Duyuru Garmin Elevate Gen 5 Geliyor / Fenix 7 Pro Modeli İle Birlikte !

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Evet, başlık biraz ''Overlokçu ayağınıza geldi'' tarzında oldu ama neyse 😀

Yaklaşık 5 aydır akıllı saat kullanmıyorum, bu benim gibi bir insan için rekor. Yanlış hatırlamıyorsam 2017 yılından bu yana hem sağlık takibi hem de antrenmanlarım için sürekli akıllı saat kullanıyorum. Şu ana kadar yaklaşık 12 tanesi Garmin marka olmak üzere bir çok markayı kullandım. En son Fenix 7 modelini yaklaşık 5 ay önce satmıştım ve o tarihten bu yana henüz yeni bir cihaz almadım.

Şöyle bir piyasaya bakayım istedim, ne var ne yok diye. Aslında daha çok, yeni çıkan Instinct 2X modelini gözüme kestirmiştim fakat dahili haritası olmadığından tereddüt yaşıyordum. Daha sonra başlıktaki haber dikkatimi çekti. Haberi paylaşan blog yazarının kaynakları genelde doğru çıkıyor. Oradaki bilgilere kendi düşünce ve tecrübelerimi de katarak bir şeyler karalamak istedim.

Yanlış hatırlamıyorsam bir önceki optik nabız sensörü olan Elevate Gen 4, Venu 2 modeliyle birlikte Nisan 2021'de piyasaya çıkmıştı. Elevate 3 de 2019 olması gerek. Her neyse, yeni sensörün de eli kulağındaymış, yaklaşık 1 ay içinde Fenix 7 Pro modeliyle birlikte piyasaya çıkması bekleniyor. Şimdi haberin detaylarına bakalım.

Haberin Kaynağı:

Fenix_7_Pro_Sapphire_Solar.jpg
Fenix_7X_HRsensor.webp

Fenix7.webp
fenix7proedits.jpg


Optik sensörlerin gelişmesiyle birlikte, bilekten ölçüm yapan tek bir led sayesinde, çok çeşitli yeni sağlık ve performans ölçümlerine tanıklık etmenin eşiğindeyiz; laktat, kan basıncı, elektrolitler, kreatinin, hidrasyon, kan şekeri ve daha fazlası…

Her ne kadar ümit verici gelişmeler olsa da, giyilebilir teknoloji pazarı henüz tam istediğimiz seviyeye gelmedi ve Garmin de kesinlikle buna dahil. Aslında Garmin, halen belli bir noktaya kadar bu teknolojik dönüşüme yetişmeye çalışıyor ve bir ay içinde piyasaya sürülmesi planlanan 5. nesil Elevate nabız sensörü de bunun kanıtı niteliğinde.

Yeni Elevate Gen 5, bir önceki selefi olan Gen 4’e göre bir miktar daha kalın görünüyor. Sanırım pozitif ofset değeri artmış dersem daha doğru bir tanımlama olacak. Sensörün çapı da eskisine göre daha büyük.
7s_vs_7spro.png


En çarpıcı değişiklik ise, nabız ölçümü yapan yeşil renkli led’lerin sayısının 2’den 6’ya çıkarılmış olması. Anladığım kadarıyla, ortadaki 2 led aynı zamanda kırmızı renkte yanıp oksijen ölçümü yapıyor. Bu sensörlerin çevresi de gümüş renkli malzeme ile kaplanmış.
Silver_Area.jpg


Gen 4 sensöre sahip daha önceki saatlerim olan Fenix 7 ve Venu 2+’nin sensör tasarımı bu şekildeydi;
Venu_and_F7.jpg


Elevate 5 aynı zamanda cilt sıcaklığı ölçümü de yapacak. 3. parti uygulamalar ile bu zaten yapılıyordu, Fenix 6 saatimde kullanıyordum fakat sanırım, bu kez daha gelişmiş bir sensör kullanacaklar ve doğrudan Garmin’in uygulaması ile çalışacak.

Cilt sıcaklığı ölçümü, çeşitli sağlık verilerini takip etmek için kullanılıyor. Bunlar arasında; uyku kalitesi ve evrelerinin takibi, kadınlarda ovulasyon (yumurtlama) döngülerinin takibi ve hastalık öncesi vücudun ısı değişimine bağlı olarak hastalanma olasılığını önceden tahmin etme gibi. Tabi doğruluk olarak 100 % güvenilir değil fakat yeni sensörle birlikte daha hassas ölçümler yapılması umuluyor.

Çekirdek vücut sıcaklığına nazaran daha farklı amaçlara hizmet ediyor ve sporcuların aktiviteleri için daha kullanışlı görünüyor. Dağcılık, yürüyüş, koşu gibi sporlar ile uğraşanlar, içinde bulundukları ortamdan daha sıcak veya daha soğuk çevrelere girdiklerinde (yüksek irtifa gibi), aşırı sıcak/soğuk hava, su kaybı ve bu etmenlere bağlı performans düşüklüğünü gözlemlemek için vücut ısılarını kontrol etmek isterler.

