barış Çevrimiçi

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,911
Kaçak telefon satan dükkan mı var ? Kaçak telefon almak istediğinde, dükkanların tezgahında ya da raflarında bulamazsın. Dükkanlara girip sorduğunda, merdiven altı olarak tabir edilen yerlerden ayakçılar malı önüne getirir. Kimse tezgahında kaçak mal satıp da, suçlu duruma düşmez. Yani bu şekilde satış işlemine yol - yordam diyoruz.

Yurtdışından birden fazla cihaz getiremezsin zaten... Gümrük bankosunda her zaman sıkı kontrol yapılmıyor. Yurtiçinde soksan bile, kaydettirmezsin. Ancak kayıtsız telefon olarak kullanırsın.

3 yılda bir defa bir adet telefon getirme hakkın var. Birden fazla telefonu yurda sokmak istersen, bir adedini yasal olarak getirebilirsin. O da 3 yılda bir defa... İki adet telefon getirirsen, ikincisi otomatikman kaçağa giriyor. Gümrük bankosunda tespit edilirse, otomatikman el konuluyor.

Hala anlamadın !... Devletin yurtdışından giren telefonlardan alacağı harca ihtiyacı yok. İhtiyacı olsaydı, harç tutarını 54 bin TL'ye çıkarmazdı. Neden 54 bin TL'ye çıkardı? Kimse yurtdışından telefon satın almasın diye... Yani devlet döviz çıkışını frenlemek istiyor.

ABD'nin dış borcu 39 trilyon dolar ile tarihin zirvesine ulaştı. Ama adamların parası rezerv para... Yani adamların para basma sınırı yok. Karşılıksız para basınca dolar'ın devalüe olma gibi riski yok.

Ülke olarak senin böyle avantajların yok. Petrolün yok. Almanya, Fransa gibi, değerli teknolojik mamulleri üreten sanayin de yok. Zaten devletin döviz girdisi, döviz çıkışından fazla olsaydı, imei takibi gibi zahmetli işlemleri ile uğraşmazdı. Velhasılı ; hal böyle olunca, devlet döviz çıkışını bir şekilde frenlemek zorunda.

Senin paran var. Abd, AB, fiyatlarıyla, Amiral gemisi cihaz almak istiyorsun. Devlet de diyor ki; "sen yurtdışından 3 yılda bir defa telefon getireceksen, 1 - 1,5 telefon bedeli kadar parayı da bana ödeyeceksin. Ya da yurtiçinden yurtiçi fiyatlarıyla alacaksın" diyor.

Hülasası ; pahalı telefon kullanmakta ısrar etmenin anlamı yok, bence... A101 sağolsun. 8 - 10 bin TL'ye çok kullanışlı cihazlar var.
8-10 liraya satılan cihazlar pek kullanışlı değil maalesef, birbirimizi kandırmayalım.
Devletin o paraya bence ihtiyacı var ki alıyor.
Yol-yordam diyerek normalleştirmeyin lütfen, o telefonların güneydoğu sınırından, komşu ülkelerden kaçak geldiğini hepimiz biliyoruz.
Polis bile biliyor diyen var. Düşünün.
Bugün imalat sanayi dışa bağımlı.
Makinesinden, makinelerinin sarf malzemelerine, o makinelerin yedek parçalarına kadar ithal.
En basiti elektroniği ithal. Burada mühendislikle yerli tasarım ve kodlama da yapsan, üzerindeki bileşenler mecburen ithal olacak.
Çin, Taiwan, Amerika, Avrupa menşei olmak zorunda. Üretim bunların elinde çünkü.
Sanayide ortalama bir makine bilmem kaç milyon lirayken kimse kusura bakmasın benim aldığım cep telefonuyla ekonomi sarsılacaksa işimiz çok var.
Yarın bir savaş-siyasi gerilimde ambargo veya yaptırım altında kalsak ülke olarak, benim aldığım cep telefonu değil imalat sanayi çöker.
Ben en fazla tamir ettiremem, yedek parça bulamam.
Yani herkes S25 Ultra da alsa, Redmi 15C de alsa yurt dışına para gidecek.

Ya onu bunu geçtim, yediklerimiz bile ithal, bakliyat ithal olur mu ya Anadolu gibi bir yerde!

