Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Arkadaşlar 1 aylık klima deneyimlerin sonucu beni en çok rahatsız eden konuyu ilgili markanın müşteri hizmetlerine yazılı kanaldan bildirdim.
Bütün data verilerini de yolladım.
Bakalım nasıl bir cevap dönecekler.
Bakalım dönecekler mi :yuh:
:kıskıs:
Yazımın Tam hali aşağıdadır, merak eden var ise okuyabilir.
@Sota kesinlikle okumaz :kıskıs:
Sayın İlgili;
Öncelikle belirtmek isterim ki yazım biraz uzun olabilir, bu yazıyı iletişim kanalınıza yazıyor olsam da aslında yazımın içeriği büyük oranda mühendis kanadınıza ithafendir.
Klasik, alıştığınız şikayet veya teşekkür yazılarından değil, teknik bilgi ve klimanızda hatalı olduğunu düşündüğüm çalışma şekli üzerine öneri, bilmediğim benim gözden kaçırdığım bir husus var ise öğrenmek amacı ile yazdığım bir yazıdır. Baştan belirteyim, herhangi bir teknik servis talebim şu aşamada yoktur. Konu tamamen üretim kanadı ile ilgilidir.
Markanızın ürettiği (Ürettirdiği) 9.000 BTU Hotpoint SPIW409LHP klimanızın bir aydır kullanıcısıyım. Belirtmek isterim ki bazı markaların şu an hali hazırda yetkili servisiyim, ana branşım elektronik olmakla birlikte, bağlı bulunduğum markanın 2006 yılında aldığı konsept kararı üzerine Klima ve Beyaz eşya konularında da gerek kurum içi gerekse kurum dışı eğitimlerimi almış bulunmaktayım. (Sakarya Ünv – Yaşar Ünv)
Bunları belirtmemde bir art niyet aramayınız sadece düşüncelerimin ve paylaşacağım bilgilerin somut verilere dayandığını belirtebilmek adına buna gerek duydum.
Bahsi geçen klimanızı 16.8 m2 kuzey doğu cepheli, (Dış ünite kuzeye bakıyor), 2,55 tavan yüksekliği olan, 3 katlı binanın orta katında bulunan, bir yaşında ve mantolama ile iç izolasyon çalışması olmayan, laminat parke, PVC, Isıcam olan, standart 2 pencere ve 1 balkon kapısı bulunan Yatak Odamda kullanıyorum. Odanın tek dış cephesi kuzeye bakan pencere tarafıdır, diğer cepheleri evin içerisindeki diğer odalar ile bağlantılıdır ki bu bilgiyi de anlamış olacağınız üzere ısı kaybımın derecesini anlayabilmeniz adına veriyorum.
Klimanızın ısıtması ile ilgili hiçbir şikayetim bulunmamaktadır, Defrost sayısı ve süresi de kabul edilir değerlerdedir lakin öncelikle tüketim verilerinin (Haydi bunu da ısıtma modundaki yüksek akım çekişi nedeniyle normal kabul edelim) yüksek olması ve en önemlisi ise bu klimanın İNVERTER KLİMA GİBİ ÇALIŞMAMASI nedeniyle kesinlikle bir hatalı kodlama olduğu düşüncesindeyim.
Montaj Süreci, Montaj noktası, yetkili servisiniz, Servisinizin ilgisi vs hiçbir sorunum yok, ancak klimanız sürekli durmaktadır.
Kısa bir ara verip, bilgi paylaşmama müsaade ediniz daha sonra konuya geri döneceğim.
