Son yıllarda asgari ücrete yüksek, diğer ücretlere düşük zam politikası var. Bu belki asgari ücret ile çalışan vatandaşa hoş geliyor ama kazın ayağı öyle değil. Asgari ücrete gelen zam kadar gıdaya, eşyaya zam gelmesi garanti, doğal olarak. Fazlasını saymıyorum. Ama memurun, beyaz yakalının, kısacası orta sınıf dediğimiz kesimin geliri o kadar artmıyor. Örneğin ben. Asgari ücret %15 artarken benim maaşım %8 kadar artıyor. Hadi sene sonu enflasyon farkını da ekle çok değişmiyor. Neticede, herşeyin fiyatı en az %15 artarken benim gelirim o kadar artmadığı için reel alım gücü düşüyor. Ülke eknomisini çeviren bizim gibi orta sınıf denebilecek kesim. Zenginin aldığı yat ile değil benim aldığım buzdolabı, peynir, ceket ile dönüyor ekonomi. İşe ilk başladığım dönemde 4 asgari ücret alırken şu an 3 asgari ücrete düştü. enflasyonu falan bir tarafa koy, alım gücüm %25 düşmüş. Bu durumda bir şeylerden tasarruf etmeye başlıyorsun. Arabayı daha az yıkat, eve temizlikçiyi daha az ya da hiç çağırma. Dışarıda az ye. Bahşiş verme pek. Tamirci çağırma, kendin yap. Damacana alma vb uzar gider bu.
Yani, asgari ücreti suni olarak artırmak ile işler çözülmüyor, aslında daha kötüye gidiyor. Asgari ücretlinin reel alım gücü artmazken, diğerlerinin düşüyor. Bu diğerlerinin azalan tüketimi de işsizliği artırıyor. Olan yine asgari ücretliyle beraber herkese oluyor.
Eskiden asgari ücretle çalışan çok azdı, ama şu an özelde kıdem tecrübe fark etmeksizin herkes asgari ücretli neredeyse. Memur, beyaz yakalı, mavi yakalı her neyse işte o maaşlı kesimim geliri de gitgide asgari ücrete yaklaşıyor. Bu gidişle belki 10-20 sene sonra hepimiz asgari ücret ile çalışacağız. O durumda da üretilen malları kim alacak, o hizmetleri kim talep edecek? Devlet ve iş alemi bindikleri dalı kesiyor aslında, muhtemelen farkında değiller.