Garmin Venu 2 Mini İnceleme

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,346
39
Herkese Selamlar;

Giyilebilir teknoloji cihazlarına karşı bir ilgim var ve yaklaşık 7 yıldır 7/24 bu tür aletler (bileklik, saat) kullanıyorum. Huawei, Apple, Samsung ve hatta Vestel olmak üzere bir çok ürünü deneme şansım oldu. İçlerinden en çok memnun kaldığım marka ise Garmin oldu. Bu markanın neredeyse kullanmadığım modeli kalmadı ancak ben şu an elimdeki ürün olan ''Venu 2'' hakkında mini bir inceleme yazısı paylaşmak istedim.

Venu 2 ve Venu 2S olmak üzere 2 farklı ebatlarda satılıyor. Venu 2 45 mm kasa ve 1.3'' (33mm) ekrana sahipken, S modelinin kasa boyutu 40 mm, ekran çapı ise 1.1'' yani 27.9 mm. Bu modelin bir de Plus versiyonu çıktı fakat şimdi ondan bahsetmeyeceğim.

Saat genel itibariyle şık bir görünüme sahip; kasa tamamen plastikten (fiber takviyeli polimer) oluşurken çerçeve ve tuşlarda paslanmaz çelik kullanılmış;
image3754f4af4997d53ef1.jpg


Bana göre estetiği bozan tek kötü yanı ise çerçevenin ince tutulmasına rağmen kalan boşlukların aktif ekran ile değil de pasif yani siyah şeritle doldurulmuş olması. Kırmızı daire ile işaretlediğim kısımlar ile paslanmaz çerçeve arasında kalan kısım aktif ekran değil. Burada firmanın, işin kolayına kaçtığını görüyoruz. Polar ve Suunto ise bu konuda daha da kötüler.
Venu2_Bezelfc6fb4e790a45028.jpg


Saatin kontrolü dokunmatik ekran ve sağ tarafındaki 2 adet düğme ile yapılıyor. Ekran malzemesi olarak ''Corning® Gorilla® Glass 3'' tercih edilmiş. Çizilmeye dayanıklı olsa da kesinlikle ekran koruyucusuz kullanılmamalı. Fenix ve Epix gibi ağababası modellerdeki gibi safir cam opsiyonu bulunmuyor.

''Quick Release'' özellikli 22 mm silikon kordon ile geliyor. Aynı ölçülerde farklı saat kordonları takabiliyorsunuz. Kordonlar dahil saatin ağırlığı 49 gram ve 5 ATM'ye kadar su geçirmezlik sunuyor.

Saatte 416x416 piksel çözünürlüğünde OLED ekran kullanılmış. Fabrika verisi şarj süresi şu şekilde;
- Akıllı saat modunda 11 güne kadar,
- Batarya tasarruf modunda 12 güne kadar,
- GPS ve müzik açık modda 8 saat,
- GPS açık modda 22 saat.

Benim karma kullanımımda yaklaşık 7 gün kadar gidiyor. Bu kullanıma haftada 4 gün salonda antrenman, 1-2 saat GPS dahil aktiviteyi dahil edebiliriz. Saati kolumdan hiç çıkarmıyorum, 7/2 takılı ve nabız sensörü sürekli açık. SpO2 yani ''Kandaki oksijen doygunluğu'' ölçümünü açarsanız şarj süresi ciddi şekilde etkileniyor. Sürekli açık ekran kullanırsanız da 2-3 gün arası gidecektir.
image356a2c9c7088e3b5a3.jpg


Saatin yazılımı ve performansı genelde iyi diyebilirim. Kesinlikle bir Samsung veya Apple kadar hızlı ve akıcı değil fakat genelde sorunsuz çalışıyor. Yazılım desteği de iyi diyebilirim, eski saatlerine dahi halen güncelleme vermeye devam ediliyor. Aslında Venu 2 de çok yeni bir saat sayılmaz, Nisan 2021'de sürülmüştü piyasaya. Yeni yazılım güncellemelerinde bazen bir sorunu halletmek isterken başka sorunlara yol açsalar da, konuyla ilgili forumda şikayet yayınladığınızda kullanıcı yorumlarını dikkate alıp düzeltmeye çalışıyorlar. Örneğin;

Product_Support.jpg


Gelelim saatin özelliklerine;

Nabız Sensörü
Garmin'in en büyük özelliklerinden bir tanesi nabzı saniye saniye ölçüp kaydetmesi. Daha önce Huawei Watch GT3 kullanmıştım, sürekli nabız takibi yaptığını söylese de aslında saniye saniye kaydetmiyor, 5 saniye aralıklar ile kayıt yapıyordu. Garmin'de ise böyle bir şey söz konusu değil, nabzınız saniye saniye kaydediliyor ve diğer sağlık özelliklerinin oluşturulmasında başrol oynuyor. Yani stres, solunum gibi ölçümler nabız sensöründen alınan verilere dayanarak hazırlanıyor.