Klimalar ve çalışma prensipleri ile frekans uygulamaları, basic, html, python kodlama teknikleri, kompresör çalışma prensibi, DC inverter, PAM inverter, AC inverter hakkında oldukça yüksek bilgiye sahibim zira mesleki olarak bu iş ile ilgileniyor olmamın yanısıra, İnternetteki DonanımHaber ve Tavsiye forumu gibi forumlarda da Editöryal ürün İnceleme yazıları yazmaktayım, Bu yazıları yazabilmek ve ürünleri incelemek ile geçen yıllar içerisinde sanırım söküp incelemediğim marka model ürün kalmamıştır. Bu anlamda ME MHI DAIKIN VESTEL ARÇELİK AİRFEL YORK vs gibi bu sektörde hakim ve/veya yaygın tüm klimaları gerek on/off gerekse inverter olarak incelemiş birisi olarak size bu bilgileri sunmaktayım. Üyelerimize hiçbir deneyime sahip olmadığımız ürünler hakkında yorum yapmamak adına da sıklıkla ürün değiştirir, yüksek adette ev teknolojileri satın alır, kullanarak dener tecrübelerimizi eğrisi doğrusu ile paylaşırız. Bu nedenle değişik zamanlarda TÜM MARKALARA ait elimden geldiğince de ürün satın alır kullanırım. Sizin klimanızı da bu vesile ile satın almıştım.
Konumuza dönecek olursak eğer, Normal şartlarda biz tüketicilerin inverter klimadan beklentisi, az tüketilen enerji, Yüksek verimlilik, gereksiz asılmadıkları demeraj akımı, easy start özelliği, sessiz iç ve dış ünite, 6-7 gibi yüksek adetli sensörler sayesinde tüm basınç/dönüş/ortam/dış ortam/iç ortam/kondanser/eşanjör vs gibi noktaların kontrol altında tutularak yüksek veri alışverişi neticesi kompresör üzerindeki çalışma frekansının anlık belirlenebilmesi vs vs gibi avantajlar ile KESİNTİSİZ KONFOR KOŞULU sağlamasıdır. Her ne kadar verdiğim bilgilerin bir çoğu teknik kabul edilse ve tüketicilerin bunlarla ilgilenmediği sanılsa da, Sosyal mecraların yoğunluğu ve bizim insanımızın merakı, herkesi yoğun şekilde artık bu bilgileri de araştırmaya itmektedir. Bu nedenle bu bilgilerin sadece teknik personel olmam nedeniyle benim tarafımdan merak edildiğini düşünmemenizi rica ederim.
Ne demiştik? Kesintisiz bir konfor istediğimizi yazmıştık en son.
İşte 9.000 BTU HOTPOİNT marka klimamda ben bu konforu KESİNTİSİZ yaşayamıyorum.
Geliniz konuyu size şu şekilde özetleyeyim;
Satın aldığım günden beri hemen her türlü denemeye çalıştığım klimanızı 19-20-21-23-26 gibi değişik derecelerde denedim hepsinde de aynı sonucu aldım
Şimdi de bunları açıklamam izin veriniz.
Sensörlerin algılama şekilleri ve toleransları hakkında tabii ki bilgimiz var ancak bu tolerans değerleri bu üründe oldukça fazla zira yeri geliyor 6 derecelik sapmalar görüyorum. Örneğin klimayı 21 e setliyorum ancak iç ortam ısısı 27 yi bulana kadar durmadığı oluyor.
Dış ortamın ortalama 5 derece olduğu günümüz koşullarında, iç ortam eve geldiğimizde 13 – 16 arası değişken haldeyken klimayı Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyesi doğrultusunda 21 dereceye setleyip bırakıyorum, İlginçtir ki 19-20-21 bu üç dereceye de setlesem ürün sürekli olarak 19 ile 21 derece arasında dalgalanıyor. Yani 21 i görünce durup, 19 a inene kadar bekleyip, 18.9 dereceyi görünce de yeniden çalışıp yine 21 dereceye yükseltip aynı döngüyü baştan başlatıyor. Yani tipik ON/OFF klima mantığı ile çalışıyor.
Size paylaştığım enerji ve ısı/nem datalarını mühendislerinizin mutlaka biliyor olduğu uygun programlar ile açarak saniye saniye, dakika dakika bu yazdıklarımın tamamını ekranlarınızda görebilirsiniz. Yine de fikir sunması adına sizlere birkaç ekran alıntısı da paylaşmayı uygun gördüm.
Elbette ki değerli mühendislerimiz daha iyi bilir lakin, olması gereken senaryo şekli Şu dur;
Tüketici odak noktada olması nedeniyle (Her ne kadar amaç enerji tasarrufu ve enerji verimliliği olsa da) setlediği değere en çabuk ve en makul, en verimli, en süreklilik arz edecek şekilde ulaşmak ister.
