bakın tekrar ediyorum,Monitör bunların genel ismi olarak geçse de,işin içine Graphic/Design/WEB ileri TEXT uygulamaları v.s v.s girerse
bu "Televizyon" denilen cihazlar işe yaramaz!! adı üstünde bunların işi "motion-picture" yapmak üzeredir ama bunu da ne kadar
doğru v.s yapıyor orası meçhul,bana göre onu da adam gibi yapamıyor!
eski nin prof. EIZO(ISP) şimdiler de yine var sanırım bu ve benzer monitörler istenen çalışmaları yaparlar,ciddi paradır bunlar v.s
Ben önüme gelen adama git TV al da monitör yap bunu diyemem! benim yaptığım işin ucuza kaçan ve senin bahsettiğin
işlerin de hiç birisini yapmayan ve PC olarak da çok basit işler dışında ben bu IPS paneli all-in-one gibi kullanıyorum,ya da artık
22/24 lük monitörler adamın gözüne bit kadar geldiği için 42/49 arası bir TV bağlayıp toptan çözüm gibi yapıyorum
Not;"Colour" ve benzer her türlü işler TV de olmaz zaten hele hele VA panel de hiç olamaz IPS şartdır!
VA da bütün renkler sapıtır yaw
"Televizyon" ile hiç bir iş olmaz PC ile! ancak bir film açarsın veya indirdiğin bir şeyi izlersin o an sonra silersin v.s
zaten 48/49/ gibi bir panel (UHD)olsa bile Test lerde pixel-pitch ölçüsü FHD panele göre daha ufak olsa bile
insan gözü hele de prof. işler yapan birisi manzarayı şak diye anlar!
Samsung TEXT de genel olarak kötüdür,Philips (eskiler)daha iyidir v.s ama bunlar aynı paneli taksalar bile görüntü işleme
konusunda aynı değiller! kimisi aynı panel diyor ama fiziki olarak evet aynı panel ama resim işleme olayında durum
çok ciddi değişiyor!
kısaca TV den o bildiğimiz anlamda bir monitör olmaz! yukarıda yazdığım gibi daha çok hareketli resimlerin okunması anlamında
işi görür ki ben de çoğunlukla öyle yapıyorum yani adına monitör desem bile benim olayım TV oluyor daha da Türkçesiyle
çünkü diğer o senin dediğin işleri yapması için TV zaten uygun bir cihaz değildir!
Bir de şöyle bir sıkıntı olabiliyor,diyelim ki PC yi HDMI dan bağladın,ancak TV bunu "PC" olarak görmemesi gerekiyor!
örneğin external bir cihaz gibi görmesi gerekiyor,örneğin Bluray/DVD gibi veya TV-Box gibi v.s ama PC olarak görür
özellikle yeni tip TV ler ve işin rengi o zaman değişiyor ve Service-menu da girip bir ayarı veya bazı ayarları değiştirmek
gerekiyor ki çoğunlukla bu da olamıyor! Samsung örneğin(yenileri) örneğin "PS4" bağlarsa şak diye bunu tanıtıp
(kimlik atamasıyla) panelin "Game mode" kısmını aktif ediyor,hadi buraya kadar normal olsun diyelim ama sen örneğin bir başka
mod la oynamak istersen o moda geçmene de izin vermiyor sistem!!
Eskiden HDMI portlar ya hepsi ya da bir veya ikisi external cihazların hepsini normal bir cihaz gibi kabul ediyordu ve sorun çıkmıyordu
ama günümüzde bir de PC ile olası bir "hand-shake" sorunu çıkarsa kaldır at o zaman paneli olayı da olabilir!
ya da bugün açtın hand-shake sorunu yok ama yarın bir bakmışsın panel PC yi görmüyor,sürekli kapa aç yapacaksın
ama örneğin o cihaz Monitör olsa böyle bir sorun çıkmaz>>hand-shake %98 TV ler de oluyor ama monitörler de %98 olmaz!
Yabancı forumlarda bunları bulmak biraz zordur,senin de gördüğün gibi onlar Gamer dır ve LAG değerlerine takarlar sadece!
başka muhabbetleri de olmaz
++
TV lerden her türlü ölçeklendirme v.s yine olmaz,bunlar paket ölçülerdir istediğin her numarayı bununla yapamazsın
bunlar için GCard özelliklerinde yapman gerekiyor,ileri seviye Card lar bu anlamda iyidir ama GCard ile panelin de
uyumlu olması gerekiyor buda kısaca PC+Monitör ile oluyor ama TV ile seçenekler bu anlamda kısıtlıdır hatta ATI
ile NVidia bile çoğu zaman bazı ayarlamalarda sıkıntılı oluyor,daha fazlasını ben bilmiyorum çünkü ATI/NVidia işlerini
fazla gelişmiş olarak kullanmıyorum zaten böyle bir talebim de yoktur,TEXT/Graphic v.s dedinmi işler değişiyor
++
örneğin benim NV GCard GT730 da UHD seçenekleri yoktur,ama normal monitörüm de zaten UHD değil ve belki
bundan dolayı görmüyor olabilir,fazlasını bilmiyorum monitör çünkü FHD dir ve işimde yok zaten UHD olmasıyla
sonuç olarak monitör alsan bile PC config.değerleri+GCard destekleri+bağlayacağın TV/Monitör ile uyumu v.s derken
kolay iş değil bunlar