Samurai
Moderatör
- 3 Ağu 2021
- 2,735
- 40
Selamlar,
Daha önce bir üyemiz gözündeki bu şikayetle ilgili konu açmış. O konu altına yapılan yorumlar için yanlış diyemem ama sorunun asıl kaynağı değil. Ben de 9 yıldır aynı rahatsızlık ile mücadele ediyorum. Hem kendi deneyimlerimi hem de son gelişmeleri paylaşmak istedim. Kendisini de bu konuya etiketlemek isterim; eyphnky Yanlışımız olursa hekimimiz slowfood beni uyarsın, konuya katkı verirse de sevinirim.
En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim; bu şikayetle doktora gittiğinizde gözünüze tropamid damlatıp retinada bir sorun var mı diye kontrol edilir. Hekim, muayene sonrası gözün sağlam olduğu sonucuna varırsa, %90 ilaç dahi vermez çünkü bu rahatsızlığın ilaç ile tedavisi henüz mümkün değil, istisnalar haricinde bir zararı da yok. Gözde uçuşan cisimlere ışık çakması eşlik etmediği müddetçe korkmanıza gerek yok. Yapılan kontrolün ana amacı da retina yırtığı olup olmadığını kontrol etmek.
Bu hastalığın sebebi, yaşa, genetiğe, beslenmeye ve yaşam tarzına bağlı olarak gözün içindeki Vitreus denilen jelimsi sıvı dejenere olmaya başlıyor. Dejenere oldukça büzüşmeye başlıyor ve bu sıvı içindeki kolajen lifleri bazı yerlerde kümeleşmeye başlıyor.
İlaç ile tedavisi henüz mümkün değil ancak bu konuda bazı denemeler var, bir tanesini birazdan paylaşacağım.
Bir tanesi lazer ile olmak üzere 2 çeşit ameliyat seçeneği mevcut;
1) Normal ameliyatta dejenere olmuş sıvı gözden çekilip yerine tuzlu su veriliyor diye biliyorum. Veya tuzlu su yerine başka bir solüsyon da olabilir. Tedavinin başarı şansı yaklaşık %90. Ameliyatın da bazı ciddi riskleri var tabi; retina yırtılması veya katarakt gibi.
2) Diğer yöntem ise yag lazer ile kümeleşmiş bu tabakaları buharlaştırmak. Bu tedavinin de riski var maalesef; lazer ışını hedefi bulmaz da retina ya da lens tabakasına gelirse yine retina yırtığı, katarakt ve göz tansiyonu gibi riskleri mevcut.
Bende ki sorun, aynı gün 1.000 km araç kullandıktan sonra başlamıştı. İlk patlak verdiğinde hayatımı çok kötü etkiledi. Lutein'den Zeaksantin'e, Yaban Mersinin'den A vitaminine, ıspanak suyuna, Occuvite Complete, Macutein'den Solgar Eyebright'a kadar denemediğim takviye ve bitkisel yöntem kalmadı diyebilirim. Hiçbiri işe yaramıyor, işe yaramıyor derken mutlaka göz için faydaları var ancak bu sorunu çözmüyor. Ben bu süre içinde bu problem ile yaşamaya alıştım, azalmış da olabilir, çok farkında değilim.
Son yıllarda bu hastalık için özel bir takviye geliştirilmiş ve 61 kişi üzerinde klinik bir çalışma yapılmış. Bu takviyedeki içeriğin tamamı (L-Lizin hariç) benim ayrı ayrı kullandığım maddeler ama hepsi bir araya geldiğinde farklı bir etki yaratıyor olabilir.
Takviyenin içeriği;
- 125 mg lizin (Bir çeşit esansiyel amino asit)
- 40 mg C vitamini (C vitaminin bir özelliği de zaten kombine edildiği ilacın etkisini arttırmak.)
