Ekran parlaklığı ve LED ömrü

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,731
40
Bence ekran parlaklığı led ömrünü etkiler. Şöyle etkiler, kullanıldıkça maksimum parlaklığı zamanla azalır. Düşük parlaklıkta kullanırsanız daha uzun ömürlü olabilir veya tepe parlaklığındaki kayıp daha az olur. Isınma daha az olacağı için içerideki korozyon daha az olabilir.

Fakat led bar eskimesin diye hayatı zindan etmeye de gerek yok, hangi ayarda hoşunuza gidiyorsa o şekilde kullanmak daha mantıklı. Sonuçta eşyalar bize hizmet etmek için tasarlanmış ürünler. 3 günlük dünyada zaten dert edecek çok fazla şeyimiz varken aman led'ler eskimesin diye kendimizi kasmaya gerek yok diye düşünüyorum 🙂

Bir de şöyle bir şey var, sonuçta led bar değişimi gerekse bile bence çok pahalı bir şey değil. Hani 40.000 TL'lik tv için 5-8.000 TL led bara masraf etmek bence çok sorun değil.

Ne eskiyecek diye tamamen düşürmek ne de güneş gibi parlasın diye gereksiz yere gözlere zarar verecek derecede parlaklığı yüksek tutmak iyi değil. Optimum görüntü ve ortam ışığına göre gözler hangi ayarda rahat ediyorsa o şekilde kullanmak en iyisi.

L Çevrimdışı

lavanta

Aktif Üye
20 Tem 2024
93
49
Bence ekran parlaklığı led ömrünü etkiler. Şöyle etkiler, kullanıldıkça maksimum parlaklığı zamanla azalır. Düşük parlaklıkta kullanırsanız daha uzun ömürlü olabilir veya tepe parlaklığındaki kayıp daha az olur. Isınma daha az olacağı için içerideki korozyon daha az olabilir.

Fakat led bar eskimesin diye hayatı zindan etmeye de gerek yok, hangi ayarda hoşunuza gidiyorsa o şekilde kullanmak daha mantıklı. Sonuçta eşyalar bize hizmet etmek için tasarlanmış ürünler. 3 günlük dünyada zaten dert edecek çok fazla şeyimiz varken aman led'ler eskimesin diye kendimizi kasmaya gerek yok diye düşünüyorum 🙂

Bir de şöyle bir şey var, sonuçta led bar değişimi gerekse bile bence çok pahalı bir şey değil. Hani 40.000 TL'lik tv için 5-8.000 TL led bara masraf etmek bence çok sorun değil.

Ne eskiyecek diye tamamen düşürmek ne de güneş gibi parlasın diye gereksiz yere gözlere zarar verecek derecede parlaklığı yüksek tutmak iyi değil. Optimum görüntü ve ortam ışığına göre gözler hangi ayarda rahat ediyorsa o şekilde kullanmak en iyisi.
Güzel anlatmışsınız. Benimki daha çok teorik bir soruydu.
Biz daha çok göz rahatlığı ve doğal renkler için parlaklığı kıstık

Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,731
40
Güzel anlatmışsınız. Benimki daha çok teorik bir soruydu.
Biz daha çok göz rahatlığı ve doğal renkler için parlaklığı kıstık
HDR ve Dolby Vision içeriklerde parlaklık maksimumda tutulmalı çünkü dinamik meta veri içeren filmlerde tv parlaklığı kendisi otomatik ayarlar; karanlık kısımları biraz daha karanlık, aydınlık kısımları ise daha aydınlık gösterir. Böylelikle vurgu arttırılmış olur. Fakat gözleri rahatsız ediyorsa tabi ki kısmalısınız. Lakin genelde rahatsız etmez, sahne bazında rahatsızlık verebilir.

Parlaklık meselesi televizyonun kalitesi ile direkt ilgilidir. Parlaklık yükseldikçe onu yönetmek zorlaşır. Çünkü kusurlar daha çok ortaya çıkar, kontrast düşmeye başlar, renklerde açılma, satürasyonda (renk doygunluğu) düşüş ve varsa ışık sızması/bulutlanma şiddetlenir. Özellikle giriş seviyesi ve bazı orta seviye televizyonlar yani yerel karartması olmayan edge-lit veya direct-lit cihazlar sapıtmaya başlar, siyahlar daha çok grimsi görünür.

Bunu tıpkı arabalardaki hızlanma olayına benzetebiliriz. Hız yükseldikçe yol tutuşu bozulmaya başlar, içeri giren rüzgar ve motor sesi artar. TV led değil de OLED ise ve parlak sahne uzun sürerse hemen ABL (automatic brightness limiter) yazılımı devreye girip parlaklığı kısar, modele göre 150-200 nite düşürür. Bu nedenle son yıllarda bazı firmalar Tandem Oled'ler kullanmaya başladı. Bazı Macbook ve Ipad modelleri, Huawei tabletler ve aklıma gelmeyen çeşitli bilgisayar ve tablet ekranlarında 2 tane Oled katman kullanılıyor. Yani tek ekranda 2 tane Oled panel monte ediyorlar ki daha parlak görüntü verebilsin. Mesela HUAWEI MatePad Pro tabletin ekranı bu şekilde.

Gece SDR içerik izlerken ben şahsen 10 parlaklıkta kullanıyorum. Maksimum 50 var yani %20'de kullanıyorum diyebilirim. Tabi bu televizyonun modeline göre değişir. Benim televizyonun maksimum SDR parlaklığı 600 nit, 5'te 1'i de 120 nit yapıyor. Eski televizyonumun ise yaklaşık 200 nit civarıydı yani eskisini kullansam %50 parlaklıkta izlerdim.