Bu doğrultuda tüketici evine gelip klimasını 21-22-23 vs dereceye setlediğinde sistem öncelikle dış ortam ısısı, iç ortam ısısı ve tüketicinin setlediği ısı değerini senkronize değerlendirir ve aradaki fark ne kadar açık ise, kompresörü (Başlangıç frekansı hariç) en üst seviyede çalıştırır ki DONUYORUM veya YANIYORUM diyen tüketicisine en çabuk sürede istenen ısı değerini sunabilsin. Dış ve İç ortam ısı farkları ile setlenen değer arasındaki açı daraldıkça, sistem kompresöre kademeli olarak bir alt frekansa, aradaki açı biraz daha daraldığında bir alt frekansa geçmesini gerektiren komutlar yollar. İstenen değere yaklaşıldığında veya yakalandığında ise kompresör en alt frekansta ve çok minimal bir enerji tüketerek çalışmaya devam eder ki buna da koruma çalışması deriz biz (tüketiciler olarak). Bu çalışma, çok zaruri durumlar söz konusu olmadıkça DURMAZ. Zira kompresörün durması demek, Klimanın o ilk çalıştığı 1-2 saatlik süre içerisindeki edindiği kütle ısısını kaybetmesi anlamı taşır. Bu ısı kaybedilierse elde etmek için harcanan elektrik enerjisi boşa gitmiş olur. Sizler de bilirsiniz ki termodinamik 2 numaralı yasa gereği kainatta ısı akışı sürekli olarak sıcaktan soğuğa şeklinde ilerler. Bu durumda eğer edinilmiş ısıyı koruması gereken minimal döngü olmaz ise, O ısıyı elde etmek için harcanan enerji, termodinamik yasası gereği kaybolur ve aynı ısıyı yeniden elde etmek için klima yeniden en üst frekansta devreye girer. Bu döngü bu şekilde devam ettiği için sizin klimanızda stabil bir ısı dengesi olmamakta ve tüketim verileriniz her zaman YÜKSEK sonuçlar vermektedir. Soğuk havalarda dahi olsa 9.000btu luk basit bir klimanın 700-800 watt gibi saatlik güç tüketimlerinin sürekli olması, takdir edersiniz ki kabul edilir bir durum değildir.
Klimanız ya en üst frekansta yüksek enerji tüketerek 55 derece ortalamalı ısı üretiyor, ya da sistemi kapatarak hiç ısı üretmiyor.
Ben bu çalışma prensibinin hatalı olduğu düşüncesinden hareketle konuyu sizlere bildirme gereği duydum.
Tekrar belirtmek isterim ki SERVİS TALEBİM YOKTUR zira bu konuya servisin yapabileceği bir şey yok. Servisinizin yapması gereken ölçümlerin, inanıyorum ki kat ve kat üst seviyedekilerini ben yaptım sizlere ulaştırıyorum şu an.
SONUÇ ve TALEBİM;
Ürünün size yollamış olduğum verilerini, ve mümkünse kendi ürettiğiniz (Ürettirdiğiniz) ürünü aynı hassasiyetle kendinizin de test etmesini rica ediyorum.
Bildiğim kadarıyla üründe kullandığınız kompresör GMCC ve 8.92cm3 lük bir kompresör, kaldı ki bu kompresör 12 ile 120rpm arasında değişken devire sahipken, sürekli olarak en üst rpm de dönmesi ve koruma yani en alt frekansa (En düşük rpm e) geçmek gerekirken kapanması sizce de anormal bir durum değil mi? bunu incelemenizi talep ediyorum.
İnceleme sonrası mümkünü var ise ürüne yeni bir yazılım yüklenerek bu sorunun giderilmesine dair beklentimi dile getiri, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Yazdıklarım kesinlikle art niyetli, marka karalayıcı içerikte değildir, sadece tespitlerimi dile getirdim.
Ürün kullanımında benim bir hatam var ise ‘’Siz şunu yapmamışsınız da ondan böyle olmuş’’ diyebileceğiniz bir özellik var ise samimiyetle dinlemeye hazırım.
Saygılarımla
Adem Helvacı
Windows 10 için
Bütün data verilerini de yolladım.
Bakalım nasıl bir cevap dönecekler.