Cilt sıcaklığı sensörleri, temel vücut sıcaklıklarını belirlemek için akıllı algoritmalar ile birlikte kullanılabilir. Harici nabız bantları ile kombine edilerek, nabız bandından alacağı neredeyse 100 % doğruluktaki nabız bilgisi sayesinde daha doğru veriler sunabilir. Doğrusunu söylemek gerekirse, çekirdek vücut sıcaklığını 0,1/0,2 santigrat hassasiyetle ölçebilirler ve bunun için bilimsel olarak onay alabilirler; tıpkı aşağıdaki greenTEG adlı ürün gibi. Bu cihaz da harici nabız bandına takılarak vücut sıcaklığı gösterebiliyor.

core.webp

greentegcore.webp


Bu arada, ısı ölçümü yapılması için daha önce bahsedilen, sensörlerin etrafındaki gümüş renkli kısmın metal olmasına gerek yokmuş. Nasıl bir malzeme merak ettim açıkçası.

Sıcaklık ölçümüne ek olarak, yeni sensör ile gelmesi beklenen Fenix 7 Pro serisinin, EKG ölçümü yapacağı da belirtiliyor. Zaten hali hazırda Venu 2+ modeline EKG güncellemesi gelmişti. Şimdilik sadece ABD’de çalışıyor.

Peki Yeni Sensör Galvanik Deri Tepkisi (GSR) Ölçecek mi ?
Muhtemelen hayır. Fakat böyle bir şey olursa, şu ana kadar üretilmiş Garmin saatler arasındaki şüphesiz en ilginç özellik olacaktır.

Elektrodermal Aktivite (EDA) sensörleri olarak da bilinen Galvanik Cilt Tepkisi (GSR) sensörleri, cildin elektrik iletkenliğini ölçmek için kullanılıyor. Giyilebilir teknoloji ürünlerinde kullanımı ise ilk kez 2014 yılında tanıtıldı. Bu sensörler, bireyin çeşitli uyaranlara karşı fizyolojik tepkisini değerlendirmek için psikoloji ve nörobilim gibi alanlarda yaygın olarak kullanılıyor.

Kişi, duygusal veya fizyolojik değişiklikler yaşadığında, cildin elektriksel iletkenliğinin değişmesi ilkesine dayanarak çalışıyorlar. Bu değişiklikler, en çok otonom sinir sistemi tarafından düzenlenen ter bezlerinin aktivitesinden kaynaklanmaktadır. GSR sensörleri, HRV/ANS değişikliklerini doğrudan ölçmese de sundukları veri, antrenman sonrasındaki toparlanma süresi/bir sonraki antrenmana ne zaman hazır olacağıyla ilgili algoritmalar için girdi işlevi görerek, doğruluklarını arttırabilir.

Garmin’in çoğu saatinde toparlanma süresi ve antrenmana hazırlık durumu ile ilgili kullanıcıya detaylı veriler sunulur. Antrenmanda harcanan efor, performans durumu, stres/hrv durumu, uyku kalitesi, yaş, cinsiyet, sağlık durumu, VO2MAX, koşu sırasındaki adım mesafeniz, zemin ile kontak süreniz, koşu/yürüyüş sırasındaki salınımınız ve günlük aktivite düzeyinize göre saat çeşitli algoritmalar ile hesap yapar ve size veri olarak sunar. Bu verileri hazırlarken de Firstbeat Analytics şirketinin algoritmalarını kullanır.

Örneğin, 1 saatlik bir koşu antrenmanından sonra, bir sonraki antrenman için ne kadar dinlenmeniz gerektiğini söyler. Gece yattığınızda uyku kalitenizi, hrv durumunuzu ve nabzınızı ölçerek bu süreyi kısaltıp, uzatabilir.
restful_day.jpg

IMG_9339.png

IMG_9340.png

IMG_9341.png

IMG_9342.jpg


SONUÇ
Elevate Gen 5, Garmin için yeni bir adımı temsil ediyor. EKG ve cilt sıcaklığı ölçümü gibi iyileştirmelerle, kullanıcılarına daha doğru ve değerli veriler sunması bekleniyor. Akıllı algoritmalar ve harici nabız bandı ile entegre halde çalışma potansiyeli sayesinde firmanın, pazarda rekabetçi kalma isteğini ve daha kapsamlı sağlık verileri sunacağını gösteriyor.

Galvanik Deri Tepkisi sensörü olmasa dahi EKG desteğinin gelmesi ve optik nabız sensöründeki geliştirmeler, gelecekte sunulacak daha farklı veri çeşitliliği için zemin hazırlıyor ve Garmin’in bu sektördeki liderliğini sağlamlaştırıyor.