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
36
64
Hocam siz A101’den telefon alıp paşa paşa 3 yıl kullanmaya devam edin, kimse size engel olmuyor. Ama kendi düşük beklentilerinizi ve teknolojik yetersizliğinizi genel bir 'doğru' gibi sunmayın. 50 bin TL harç ödemeyi 'devlet dövizi frenliyor' diye alkışlamak, haksız vergiyi savunmak için bahane aramaktır. Kaçakçılıkla mücadele yöntemi vatandaşı cezalandırmak değil, vergiyi makul seviyeye çekip kayıt dışılığı bitirmektir. Sizin mantığınızla bakarsak, herkes en kalitesiz yemeği yesin, en kötü arabaya binsin ki döviz çıkmasın. Bu kafa yapısıyla ancak yerimizde sayarız
Hocam yazdım ama yazdıklarımı yeterince özümseyememişsiniz sanırım !?

Ülkenin kambiyo rejimi 85 milyonu bağlamaktadır. Yani devlet gerektiğinde döviz çıkışını frenlemek için her türlü tedbiri alır.

Teknolojik yeterlilik, yüksek fiyatlı telefon alınınca mı sağlanabiliyor ? Komik olmayın lütfen... Teknolojik yeterlilik, mesela pc kullanınca sağlanamıyor mu ?

Elektronik yüksek mühendisim. Bu mesajı yazmadan önce, serkanguzel kim diye, forumlardaki geçmiş mesajlarıma göz atsaydınız keşke...

Bu güne kadar elektronik cihazlara yaptığım harcama ile rahat togg alınırdı.

Taa analog uydu yayınları zamanında 900 dolar verip, İngiliz "pace" marka uydu cihazı almıştım. Uydu hobime dreambox two uydu cihazı kullanarak bugün de hala devam ediyorum.

Değiştirdiğim tv, notebook, mini pc, tv box vs vs elektronik cihazların sayısını unuttum.

Yurtdışında yaşadığım için, elektronik cihazlara ödediğim paranın ülkemizin döviz birikimine de zararı yoktur.

Ama gel gelelim ki, cep telefonu hadisesi farklı bir hadise... Çünkü imei kaydı söz konusu... Hal böyle olunca, yurtiçinde kayıtlı cihaz kullanmak zorundayız.

Özetle; teknolojik yeterliliğini başka cihazlar üzerinden de sağlayabilirsin.

"Pahalı telefon alacağım, ama devlet fahiş harç alıyor ve vatandaş olarak cezalandırılıyoruz" mantığı, doğru bir mantık değil. Teknolojik yeterliliğini 50 değişik cihaz kullanarak devam ettirebilirsin.

8-10 liraya satılan cihazlar pek kullanışlı değil maalesef, birbirimizi kandırmayalım.
Devletin o paraya bence ihtiyacı var ki alıyor.
Yol-yordam diyerek normalleştirmeyin lütfen, o telefonların güneydoğu sınırından, komşu ülkelerden kaçak geldiğini hepimiz biliyoruz.
Polis bile biliyor diyen var. Düşünün.
Bugün imalat sanayi dışa bağımlı.
Makinesinden, makinelerinin sarf malzemelerine, o makinelerin yedek parçalarına kadar ithal.
En basiti elektroniği ithal. Burada mühendislikle yerli tasarım ve kodlama da yapsan, üzerindeki bileşenler mecburen ithal olacak.
Çin, Taiwan, Amerika, Avrupa menşei olmak zorunda. Üretim bunların elinde çünkü.
Sanayide ortalama bir makine bilmem kaç milyon lirayken kimse kusura bakmasın benim aldığım cep telefonuyla ekonomi sarsılacaksa işimiz çok var.
Yarın bir savaş-siyasi gerilimde ambargo veya yaptırım altında kalsak ülke olarak, benim aldığım cep telefonu değil imalat sanayi çöker.
Ben en fazla tamir ettiremem, yedek parça bulamam.
Yani herkes S25 Ultra da alsa, Redmi 15C de alsa yurt dışına para gidecek.

Ya onu bunu geçtim, yediklerimiz bile ithal, bakliyat ithal olur mu ya Anadolu gibi bir yerde!
Neden kullanışlı olmasın ? "Tecno Camon 40 Premier" modeli cihaz kullanıyorum. Pahalı cihazın yapıp da, tecno'nun yapamadığı nedir? söyleyebilir misin?