Nabız konusu çok çok detaylı şekilde işlenebilir ancak ben sizi sıkmadan hızlı bir şekilde geçmek istiyorum. Cihaz kalp vuruşlarını sürekli olarak kayıt altına alıyor ve grafik şeklinde günlük, haftalık, aylık ve yıllık olarak kaydedip hesabınıza aktarıyor. Dinlenme nabzı, anormallikler, yüksek nabız aralıkları gibi tüm detaylar kaydoluyor. Yani 2 yıl önceki dinlenme nabzınız ile güncel verinizi kıyaslayıp sağlığınız hakkında bilgi sahibi olabiliyorsunuz.

HR.jpg


Ayrıca, tercih etmeniz durumunda anormal nabız uyarısı da yapılıyor. Hareketsiz durumdayken nabzınız 100 bpm'i geçerse ve bu en az 10 dk boyunca devam ederse saat ''Anormal Yüksek Nabız'' uyarısı veriyor. Buradaki eşiği kendi durumunuza göre ayarlayabiliyorsunuz. Veya 10 dk boyunca nabzınız 40'ın altına düşerse yine aynı şekilde uyarı veriyor. Bu saati kullandığım süre boyunca ben de böyle bir uyarı olmadı fakat ekran görüntüsü şuna benzer bir şey oluyor;
Abnormal.jpg


Daha önce başka model bir saatimde bir kaç kez böyle bir şeyle karşılaşmıştım. Namaz kılarken beni hareketsiz olarak algıladı, sanıyorum Ramazan ayıydı. Buna benzer bir uyarı vermişti.

Adım ve çıkılan katları sayma özelliğinden bahsetmeye gerek duymuyorum. Bana göre bir diğer önemli özellik olan ''Body Battery'' yani vücut piline geçiyorum.

BODY BATTERY
En sevdiğim sağlık takibi özelliklerinden bir tanesi daha. Bunu ''Street Fighter'' oyunundaki karakterlerin can barına benzetebiliriz 🙂 Kısaca özetlemek gerekirse ne kadar enerjiniz olduğunu gösteriyor. Stres seviyeniz, dinlenme nabzınız, dakikadaki nefes sayınız, o günkü uyku kaliteniz ve nabız değişkenliğinizi ölçerek size 0 ile 100 arasında bir skor veriyor. Örneğin çok iyi bir uykudan uyandıktan sonra Body Battery 100 olmuş şekilde kalkıyorsunuz. Günün sonunda ise yukarıda saydığım etmenlere göre (stres, HRV, aktivite düzeyi) bu seviye düşüyor. Uzanıp dinlenme moduna girdiğinizde genelde bu bar doluyor. Hareket ettiğinizde veya otururken içinde bulunduğunuz ruh haline göre de bazen eksilip bazen doluyor.

Örneğin ben iyi bir uyku çekip battery'i 70 puan doldurarak değerimi 98'e çıkarmışım ancak antrenman, stres, koşuşturmaca ve HRV değerlime göre günün sonuna doğru puanım 45'e düşmüş.

image1.png

image2.png


Çok önemsemeyebilirsiniz fakat Covid 19 geçirdiği dönemde ''Body Battery'' nin hiç dolmadığını hatırlıyorum. Uyurken bile dinlenme nabzım yüksek ve HRV değerlerim bozuk olduğu için Body Battery 2 puan olarak uyanmıştım.