Sanırım bu gidişle, saat alımımı en az 1 ay daha erteleyeceğim 🙂
 
Son düzenleme:
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
inan dm'den sana yazacaktım. Yaz geliyor yeni modeller gelirse ne alalım şak diye yapıştırmıssın.

Samsung Watch 6 modelinde hala ciddi bir haber yok.
Bileğimiz bomboş bekliyoruz.
Samsung genelde Ağustos ayında çıkarır yeni saatlerini, Garmin de baba modelleri (Fenix gibi) hep Ağustos-Eylül gibi çıkarıyordu. Eğer Samsung alacaksan en az Eylül-Ekim'e kadar bekleyeceksin gibi duruyor. Zaten Apple Watch serisi de sonbaharda çıkıyor.

Samsung tarafında batarya ömrüyle ilgili olarak bir gelişim beklentisi içerisindeysen 99% hayal kırıklığına uğrayacaksın. Bu konuda seni Huawei, Coros ve Garmin dışında memnun edebilecek bir marka yok. Garmin kullandıktan sonra diğer markalar oyuncak gibi kalıyor, bir de bu mesele var 🙂
 
Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
19,762
Samsung genelde Ağustos ayında çıkarır yeni saatlerini, Garmin de baba modelleri (Fenix gibi) hep Ağustos-Eylül gibi çıkarıyordu. Eğer Samsung alacaksan en az Eylül-Ekim'e kadar bekleyeceksin gibi duruyor. Zaten Apple Watch serisi de sonbaharda çıkıyor.

Samsung tarafında batarya ömrüyle ilgili olarak bir gelişim beklentisi içerisindeysen 99% hayal kırıklığına uğrayacaksın. Bu konuda seni Huawei, Coros ve Garmin dışında memnun edebilecek bir marka yok. Garmin kullandıktan sonra diğer markalar oyuncak gibi kalıyor, bir de bu mesele var 🙂
Tam android uyumu ve bataryası vasat olmasın yeterli.
Haawei'nin modellerinidr begeniyorum ama
eko sistemi bozmasam mı acaba diyorum.
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Ve sonunda babalar sahaya iniş yaptı :hihi

Özellikle Amoled ekran sevenler için, Epix modeline farklı ölçü seçenekleri getirilmesi güzel olmuş. Artık sadece 47 mm değil, küçük bilekler için 42, büyük bilekler için de 51 mm'lik versiyon mevcut. Safir ekran tercih ederseniz, özellikle elinize elmas alıp ekrana saldırmadığınız sürece çizebilmeniz pek mümkün değil 🙂

Şimdilik iddia edilen ekstra özelliklerin neredeyse hiçbiri gelmedi, bir önceki model ile 100% benzerler diyebilirim. Fakat sensörlerin yenilenmiş olması az da olsa ölçüm doğruluğunu arttıracaktır. İlerleyen zamanlarda EKG güncellemesi de gelebilir. Her zaman en yeni senörlü modelleri almak daha iyi.
 
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Samurai Unforgotten, bu işe ne diyorsun birçok markanın akıllı saatini cansız mankende denediler hepsi nabız ölçümü yaptı.!


Bu videoda da araç gitmemesine rağmen devir saati ve hız göstergesi çalışıyor 🙂


Kas yapmak için protein almak gerekiyorsa bufalo, at gibi hayvanlar sadece ot yiyerek nasıl bu kadar kas yoğunluğuna ulaşıyor ? Bak, motor yatak sarmaya başladı senin yüzünden :hihi

Videonun sonunda cevabını vermişler, ayrıca açıklama yapmaya gerek yok. Işığı yansıtarak çalıştığı için, optik sensörü neyin üzerine koyduğunun bir önemi yok. Horoz misali ben işime bakarım diyor, tavuk mu yumurtadan yoksa yumurta mı tavuktan çıkar beni ilgilendirmez diyor. Işık yansısın da nereden yansıdığı önemli değil diyor.

Yıllar önce başka bir kanal böyle bir video çekip aklı sıra dalga geçmişti. Sonra ben de parmak tipi pulse oksimetreyi alıp arasına kağıt parçası sıkıştırdım ve cihaz kağıdın oksijen yoğunluğunu ölçtü. Resmini çekip videonun altına paylaştım, işine gelmediği için sildi yorumumu.

Sağ bileğimdeki Fnix 6X Pro, sol bileğimdeki Apple Watch 6, parmağımda da bahsettiğim pulse oksimetre.
Spo2.jpg


Huawei oksijen ölçümünde de diğer markalara göre iyidir bu arada,
Huawei_vs_Garmin.jpg


* Bende harici nabız ölçer de var, göğüs bölgesine takarak çalışıyor. Nabız doğruluğunu onunla da kontrol ediyorum. Bu Huawei ve Apple saatlerde öyle bir nabız sensörü var ki, parmak tipi oksimetreden bile daha hassas nabız ölçümü yapıyor.
 
Geri
Üst Alt