Grundig GPWM 104855, Arçelik 10140 PMF vb. Su Sarfiyatı

T Çevrimdışı

Teknoline 

Aktif Üye
15 May 2020
137
47
Su israfına özel hassasiyet gösteren bir kardeşiniz bizzat kendim ölçerek belirlediğim bu verileri paylaşmak istedim. Sizlerde çamaşır makinasını kullanırken su israfına dikkat etmenizi rica ediyorum. Verilerin hata payı çok az. Belki makina yüküne, çamaşır cinsine ve makina özelliğine göre bir miktar değişebilir. Ama afaki fark yoktur.

Başlıktaki saydığım makinalar arçelik grubunun üst model cihazları ve diğer alt modellerde bundan farklı çalışma prensibi olacağını sanmam.

Arçelik grubunun makinaları bazı ufak tefek hataları olmasına rağmen Yıkama performansı ve malzeme kalitesi ve işçilik, servis bakımından çoğu makinadan iyidir.

Çamaşır makinasında çok program olması, fazla özellik olması o makinanın iyi olduğu anlamına gelmez ve birçok özelliği kullanılmaz ve gereksizdir.

Pamuklu, eko, sentetik suda bastırma, ön Yıkama, su jeti, sıkma devri, çelilk kazan belki buhar özellikleri olsun gerisi çok da önemli değil.

Bazı programlarda max kg. yazar fazla koyarsanız makinanız bozulmaz ama yıkama performansı düşer. Çünkü sıkma devri, süresi, su miktarı, dönme şeki o kg. a göredir. Bu yüzden performans alamayabilirsiniz. Makina fazla yük var diye çalışmamazlık veya hata vermez. (Bazı markalarda verebilir)

Leke çıkarıcı olarak özellikle beyazlar da domestos yani klor bazlı çamaşır suları çok daha etkilidir diğer oxi lere göre. Aynı şekilde toz deterjan da sıvıya göre etkilidir.

Programların çalışma şekillerine değinirsek. Avrupa standartlarına göre Eko 40/60 (Avrupa bizden çok daha doğal kaynaklara saygı gösteriyor o olmasa makinalarımızda Eko 40/60 programı olmayacak) Eko 40/60 anlamı sizin normalde 40-60 derecede yıkadığınız çamaşırları bu program çok daha az su harcayarak ve suyu genelde ısıtmadan veya az ısıtarak yıkamasıdır. Süre uzındur ama su ve elektrik sarfiyatı min düzeydedir. Hatta su almamış bile düşünmenize neden olabilir. Bu program Orta ve az kir hatta inatçı kır olmadığı sürece her türlü kır seviyesindeki günlük kıyafetlerinizi emin olun çok su kullanan veya 60 derece yıkanan çamaşırlar kadar güzel yıkar.

Çok kirli ve inatçı lekeler için pamuklu 60 derece veya leke programı varsa gerekli kimyasallar kullanarak. Makinaya atmadan önce leke nin üstüne leke çılarıcı püskürtüp 15 dak bekletip ve makina da bazı özellikleri de devreye sokarak (Suda bastırma, ön Yıkama,buhar) lekeleri çok büyük oranda veya tamamen çıkarabilirsiniz.

Makinayı tam kapasite dolu çalıştırmaya özen gösterin. Pamuklu ve eco programında makinaların çoğuyük miktarını tartar ve su miktarını ,çalışma süresini ona göre ayarlar. Süre uzaması veya kısaltmasını makina yapabilir. Bunu çok fazla takmamak gerekir.

Hem hızlı, hem temiz hemde az su harcasın diye bir şey yok. Hızlı olan her program çok su harcar. Sentetik türü programlar genelde çok su harcar.

Kısa programları hayatınızdan çıkarın. Makina uzun çalıştığı zaman sarfiyat artmaz. Ama kısa programlar az kg alır ve su tüketimi fazladır. Yani kısa çalıştığı için kesinlikle az su harcamaz derecesine göre az elektrikte harcamaz.

Aşağıda Takibini Yaptığım Programların su sarfiyatı. Arçelik grubunda yoğun, normal, kısa diye ayar var bu diğer makinalarda yarım yük veya speed Yıkama diye geçiyor sanırım. Ben hızlı yıkansın veya az çamaşır ve kirli değilse, yoğun yıkama değil de normal veya hızlı yıkama seçiyorum. Bu sefer suyu yoğun yıkamaya görr daha az alıyor fakat tambur hareketleri daha sık ve sertleşşyor. Makinanın kazanında ve contalarında çapak yoksa hiçbir şekilde çamaşırınız zedelenmezde yırtılmazda.

Eko 40/60 Az Yük
Ana Yıkama 3.8 Litre
1. Durulama 5.7 Litre
2. Durulama 14 Litre
Toplam 23.5 Litre

Sentetik (Hızlı) Program
Ön Yıkama 7 Litre
Ana Yıkama 9-10 Litre
1. Durulanma 7 Litre
2. Durulanma 16 Litre
Kırışık Önleme 1.5 Litre
Toplam 40.5 Litre

Sentetik (Yoğun) Program
Ana Yıkama 10 Litre*
1. Durulama 12 Litre
2. Durulama 12 Litre
3. Durulama 12 Litre
Kırışık Önleme 1.5 Litre
Toplam 47.50 Litre

Pamuklu (Yoğun) Program Orta Yük
Buhar(Seçildiğinde)1.5 Litre
Ana Yıkama 13.5 Litre
1. Durmamak 14.25 Litre
2. Durulanma 14 Litre
Toplam 41.75 Litre

Pamuklu (Hızlı) Program Kırışık A.
Ana Yıkama 5.5 Litre
1. Durulama 14 Litre
2. Durulama 14 Litre
Toplam 33.50 Litre

Pamuklu (Normal) Program
Ana Yıkama 10 Litre
1. Durulama 14 Litre
2. Durulama 15 Litre
Toplam 39 Litre

Leke (Yoğun) Program
Ana Yıkama 15 Litre*
1. Durulama 20 Litre
2. Durulama 20 Litre
Toplam 55 Litre

Koyu Renk/Kot (Yoğun) Program
Ana Yıkama 11.5 Litre
1. Durulama 14.25 Litre
2. Durulama 16 Litre
Toplam 41.75 Litre

Hızlı (Yoğun) Program
Ana Yıkama 10 Litre
1. Durulama 19.75 Litre
2. Durulama 20.25 Litre
Toplam 50 Litre
 
Geri
Üst Alt