Duygusal Bağlamda ($$$) Kombi mi döver, klima mı?

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
906
51
Arkadaşlar, kafama takılan bir soru(n) var, duruma göre aksiyon alacağım. Bu arada ilk kurulum maliyetlerini lütfen gözardı edelim. Evet kombi halihazırda var, çalışıyor, klima sıfırdan takılacak ama bunu şimdilik bir kenara bırakalım. Sonuçta kombi ile dövüştürmeyecek olsam da, yaz için gerekiyor, öyle ya da böyle alınacak. Ama eğer klima döverse kışa girmeden bitirebilirim işi.

Şincik; kombilerin "gerçek verimi" ile ilgili datalara bi türlü erişemedim. Gerçek verimden kastım, 1 birim enerji harcadığında (gaz yaktığında) petekten bana kaç birim enerji veriyor. Yoksa %100küsür gibi rakamlarım benim nazarımda bir değeri yok. Klimada öyle değil, COP değeri ile aşağı yukarı bir fikir edinebiliyorum. Bir de sürekli pompa için harcadığı elektrik var ki, hiç de az değil, kış gelip kombi devreye girince fatura %20-25 şişiveriyor.

Doğalgazın ve elektriğin kwh maliyetleri belli, klimanın yaktığı ve karşılığında verdiği (COP ya da yeni adıyla SCOP), iyi kötü belli. Sadece kombi verimine ulaşamıyorum. Kullandığım kombi Baymak Luna3 Avant 310Fi. Yarı yoğuşmalı ve sözde %102 verimli.

Kimi arkadaşlar doğalgazda kwh maliyeti düşük diyeceklerdir ama tahminimce şu scop hikayesi sayesinde klima öne geçer(mi)??

Kısa özet: Aynı alanı klima ile elektrik yakarak (tamam vurmayın, klima elektriği soba gibi yakmaz, enerji transferi için kullanır) ısıtmak mı yoksa kombi ile gaz yakarak ısıtmak mı ucuza gelir.
Teşekkür.

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Yeni Üye
7 Eyl 2025
13
44
Aynı alandan kasıt 1 oda ise belki klima öne geçebilir ama bütün evi ısıtmak için kesinlikle kombi daha verimli.

Bence klimayı sadece o odada hızlı ısıtma istediğiniz zaman kullanın. Birde klimayı temizlik amaçlı arada çalıştırmanızı öneriyorlar ama bana çok bir fark yaratmıyor gibi geliyor o konuda.

Edit:Birde elektrikte kullandıkça daha çok ödüyorsunuz. Doğal gazda öyle bir ödeme şekli yok.

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
906
51
Aynı alandan kasıt 1 oda ise belki klima öne geçebilir ama bütün evi ısıtmak için kesinlikle kombi daha verimli.

Bence klimayı sadece o odada hızlı ısıtma istediğiniz zaman kullanın. Birde klimayı temizlik amaçlı arada çalıştırmanızı öneriyorlar ama bana çok bir fark yaratmıyor gibi geliyor o konuda.

Edit:Birde elektrikte kullandıkça daha çok ödüyorsunuz. Doğal gazda öyle bir ödeme şekli yok.
Yanıt için teşekkür.

Zaten kombi ve kalorifer tesisatı var. Ancak ısıtmak istediğim yer çatı piyesinde ve 50m2 üstü bir salon. Bunun için har har har gaz yakmak yerine canım istediğinde klima ile ısıtmak ne kadar akıllıca onun derdindeyim. Kombi suyu ısıtacak, su ise hattı ve petekleri. Sonrasında bekle ki konveksiyon akımları ile ortam ısınsın. Klima ise 5-10 dakikada ortamı ehven hale getirir diye düşünüyorum (belki de yanılıyorum). Ama matematik hesabını yapmak gerek. O uzun süre har hara ramen, kombi ve doğalgaz ikilisi ucuz kalıyorsa, uğraşmam, bahara bakarım.

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Yeni Üye
7 Eyl 2025
13
44
Yanıt için teşekkür.

