18650 Li-ion Bataryalar ile Laptop UPS/Powerbank

Greylights Çevrimdışı

Greylights

Aktif Üye
13 Haz 2019
56
26
Bilmiyorum forumda bu konuda bilgi sahibi kişiler varmı ama, umuyorum vardır ? Özellikle lityum-iyon pillerle tek seri/paralel paketlerle çalışmalar yapıyorum ama çoklu seri/paralel kullanımı ile ilgili bilgiye ihtiyacım var. İnternet üzerinde yerli yabancı birçok site taradım fakat sorularıma cevap bulamadım.
Normalde çok daha basit şekillerde çözülebilecek bir konu, ama hem elimdeki malzemeleri kullanarak hem de maddi sorunlardan dolayı daha önce denemediğim bir şekilde çözmeye çalışıyorum. Olay şudur:

SEG derin dondurucu ile aynı prizde şarj olan dizüstü bilgisayarım, dondurucu çalışdığı anda küçük bir patlama sesi çıkarıp kapandı. Tekrar açtıktan bir süre sonra bataryanın şarj olmadığını anladım. Yaptığım testler vs sonrasında bataryadan hata kodu aldım. Bataryayı açtığımda smd sigortanın yandığını gördüm. Yeni batarya almak için servise başvurduğumda 6 pil 1 devre için 700₺ ye yakın para istediler. Muadil ürünü de tr de bulamadım, gümrükten geçmediği için de yurtdışından alamadım. Bende yanan sigortayı bulup tamir ettim fakat yinede şarj almadı. Meğerse batarya koruma devresi tamir edilse dahi bir daha çalışmamak üzere tasarlanmış. Aynı devreyi bulamayınca farklı model için devre buldum taktım, bu seferde bilgisayar sıkıntı çıkardı. sonuç olarak prize bağlı bir dizüstü ile kaldım.

İyi kötü pillerle ve hazır devrelerle vs uğraşsam da çoklu seri/paralel lityum pillere pek işim düşmediği için bu konuda bilgim yok.
Amacım maksimum çıkışı DC 19V 40-60W olan bir sistem yapmak. Elimde Samsung ve LG 18650 piller var. Bu piller birbiri ile muadil yani aynı özellikteler. 2600 MAh kapasiteli, max şarj akımları 2.5A, max deşarj 5A, nominal voltajları 3.7V, max 4.2V, min 2.7V. Aklımdaki şu:

-Samsung olanları test edip en yakın kapasitedeki 3 pili seri yapıp balanslı BMS devresi ile 11V bir paketi yapacağım.
-LG olanları aynı şekilde.
-Elimdeki 11V iki paketi de paralel bağlayıp 150W DC-DC Voltaj yükseltici kart ile 19V'a çıkarıp cihaza vereceğim. Şarjını da kendi adaptöründen gelen 19V'u 70W DC-DC Voltaj düşürücü kart ile, bataryaların max voltajı olan 12.6V'un biraz üzerine ayarlayıp akımı 2A ile sınırlayarak vereceğim. Bataryalar dolduğunda BMS devreleri otomatik şarjı durduracak.

Aslında 4 lü seri pil paketleri 16v olacağından daha iyi olur hem piller hem regülatörler daha az yorulur biliyorum ama başka projeler için 12v cihazlarla da verimli çalışması açısından 3 lü seri yapmak istiyorum.

12V Akü(ler) ile çok rahat çözebileceğim bir konu fakat lityum-iyon pillerin hataya karşı affedici olmadığını bildiğimden bir bilene sormak istiyorum bunları.

Soru 1: Sadece bir pil paketi bile sistemi çalıştırmaya yetiyor aslında . Olurda paketlerin şarj deşarj amper çıkışları farklı olur sadece bir pil paketine bile yüklense, pillerin kapasite aralığında olacağından sorun olacağını zannetmiyorum. Hangisinin voltajı düşerse diğeri devreye girer en kötü diye düşünüyorum. Fakat yinede bu konuda bilgiye ihtiyacım var.

Soru 2: Biraz uzun süreli kullanım için bir pil paketi daha eklemek istiyorum ama elimdeki diğer piller farklı bir marka ve farklı özellikteler. Bunları da BMS ile paketleyip diğerlerine paralel bağlarsam sıkıntı çıkarır mı?

Soru 3: Bu batarya paketlerinin birbirlerini şarj/desarj etmesini nasıl engellerim? Yüksek amperli ve az voltaj düşüren diyotlar var elimde bunları kullanmak mantıklı mı?
 
osmanke Çevrimdışı

osmanke 

Süper Üye
Top Poster Of Month
13 Tem 2021
2,630
59

1S 2S 3S 4S 5S BMS BAĞLANTISI NASIL YAPILIR, Lityum Pil Koruma Devresi, 18650 Pil Koruma Devresi,​

 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Geri