Gündemin merak edilen konularından olan ve halk arasında GSS olarak bilinen hizmet, 2012’de ülkedeki herkesi kapsayarak zorunlu hale getirilmiştir. Şöyle ki 2006 yılında Bağkur, Emekli Sandığı ve SSK gibi kurumlar
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) adı altında tek çatı altında toplanmıştır.
Bu adımın ardından yapılan reformla GSS, 1 Ocak 2012 itibariyle zorunlu hale getirilmiştir. Çalışıp çalışmaması fark etmeksizin ülke nüfusunun tamamını kapsayan sigorta sistemi ile Türkiye’de yaşayan tüm vatandaşlar GSS’li olmuştur.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sitesine göre genel sağlık sigortası; kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını, sağlık riskleri ile karşılaşmaları halinde ise oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade etmektedir.
Böylece kişilerin ekonomik gücüne ve isteğine bakılmaksızın, ortaya çıkacak hastalık riskine karşı, toplumun bütün fertlerinin sağlık hizmetlerinden eşit, ulaşılabilir ve etkin bir şekilde faydalanması sağlanmıştır.
Çıkartılan yasa ile vatandaşlar arasındaki eşitsizlik ortadan kaldırılmış ve yasa, norm, standart birliği sağlanmıştır. SGK, yapılan reform ile tüm nüfusun sağlık güvencesi yönünden kapsam ve koruma altına alındığını belirtmektedir.
Bunların yanında
ülkedeki yabancılar da istedikleri takdirde GSS’den yararlanabilmektedir. Türkiye’de ikamet eden herkes GSS kapsamındadır.
Herhangi bir kapsamda olmayan ya da sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamında olmayan yani işsiz, kurumdan gelir ya da aylık almayan ya da bakmakla yükümlü olunan olmayan kişiler de genel sağlık sigortası kapsamındadır.
da tüm detayları öğrenebilirsiniz.