- 26.3 mg Vitis vinifera extract (Siyah üzüm ekstraktı) (Bunun 25 mg'ı proantosiyanidin içeriyor)
- 5 mg çinko
- 100 mg Citrus aurantium (Benim en favori takviyem olan Hesperidin, 100 mg'ın 60 mg'ı Hesperidin içeriyor)
(Hesperidin müthiş bir takviye benim için, yurtdışında çıkma fırsatım olursa yüksek Hesperidin içeren takviyelerden biraz stok yapacağım çünkü burada Daflon'dan başka Hesperidin kaynağı yok gibi. Daflon'daki oran da çok düşük. Hesperidin cinsel isteği çok fazla arttırıyor bilginiz olsun )
Bu rahatsızlığa sahip 61 adet denek plasebo ve aktif olarak 2 gruba ayrılmış. Plasebo olan gruba ilaç veriyoruz diye Mikrokristalin Selüloz'ü kaktırmışlar Aktif olan gruba da 6 ay boyunca, günde 1 kapsül yukarıdaki takviyeyi vermişler.
Deneyin Tipi: Çift kör plasebo kontrollü.
Çalışmanın yürütüldüğü yer: NOW-Science Consultancy Limited - İrlanda
Deneyin Başlangıç ve Bitiş Tarihi: 02.01.2017 / 31.12.2018
Deneye katılan deneklerin seçilme kriterleri;
1) Göz doktorlarına, gözünde uçuşan cisimler şikayeti ile giden hastalar.
2) 18 yaş ve üzeri olmak.
Cinsiyet: Kadın ve erkek
Katılımcı Sayısı: 61
* Bu deneye katılmak için 343 kişi başvuruda bulunmuş ancak 282 tanesinde başka göz kusurları tespit edildiği için deneye dahil edilmemiş. Kalan 61 kişi, 50:50 maskeli şekilde 2 gruba rastgele seçilmiş. Bu işlem, NOW-Science Consultancy Limited tarafından geliştirilen özel bir yazılım ile yapılmış.
Katılımı Hariç Tutulan Hasta Özellikleri
1. Floaters'a yol açacak ikincil bir göz rahatsızlığının olmaması (örneğin göz damarlarında kanama),
2. Herhangi bir doktor tarafından retina patolojisi teşhisi konulması (örneğin glokom, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, makula ödemi, retina dekolmanı veya yara izleri),
3. Çalışma süresince uygulanan veya planlanan lazer göz ameliyatı veya vitrektomi,
4. Hamilelik,
5. Alkol veya uyuşturucu kullanımı,
6. Hukuki yetersizlik veya sınırlı hukuki ehliyet,
7. Bu deneme süresi içinde planlanan katarakt ameliyatı,
8. -3D'den büyük ışık kırma kusurları,
9. 25 mm'den daha büyük eksen uzunluğu.
Katılımcıların yaşadığı yer: İrlanda
Sponsor: NOW İlaç
Protokol/Seri Numarası: FLIES Version 1
Çalışmanın Amacı: Hedeflenmiş mikrobesin formülasyonu içeren takviye kullanımının, vitreus dejenerasyonu üzerindeki etkisini araştırmak.
Çalışmanın Metodu: Öncelikle metot, hastalara yapılan anket ile görüş kaliteleri üzerinde gelişim olup olmadığını gözlemlemek. İkinci sonuç ölçüm metodu ise, en iyi düzeltilmiş görüş keskinliği, harf kontrast duyarlılığı, pozitif ve negatif kontrast kutuplu fotopik işlevsel kontrast duyarlılığı, kantitatif (miktarsal) vitresus opaklık bölgelerinin ölçülmesi.
Sonuçlar: Umut vaat ediyor ama ameliyat veya lazerdeki gibi etkin bir sonuç beklenmemeli. Takviye kullanan grupta;
- Takviye alan deneklerdeki uçuşan cisimlerde azalma (P < 0.001) gözlenirken, plasebo grubunda pek bir değişiklik olmamış (P = 0.416)
- Takviye alanlarda, vitreus tabakasındaki opaklık seviyesinde belirgin bir azalma yaşanırken (P < 0.001), almayan grupta tam tersine çoğalma olmuş yani daha kötüye gitmiş (P = 0.081)
- Ayrıca takviye kullanan deneklerde, fotopik işlevsel kontrast duyarlılığında gelişim gözlemlenmiş (P = 0.047)
Takviye alan grupta, takviye kullanımına başlamadan önce 30 kişiden;
- 1 tanesi stabil durum bildirmiş (3.3%)
- 20 tanesi orta derecede rahatsızlık yaşadığını bildirmiş (66.7%)
- 9 tanesi de sürekli rahatsız olduğunu bildirmiş (30.0%)
6 ay sonra takviye alan kişilerin;
- Durumunun stabil olduğunu bildiren kişi sayısı 1'den 11'e yükselmiş yani 36.7% artış olmuş.
