Savaş süresince ermenistan ulusal haber kanallarını takip etmeye çalıştım (google çeviriyle tabi ancak bir yere kadar.) Kendi halkına inanılmaz yalan yanlış haberler verdiler. (bir yerlerden tanıdık geliyor mu bu durum? ver mehteri diyesim var
Azerbaycan ordusu darmadağın, baküde ermenistan bayrağı dikeceğiz, azerbaycan ordusu mevzileri terkedip kaçıyor, binlerce azeri askeri öldürüldü benzeri içerikleri alakasız saçma sapan yerlerden alınmış görsellerle birlikte haber yapıp halka sundular. (Google'a tarkan sertaç ortaç bedelli askerlik fotoğrafı ermenistan basını yazın çıkan sonuçları sadece ibretle inceleyin)
En sonunda öyle büyük bir yenilgi aldılar ve ağır bir ateşkes anlaşması imzaladılar ki halk neye uğradığını şaşırdı. Çünkü medyadan gelen bilgilere göre bırakın karabağı kaybetmeyi azerbaycandan yeni topraklar alacaklarını zannediyorlardı heralde. Meclis başkanı linç edildi, başbakanı her yerde arıyorlar parçalamak için.
Bence bu savaştan hepimizin çıkarması gereken büyük dersler var. En önemlisi ise yalan haber çıktığı ülkeye korkunç zarar veriyor. Bırakın gazeteler doğruyu yazsın, bırakın insanlar gerçeği öğrensin. Eğer ermenistan medyası bu savaş öncesi iki ülkenin askeri düzeyleri arasındaki farkları, azerbaycanın 30 küsür senedir bu işe nasıl hazırlandığını, Ermenistan tarafından yapılan işgal ve soykırımın tüm türkler için ne demek olduğunu gerçekten halka duyursaydı belki de halk başkentte sokaklara çıkıp savaş naraları atmaz salak salak zafer kutlamaları yapmaz hatta aksine belki de haddinizi bilin diyip bu savaşa karşı çıkardı. Bu durum her ülke kamuoyu için geçerli ve tarihte de benzeri çok fazla durum var. Bakınız vietnam savaşı, bakınız körfez savaşları, bakınız suriyedeki iç savaş.
Atinaya bayrak dikeriz, ilk hedefimiz moskova ileri tarzı haber yapanların ve bu haberlere inanmayı tercih edenlerin ermenistanın düştüğü durumu detaylı bir şekilde hem ahlaki hem vicdani hem mesleki açıdan yeniden değerlendirmesinin gerektiğini düşünüyorum. Ailesinde, arkadaş çevresinde asker yakını fazlaca olan biri olarak söylüyorum; biz bu haberleri elimiz kalbimizde okuyoruz. Kardeşimle hemen her gün telefonda konuşup haber almaya çalışıyorum. Karşımda biz bu vatan için gerekirse ölmeye hazırız diyen bir evlat var da acısı bizim yüreğimize düşüyor. O yüzden askerlerimize ihanet ettik sözünü iyice düşünmemiz gerektiğini düşünüyorum. Çünkü ölenler bizim evlatlarımız.
Hiçbir savaş kabul edilmemeli, savaşı durduracak bitirecek barış desteklenmeli. Savaşta ölen askerlerin ailelerine yakınlarına Allah sabır versin.