Hala düzgün mantık kuramıyorsun. Devletin alacağı harca ihtiyacı yok. Harca zirve yaptırdı ki, yurtdışından telefon satın alıp da, imei kaydı yaptırılmasın diye...

Yol-yordam'a gelince ; Simsar'lardan hiç telefon almadın galiba? Herhangi bir telefon satan mağazaya girip sor bakalım, kayıtsız telefon alacağım, diye... Adam önce senin şekline şemaline bakar, şüphelenirse, bizde yok efendim, der ve kibarca gönderir. Şüphelenmezse, biz de yok ama seyyar satanlar var. İsterseniz getirteyim, der...

Polis, amiri görev verirse gider yakalar. Yani polis, kaçakçının kim olduğunu bilmesi işe yaramaz.

Tüketici elektroniği ürünleri ile ilgili söylediklerin doğru da, döviz çıkışı frenlenmek zorunda...

Konu sadece senin satın aldığın cep telefonu olsaydı, bu denli sıkı tedbirler almaya hacet kalmazdı. Rakamlar o kadar büyük ki, ilk mesajımda belirtmiştim ! Yani güçlü ekonomi oluncaya kadar, sıradan herhangi bir marka telefonlar da aynı işlevlere sahip. Oyun hariç, uygun fiyatlı telefonla yapamayacağın işlem yok neredeyse...

Doğru söylemişsin. Birbirimizi kandırmalım. Ama nalıncı keseri gibi kendimize de yontmayalım.

Tarım mevsimsel etkilere maruz bir üretim alanı olduğu için, belli zamanlarda ithal ürün kullanılabilir.

Son düzenleme:
selfmachine Çevrimdışı

selfmachine

Aktif Üye
9 Eki 2018
67
43
Elektronik yüksek mühendisi olmanız, kurduğunuz mantığın temelinden hatalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. 900 dolarlık uydu cihazlarına, Dreambox’lara elektronik hobilere para dökerken 'teknolojik yeterlilik' oluyor da; hayatı, işi ve sosyal çevresi o telefonun içinde olan insanın güncel bir cihaz istemesi mi 'döviz düşmanlığı' oluyor? Bu neyin çifte standartıdır?

Asıl komik olan, 2026 yılında bir mühendisin telefon yerine PC kullanın gibi mobiliteden ve çağın gerekliliklerinden kopuk bir tavsiye vermesi. Giriş seviyesi bir cihazın 2 yıl sonra kasılıp çöp olması mı ekonomiye faydalı, yoksa üst segment bir cihazın 6-7 yıl yüksek performansla kullanılması mı? Yurtdışında, refah içinde yaşayıp; Türkiye’de bir telefon alabilmek için aylarca çalışmak zorunda kalan, fahiş vergiler ve 54 bin TL’lik harçlar altında ezilen vatandaşa 'A101’den telefon al' diye akıl vermeniz tam bir pişkinliktir. Kendi harcamanız ülkenin dövizine zarar vermiyormuş çünkü burada yaşamıyormuşsunuz; ne güzel dünya!

Kısacası; buranın havasını solumayan, vergisini ödemeyen, marketindeki fiyat etiketini görmeyen ve buranın çilesini çekmeyen birinden alacak akılımız yok bizim. Siz orada binlerce dolarlık cihazlarınızla 'teknolojik hobilerinize' devam edin, burada hayatta kalmaya çalışan insanlara da uzaktan 'vatan-millet-döviz' edebiyatı yapmayın. Uzaktan davulun sesi hoş gelir, gölge etmeyin başka ihsan istemez.

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
36
64
Elektronik yüksek mühendisi olmanız, kurduğunuz mantığın temelinden hatalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor. 900 dolarlık uydu cihazlarına, Dreambox’lara elektronik hobilere para dökerken 'teknolojik yeterlilik' oluyor da; hayatı, işi ve sosyal çevresi o telefonun içinde olan insanın güncel bir cihaz istemesi mi 'döviz düşmanlığı' oluyor? Bu neyin çifte standartıdır?