- Oorta derecede rahatsızlık yaşadığını bildiren kişi sayısı 20'den 17'ye düşmüş, 57.6%.
- Sürekli rahatsız olduğunu bildiren kişi sayısı ise 9'dan 2'ye gerilemiş, 6.67%.
Yani, takviye kullanan grupta durumu stabil olan hasta sayısı 33.3% artarken, orta düzeyde şikayeti olan hastaların oranı 10% azalmış. Sürekli hasta hissedenlerin sayısı da 23.3% gerilemiş. Yani, girişim sonrası aktif gruptaki hastaların %66,6'sında istenilen terapötik etki sağlanmış.
Gelelim plasebo grubuna, ilaç veriyoruz diyerek kandırdıkları insanlara
Deneyden önce;
- 1 tanesi stabil durum bildirmiş (3.3%)
- 19 hasta orta derecede rahatsızlık yaşadığını bildirmiş (73.1%)
- 6 tanesi de sürekli rahatsız olduğunu bildirmiş (23.1%)
Deneyden sonra yani takviye aldıklarını zannedip aslında hiçbir şey almadıktan 6 ay sonra;
- 4 tanesi stabil durum bildirmiş (15.4%)
- 15 hasta orta derecede rahatsızlık yaşadığını bildirmiş (57.7%)
- 7 tanesi de sürekli rahatsız olduğunu bildirmiş (26.9%)
Plasebo grubunda stabil durum bildirimi %11,53 artarken, orta düzeyde rahatsızlık %15,38 azalmış ve kalıcı rahatsızlık %3,85 artmış. Başka bir deyişle, plasebo grubundaki hastaların %26,9'u pozitif bir plasebo etkisi bildirmiş.
Aşağıdaki kaynaklardan daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz;
* Takviye kullanmaya başlamadan önce orta derecede rahatsızlık yaşayan bir hastaya ait röntgen görüntüsü. Vitreus tabakası üzerindeki opaklık seviyesi, takviye kullanmaya başlamadan önce 368.31 cm² iken, 6 aylık takviye kullanımı sonrası 109.43 cm²'ye düşmüş;
* Benzer şekilde, plasebo grubunda olup sürekli şiddetli rahatsızlık yaşadığını belirten bir hastaya ait röntgen görüntüsü. 6 ay öncesinde Vitreus tabakası üzerindeki opaklık seviyesi 394.12 cm² ölçülmüşken, 6 ay sonra durum daha da kötüleşmiş ve 599.09 cm²'ye yükselmiş;
Çok uzun olduysa kusura bakmayın
Göz sağlığını korumak isteyenlere de naçizane önerilerim;
- Kullandığınız monitör mutlaka göz hizanızdan biraz daha aşağıda olsun,
- F.lux programını kurmanızı öneririm, ekranın renkleri gece daha sıcak olmalı, parlaklık oda seviyesine göre ayarlanmalı ve çok yüksek olmamalı,
- Kullandığınız diğer mobil cihazlarda da mutlaka gece ışığı ayarlanmış olmalı ve parlaklık çok yüksek olmamalı,
- Monitör karşısında kalmak sadece mavi ışın açısından zararlı değil aynı zamanda gözyaşı tabakasında buharlaşmaya neden olarak göz kuruluğu yapıyor. Ben buzdolabında her zaman Refresh gözyaşı damlası bulunduruyorum. Aynı zamanda nem oranı çok düşük ortamlar da zarar veriyor.
- Ekran karşısında göz kırpmayı unutursanız bu da gözlere zarar veriyor. Dakikada en az 12 kez göz kırpılmalı, bu sayede göz kendini nemlendiriyor.
- Uykusuzluk çok fazla etkiliyor.
- C vitamini, omega 3 ve antioksidan mutlaka alınmalı.