Zaten kombi ve kalorifer tesisatı var. Ancak ısıtmak istediğim yer çatı piyesinde ve 50m2 üstü bir salon. Bunun için har har har gaz yakmak yerine canım istediğinde klima ile ısıtmak ne kadar akıllıca onun derdindeyim. Kombi suyu ısıtacak, su ise hattı ve petekleri. Sonrasında bekle ki konveksiyon akımları ile ortam ısınsın. Klima ise 5-10 dakikada ortamı ehven hale getirir diye düşünüyorum (belki de yanılıyorum). Ama matematik hesabını yapmak gerek. O uzun süre har hara ramen, kombi ve doğalgaz ikilisi ucuz kalıyorsa, uğraşmam, bahara bakarım.
Şimdi klima modeline, kullanım şekline vs. daha çok detay var onlara göre değişir ama ben şu an 1 odayı soğutmak için 1000-2000 tl arası ödüyorum. Geçen kış doğal gaz
ocak ayı 1,500 tl gelmiş.

Ama dediğim gibi bu rakamlar bir çok sebepten sizin için çok çok değişken olabilir.

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
906
51
Hmmmm...

Baymakın sitesine girdim ve kullandığım kombinin yeni modelinin mevsimsel ısıl verimliliğinin %80,2 olduğunu buldum. Sanırım şu yüzde zibilyonbin verim hikayeleri ile göz boyama rafa kalkmış. Her neyse... Kombinin 20 civarı yaşa sahip olduğu ve kombiden salona olan 10mt'den fazla mesafe de dikkate alınırsa ben o verimi petekten odaya verdiğim enerji hesabı olarak %70 alacağım. Ayrıca sadece gaz değil, elektrik de yakıyor meret. 70 iyidir. Ekstradan 8 Temmuz tarihli elektrik ve 27 tarihli gaz faturalarından her tür kazıklaması içinde birim fiyatları da aldım.

Hadi biraz Bohçalı matematiği yapalım.
Hiç öyle birim fiyatlara bakmadan "Ödediğim para/Harcadığım kwH" hesabı ile kwH başına cebimden gerçek çıkanı hesapladım.
1 kwH elektrik 2,60TL
1 kwH gaz 0,90TL

2,60/0,9 hesabıyla da elektriğin 2,88 (yuvarlak 2,9 diyelim) kat pahalı olduğunu görüyoruz. Hadi diyelim 3 kat.

Burası çokomelli:
Kombide ortama 1kwH enerji vermek için 1/0,7(verim)= 1,43kwH harcamam lazım +pompa ve kartın harcadığı elektrik ki toplamı 200W civarı.
1,43kwH gaz 1,3TL

Klimada ortama 1kwH enerji vermek için 1/4(verim)= 0,25kwH harcamam lazım +pompa ve kartın harcadığı elektrik hesap dışı, kombide de var o dert zira.
0,25kwH elettrink 65 kuruş...

Eheheh kombinin yarısı.
Tabi sCOP değeri gerçek 4 ve üzeri bir klima (5-6 civarı tercihimdir) içindir.

Evet ustalar; bu hesapta bir hata var mı? Saçmalıyor muyum yoksa gidiş yolundan bi 5 puan verir misiniz?

Xentios Xentios
Hocam o biraz elma/armut olmuş. Biri ısıtma, diğeri soğutma.
Birinde derdiniz 10-15 C'den 18-20'ye çıkarmakken diğerinde belki 35-40 C'lerden 20'lere indirmek istiyorsunuz.

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
22,923
Akdeniz bölgesinde (kıyı şeridinde) Doğalgaz tesisatına para vermektense klima kullanarak ortamı ısıtmak daha mantıklı.

R Çevrimdışı

rabitelli

Süper Üye
20 Kas 2019
906
51
Akdeniz bölgesinde (kıyı şeridinde) Doğalgaz tesisatına para vermektense klima kullanarak ortamı ısıtmak daha mantıklı.
Orada olsam konu açmam da, İstanbul Avcılarda değişiyor.
Gerçi güney cephe ısıtacağım yer, kışın en soğuk zamanında, günün tamamı güneşli geçerse eğer 16-17 dereceleri görüyor.
Millet 1500-2000 doğalgaz verirken ben en fazla 600 ödedim bu sene.
Çünkü benim bulunduğum 3. kat ve üstü, sürekli güneş görüyor. Altlar ise karşı bina nedeni ile havayı alıyor.
Ama tabi yazın hamam :sirit

Sota Çevrimdışı

Sota 

Root
6 Mar 2016
22,923
Orada olsam konu açmam da, İstanbul Avcılarda değişiyor.
Gerçi güney cephe ısıtacağım yer, kışın en soğuk zamanında, günün tamamı güneşli geçerse eğer 16-17 dereceleri görüyor.
Millet 1500-2000 doğalgaz verirken ben en fazla 600 ödedim bu sene.
Çünkü benim bulunduğum 3. kat ve üstü, sürekli güneş görüyor. Altlar ise karşı bina nedeni ile havayı alıyor.
Ama tabi yazın hamam :sirit
istanbul tek oda arada sıra ısıtma :hmm Sıcağı sevmiyorsan klima kullanırdım.22 derece setle arkana bakma :tara

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Yeni Üye
7 Eyl 2025
13
44
Hmmmm...