Asıl komik olan, 2026 yılında bir mühendisin telefon yerine PC kullanın gibi mobiliteden ve çağın gerekliliklerinden kopuk bir tavsiye vermesi. Giriş seviyesi bir cihazın 2 yıl sonra kasılıp çöp olması mı ekonomiye faydalı, yoksa üst segment bir cihazın 6-7 yıl yüksek performansla kullanılması mı? Yurtdışında, refah içinde yaşayıp; Türkiye’de bir telefon alabilmek için aylarca çalışmak zorunda kalan, fahiş vergiler ve 54 bin TL’lik harçlar altında ezilen vatandaşa 'A101’den telefon al' diye akıl vermeniz tam bir pişkinliktir. Kendi harcamanız ülkenin dövizine zarar vermiyormuş çünkü burada yaşamıyormuşsunuz; ne güzel dünya!

Kısacası; buranın havasını solumayan, vergisini ödemeyen, marketindeki fiyat etiketini görmeyen ve buranın çilesini çekmeyen birinden alacak akılımız yok bizim. Siz orada binlerce dolarlık cihazlarınızla 'teknolojik hobilerinize' devam edin, burada hayatta kalmaya çalışan insanlara da uzaktan 'vatan-millet-döviz' edebiyatı yapmayın. Uzaktan davulun sesi hoş gelir, gölge etmeyin başka ihsan istemez.
Ben kullanırım bana bakma... Ben Türkiye'nin dövizini kullanmıyorum. Yani çifte standart söz konusu değil.

Ama hala anlayamamışsınız... Devlet yurtdışı ürün alma diyorsa almayacaksın. Uygun fiyatlı ürünler güncel cihaz olmuyor mu? Yurt içinden uygun fiyatlı olan cihazla da aynı işleri rahatlıkla yapabilirsin.

Hangi cihaz giriş seviyesi? Tecno Camon 40 Premier mi?

Pahalı cihazın yaptığı hangi işlemi texno ile yapamazsın?

İşlerini telefon yerine pc ile daha kolay, daha basit ve daha konforlu bir şekilde yapabilirsin. A101 telefonuyla da iletişimi sağlarsın.

İlla starbuck'a gidip kahve içerken cebindeki iphone'u çıkarıp masanın üzerine koymak gerekmez.

Üçüncü paragrafta yazdıklarınla, epeyce bir çelişkiye düşmüşsün. Hem pahalı telefon almak istiyorsun, hem de "hayatta kalmak" tan bahsetmişsin. Baya bi çelişki...

Umut Barış Çevrimiçi

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,911
"Pahalı telefon alacağım, ama devlet fahiş harç alıyor ve vatandaş olarak cezalandırılıyoruz" mantığı, doğru bir mantık değil. Teknolojik yeterliliğini 50 değişik cihaz kullanarak devam ettirebilirsin.
Yani vatandaşa zorla Egea'ya bin demekten farkı yok savunduğunuz şeyin.
İlla starbuck'a gidip kahve içerken cebindeki iphone'u çıkarıp masanın üzerine koymak gerekmez.
Adam ister telefonu masaya koyar isterse telefonuyla çivi çakar, tüketiciye karışamazsın ki?

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
36
64
Yani vatandaşa zorla Egea'ya bin demekten farkı yok savunduğunuz şeyin.

Adam ister telefonu masaya koyar isterse telefonuyla çivi çakar, tüketiciye karışamazsın ki?
Almanya'da herkes Opel kullanır. Hiç kompleks yapmaz. Bizim anlayış olarak alacağımız çok yolumuz var daha...

Bahsettiğim tüketiciye karışmak değil... Masanın üzerine ters konan modelli iphone telefon sahibine itibar ya da prestij kazandırmaz.

selfmachine Çevrimdışı

selfmachine

Aktif Üye
9 Eki 2018
67
43
Avrupa’da Euro ile sefa sürüp burada fahiş vergiler ve 54 bin TL'lik harçlar altında ezilen insana 'kanaat' pazarlaman tam bir gurbetçi pişkinliği. Hem burada yaşamayıp hükümet bekçiliğine soyunman hem de 'benim dövizim değil' diyerek bencilliğini itiraf etmen kalibreni belli ediyor. 2026 yılında millete 'telefon yerine PC kullanın' diyen bir mühendisin paslanmış diploması ancak duvarda süs olur; o 'yüksek' unvanın bu çağın gerçeklerine yetmiyor belli ki

Al o sığ 'Starbucks-iPhone' klişelerini, Almanya'daki rahat koltuğunda kendi kendine vatan-millet edebiyatı yap. Gölge etme, orada Euro’larınla 'şükretmeye' devam et; vizyonsuzluğuu da bize teknoloji dersi diye yutturmaya kalkma.