Esen kalın
Daha önce bir üyemiz gözündeki bu şikayetle ilgili konu açmış. O konu altına yapılan yorumlar için yanlış diyemem ama sorunun asıl kaynağı değil. Ben de 9 yıldır aynı rahatsızlık ile mücadele ediyorum. Hem kendi deneyimlerimi hem de son gelişmeleri paylaşmak istedim. Kendisini de bu konuya etiketlemek isterim; eyphnky Yanlışımız olursa hekimimiz slowfood beni uyarsın, konuya katkı verirse de sevinirim.
En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim; bu şikayetle doktora gittiğinizde gözünüze tropamid damlatıp retinada bir sorun var mı diye kontrol edilir. Hekim, muayene sonrası gözün sağlam olduğu sonucuna varırsa, %90 ilaç dahi vermez çünkü bu rahatsızlığın ilaç ile tedavisi henüz mümkün değil, istisnalar haricinde bir zararı da yok. Gözde uçuşan cisimlere ışık çakması eşlik etmediği müddetçe korkmanıza gerek yok. Yapılan kontrolün ana amacı da retina yırtığı olup olmadığını kontrol etmek.
Bu hastalığın sebebi, yaşa, genetiğe, beslenmeye ve yaşam tarzına bağlı olarak gözün içindeki Vitreus denilen jelimsi sıvı dejenere olmaya başlıyor. Dejenere oldukça büzüşmeye başlıyor ve bu sıvı içindeki kolajen lifleri bazı yerlerde kümeleşmeye başlıyor.
İlaç ile tedavisi henüz mümkün değil ancak bu konuda bazı denemeler var, bir tanesini birazdan paylaşacağım.
Bir tanesi lazer ile olmak üzere 2 çeşit ameliyat seçeneği mevcut;
1) Normal ameliyatta dejenere olmuş sıvı gözden çekilip yerine tuzlu su veriliyor diye biliyorum. Veya tuzlu su yerine başka bir solüsyon da olabilir. Tedavinin başarı şansı yaklaşık %90. Ameliyatın da bazı ciddi riskleri var tabi; retina yırtılması veya katarakt gibi.
2) Diğer yöntem ise yag lazer ile kümeleşmiş bu tabakaları buharlaştırmak. Bu tedavinin de riski var maalesef; lazer ışını hedefi bulmaz da retina ya da lens tabakasına gelirse yine retina yırtığı, katarakt ve göz tansiyonu gibi riskleri mevcut.
Bende ki sorun, aynı gün 1.000 km araç kullandıktan sonra başlamıştı. İlk patlak verdiğinde hayatımı çok kötü etkiledi. Lutein'den Zeaksantin'e, Yaban Mersinin'den A vitaminine, ıspanak suyuna, Occuvite Complete, Macutein'den Solgar Eyebright'a kadar denemediğim takviye ve bitkisel yöntem kalmadı diyebilirim. Hiçbiri işe yaramıyor, işe yaramıyor derken mutlaka göz için faydaları var ancak bu sorunu çözmüyor. Ben bu süre içinde bu problem ile yaşamaya alıştım, azalmış da olabilir, çok farkında değilim.
Son yıllarda bu hastalık için özel bir takviye geliştirilmiş ve 61 kişi üzerinde klinik bir çalışma yapılmış. Bu takviyedeki içeriğin tamamı (L-Lizin hariç) benim ayrı ayrı kullandığım maddeler ama hepsi bir araya geldiğinde farklı bir etki yaratıyor olabilir.
Takviyenin içeriği;
- 125 mg lizin (Bir çeşit esansiyel amino asit)
- 40 mg C vitamini (C vitaminin bir özelliği de zaten kombine edildiği ilacın etkisini arttırmak.)
