Bu alet şimdi SONY olsaydı herifler NORMAL diyeceklerdi!
hoş şimdiler de hemen hepsi aynı şeyleri söylüyor!
Ancak bu manzara normal değildir,gelen gideni aratır kuralını da unutmayın!
Fiziki yapı özellikle jilet gibi ince paneller de maalesef böyle manzaralar sunmaktadır
İnsanlar da bu konuda bana göre ciddi bilinçsiz oldukları için de(büyük çoğunluk) ince özelliklİ(kasa derinliği ölçüsü)
"ince mi abi" diye bakınıyor veya soruyor ve de incecik panelleri tercih ediyorlar v.s normal derinlikte olan bir panele ise
bu ne yaw tüplü gibi diyor!
Üreticiler uyanık! trendi çok güzel takip ediyor ve ona göre mal üretiyor ve insanlar da büyük çoğunluk bunları "yiyor"
TFT-LCD de izleme ortamı "zifiri karanlık" işi yaş biraz ister VA ister IPS olsun
aldığınız her panel yaklaşık böyle çıkar/çıkacaktır dolayısıyla siz de buna göre bir uygun "ortam aydınlanması"
yaratarak gözünüzü aldatacaksınız!! bu aldatma sonucunda size bu falsolar ya kısmen gelecektir ya da hemen hiç
görmeyeceksiniz v.s
İlk kural ortamı indirek(örneğin tavandan vurdurarak)loş hale getireceksiniz!
ışık siddetini ise kendiniz belirleyeceksiniz artık
burada ana kural>>"contrast" şiddetini değiştirmektir ama bunu panelin fiziki yapısıyla değil de ortam aydınlatmasıyla
oynayarak gözünüzü aldatma şekliyle yapacaksınız,insan gözü bunu çok çabuk yiyor çünkü!
oluşan "dynamic-contrast" ile siz daha keyifli izleme yapacaksınız,ama ben zifiri de izlerim derseniz o zaman kendinize
gidin bulabilirseniz bir tane Plasma alın
hem zifiri hem süper siyah,yüksek contrast ile adam gibi "FILM" izlersiniz
tabi her PDP ile de bu olamıyor ama benim lafım da tabiki Pio lar içindir!
++
Settings den(ileri seviye) kafanıza göre bir şeyleri de açmayın hatta hepsini OFF yapın!
Baclit/Brightness seviyesini de çoğu insan ayarlamayı beceremiyor>>>gördüğüm çoğu resimler de bunlar fazla açık
veya aşırı açık!
IPS ler bu konuda daha da sorunludur! ve ben ışıklı yüksek aydınlık filan izlerim derseniz IPS den uzak durunuz!
VA lar da aman aman olmasa da aldığınız panelin kalitesine göre(NIT değeri) nit değeri yüksekse bir yere kadar
daha başarılı ışık alırsınız akisa halde VA da olsa çuvallar! çünkü piyasa işi VA ların hemen hepsi düşük/orta nit
değerli panellerdir Samsung 8/9 oldukça iyi hatta en iyisi ama 7 bile biraz düşüyor!
FILM izleme ile MAÇ izleme veya stüdyo izleme ayarları tamamen farklıdır ve ben bir tane ayar çekerim her bir şeyi odan izlerim
derseniz yine o panel bunu yapamaz!
VA panel>>>FALD ise(dünyada bu konuda sadece bir kaç tane seri vardır örneğin Sony den XG9/ZD1/Samsung 8/9 gibi)
bu dediklerimi onlar bile zorlanarak yapar! çünkü bu panelleri Araba parasına satıyorlar ama FALD ları "çakma"
kısara prof. bir ayar çekmek oldukça zordur,kullanıcı da prof.değilse zaten manzara FALD panel bile olsa hayal kırıklığı
olacak demektir! ülen bir çuval parayı ben bunamı bastım diyebilirsiniz
birisinin panelini ayarlıyorum(VA veya IPS) adam bana diyorki abi bu mu yaw??? bu ne yaw çok karanlık
diyor öncelikle... devamını geçiyorum tabiki,yaw kardeşim senin panelin olacağı budur,vereceğide budur
ama o farklı bir şey istiyor veya sanıyor UHD panel almış ama ne bekliyor diye ben de merak ediyorum!