İğde Ağacı Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

tfcaner Çevrimdışı

tfcaner

Yeni Üye
12 Eki 2018
29
33
Türkiye'nin hemen her yerinde yetişen, her tip toprak yapısına tutunabilme özelliğinde olan iğde ağacı, meyvesinin getirdiği faydalarla bilinmektedir. Bilimsel adı Elaeagnus olan iğde ağacı hemen her koşulda ve iklimde yaşamaya elverişlidir. Erozyona karşı güçlü duran özelliği ile bilinir. Ayrıca yüksek azot depolama özelliğine de sahiptir. Sağlığınız için iğdenin nimetlerinden yararlanmak istiyorsanız, yazımıza göz atmalısınız.

Ülkemizde çoğunlukla İç Anadolu bölgesinde yetişen ancak; birçok hava koşuluna uyum sağlayabilecek olan iğde ağacı kahverengi bir meyve verir. Ağızda sanki kurabiye yenmiş gibi unlu bir tat bırakan iğde, küçük görüntüsünün aksine içinde mucizeler barındırır.
Yaz, kış demeden yemyeşil olan iğde ağaçlarında yetişen iğde meyvesi, sağlık açısından şaşırtıcı derecede faydalıdır.
İç hastalıklara etkisi olduğu gibi, tüketilmesiyle cilt güzelliğinde de gözle görülür bir değişme meydana gelir. Birçok yerde yetiştiği için ulaşımı kolay olan iğde, her evde tüketilmelidir. Doğal olanın, kimyasala üstünlüğünü bir kez daha gözler önüne sermiş olan iğde, öylece tüketilebildiği gibi; çeşitli kürler, ve karışımlar da oluşturabilir. Ancak çok kuvvetli olduğundan, kullanım miktarına dikkat etmekte fayda vardır. Her ne kadar doğal bir sağlık deposu olsa da, fazla kullanımının zararları olabilir.

İğde Ağacı Nedir?
igde-agaci-nedir.jpg


İğde, birçok iklimde ve toprakta yetişebilen bir ağaçtır. Bilimsel adı Elaeagnus’tur.Yazın ve kışın yeşilliğiyle doğayı süslemesiyle tanınır. Bin bir derde şifa olan iğde meyvesiyle -veya yemişi de denebilir- ünlüdür. Meyvesinin yanı sıra yaprağı ve çiçeği bile kullanılır. Çiçek açtığında çok güzel kokular yayarak, güzel görünüm oluşturan bir ağaçtır. İğde, her yerde yetişebilen bir ağaçtır. Her şeye uyum sağlayabildiği için bahçelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Bunda çok su aramaması ve topraktaki azota iyi bağlanabilmesinin yani azotu depolayabilmesinin büyük bir önemi vardır.

İğde Ağacının Özellikleri Nelerdir?
igde-agacinin-ozellikleri-nelerdir.jpg


Dikenli dalları ile bilinen iğde, erozyona karşı durabilen nadir güçlü ağaçlar arasındadır. Sırf bu özelliğinden dolayı, özellikle toprak kayması riski bulunan dikey yükseltiye sahip bölgelerde tercih edilmektedir. Çok güzel dallanarak, mükemmel görüntüler ortaya çıkaran iğde ağacı, sadece fazla suyun bulunduğu durumlarda zarar görür, onun dışındaki ekstrem koşullar onu çok etkilemez. Mayıs ayı geldiğinde güzel kokulu çiçekler veren iğde ağacı, bundan önce dikilmelidir. Şifalı meyvelerini vermesi Eylül ayını bulacaktır. Yaz, kış yeşil olduğu için bahçenizi sürekli süsleyecektir.

İğde ağacı parlak yapraklardan ziyade soluk yeşil yapraklara sahiptir. Hurmayı andıran; ancak daha kahverengi olan, ağızda mayhoş bir tat bırakan meyvesi vardır. Meyvesi yendiği gibi, yapraklarından çay yapılır. Çok güzel kokan yaprakları vardır ve yalnızca kokusu dahi stresi yenmekte etkilidir. Meyvesinin şifalarıyla tanınır. Her yerde yetişme özelliğine sahip nadir ağaçlardan biridir. Yüzlerce yıl yaşayacak kadar uzun ömürlü değildir; ancak buna rağmen ekstrem toprak koşullarına dayanıklılık gösterir.

İğde Ağacının Faydaları Nelerdir?
igde-agacinin-faydalari-nelerdir.jpg


İğde ağacından ziyade, iğde ağacının meyvesinin saymakla bitmeyecek kadar çok faydası vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
  • Tam bir C vitamini deposudur. Vücutta depolanamadığı için her gün düzenli bir şekilde tüketmek, hastalıklara karşı gelmenize yardımcı olacaktır.
  • Küçücük bir meyve olmasına rağmen içinde akıl almaz yağ asitleri vardır.
  • Nezle ve bronşit tedavisinde kullanılabilir.
  • Ateşiniz çıktığı taktirde, ateşinizi normale getirmek için kullanılabilir.
  • Mide hastalıkları için şifa olduğu söylenir.
  • Vücudunuzu ve sistemleri düzenler.
  • Vücudunuzdaki şişlik ve kızarmaları geçirmek için kullanılır.
  • İshal durumunda kullanılması, ishalin geçmesini hızlandırır. Kabızlık yaptığı için yardımcı olduğu söylenir.
  • Dikkat bozukluğunu veya eksikliğini giderip, zihni açar. Bunun için iğde ağacının çiçekleri kullanılır.
  • Egzamaya iyi gelir.

İğde Nasıl Kullanılır?
i%C4%9Fde-nasil-kullanilir.jpg


Birçok şifayı bünyesinde barındıran iğde, birden çok kullanım şekline sahiptir. İğde ağacının bazı kullanım şekilleri şöyledir;
  • Dalından koparıldığı gibi tüketilebilir.
  • Kurutularak daha sonra yenebilir.
  • Çok güzel kokan ve lezzetli olan çayı yapılır.
  • Yaprakları ve meyvesi gibi çiçekleri de kullanılır. Balla karıştırılarak yenilmesi tavsiye edilir.
  • Suyla kaynatılarak lezzetli bir şerbet hazırlanılabilir.
  • Şifalı özelliklerinden dolayı macunları yapılır.
  • İğde çiçeğinin suyu çıkarılarak kullanılır.
Kaynak:
 
A Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,295
51
İğde ağacının yaprağının çayı olduğunu bilmiyordum :alala

Elinize sağlık oldukça faydalı ve bilgilendirici bir içerik, tamamını okudum yalan yok :ok
 
T Çevrimdışı

tyfngkt 

Aktif Üye
1 Eyl 2018
59
33
İğde, bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır. Azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda dahi yetişir. Ayrıca kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle pek çok türü erozyonla mücadeledede kullanılabilmektedir. Yaz kış yeşildir ve yapraklarını döker.
 
Domestos Çevrimdışı

Domestos 

Süper Üye
3 Tem 2018
4,206
50
Çocukluğumun en ilginç meyvelerinden olur kendileri... Ayrıca, konu sahibi tfcaner tfcaner in forumda son görülme tarihi, başka forumlarda da aynı... Terki diyar eylemiş olabilir mi? ?
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri