Aslında yangına körükle gidecek güzel bir cevap vereyim ben size bu konuda. Nöral algoritmaları iş hayatımda hiç kullanmıyorum fakat eğitim hayatımda bir kere bu arrayların eğitimiyle köpek fotoğraflarını tanıtmıştık.
Şöyle ki;
Algoritmaya yaklaşık 500 tane köpek fotoğrafını tarattık. Tabi o fotoğrafları sadece 1 ve 0 'lardan oluşan oldukça büyük bir dizi olarak görüyor. Velhasıl algoritmanın eğitimini o şekilde tamamladık. Sonrasında o 500 köpek resminin içinde olmayan 10 köpek resmi ve 40 farklı resimler gösterdik. Yanlış hatırlamıyorsam 11 resim seçmişti 9'u doğru 2'si yanlıştı. Ama tabi 39 resimde köpek olmadığını da bilmişti. Yanılma payı %10 ile %2 arası oluyor.
Bizler bu algoritmanın biriktirdiği veriye baktığımızda anlamsız bytelerden başka hiç bir şey görmüyoruz tabi. Bu arada 500 resim sıkıştırılmış jpeg formatında bile 500mb (512000kb) veriyse mesela hafızasındaki veri miktarı 20-30kb yani 10 binde 1'i kadar veri oluyor. Yani fotoğrafları hafızasında tutmuyor kesinlikle. Onların ne olduğunu düşünüyorsa o düşüncesi oluyor bu 20-30kb veri. O algoritma o hafızadaki verisini çok güzel işliyor ve ona "Bunlar köpek resmidir ve sen sonraki testte de köpekleri bulacaksın" deme şansımız olmadığı halde çalışıyor.
500MB veri bizim için artık normal boyutlar gibi geliyor tabi. Bunun 10 binde 1'inden bile az olan 30KB veriyi açıp okumaya kalktığımızda tam 30.720 tane 0x00 0x55 0x1a 0x4c gibi byteleri görüyoruz. Bunlar tek başlarına anlamı olmayan sayılar. Örneğin 0x00 bizim bildiğimiz 0'a eşit, 0x1a da bizim bildiğimiz 26 oluyor.
Kısaca biz yapay zekanın hafızasındaki verileri nasıl işlediğini biliyoruz fakat hafızasındaki verileri görsek de anlamlandıramıyoruz. Haliyle düşüncelerini okuyamıyoruz o bilgisayar algoritmalarının. O algoritma çıkarımlarla çalışıyor.
Potansiyel olarak düşüncelerinizi okuması da haliyle mümkün. Örneğin atıyorum tamamen sizin nabzınızı, hareket bilginizi ve ne konuştuklarını an be an takip edip o anda ilginizi başka bir şeyin çektiğini biliyorsa bir sonraki durumda haliyle ne düşündüğünüzü hatrı sayılır bir doğrulukta tahmin edebiliyor.
Bunlar yapay zekanın emekleme dönemleri. Aralarından birinin bilinç sahibi olup internette başıboş dolaşmadığını mesela kimse bilemez. Dünyayı yöneten gizli güçlerin onlar olup olmadığını da
Uzun lafın kısası yapay zeka gerçekten de düşüncelerinizi okuyabilir. Ama bunu çıkarımlar yaparak yapar. En yakın arkadaşınız düşüncelerinizi ne kadar iyi okuyorsa örneğin; cep telefonunuz 7/24 yanınızda olduğundan o arkadaşınızdan belki 10 kat daha iyi okuyabilir. Belirli sınırlar dahilinde oldukça mantıklı. Neticede insan da bir bilinç, yapay zeka da bir bilinç ilkel de olsa.
Ek not:
Falaaddin uygulaması mesajlarınıza ve telefon trafiğinize ve dahi siri dikteden aldığı verilere (dikte konusu iddia) bakarak size bir fal yazıyor. Tamamen yapay zeka ile şaşırtıcı derecede gündelik hayatınıza uygun ve o sıralar kafanızı meşgul eden konular hakkında yorumlamalar yapabiliyor. Sokaktaki iyi bir falcıdan daha iyi seviyede oturan yorumlar bunlar.