IPS panel Macbook ve Ipad var mesela bende. Ekran ışığını biraz fazla açtığımda, en-boy oranı nedeniyle altta ve üstte kullanılmayan siyah şeritlerin rengi bile hemen değişiyor. Yerel karartma olmadığı için bütün ekranın ışığı etkilendiğinden, siyah bölgelerin rengi açılmaya başlıyor. Salonda FALD Sony tv var, onda parlaklığı sonuna kadar çek hiç etkilenmiyor mesela.

Hani diyorlar ya LCD'lerin çoğu aynı diye; bir yandan evet ama bir yandan da hayır. Düzgün yerel karartması olan bir LCD oldukça iyi iş çıkarabiliyor. Bir parlaklık meselesinden destan yazdık, çok uzun oldu ama neyse 😀

Son düzenleme:
Umut Barış Çevrimdışı
23 Kas 2017
21,011
Kısık ayar göz zevkimize daha çok uydu. Esas sebep buydu.
Parlaklığı açınca gözümüzü yakıyor. Fazla geliyor parlaklık.
Ayrıca renkler daha doğal duruyor tv de.
Kontrast kaynaklı da olabilir bence.
Ledler daha az ısınacağı için, daha uzun süre çalışabilir. Tabi o sırada besleme kartında bir arıza oluşmazsa.

Salih445 Çevrimdışı

Salih445 

Süper Üye
21 Mar 2021
627
Bence hiçbir araştırmaya dayanmayarak söylüyorum, Ledleri 100% de değil de 80%'de kullanmak 1,5-2 kata yakın ömrünü uzatacağını düşünüyorum. Ledleri 100%'de kullanırken oluşan ısı farazi söylüyorum 45 dereceyse 80%'de 35-37 derece anca olur. Ölçüm yapmadım tabi. Günümüzde her şey belli bir ömre ve maliyet hesabına göre tasarlandığı için her şeyde hep bu böyle oluyor. 12 binlik klimaya 9 bin BTU'luk kompresör koyup onu da sürekli çalıştırmak nasıl maliyetten kısmaksa, 20 yılı aşkın süredir teknoloji anlamında bir adım ileri gitmeyen çamaşır makinelerinin kazanını inatla plastik yapmak nasıl maliyetten kısmaksa, 5W gerektiren yere tam 5Wlık led takmak da yine maliyettendir, 7W'lık led kullanılsa belki 3 kat uzun ömre sahip olacak. Bu konuda o kadar çok örnek vardır ki. Yani şunu okurken ilk gözünün gördüğü şeyi söylesen onda bile bir ömür hesabına göre tasarım yapılıyordur. Kastettiğim şey ömür boyu kullanılacak eşyaların yapılması değil, dünya standartları ve garanti sürelerine göre tasarım yapılması. Bu konuda çok konuşulması üzerinde durulması gereken noktalar var fakat ne bizim insanımızda bu kaliteyi talep edecek bir istek var ne de bunu düşünebilecek zaman.

By_Trol Çevrimdışı

By_Trol 

Administrator
24 Ağu 2019
15,026
Yazılanları okudum bazı arkadaşlar tv çaışma prensibini yanlış biliyor. Işık çok açılınca led bozulmaz ışığın ve kontrastın açılıp kısılması panel içerisindeki TFT "Thin Film Transistor" Voltajlarının çoğaltılması azaltılmasıdır. Çok açılırsa panelin ömründen gider çok kısılırsa panelin ömrü uzar görüntünün bir anlamı kalmaz en iyi seviye %80 Geçmeyecek şekilde ayarlamaktır.
Led ömrüne gelince tv resim menülerinde arka aydınlatma veya benzer terimlerde ledin çalışma voltajının bir kısmını azaltan çoğaltan ayar vardır. Bu ayarı ne kadar çok açarsanız lede çalışma voltajının tamamı gider parlak ışık verir ısınır ömrü azalır. Led içinde %80 Geçmeyecek şekilde ayarlamaktır.
Tv de ışık, kontrast, arka aydınlatmayı sonuna kadar açanlara basit bir benzetme yazıyorum ve arabadan örnek veriyorum arabada gaz pedalına sonuna kadar basmaya benzer

L Çevrimdışı

lavanta

Aktif Üye
20 Tem 2024
93
49
Kontrast kaynaklı da olabilir bence.
Ledler daha az ısınacağı için, daha uzun süre çalışabilir. Tabi o sırada besleme kartında bir arıza oluşmazsa.
Kontrastı azaltınca da fazla bir iyileşme hissetmedim aksine daha kalite azaldı gibi.

Panel ve LED ömrü de farklı olabiliyor demek ki. Hangisi daha çok dayanır sizce?

Son düzenleme:
Samurai Çevrimdışı

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,731
40
Kontrastı azaltınca da fazla bir iyileşme hissetmedim aksine daha kalite azaldı gibi.

Panel ve LED ömrü de farklı olabiliyor demek ki. Hangisi daha çok dayanır sizce?
Şans ve kullanılan panel kalitesine göre değişir. Eski tv'yi 2014 yılında almıştım, 20.000 saat kullanıldı ve halen sorunsuz çalışıyor. Bir akrabama benzer modelini aldık, 3 yıl içinde led bar değişmek zorunda kaldı.

Geri
Üst Alt