SÜREKLİ STRES TAKİBİ
Cihaz 7/24 yani sürekli olarak nabız değişkenliği ölçüp bir stres skoru oluşturuyor. Bu veriyi de saniye saniye kaydedip; anlık, günlük, haftalık ve yıllık olarak grafikler şeklinde hesabınıza aktarıyor. Hangi günlerde ne kadar stres yaşadığınızı grafikler halinde görebiliyorsunuz.

image8.png

stres.jpg

image9.png

image10.png

image11.png


Eğer HRV değeriniz uzun süre boyunca düzensiz olur ise yani stres seviyeniz yüksek seyreder ise cihaz uyarı veriyor ve rahatlamanız için nefes egzersizi yapmak ister misiniz diye soruyor 🙂

Zamanında şu şekilde hikayeler atmışım :hihi

stress.jpg

stresss.jpg


Garmin'in, stres hakkındaki açıklaması da şu şekilde;
'' Stres, vücudunuzun yaşam ve çevrenin zorluklarına verdiği doğal tepkidir. Sırada ne olursa olsun sizi hızlı tepki vermeye hazırlayan yüksek bir fizyolojik durumdur. Garmin akıllı saatinizde gün boyu stres takibi, otonom sinir sisteminize (ANS)1 ilişkin köklü ve bilimsel olarak doğrulanmış bir anlayışa dayanmaktadır.

Stres seviyeleri (0-100), öncelikle HR ve HRV verilerinin bir kombinasyonu kullanılarak Firstbeat Analytics motoru tarafından tahmin edilir. Bu veriler, cihazınızın arkasındaki optik kalp atış hızı sensörü tarafından kaydedilir.

Sempatik ve parasempatik dallara ayrılan ANS'niz, fizyolojik sistemlerinizi mevcut durumunuzun beklenen taleplerine en iyi şekilde uyacak şekilde düzenler. Harekete geçme zamanı geldiğinde sempatik dal hakimdir. Nabzınız hızlanır, kan damarlarınız genişler, sindirim kesintiye uğrar ve adrenalin akar. Buna bazen savaş ya da kaç tepkisi denir. Daha sessiz zamanlarda, parasempatik dal daha baskındır ve vücudunuz dinlen ve sindir modu olarak adlandırılan moda girer. Bu, vücudunuzun kendini onarabileceği ve daha yoğun zamanlarda tükenen kaynakları yenileyebileceği zamandır.

Uyku, vücudunuzun iyileşmesi için özellikle önemli bir fırsattır ve tahmin edilebileceği gibi, ANS'nizin parasempatik dalı genellikle siz uyurken en aktif olanıdır.

Fiziksel aktivitenin geriliminin kendisi stresli olarak kabul edilebileceğinden, fiziksel aktivite sırasında stres seviyeleri Garmin cihazınız tarafından ölçülmez. Fiziksel aktivitenin etkisi en iyi başka şekillerde ölçülür ve anlaşılır. Topluluk önünde konuşma yapmak ve merdivenlerden yukarı koşmak, kalp atışlarınızı hızlandırabilir, ancak bunun altında yatan nedenler temelde farklıdır. ''


UYKU ÖLÇÜMÜ
Garmin bu alanda çok fazla beğeni almasa da, hatta eleştirilse de ben uyku ölçümünden oldukça memnunum. Uykudaki HRV değeriniz, stres seviyeniz, nabzınız, dakikada kaç kez nefes aldığınız, uyku aşamalarınız dahil olmak üzere kapsamlı bir ölçüm yapılıyor.
image13.png


image14.png

image15.png

image16.png

image17.png


SOLUNUM ÖLÇÜMÜ
Evet yanlış duymadınız, saat sadece tarhana çorbası yapamıyor, onun dışın da dakikada kaç kez nefes aldığınızı da sürekli ölçüyor 🙂

image18.png

image19.png


Solunum hakkında Garmin'in açıklaması;
'' Solunum hızı, bir dakika içinde ne sıklıkta nefes alıp verdiğinizi tanımlar. Aynı zamanda kalp atış hızı, kan basıncı ve vücut ısısı ile birlikte birincil yaşamsal bir işarettir. Dinlenme halindeki solunum hızları tipik olarak dinlenme sırasında dakikada 12-20 kez arasındadır ve yoğun fiziksel aktivite sırasında dakikada yaklaşık 40-50 kez olabilir. Solunum hızındaki bu artış, aerobik enerji üretmek için artan oksijen talebini yansıtır.