Bakalım dönecekler mi :yuh:
:kıskıs:
Yazımın Tam hali aşağıdadır, merak eden var ise okuyabilir.
@Sota kesinlikle okumaz :kıskıs:
Sayın İlgili;
Öncelikle belirtmek isterim ki yazım biraz uzun olabilir, bu yazıyı iletişim kanalınıza yazıyor olsam da aslında yazımın içeriği büyük oranda mühendis kanadınıza ithafendir.
Klasik, alıştığınız şikayet veya teşekkür yazılarından değil, teknik bilgi ve klimanızda hatalı olduğunu düşündüğüm çalışma şekli üzerine öneri, bilmediğim benim gözden kaçırdığım bir husus var ise öğrenmek amacı ile yazdığım bir yazıdır. Baştan belirteyim, herhangi bir teknik servis talebim şu aşamada yoktur. Konu tamamen üretim kanadı ile ilgilidir.
Markanızın ürettiği (Ürettirdiği) 9.000 BTU Hotpoint SPIW409LHP klimanızın bir aydır kullanıcısıyım. Belirtmek isterim ki bazı markaların şu an hali hazırda yetkili servisiyim, ana branşım elektronik olmakla birlikte, bağlı bulunduğum markanın 2006 yılında aldığı konsept kararı üzerine Klima ve Beyaz eşya konularında da gerek kurum içi gerekse kurum dışı eğitimlerimi almış bulunmaktayım. (Sakarya Ünv – Yaşar Ünv)
Bunları belirtmemde bir art niyet aramayınız sadece düşüncelerimin ve paylaşacağım bilgilerin somut verilere dayandığını belirtebilmek adına buna gerek duydum.
Bahsi geçen klimanızı 16.8 m2 kuzey doğu cepheli, (Dış ünite kuzeye bakıyor), 2,55 tavan yüksekliği olan, 3 katlı binanın orta katında bulunan, bir yaşında ve mantolama ile iç izolasyon çalışması olmayan, laminat parke, PVC, Isıcam olan, standart 2 pencere ve 1 balkon kapısı bulunan Yatak Odamda kullanıyorum. Odanın tek dış cephesi kuzeye bakan pencere tarafıdır, diğer cepheleri evin içerisindeki diğer odalar ile bağlantılıdır ki bu bilgiyi de anlamış olacağınız üzere ısı kaybımın derecesini anlayabilmeniz adına veriyorum.
Klimanızın ısıtması ile ilgili hiçbir şikayetim bulunmamaktadır, Defrost sayısı ve süresi de kabul edilir değerlerdedir lakin öncelikle tüketim verilerinin (Haydi bunu da ısıtma modundaki yüksek akım çekişi nedeniyle normal kabul edelim) yüksek olması ve en önemlisi ise bu klimanın İNVERTER KLİMA GİBİ ÇALIŞMAMASI nedeniyle kesinlikle bir hatalı kodlama olduğu düşüncesindeyim.
Montaj Süreci, Montaj noktası, yetkili servisiniz, Servisinizin ilgisi vs hiçbir sorunum yok, ancak klimanız sürekli durmaktadır.
Kısa bir ara verip, bilgi paylaşmama müsaade ediniz daha sonra konuya geri döneceğim.
Klimalar ve çalışma prensipleri ile frekans uygulamaları, basic, html, python kodlama teknikleri, kompresör çalışma prensibi, DC inverter, PAM inverter, AC inverter hakkında oldukça yüksek bilgiye sahibim zira mesleki olarak bu iş ile ilgileniyor olmamın yanısıra, İnternetteki DonanımHaber ve Tavsiye forumu gibi forumlarda da Editöryal ürün İnceleme yazıları yazmaktayım, Bu yazıları yazabilmek ve ürünleri incelemek ile geçen yıllar içerisinde sanırım söküp incelemediğim marka model ürün kalmamıştır. Bu anlamda ME MHI DAIKIN VESTEL ARÇELİK AİRFEL YORK vs gibi bu sektörde hakim ve/veya yaygın tüm klimaları gerek on/off gerekse inverter olarak incelemiş birisi olarak size bu bilgileri sunmaktayım. Üyelerimize hiçbir deneyime sahip olmadığımız ürünler hakkında yorum yapmamak adına da sıklıkla ürün değiştirir, yüksek adette ev teknolojileri satın alır, kullanarak dener tecrübelerimizi eğrisi doğrusu ile paylaşırız. Bu nedenle değişik zamanlarda TÜM MARKALARA ait elimden geldiğince de ürün satın alır kullanırım. Sizin klimanızı da bu vesile ile satın almıştım.
