Adem Helvacı
Süper Üye
- 17 Şub 2017
- 24,294
- 51
Abi çatı tavan arasında izolasyon yok. Sadece bina dış duvarında var. Çatının en yüksek noktası 3 metre falandır. Çok yüksek değil.
Değerli kardeşim; Klima dünyasında izolasyon HERŞEY dir.
Dünyanın en ileri mühendislik cihazını al, izolasyon yoksa sonuç alsan dahi verimlilik alamazsın.
Bulunduğum bölge itibari ile bahsettiğin çatı yapısını cidden çok iyi bilirim. Hele ki hava sirkülasyonu da olamayan günlerde ise o sac çatıya vuran güneş, bildiğin hani şu davul fırınlar var ya annelerimizin yuvarlak tepside börek yaptığı, işte ı fırının içi gibi oluyor o sacın altı, evet güneş direkt olarak tavanınıza vurmuyor ancak sacın hemen altına yaklaşık 80 dereceye kadar yükseltecek kadar etki ediyor. Bu sıcak da doğal olarak termodinamik yasaları 2 numaralı kural gereği betona geçiyor, betona geçen sıcak nereye gidiyor? Sanki tavandan ısıtmalı evin varmış gibi aşağya vuruyor.
Evet fizik kuralları gereği sıcak hava yükselir lakin burada yükseleceği yer de sıcak olduğu için döngü inanılmaz yavaş olur ve o odanın içi ciddi derecede bunaltıcı olur.
Aynı termodinamik yasası gereği odada soğutulmuş olan hava, bu sefer tavandan gelen baskı ile yeniden ısıtılır.
Senin elektrik parası ödeyerek soğuttuğun hava, sıcak tavanda kaybolur gider zira bahsi geçen yasa gereği kainatta ısı transferi her zaman sıcaktan soğuğa yönde hareket eder.
Aynı döngü kış koşullarında sana avantaj olur zannetme sakın, döngü tam tersine akmaya başlar.
İzolasyon olmadığı için senin klima ile ısıttığın hava, yükselerek betona, betondan da dışarıya akar gider, sen de odayı ısıtıcam diye elektrik parasını öder durursun, kompresör devir düşüremez ve ömründen yer vs vs
İzolasyon herşey dir bunu unutmayalım lütfen.
Vakumun süresi olmaz saati olur diye yazarım genelde.
Hassas manometre bağlanır, vakum yapılır, ibre takip edilir, vakum sonrası bağlantı kesilmeden 5-10dl boyunca ibre takip edilir, yükselme yok ise kaçak yok demektir ve bağlantılar güvenle ayrılabilir (Bunun yöntemini klimacılar bilir, zorla vakum yaptırtılan teknisyen size pislik yapak isterse eğer, 3 saat boyunca vakum yapsa dahi usulüne uygun bağlantıları ayırmazsa atmosfer basıncı yine borulara girer ve o 3 saatin 2 saniyede hiç bir anlamı kalmaz bir hal alır
Süre konusu, vakum motorunun CFM değerine göre değişir. O nedenle 5dk 30dk demek bana çok doğru gelmese de, hemen hemen her klimacıda standart ucuz vakumlardan olduğunu düşünürsek en az 20dk bağlı tutmaları sizin için faydalı olur.
Ne kadar gaz doldurulur kısmı garip bir soru zira aslında montajda gaz dolumu diye bir şey yoktur zira gaz zaten fabrikada bu cihazlara doldurularak üretim bitirilir.
Yalnız şu var elbette.
Eğer 5 metreden fazla borulama çekildi ise, boru çapına ve gaz tipine göre değişmekle birlikte metre başına 20 gram gibi değerle ilave edilir.
410 gazda ilave olmaz diye itiraz edeceklere hemen yazayım ki 'olur'' sadece zamanını ve şeklini bilmeniz gerekir.
Vakum sonrası, gaz salınmadan evvel, sisteme likit olarak verilir 410. bu verilen gaz daha sonra kompresör kondanser bölümüne fabrikada hapsedilmiş 410 ile gayet normal şekilde karışı ve bu şekilde fazla borulama kaynaklı İLAVE gaz da sisteme dahil edilmiş olur