17IPS20 besleme kartı led beslemesi

K Çevrimdışı

kemal33

Yeni Üye
22 Eyl 2018
3
38
merhaba arkadaşlar
ben profesyonel elektronikçi değilim kendi çapımda amatör olarak uğraşıyorum.
ilk defa led tv söktüm
seg marka tv.
sorun; ses var görüntü yok.
fakat arıza ledlerde değil.
ledlerin beslemesinde
kart üzerinden led'lere giden soketten ölçtüğümde 0v hiç voltaj yok.
led soketinin hemen yanında bulunan 47uF 200v kondansatörü ölçtüğümde 110v civarı bir voltaj var.
kartın arkasında 1D47AE FDD6N25 ve MDD14N25 numaralı 2 tane mosfet var. arıza bunlardan diye tahmin ediyorum. ama bu mosfetleri bulamıyorum 250v 10.2A mosfet
bunların yerine ne takabilirim.
yada sorun gerçekten bumu?
tecrübeli ustalarımızdan yardım ve bir fikir bekliyorum.
teşekkürler.

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Kemal kardeşim selamlar.

Öncelikle çalışma prensibinden hareket etmek gerektiğini hatırlatmak isterim.

Ürünün yanında olmadığım ve hat/voltaj takibi yapamadığım için çok nokta atışı bilgi veremesem de şunları yazabilirim.

Çalışma mantığı gereği sistem ilk önce referans gerilimi gönderir ki bu yaklaşık 39 volt civarıdır ve bu voltaj modele/ekran boyutuna göre değişkendir. Yoklama voltajı da diyebileceğimiz bu voltaj sonrası feedback olumsuz bir geri dönüş almadıkça 1-2 saniye gibi kısa sürede bu enerji yine ekran/model/diyazn/dimming değeri gibi değişken durumlara göre 100 ile 190 volt arasında yine değişkenlik göstererek gelir, bu şekilde de ledler sürülmüş olur.

Genel olarak Tüm tamirci kardeşlerimizi en çok yanılgıya düşüren konu, olaya sürekli olarak ev lambaları gibi enerji var ise sonuç olmalı şeklinde oluyo rki bu aslında böyle değil.

Eski tamirciler iyi bilirler (Eski gerçek tamirciler yani skop kullanmayı bilenlerden bahsediyorum) crt teknolojisinde çok meşhur Horizantel sürücü arızaları vardı ki çok meşhur isimler olan S2055 - BU2508 - BU808D gibi çıkış transistörlerinin ayağında DC gerilimi olmasına rağmen tv çalışmazdı. Yani mantık şu idi, TV besleme ünitesinden +B diye tabir ettiğimiz soğuk şase besleme enerjisi çıkar (+115 ve +155 volt vs şasi tipine göre değişkendir) Transistörün collector ayağına kadar gelirdi ancak tv açılmazdı. Açılmazdı çünkü voltaj gelirdi ancak o voltaj ile aynı anda gelmesi gereken osilatör freknası yani 15625 hertz (15khz) gelmezdi. Bunun gelmemesinin sebebi ise kesinlikle hiç bir şekilde besleme devresiyle uzaktan yakından ilgisi yoktu.

Bu küçük anımsatmadan sonra sizin bakış açınızı, besleme kartının arızalı olduğu fikrinden ziyade led chiplerden birisinin değer değiştirdiği ve sabit akım dengesini bozduğu için besleme devresinin akışı kestiğine çevirmek istiyorum.

Size çok ilginç bir bilgi daha vereyim. DMM ile yerinde yaprtığınız ölçümlerde tüm chipleri sağlammış gibi de görebilirsiniz lakin yük altında olmadığı için normal değer gösteren chiplerin yüke bindiğinde değer değiştirdiğini de aklınızın bir köşesinde bulundurmanızı isterim.

Diyeceğim o ki, sizden öncelikli ricam, Led barların %100 sağlam olduğunu lütfen önce teyit ediniz :ok

K Çevrimdışı

kemal33

Yeni Üye
22 Eyl 2018
3
38
abi öncelikle uzun uzun yazarak gerçekten bizlere yardımcı olmak istediğin ve samimiyetin için çok teşekkür ederim.

17IPS20-11.jpg

kartın resminide yükledim kontansatörün bacağından jumper kablo ile ledleri beslediğimde ledlerin yandığını gördüm.
birde kondansatörün + bacağı direk led soketine geliyor. - bacağını led soketinde göremiyorum. Eksi uç, yanındaki N kanal mosfet üzerinden geldiği için mosfet arızası diye düşündüm. (yada mosfetin Gate bacağına gelmesi gerken sinyal gelmiyor).
birde Mosfetleri kart üzerinde ölçüyorum söküp ölçmedim.

