Uzatılmasını istememe rağmen yüklenen yakıştırma ve farklı anlamalar için açıklama ihtiyacı duyuyorum.
Benim söylediğim basit ve ölçülebilir bir şey. Kendim bir yönüyle eğitimciyim aynı zamanda. Eğitim verirken bile ilköğretim seviyesinde birine önlisans veya lisans seviyesinde aynı konudan bahsetmek sonrada onun anlamasını bekleyip kontrol için sınava sokmak doğrumudur, adaletmidir, bu kabul edilebilirmi? Forumda her seviyeden insan var üye hakları olarak da belki eşittir ama bu paylaştıklarının aynı seviyede her konuda doğruluklar içerdiği anlamına gelmez. Her insanın bir genel kültürü ve üzerine yaşanmışlık tecrübeleri ve aldığı eğitimlerden kaynaklı elde ettiği uzmanlık seviyesinde alanları vardır. Bu nedenle yazdıklarım da tabiatın gerçekleri vardır, aşağılama, aşağılama kastım veya niyetim yoktur. 4 rakamı ile birlikte ifade edilenler 5 ve yukarı rakamlarının birlikte ifade edildikleri yanın da aşağılanmış demek mi olur. İnsanlar da seviye seviyedir. Zeka doğuştan gelir ve insanın hayatı boyunca değişmez, akıl ise öğrenme yoluyla sürekli olarak artırılabilir, öğrenmeme yoluyla da zamanla (zamana göre gerikalma ve unutma yoluyla) azaltılabilir. Aslında yakıştırma yaparak, "Şu cümle hoş olmadı aslında; kibir ve küçümseme içeriyor." diye diye kibir ve küçümseme yapılmaya çalışılması hiç de hoş değil.
Malesef toplumumuzda her şeyi en çok kendi bildiğini sanan dünyadan bihaber öyle çok insan varki, kendisi dışındakileri yetersiz görerek avunup ömrünü heba ediyor. Hiç sevmediğim asıl küçümsediğim 'inancım da buna izin verir' kişilerin üç özelliği vardır;
1- Kendileri gibi inananları, aynı davada olanları kendilerinin en yakını sayarlar.
2- Kendilerinden 'guruplarından' olmayanları, kendilerinin düşmanı kabul ederler.
3- Bağlı bulundukları liderlerini putlaştırıp hatasız kabul edip mutlak iataat ederler,
İşte bu tarife uyanlar, özgür doğsalar da henüz özgürleşememiş zamanımız modern köleleliğini kabul edenleridir.
Bir asır önceden baş öğretmen yol göstermesine rağmen daha bunu bile yapamadık. İşte yaşadıklarımız.
"Öğretmenler! Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister."
Tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım öğretmenler günü şimdiden kutlu olsun...