Ben de öğrenci evimdeki 55QA9700 sağolsun sayesinde ips’den nefret ettim. Siyah renk yok televizyonda bu da filmlerde üst siyah şeritlerde aşırı derecede parlayarak beni rahatsız ediyor gece film izleme aktivitemi bitirdi tamamen.
Telefon ve tabletleri saymazsak evimde 4 tane ekran var;
Sony 55X900H - Va panel, FALD
Samsung UE40H6470 - Va Panel, Kenardan Aydınlatma
Asus VG27VQ Monitör - Va Panel, Kenardan Aydınlatma
Macbook M1 13'' Laptop Ekranı - IPS Panel, Direct Lit
Asus monitörde aşırı derecede ışık sızması var fakat onun haricinde kontrast başarılı sayılır. Bahsettiğiniz o üstteki şeritler normalde siyah duracak fakat ışık sızması durumu bozuyor.
Samsung televizyonda ışık sızması yok, kontrast anlamında Sony'e en yakın görüntüyü veriyor.
Macbook ekranı hata bakımından kusursuz, sıfır ışık sızması. Fakat IPS panel olduğu için o bahsettiğiniz siyah şeritler dahi hafiften grimsi duruyor.
Hepsinin arasında beni görüntü bakımından en çok tatmin eden cihaz Sony TV. En büyük kusuru az sayıdaki karartma bölgesi nedeniyle blooming yani karanlık kısımlardaki parlak objelerde ışık saçılması. Açık konuşmak gerekirse VA panel olmasına rağmen renk doğallığı bakımından Macbook ekranı bile yanına yaklaşamıyor. Bu televizyonda film izlerken aldığım keyfi diğer üç ekran veremiyor bana.