Garmin Cihazım Solunum Hızını Nasıl Ölçer ?
Firstbeat Analytics'ten: "Aldığınız her nefes, kalp atış hızı değişkenliğinize (HRV) göre kodlanır. Ardışık kalp atışları arasındaki süre, siz nefes aldıkça biraz kısalır ve nefes verdikçe uzar. Bu biyolojik olgunun terimi, respiratuar sinüs aritmisidir (RSA). ).

HRV verilerinden solunum hızını analitik olarak çıkarma yeteneği, doğru kalp atışı verilerine bağlıdır. Bir kişinin kalp atış hızının bir atıştan diğerine değişme derecesi, milisaniye meselesi olabilir. Fiziksel aktivite performansıyla ilgili zorlu izleme koşulları, bu analiz için gereken kesin doğruluğun yalnızca göğüs kemeri tipi bir kalp atış hızı monitörü kullanılarak elde edilebileceği anlamına gelir."

SAĞLIK YAŞI
Sağlık verileriniz ve antrenmandaki performansınıza göre sağlık yaşınız tahmini olarak ölçülür. Hayat tarzınız, beslenme şekliniz, performansınız, sağlık durumunuza göre zaman için sağlık yaşınız azalabilir veya artış gösterebilir.

image21.png

image22.png

image23.png


KALORİ ÖLÇÜMÜ DE VAR ELBETTE
Çok fazla bahsetmeme gerek yok sanırım; günlük, haftalık, aylık ve yıllık şekilde, detaylı olarak kalori ölçümü yapılıyor.

image24.png

image25.png


Bunlar da bazı kesitler;

image26.png

image27.png

image28.png

image29.png

image30.png

image31.png

image32.png

image33.png


Akciğer kapasitenizi de ölçüyor elbette
image34.png


Bir de şöyle menüleri kısaca gösterebileceğim bir video atayım,


Şimdilik bu kadar, eksik gördüğüm yerlerde güncelleme yapacağım.
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
16,679
O makina gelmiş çiçek gibi tertemiz duruyor (helal olsun satıcıya)

inceleme için teşekkürler şarj konusunda garminin daha iyi olduğunu düşünmüştüm.
Sanki ortalamanın biraz üzerinde.
 
slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
İnceleme için çok teşekkürler. Güle güle kullanın. Ancak ben farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum;

Özellikle panik atak, anksiyete bozukluğu ve bipolar bozukluk olan bir kişide bu saatin kullanımı (hele ki sağlık bilgisi çok yeterli olmayan birisi ise) bu rahatsızlıkları daha fazla tetiklemesine neden olmaz mı?

Bana sanki implant olmasa da ciddi ciddi bir robotun kontrol ve görsel paneli gibi geldi. İnsanı cyborga dönüştürmede önemli bir adım. :haha

İşin esprisi bir yana doğru kaynaklardan doğru bilgi edinerek sağlığını takip eden bireyler için bulunmaz nimet. Özellikle daha önceki incelemelerde yazmış olduğum hatalı değer ölçümü probleminin ortadsn kalkmış olması, belirli sağlık izlemlerinde sağlık profesyonelleri ile veri paylaşımı için ciddi kaynak oluşturacaktır. Hatta anamnez ile hastanın geçmişini öğrenmek yerine saatten veri aktarımı süreci oldukça hızlandırabilir. Tabii bunun için söz konusu verilerin sağlık veritabanı ile ortak bir altyapıda paylaşılabiliyor olması çok daha mantıklı olur. (Veri güvenliği v.b. konulara şimdilik girmiyorum.)
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,346
39
O makina gelmiş çiçek gibi tertemiz duruyor (helal olsun satıcıya)

inceleme için teşekkürler şarj konusunda garminin daha iyi olduğunu düşünmüştüm.
Sanki ortalamanın biraz üzerinde.
Teşekkürler 🙂

Şarj konusunda kesinlikle daha iyi, Venu 2 markanın en üst segment cihazı değil. Örneğin 51 mm'lik Epix olsaydı şarjı 14-21 gün civarı giderdi.
Benim şu anki kullanımım ile Samsung veya Apple maksimum 2 gün gider, bu saat 6-7 gün gidiyor.

