4K IPS vs 2K Oled

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
VA önerilmez miydi?
IPS panellerin doğal olarak daha düşük tepkime sürelerine sahip olduğu ve daha hızlı olduğu söylenir. Aksini söyleyen kaynaklar da var. Aslında bu daha çok modele göre değişiyor. Artık VA panelleri de çok hızlı olacak şekilde tasarlıyorlar, özellikle fiyat olarak pahalı olan modelleri.

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
IPS panellerin doğal olarak daha düşük tepkime sürelerine sahip olduğu ve daha hızlı olduğu söylenir. Aksini söyleyen kaynaklar da var. Aslında bu daha çok modele göre değişiyor. Artık VA panelleri de çok hızlı olacak şekilde tasarlıyorlar, özellikle fiyat olarak pahalı olan modelleri.
Benq böyle demiş,

Display Ninja da benzer fikirde,
DP_Ninja.jpg

Tam tersini yazan kaynaklar da var. Dediğim gibi, bu biraz kullanılan panelin kalitesine ve o modeli üreten üreticinin uyguladığı kaliteye göre değişiyor. Mesela Samsung Q60 D ve QN90D, her ikisi de VA panele sahip. Fakat QN90D'nin tepkime hızı Q60D'den 2 kat daha düşük yani daha iyi.

ismai.l Çevrimdışı

ismai.l 

Aktif Üye
28 Haz 2021
82
Ben de öğrenci evimdeki 55QA9700 sağolsun sayesinde ips’den nefret ettim. Siyah renk yok televizyonda bu da filmlerde üst siyah şeritlerde aşırı derecede parlayarak beni rahatsız ediyor gece film izleme aktivitemi bitirdi tamamen.

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Ben de öğrenci evimdeki 55QA9700 sağolsun sayesinde ips’den nefret ettim. Siyah renk yok televizyonda bu da filmlerde üst siyah şeritlerde aşırı derecede parlayarak beni rahatsız ediyor gece film izleme aktivitemi bitirdi tamamen.
Telefon ve tabletleri saymazsak evimde 4 tane ekran var;
Sony 55X900H - Va panel, FALD
Samsung UE40H6470 - Va Panel, Kenardan Aydınlatma
Asus VG27VQ Monitör - Va Panel, Kenardan Aydınlatma
Macbook M1 13'' Laptop Ekranı - IPS Panel, Direct Lit

Asus monitörde aşırı derecede ışık sızması var fakat onun haricinde kontrast başarılı sayılır. Bahsettiğiniz o üstteki şeritler normalde siyah duracak fakat ışık sızması durumu bozuyor.

Samsung televizyonda ışık sızması yok, kontrast anlamında Sony'e en yakın görüntüyü veriyor.

Macbook ekranı hata bakımından kusursuz, sıfır ışık sızması. Fakat IPS panel olduğu için o bahsettiğiniz siyah şeritler dahi hafiften grimsi duruyor.

Hepsinin arasında beni görüntü bakımından en çok tatmin eden cihaz Sony TV. En büyük kusuru az sayıdaki karartma bölgesi nedeniyle blooming yani karanlık kısımlardaki parlak objelerde ışık saçılması. Açık konuşmak gerekirse VA panel olmasına rağmen renk doğallığı bakımından Macbook ekranı bile yanına yaklaşamıyor. Bu televizyonda film izlerken aldığım keyfi diğer üç ekran veremiyor bana.

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
En büyük kusuru az sayıdaki karartma bölgesi nedeniyle blooming yani karanlık kısımlardaki parlak objelerde ışık saçılması.
Ki o bile gri bantlardan iyi.

Biz de bazen Samsung CRG9'da film izliyoruz gece. Bunda 7 tane falan zone var soldan sağa (edge led zaten). Bu monitör 32:9 geniş olduğu için sağda ve solda bant oluyor 16:9'un aksine. O bantlar da karardığı için karanlıkta filmin genişliği neyse (galiba genelde 21:9) monitör de o genişlikteymiş gibi gözüküyor. O hafif blooming geçişi rahatsız etmiyor bile.

Samurai Çevrimiçi

Samurai 

Moderatör
3 Ağu 2021
2,730
40
Ki o bile gri bantlardan iyi.

Biz de bazen Samsung CRG9'da film izliyoruz gece. Bunda 7 tane falan zone var soldan sağa (edge led zaten). Bu monitör 32:9 geniş olduğu için sağda ve solda bant oluyor 16:9'un aksine. O bantlar da karardığı için karanlıkta filmin genişliği neyse (galiba genelde 21:9) monitör de o genişlikteymiş gibi gözüküyor. O hafif blooming geçişi rahatsız etmiyor bile.
Keşke Odyssey G9 yerine G7 tercih etseydiniz, çok daha iyi görüntü verirdi film izlerken.

Ömer Çolak Çevrimdışı

Ömer Çolak 

Süper Üye
17 Tem 2021
1,051
29
Keşke Odyssey G9 yerine G7 tercih etseydiniz, çok daha iyi görüntü verirdi film izlerken.

1000035279.jpg

G9 da G7 de yetmiyor Odyssey'den 😂
Bu anca yetiyor da bazen bu da yeterli gelmiyor. İki monitörlü sistemleri sevemediğim için idare ediyorum.

Bahsettiğim edge ledli local dimming olayı da bu videoda net gözüküyor.

1000035283.jpg

Bu fotoğrafta da geniş oranlı film izlerken sağda ve solda gri bölge olmaması gözüküyor.

Local dimming az bile olsa iyi. Monitör profesyonel kullanım için üretildiğinden siyah seviyeleri çok güzel. Kamerada gözüken kadar gözükmüyor. 2019 üretim eski bir model olduğundan fiyatı da görece uygun. Sadece pro olan bütün monitörlerdeki gibi ısınma problemi var.

Odyssey tam gamer monitörü ama 4k seçeneği ile bunun yerini doldurması mümkün. Yine de bu monitörün avantajı biraz daha fazla geniş ekran olmasından ötürü.

Geri
Üst Alt