Öneri niteliğinde olmadığından konudan biraz uzaklaşıyorum.
Yakın zamanda 4K TV'mi hem monitör hem film&haber için TV olarak kullanırken "Bu böyle olmayacak ben en iyisi 32" 2k bir monitör alayım" diyerek Aryond A32 aldım. Şu an kendimi çağ atlamış gibi hissediyorum. Benim TV Philips 43PUS6503 3-4 yıl öncesinin teknolojisine sahip IPS 4K 60Hz standart bir TV. Çok net söylüyorum bu monitörlerin 43 veya 50 inç versiyonları olsa hiç düşünmem alır arkasına da MiBox veya AppleTV alır kullanırım. Güzel de bir hoparlör barı alır keyfime bakarım.
Pozitifleri
- Mat ekran, gram parlama yok, kendini görme yok.
- Siyahlar baya baya siyah (VA Panel, Curved)
- 165Hz
- Laptop IPS ve TV de IPS ama görüş açısına göre renk koruma VA olduğu halde bu monitörde farkedilir seviyede daha iyi ikisinden de
- Sadece 32W elektrik tüketiyor maximum parlaklıkta (TV 88W)
- Acayip net, TV'nin 4K'sı ile çok rahat yarışır
Negatifleri
- Hoparlör yok (Bence iyi ki de yok, hoparlörü fiyata dahil etmeyerek kendim seçme özgürlüğü oluyor)
- Hiç bir smart tv özelliği yok (Zaten var olanlarda da hep yavaş, MiBox gibi ürünler daha kullanışlı)
- Maximum 32inç
- Ghosting var (TV'lerde zaten var)
- Işık sızması var (TV'lerde yine aynen var zaten)
Bu monitör üst seviye veya orta seviye olarak bile nitelendirilemeyecek giriş seviyesinde fiyatlarda ve kalitede olmasına rağmen TV'lerde hep lüks olarak görünen özellikler mevcut.
Şimdi benim anladığım kadarıyla bu televizyon sektörü insanlar kanalları izlesin diye dahili uydu alıcı koyuyor, uzaktan kumanda koyuyor, istediğiniz kadar büyük ekranlar üretiyor. Mat ekran kesinlikle yok, var olanlar da yok seviyesinin biraz üzerinde sadece. İçerisine işletim sistemi koyuyorlar ama genellikle yavaş, klasik televizyon özelliklerini bile zorla yerine getiriyor.
Neden?
Benim mesela televizyonumda uydu anteninin kablosu bağlı değil. Kesinlikle uydu yayını izlemiyorum. Haberleri Youtube'den, filmleri Netflix-Amazon-BluTV ve yakında da Disney+ ile izliyorum. Netflixi kapatıyorum zaten ve toplam diğer üçünün bana aylık maliyeti 100-120₺ şu an. Kalitelerine ve istediğim zaman istediğimi izleme özgürlüğüne karşı iyi bir bedel. Ben bunu bütün televizyon özelliklerine sahip TV için yapıyorum şu an halihazırda. Ama çok net bunun yerine 43" bir monitör ve yanında da 4K bir Mi Box olsa çok daha iyi olurdu. Fakat 16:9 monitörler taş çatlasın 32".
İki aynı sektör iki ayrı sektör gibi hareket ediyor. Ortasında hiç bir ürün yok. Çok net bir çizgiyle ayrılıyorlar. Ben buna anlam veremiyorum. Kapitalizmin bir sonucu mu bu? Sonuçta Samsung TV üretiyor ve benim bu monitörümün ekranını da yine Samsung üretiyor. 32" yerine 50" olarak üretebileceği net bir gerçek. Fakat aynı bu monitörü 50" olarak üretse ben 4500₺'ye aldım, birim olarak 7000-8000₺ ye satması lazım 50" versiyonu ama adım kadar eminim minimum 15.000₺ derler. Belki daha da fazla.
İsyanım var abilerim, bu işe bir babayiğit el atsın da bizim gibilere de göre TV üretsin
Bu arada ek not olarak şunu söyleyeyim, Adem abinin dediği "
İyi panel yoktur, ihtiyaca uygun panel vardır." sözüne tamamen katılmakla beraber ek olarak paneller arasındaki kalite farkını cüzdanınızın belirlediğini düşünüyorum. Fiyatına göre en pahalıdan en ucuza yüzeysel sıralarsak IPS>VA>TN. TN panel zaten TV için yok da VA panel IPS'e göre daha ucuz olduğuna göre 10.000₺ verilmiş bir VA panel 10.000₺ verilmiş bir IPS panelden daha kaliteli olacaktır. Görüş açısı konusu da en azından benim şu an deneyimlediğime göre eğer en ucuz modellere bakıyorsanız düşünmeniz gereken bir konu.