Umut Barış Çevrimdışı

Umut Barış 

VIP
Top Poster Of Month
23 Kas 2017
20,945
abi öncelikle uzun uzun yazarak gerçekten bizlere yardımcı olmak istediğin ve samimiyetin için çok teşekkür ederim.

17IPS20-11.jpg

kartın resminide yükledim kontansatörün bacağından jumper kablo ile ledleri beslediğimde ledlerin yandığını gördüm.
birde kondansatörün + bacağı direk led soketine geliyor. - bacağını led soketinde göremiyorum. Eksi uç, yanındaki N kanal mosfet üzerinden geldiği için mosfet arızası diye düşündüm. (yada mosfetin Gate bacağına gelmesi gerken sinyal gelmiyor).
birde Mosfetleri kart üzerinde ölçüyorum söküp ölçmedim.

İsterseniz transistörleri devreden söküp kontrol edin ama LED'lerin sağlamlığını teyit ettiniz mi?

Adem Helvacı Çevrimdışı

Adem Helvacı 

Süper Üye
17 Şub 2017
24,294
51
Ben ısrarla led barlarda 1 veya 2 chip arızası ve sistemin akım dengesizliği algıladığını düşünüyorum :alala
Her chipi tek tek ölçüp ohm dengelerine bakabilme imkanın var mı?

F Çevrimdışı

fahricoskun

Yeni Üye
9 Mar 2020
3
45
Adem Helvacı Adem Helvacı, ustam merhaba led barlara giden voltaj değeri kaç olmalı 17ıps20 power board kartta,.Finlux marka 39inc led tv var daha önce ledleri tamir edilmiş bende 5 adet olan barın hepsini değiştirdim tanesi 20 tl den aldım.Ledlere giden voltajda 80 volt var ve ekran karanlık yanıyor bu voltajda,lede giden +ucu 110 voltdan aldığın zaman ekran istediğim gibi oldu karanlık değil izlenebilir oluyor tv,lakin bu seferde led barlar 3 hafta dayandı.yardımcı olursan sevinirim Kolay gelsin teşekkürler.

Son düzenleme:
TEKNOwest Çevrimdışı
23 Eyl 2018
10,455
50
genelde mp3394 ıc arıza yapar led driver ıc .entegreden ledlere giden uçlar dan - voltaj çıkar bu uçları ölçü aletini buzer alıp şaseye karşı kontrol edin kısadevre varsa ıc arızalıdır.

slowfood Çevrimdışı

slowfood 

Moderatör
23 May 2022
7,881
Konuyu hortlatmış olacağım ama problemim çok yakın ve kart aynı kart olduğu için sormak istiyorum.
X-Ledlerin tamamı yanıyor.
X-Arka aydınlatmayı orta ya da düşük ayara aldığım zaman SMPS trafolarından geldiğini düşündüğüm (steteskopla dinlediğimde smps ve cof kontrol kartının ana entegresinden ses aldım.) televizyonun sesi kısıkken sesi bastıran bir cızırtı geliyor.
X-Ama arka ışık ayarını en yüksek ayarladığım zaman ses kesiliyor. Bu kez de 10 dakika sonra arka aydınlatma tamamen kesiliyor.

Adem ustamın dediği gibi led chiplerin hepsini tek tek ölçemedim ancak tv hi-level 55uhl950 (2015 model olan) ve 12 şerit var. Şimdi ledlerin hepsini değiştirsem fiyat olarak 700 tl gibi bir rakam görünüyor. Hesap ettiğim şey eğer power kartta bir problem varsa o kadar lede para verip problemi çözememiş olacağım. Bir de bulunduğumuz yerde (AYDIN-Kırsal) elektriklerle oyuncak gibi oynuyorlar ki Adem hocam da pek uzak değil oralarda da oluyordu. Misal evde doğru dürüst 12v adaptör kalmadı. Her açtığım adaptörde en az bir kondansatör davul olmuş durumda.

Açıkçası bu televizyon çocukların biricik eğlencesi (Koronadan dolayı evden çıkmıyoruz. -Evet hala. ) :) Ben de zaten sürekli klinikteyim. Yani televizyonun yüzünü ben görmüyorum desem yeridir. :) O yüzden bana bir yol göstermenizi değerli ustalarımdan rica ediyorum. Eğer çözüm olursa televizyonun paneli hariç tüm parçalarını gönderebilirimde. Şu an demonte halde.

Not: Şimdi ölçtüm. Mp3394 IC entegrenin alttan soldan 4. ve 5. ayaklarında şaseye karşı kısa devre var. Diğer bacaklarda bir tepki yok.(Buzzer modunda)

TEKNOwest TEKNOwest

Teşekkürler.

Adem Helvacı Adem Helvacı, teraspy teraspy,

Geri
Üst Alt