Baymakın sitesine girdim ve kullandığım kombinin yeni modelinin mevsimsel ısıl verimliliğinin %80,2 olduğunu buldum. Sanırım şu yüzde zibilyonbin verim hikayeleri ile göz boyama rafa kalkmış. Her neyse... Kombinin 20 civarı yaşa sahip olduğu ve kombiden salona olan 10mt'den fazla mesafe de dikkate alınırsa ben o verimi petekten odaya verdiğim enerji hesabı olarak %70 alacağım. Ayrıca sadece gaz değil, elektrik de yakıyor meret. 70 iyidir. Ekstradan 8 Temmuz tarihli elektrik ve 27 tarihli gaz faturalarından her tür kazıklaması içinde birim fiyatları da aldım.

Hadi biraz Bohçalı matematiği yapalım.
Hiç öyle birim fiyatlara bakmadan "Ödediğim para/Harcadığım kwH" hesabı ile kwH başına cebimden gerçek çıkanı hesapladım.
1 kwH elektrik 2,60TL
1 kwH gaz 0,90TL

2,60/0,9 hesabıyla da elektriğin 2,88 (yuvarlak 2,9 diyelim) kat pahalı olduğunu görüyoruz. Hadi diyelim 3 kat.

Burası çokomelli:
Kombide ortama 1kwH enerji vermek için 1/0,7(verim)= 1,43kwH harcamam lazım +pompa ve kartın harcadığı elektrik ki toplamı 200W civarı.
1,43kwH gaz 1,3TL

Klimada ortama 1kwH enerji vermek için 1/4(verim)= 0,25kwH harcamam lazım +pompa ve kartın harcadığı elektrik hesap dışı, kombide de var o dert zira.
0,25kwH elettrink 65 kuruş...

Eheheh kombinin yarısı.
Tabi sCOP değeri gerçek 4 ve üzeri bir klima (5-6 civarı tercihimdir) içindir.

Evet ustalar; bu hesapta bir hata var mı? Saçmalıyor muyum yoksa gidiş yolundan bi 5 puan verir misiniz?

Xentios Xentios
Hocam o biraz elma/armut olmuş. Biri ısıtma, diğeri soğutma.
Birinde derdiniz 10-15 C'den 18-20'ye çıkarmakken diğerinde belki 35-40 C'lerden 20'lere indirmek istiyorsunuz.
Bu hesapla ilgili gördüğüm ilk sıkıntı eğer yıllık tüketiminiz belli bir limiti geçerse elektrik 4+ tl . Ben 5.2 TL ödemişim son faturada.

Xentios Çevrimdışı

Xentios

Yeni Üye
7 Eyl 2025
13
44
Aylık ortalama 300-350kwH gidiyor bizde abartırsak. 60kwH da klima yiyiversin. Her gün kullanılmayacak sonuçta.
Bizimde aylık ortalama şu an 465 şu an. Yıllık tüketimimiz 4999 değil 5600 civarı olduğu için, yani 600 fark yüzünden bütün faturalar 2 katına çıkıyor. Sadece çok kullandığım ay çok ödesek gene sorun olmayacak. Böyle saçma bir sistem yaptılar. Cezasını en çok evine -büyük ihtimal maddi sebeplerden- doğal gaz bağlayamayıp elektrikle ısınmak zorunda kalanlar ödemek zorunda kalıyor.

Limitin altında kalmaya dikkat ederseniz oluru var gibi duruyor ama verimler daha düşükte çıkabilir. Aralık ve ocak aylarında ya aralıklı günlerde kullanarak (kombi için dezavantaj olabilir) yada bütün ay sırayla deneyerek faturada oluşan deltaları yazarsanız gerçek hayattan veri almış oluruz.

Son düzenleme:
Geri
Üst Alt