- 26.3 mg Vitis vinifera extract (Siyah üzüm ekstraktı) (Bunun 25 mg'ı proantosiyanidin içeriyor)
- 5 mg çinko
- 100 mg Citrus aurantium (Benim en favori takviyem olan Hesperidin, 100 mg'ın 60 mg'ı Hesperidin içeriyor)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
(Hesperidin müthiş bir takviye benim için, yurtdışında çıkma fırsatım olursa yüksek Hesperidin içeren takviyelerden biraz stok yapacağım çünkü burada Daflon'dan başka Hesperidin kaynağı yok gibi. Daflon'daki oran da çok düşük. Hesperidin cinsel isteği çok fazla arttırıyor bilginiz olsun )
Bu rahatsızlığa sahip 61 adet denek plasebo ve aktif olarak 2 gruba ayrılmış. Plasebo olan gruba ilaç veriyoruz diye Mikrokristalin Selüloz'ü kaktırmışlar Aktif olan gruba da 6 ay boyunca, günde 1 kapsül yukarıdaki takviyeyi vermişler.
Deneyin Tipi: Çift kör plasebo kontrollü.
Çalışmanın yürütüldüğü yer: NOW-Science Consultancy Limited - İrlanda
Deneyin Başlangıç ve Bitiş Tarihi: 02.01.2017 / 31.12.2018
Deneye katılan deneklerin seçilme kriterleri;
1) Göz doktorlarına, gözünde uçuşan cisimler şikayeti ile giden hastalar.
2) 18 yaş ve üzeri olmak.
Cinsiyet: Kadın ve erkek
Katılımcı Sayısı: 61
* Bu deneye katılmak için 343 kişi başvuruda bulunmuş ancak 282 tanesinde başka göz kusurları tespit edildiği için deneye dahil edilmemiş. Kalan 61 kişi, 50:50 maskeli şekilde 2 gruba rastgele seçilmiş. Bu işlem, NOW-Science Consultancy Limited tarafından geliştirilen özel bir yazılım ile yapılmış.
Katılımı Hariç Tutulan Hasta Özellikleri
1. Floaters'a yol açacak ikincil bir göz rahatsızlığının olmaması (örneğin göz damarlarında kanama),
2. Herhangi bir doktor tarafından retina patolojisi teşhisi konulması (örneğin glokom, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, makula ödemi, retina dekolmanı veya yara izleri),
3. Çalışma süresince uygulanan veya planlanan lazer göz ameliyatı veya vitrektomi,
4. Hamilelik,
5. Alkol veya uyuşturucu kullanımı,
6. Hukuki yetersizlik veya sınırlı hukuki ehliyet,
7. Bu deneme süresi içinde planlanan katarakt ameliyatı,
8. -3D'den büyük ışık kırma kusurları,
9. 25 mm'den daha büyük eksen uzunluğu.
Katılımcıların yaşadığı yer: İrlanda
Sponsor: NOW İlaç
Protokol/Seri Numarası: FLIES Version 1
Çalışmanın Amacı: Hedeflenmiş mikrobesin formülasyonu içeren takviye kullanımının, vitreus dejenerasyonu üzerindeki etkisini araştırmak.
Çalışmanın Metodu: Öncelikle metot, hastalara yapılan anket ile görüş kaliteleri üzerinde gelişim olup olmadığını gözlemlemek. İkinci sonuç ölçüm metodu ise, en iyi düzeltilmiş görüş keskinliği, harf kontrast duyarlılığı, pozitif ve negatif kontrast kutuplu fotopik işlevsel kontrast duyarlılığı, kantitatif (miktarsal) vitresus opaklık bölgelerinin ölçülmesi.
Sonuçlar: Umut vaat ediyor ama ameliyat veya lazerdeki gibi etkin bir sonuç beklenmemeli. Takviye kullanan grupta;
- Takviye alan deneklerdeki uçuşan cisimlerde azalma (P < 0.001) gözlenirken, plasebo grubunda pek bir değişiklik olmamış (P = 0.416)
- Takviye alanlarda, vitreus tabakasındaki opaklık seviyesinde belirgin bir azalma yaşanırken (P < 0.001), almayan grupta tam tersine çoğalma olmuş yani daha kötüye gitmiş (P = 0.081)
- Ayrıca takviye kullanan deneklerde, fotopik işlevsel kontrast duyarlılığında gelişim gözlemlenmiş (P = 0.047)
Takviye alan grupta, takviye kullanımına başlamadan önce 30 kişiden;
- 1 tanesi stabil durum bildirmiş (3.3%)
- 20 tanesi orta derecede rahatsızlık yaşadığını bildirmiş (66.7%)
- 9 tanesi de sürekli rahatsız olduğunu bildirmiş (30.0%)
6 ay sonra takviye alan kişilerin;
- Durumunun stabil olduğunu bildiren kişi sayısı 1'den 11'e yükselmiş yani 36.7% artış olmuş.