Umut Barış Çevrimiçi

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
21,911
Almanya'da herkes Opel kullanır. Hiç kompleks yapmaz. Bizim anlayış olarak alacağımız çok yolumuz var daha...

Bahsettiğim tüketiciye karışmak değil... Masanın üzerine ters konan modelli iphone telefon sahibine itibar ya da prestij kazandırmaz
Almanya'da herkes Opel kullanır çünkü arabaya anlam yüklemez bizim gibi.
Opel Türkiye'de de üretildi ayrıca bir dönem.
Mesele bu basit metaların bu kadar erişimi zor ürünler haline getirilmesi.
Bunu da mevcut hükümet bu hale getirdi.

S Çevrimiçi

serkanguzel

Yeni Üye
8 Kas 2025
36
64
Madem öyle sen de gel buraya? EURO ile sefayı birlikte sürelim? Bakalım kaç gün dayanacaksın buraya ?

54 bin harç ödeyen, yurtdışına çıkıp da, yanında getirdiği telefonu kaydettirenler için söz konusudur. Yani yurtdışına gidip geliyorsan, telefonunu kaydettirirken ödediğin 54 bin TL harç, senin için hiç sorun olmamalı... Yani yurtdışına gidip gelmeye para bulan, 54 bin TL harca, hayda hayda para bulur.

Hala anlayamadın! Telefonlara ödenen kayıt harcının anlamını... İdare diyor ki ; yurtiçinden telefon satın alın. Fiyatı zirve yapmış telefon almayın. İhtiyacınızı görecek çok daha uygun fiyatlı telefonlar var, diyor.

Hükümet bekçiliği demişsin de... Ben hükümet bekçisi olsaydım, emekli olduktan sonra yurtdışına çıkıp, tekrar çalışmaya başlamazdım. Ülkemizin gerçekleri belli... Biz geçmişte ülkemizde başbakan asarken, AB ülkeleri Sanayi devrimini gerçekleştiriyorlardı. Yani Avrupa çalıştı ve refahını önemli ölçüde sağladı, diyebilirim.

Bir de kanaat - manaat diye beylik kelimeler bulmuşsun ya... Sanki kendini petrolü bol körfez ülkesi vatandaşı olarak görmek istiyorsun. Bu tanımlamaya, bencillik ve kalibre kelimeleri tam yakışır oldu, şimdi.

Pc'yi beğenmemişsin ya... Yazdıklarınla hızla uçurumdan aşağı yuvarlandın, haberin yok. Telefonla yapamadığın işi pc ile yaparsın. Yani çağın gereği markalı ve fiyatı zirvedeki telefon değildir. Çağın gerçeği ise, hiç değildir. Çağın gerçeği programlama bilmektir. Elinde gezdirdiğin telefonla, anca sosyal medyada paylaşım yaparsın.

Diplomam işe yaramış ki, avrupada da iş vermişler.

Hülasası ; Kompleksin tavan yapmış senin... AB vatandaşları, fiyat olarak zirvedeki telefonu kullanmıyor. İhtiyacı ne ise onu alıp kullanıyor. Türkiye'dekiler gibi sık telefon da değiştirmiyor.

Türkiye'de, özellikle gençler, telefonu mütemmim-cüz'ü olarak görürken, Avrupa'da işimi görüyorsa devam diyor.

Vatan millet edebiyatı yapsaydım, avrupaya gitmezdim. Gel burada sana da rahat koltuk vereceğim. Söz vereceğim. Ama o koltuğu hak edecek çalışkanlık sergilersen oturabilirsin.

Zirve fiyatlı telefon kullanma takıntılı, vizyonlu, starbucks'lı ve euro'lu şükretmek isteyen herkesi buraya davet ediyorum. Buyurun gelin, birlikte olsun.

Almanya'da herkes Opel kullanır çünkü arabaya anlam yüklemez bizim gibi.
Opel Türkiye'de de üretildi ayrıca bir dönem.
Mesele bu basit metaların bu kadar erişimi zor ürünler haline getirilmesi.
Bunu da mevcut hükümet bu hale getirdi.
Ama egea'dan örnek vererek anlamı sen yüklemiştin? Bir öyle diyorsun, bir böyle...

Egea'yı dibe çaktın, bari orada kal.

O yaptı, bu yaptı, artık bu marka takıntısından kurtulun bi.

Geri
Üst Alt