Bir de şöyle bir şey var, bu saatte bütün sensörler açık, 7/24 cayır cayır çalışıyor. Huawei GT 3 modelinde sürekli nabzı ve stres ölçümünü açınca şarj süresi 14 günden 1 haftaya iniyordu. Diğer markalarda 7/24 HRV yani stres ölçümü yok, nabzı da aralıklı olarak ölçüyor. Bütün bu etmenleri düşününce şarjı için ortalamanın biraz üstü dersem haksızlık ederim 🙂
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,346
39
İnceleme için çok teşekkürler. Güle güle kullanın. Ancak ben farklı bir bakış açısı getirmek istiyorum;

Özellikle panik atak, anksiyete bozukluğu ve bipolar bozukluk olan bir kişide bu saatin kullanımı (hele ki sağlık bilgisi çok yeterli olmayan birisi ise) bu rahatsızlıkları daha fazla tetiklemesine neden olmaz mı?

Bana sanki implant olmasa da ciddi ciddi bir robotun kontrol ve görsel paneli gibi geldi. İnsanı cyborga dönüştürmede önemli bir adım. :haha
Korona geçirdiğim dönemde buna benzer bir şey yaşamıştım. HRV değerlerim bozulduğu için sürekli yüksek stres gösteriyordu ve gözüm durmadan buna takılıyordu. HRV ile birlikte nefes sayısı da yükseldi tabi ki, dakikada 22-23'lere çıktı. Durmadan saati kontrol edip moralimi bozunca evdekiler de ''Başlayacağım şimdi saatine'' moduna girdiler :hihi Açıkçası psikolojiyi etkilediği zamanlar olabiliyor.

İşin esprisi bir yana doğru kaynaklardan doğru bilgi edinerek sağlığını takip eden bireyler için bulunmaz nimet. Özellikle daha önceki incelemelerde yazmış olduğum hatalı değer ölçümü probleminin ortadsn kalkmış olması, belirli sağlık izlemlerinde sağlık profesyonelleri ile veri paylaşımı için ciddi kaynak oluşturacaktır. Hatta anamnez ile hastanın geçmişini öğrenmek yerine saatten veri aktarımı süreci oldukça hızlandırabilir. Tabii bunun için söz konusu verilerin sağlık veritabanı ile ortak bir altyapıda paylaşılabiliyor olması çok daha mantıklı olur. (Veri güvenliği v.b. konulara şimdilik girmiyorum.)
Aynen hocam, yakın gelecekte bu tür cihazlardan daha çok yararlanacağımızı düşünüyorum. Hem hassasiyetleri artıyor hem de sundukları sağlık özellikleri.
 
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
21,358
64
Eline sağlık, üşenmemiş yazmışsın :ok Bana verdiler bir tana ufacık bir şey ama pili yok ,bitik,hanıma dedim ki "buna "şu" pili bağlayayım hiç kolay kolay bitmez,saatı alta pili saatın üsttüne takarım,kolumda hava atarım" dedim (18650 pillerden) ,demez olaydım "sen yaparsın" dedi iyi mi :)
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,346
39
Eline sağlık, üşenmemiş yazmışsın :ok
Aslında biraz üşendim ama kötü de olsa bir yerlerde Türkçe inceleme olsun istedim 🙂 Çok uzun olmasın diye bütün özelliklerinden bahsedemedim.

Bana verdiler bir tana ufacık bir şey ama pili yok ,bitik,hanıma dedim ki "buna "şu" pili bağlayayım hiç kolay kolay bitmez,saatı alta pili saatın üsttüne takarım,kolumda hava atarım" dedim (18650 pillerden) ,demez olaydım "sen yaparsın" dedi iyi mi :)
İlahi Emmi 😃 Çin'li sitelerde akıllı saatler için de piller satılıyor, senin yapamayacağın iş değil aslında.
 
teraspy Çevrimdışı

teraspy 

TFC Team
26 Kas 2018
21,358
64
Aslında biraz üşendim ama kötü de olsa bir yerlerde Türkçe inceleme olsun istedim 🙂 Çok uzun olmasın diye bütün özelliklerinden bahsedemedim.


İlahi Emmi 😃 Çin'li sitelerde akıllı saatler için de piller satılıyor, senin yapamayacağın iş değil aslında.
Sorma bu gün evi alt-üst ettim saatı bulamadım,kim bilir nereye koydum :) ,ama kasasını buldum :kiskis ,lahavleeeee ...
*Şimdi çektim:
WhatsApp-Image-2023-08-11-at-01.01.17.jpg
 
Geri
Üst Alt