- Oorta derecede rahatsızlık yaşadığını bildiren kişi sayısı 20'den 17'ye düşmüş, 57.6%.
- Sürekli rahatsız olduğunu bildiren kişi sayısı ise 9'dan 2'ye gerilemiş, 6.67%.
Yani, takviye kullanan grupta durumu stabil olan hasta sayısı 33.3% artarken, orta düzeyde şikayeti olan hastaların oranı 10% azalmış. Sürekli hasta hissedenlerin sayısı da 23.3% gerilemiş. Yani, girişim sonrası aktif gruptaki hastaların %66,6'sında istenilen terapötik etki sağlanmış.
Gelelim plasebo grubuna, ilaç veriyoruz diyerek kandırdıkları insanlara
Deneyden önce;
- 1 tanesi stabil durum bildirmiş (3.3%)
- 19 hasta orta derecede rahatsızlık yaşadığını bildirmiş (73.1%)
- 6 tanesi de sürekli rahatsız olduğunu bildirmiş (23.1%)
Deneyden sonra yani takviye aldıklarını zannedip aslında hiçbir şey almadıktan 6 ay sonra;
- 4 tanesi stabil durum bildirmiş (15.4%)
- 15 hasta orta derecede rahatsızlık yaşadığını bildirmiş (57.7%)
- 7 tanesi de sürekli rahatsız olduğunu bildirmiş (26.9%)
Plasebo grubunda stabil durum bildirimi %11,53 artarken, orta düzeyde rahatsızlık %15,38 azalmış ve kalıcı rahatsızlık %3,85 artmış. Başka bir deyişle, plasebo grubundaki hastaların %26,9'u pozitif bir plasebo etkisi bildirmiş.
Aşağıdaki kaynaklardan daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz;
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
* Takviye kullanmaya başlamadan önce orta derecede rahatsızlık yaşayan bir hastaya ait röntgen görüntüsü. Vitreus tabakası üzerindeki opaklık seviyesi, takviye kullanmaya başlamadan önce 368.31 cm² iken, 6 aylık takviye kullanımı sonrası 109.43 cm²'ye düşmüş;
* Benzer şekilde, plasebo grubunda olup sürekli şiddetli rahatsızlık yaşadığını belirten bir hastaya ait röntgen görüntüsü. 6 ay öncesinde Vitreus tabakası üzerindeki opaklık seviyesi 394.12 cm² ölçülmüşken, 6 ay sonra durum daha da kötüleşmiş ve 599.09 cm²'ye yükselmiş;
Çok uzun olduysa kusura bakmayın
Göz sağlığını korumak isteyenlere de naçizane önerilerim;
- Kullandığınız monitör mutlaka göz hizanızdan biraz daha aşağıda olsun,
- F.lux programını kurmanızı öneririm, ekranın renkleri gece daha sıcak olmalı, parlaklık oda seviyesine göre ayarlanmalı ve çok yüksek olmamalı,
- Kullandığınız diğer mobil cihazlarda da mutlaka gece ışığı ayarlanmış olmalı ve parlaklık çok yüksek olmamalı,
- Monitör karşısında kalmak sadece mavi ışın açısından zararlı değil aynı zamanda gözyaşı tabakasında buharlaşmaya neden olarak göz kuruluğu yapıyor. Ben buzdolabında her zaman Refresh gözyaşı damlası bulunduruyorum. Aynı zamanda nem oranı çok düşük ortamlar da zarar veriyor.
- Ekran karşısında göz kırpmayı unutursanız bu da gözlere zarar veriyor. Dakikada en az 12 kez göz kırpılmalı, bu sayede göz kendini nemlendiriyor.
- Uykusuzluk çok fazla etkiliyor.
- C vitamini, omega 3 ve antioksidan mutlaka alınmalı.
Esen kalın