Konumuza dönecek olursak eğer, Normal şartlarda biz tüketicilerin inverter klimadan beklentisi, az tüketilen enerji, Yüksek verimlilik, gereksiz asılmadıkları demeraj akımı, easy start özelliği, sessiz iç ve dış ünite, 6-7 gibi yüksek adetli sensörler sayesinde tüm basınç/dönüş/ortam/dış ortam/iç ortam/kondanser/eşanjör vs gibi noktaların kontrol altında tutularak yüksek veri alışverişi neticesi kompresör üzerindeki çalışma frekansının anlık belirlenebilmesi vs vs gibi avantajlar ile KESİNTİSİZ KONFOR KOŞULU sağlamasıdır. Her ne kadar verdiğim bilgilerin bir çoğu teknik kabul edilse ve tüketicilerin bunlarla ilgilenmediği sanılsa da, Sosyal mecraların yoğunluğu ve bizim insanımızın merakı, herkesi yoğun şekilde artık bu bilgileri de araştırmaya itmektedir. Bu nedenle bu bilgilerin sadece teknik personel olmam nedeniyle benim tarafımdan merak edildiğini düşünmemenizi rica ederim.
Ne demiştik? Kesintisiz bir konfor istediğimizi yazmıştık en son.
İşte 9.000 BTU HOTPOİNT marka klimamda ben bu konforu KESİNTİSİZ yaşayamıyorum.
Geliniz konuyu size şu şekilde özetleyeyim;
Satın aldığım günden beri hemen her türlü denemeye çalıştığım klimanızı 19-20-21-23-26 gibi değişik derecelerde denedim hepsinde de aynı sonucu aldım
- Sensörel sapmaları çok fazla
- Klima sürekli termostata giriyor
- Sürekli termostata girdiği için ilk kalkışta anma akımı asılıyor ve içeriye piston vurma sesi veriyor (5-10 saniye, normaldir)
- Termostat süresi (zaten termostata bile girmemesi lazım ama haydi girdi diyelim) çok uzun
Şimdi de bunları açıklamam izin veriniz.
Sensörlerin algılama şekilleri ve toleransları hakkında tabii ki bilgimiz var ancak bu tolerans değerleri bu üründe oldukça fazla zira yeri geliyor 6 derecelik sapmalar görüyorum. Örneğin klimayı 21 e setliyorum ancak iç ortam ısısı 27 yi bulana kadar durmadığı oluyor.
Dış ortamın ortalama 5 derece olduğu günümüz koşullarında, iç ortam eve geldiğimizde 13 – 16 arası değişken haldeyken klimayı Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyesi doğrultusunda 21 dereceye setleyip bırakıyorum, İlginçtir ki 19-20-21 bu üç dereceye de setlesem ürün sürekli olarak 19 ile 21 derece arasında dalgalanıyor. Yani 21 i görünce durup, 19 a inene kadar bekleyip, 18.9 dereceyi görünce de yeniden çalışıp yine 21 dereceye yükseltip aynı döngüyü baştan başlatıyor. Yani tipik ON/OFF klima mantığı ile çalışıyor.
Size paylaştığım enerji ve ısı/nem datalarını mühendislerinizin mutlaka biliyor olduğu uygun programlar ile açarak saniye saniye, dakika dakika bu yazdıklarımın tamamını ekranlarınızda görebilirsiniz. Yine de fikir sunması adına sizlere birkaç ekran alıntısı da paylaşmayı uygun gördüm.
Elbette ki değerli mühendislerimiz daha iyi bilir lakin, olması gereken senaryo şekli Şu dur;
Tüketici odak noktada olması nedeniyle (Her ne kadar amaç enerji tasarrufu ve enerji verimliliği olsa da) setlediği değere en çabuk ve en makul, en verimli, en süreklilik arz edecek şekilde ulaşmak ister.
Bu doğrultuda tüketici evine gelip klimasını 21-22-23 vs dereceye setlediğinde sistem öncelikle dış ortam ısısı, iç ortam ısısı ve tüketicinin setlediği ısı değerini senkronize değerlendirir ve aradaki fark ne kadar açık ise, kompresörü (Başlangıç frekansı hariç) en üst seviyede çalıştırır ki DONUYORUM veya YANIYORUM diyen tüketicisine en çabuk sürede istenen ısı değerini sunabilsin. Dış ve İç ortam ısı farkları ile setlenen değer arasındaki açı daraldıkça, sistem kompresöre kademeli olarak bir alt frekansa, aradaki açı biraz daha daraldığında bir alt frekansa geçmesini gerektiren komutlar yollar. İstenen değere yaklaşıldığında veya yakalandığında ise kompresör en alt frekansta ve çok minimal bir enerji tüketerek çalışmaya devam eder ki buna da koruma çalışması deriz biz (tüketiciler olarak). Bu çalışma, çok zaruri durumlar söz konusu olmadıkça DURMAZ. Zira kompresörün durması demek, Klimanın o ilk çalıştığı 1-2 saatlik süre içerisindeki edindiği kütle ısısını kaybetmesi anlamı taşır. Bu ısı kaybedilierse elde etmek için harcanan elektrik enerjisi boşa gitmiş olur. Sizler de bilirsiniz ki termodinamik 2 numaralı yasa gereği kainatta ısı akışı sürekli olarak sıcaktan soğuğa şeklinde ilerler. Bu durumda eğer edinilmiş ısıyı koruması gereken minimal döngü olmaz ise, O ısıyı elde etmek için harcanan enerji, termodinamik yasası gereği kaybolur ve aynı ısıyı yeniden elde etmek için klima yeniden en üst frekansta devreye girer. Bu döngü bu şekilde devam ettiği için sizin klimanızda stabil bir ısı dengesi olmamakta ve tüketim verileriniz her zaman YÜKSEK sonuçlar vermektedir. Soğuk havalarda dahi olsa 9.000btu luk basit bir klimanın 700-800 watt gibi saatlik güç tüketimlerinin sürekli olması, takdir edersiniz ki kabul edilir bir durum değildir.
Klimanız ya en üst frekansta yüksek enerji tüketerek 55 derece ortalamalı ısı üretiyor, ya da sistemi kapatarak hiç ısı üretmiyor.
Ben bu çalışma prensibinin hatalı olduğu düşüncesinden hareketle konuyu sizlere bildirme gereği duydum.
Tekrar belirtmek isterim ki SERVİS TALEBİM YOKTUR zira bu konuya servisin yapabileceği bir şey yok. Servisinizin yapması gereken ölçümlerin, inanıyorum ki kat ve kat üst seviyedekilerini ben yaptım sizlere ulaştırıyorum şu an.
SONUÇ ve TALEBİM;
Ürünün size yollamış olduğum verilerini, ve mümkünse kendi ürettiğiniz (Ürettirdiğiniz) ürünü aynı hassasiyetle kendinizin de test etmesini rica ediyorum.
Bildiğim kadarıyla üründe kullandığınız kompresör GMCC ve 8.92cm3 lük bir kompresör, kaldı ki bu kompresör 12 ile 120rpm arasında değişken devire sahipken, sürekli olarak en üst rpm de dönmesi ve koruma yani en alt frekansa (En düşük rpm e) geçmek gerekirken kapanması sizce de anormal bir durum değil mi? bunu incelemenizi talep ediyorum.
İnceleme sonrası mümkünü var ise ürüne yeni bir yazılım yüklenerek bu sorunun giderilmesine dair beklentimi dile getiri, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Yazdıklarım kesinlikle art niyetli, marka karalayıcı içerikte değildir, sadece tespitlerimi dile getirdim.
Ürün kullanımında benim bir hatam var ise ‘’Siz şunu yapmamışsınız da ondan böyle olmuş’’ diyebileceğiniz bir özellik var ise samimiyetle dinlemeye hazırım.
Saygılarımla
Adem Helvacı
Windows 10 için
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
ile gönderildi