Çok iyi.Bulaşık makinesi için bir şey söyleyemem ancak çamaşır makinesinde amortisörlere binen yük dengeli olmayacaktır.
Çamaşır makinesi eğer dengede değil ise yüksek devirli sıkmalarda gezintiye çıkmaya çalışacaktır. Bu da eğer bir kabin içindeyse sağa sola vurması anlamına geliyor.
Yeni eve taşındığımda kapalı balkona koydum çamaşır ve kurutma makinelerini. Her ne kadar yer kalebodur olsa da mutfak tezgahından artan makine ebadından biraz daha büyük olan graniti altına koydum. Çamaşır makinesini koyduktan sonra teraziye aldım ve üstüne de kurutma makinesini koydum. Sonra ikisini de tekrar kontrol ettim teraziden kaçıklık var mı diye.
1200dev/dak sıkmada dahi yerinden oynamadı. 3 yıldır nasıl koyduysam o şekilde duruyor makineler.
Yeni makineler sıkma ya gelince çamaşır beğeniyor artık bizim makine yastık atınca sıkmıyor normal de 1.15 saatte biten yıkama 3 4 saati buluyor ama makine de haklı yastık suyu yedikçe 20kg yi rahat görüyorBulaşıkta yıkama performansına etki eder belki. Çamaşır makinesinde sıkmaya kolay geçmesi ve makinenin ömrünü korumak adına önemli. Makine eğimli zeminde ise ayaklarını çevirerek ayar yapabilirsiniz.
Ama daha önemlisi makineyi doğru kullanmaktır. Makine kazanını tamamen doldurmayın. Bu elektrik tüketimini de artırır. Fazla su çeken çamaşır attığınızda (halı, battaniye, yün kazak, perde vs) sıkma devrini düşürün. Örneğin 1000 devirse ayar, 700 veya 600 e çekin. Makineye düzenli kazan temizliği yaptırın. Yeni makinelerde kazan temizleme programı ayrıca mevcut. Kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Kullanım sıklığına göre yılda 4 5 kere yapın. Kazan temizleme programı yoksa da makineyi 90 derecelik programa alın, 90 derecelik programda boş çalıştırın. Su ısındığında makineye beyaz sirke dökebilirsiniz temizliğe yardımcı olması için.
Makine elinizle kontrol ettiğinizde sallanıyorsa, ayaklarından zemin ayarını mutlaka yapın. Sallanan yöndeki ayağı birkaç tur açıp kontrol edin. Makinenin ön ayaklarını biraz yükseltmeyi de deneyebilirsiniz. Makine sıkmaya kolay geçiyorsa denge sorunu yok demektir. Sıkarken de yürümüyorsa sorun yok.
Onun sebebi makinenin motor miline bağlı "tako" ismini verdikleri parçadan benim bildiğim.Yeni makineler sıkma ya gelince çamaşır beğeniyor artık bizim makine sıkmıyor üstelik normal de 1.15 saatte biten yıkama 3 4 saati buluyor ama makine de haklı yastık suyu yedikçe 20kg yi rahat görüyor
Yok ya sadece yastıkta sıkmıyor onda da haklı buluyorum ben sıkmaya gelene kadar 20kg yi buluyor yastık daha kötüsü sikmada yastık olduğu için eşit de dağılmıyor tek bir tarafta toplanıyor bizim önceki beko o yüzden bozuldu bı anda koşmaya başladı koşarken karta su geldi kartı yaktı yalan oldu makine onun dışında şuan ki makine bir senelik seg9100 amatörtisörleri falan aşırı iyi kıpırdamıyor makine 1000 devir de yastık dışında problem çıkarmadıOnun sebebi makinenin motor miline bağlı "tako" ismini verdikleri parçadan benim bildiğim.
Aşırı hassas, sıkmaya geçmeyi zorlaştırabiliyor.
Bir de makinenin gerçekten dengede olması lazım.
Ayaklardan biri boşta olmayacak ve elinizle makineyi kontrol ettiğinizde sallanmayacak.
Ayrıca aşırı su çeken çamaşırlarda, az sayıda veya tek adet olsa bile, sıkma devrini düşürün veya sıktırmayın.
Yüksek devire ayarladığınız için de sıkmaya geçmekte zorlanıyor olabilir.
Bizde önceden Arçelik 2100 vardı, Siemens'in bir makinesi aslında, onların zamanında böyle hassasiyet yoktu.
Vakti geldi mi çat diye geçer sıkmayı yapardı.
O makineyi eskiciye vermelerine üzülmüştüm aslında.
Önce program saati sonra da motor kömürleri sorun çıkartmıştı.
Kömürü değişse yoluna devam ederdi.
Şimdiki Hotpoint, taş çatlasın 10 yaşında, önceki Arçelik'ten daha fazla çürüyor bence.
Ben mesela bazen yorganı atıyorum makineye, yeni hafif yorganlardan, sıkmayı en düşük devirde suyunu atsın diye yapıyorum.
1 tur sıktırınca, zaten kazan komple doluyor, asıyorum dışarı. Dışarıda zaten suyunu atıyor.
Aşırı su çeken çamaşırları mutlaka düşük devirde sıktırın. 400-500 devir bile yeter.
15 dakika yalandan sıkmaya geçmekle vakit kaybetmesi zaten ekstra elektrik sarfiyatı demek.
Bir de çamaşırları çok doldurmayın makineye, daha fazla çamaşır daha fazla su çeker, daha ağır yük de daha fazla elektrikle döner.
Makinenin yaşı varsa, garantisi vs çoktan bittiyse, süspansiyonlara vs de baktırabilirsiniz tabi.
Süspansiyonları gevşediyse o da denge sorununa yol açar.
1000 devir fazla hocam. Ayar varsa en düşüğe alın derim.Yok ya sadece yastıkta sıkmıyor onda da haklı buluyorum ben sıkmaya gelene kadar 20kg yi buluyor yastık daha kötüsü sikmada yastık olduğu için eşit de dağılmıyor tek bir tarafta toplanıyor bizim önceki beko o yüzden bozuldu bı anda koşmaya başladı koşarken karta su geldi kartı yaktı yalan oldu makine onun dışında şuan ki makine bir senelik seg9100 amatörtisörleri falan aşırı iyi kıpırdamıyor makine 1000 devir de yastık dışında problem çıkarmadı
Yorganı bizde de sıkıyor abi yastık başka bir şey çıkarıyorum elimle sıkabildiğim kadar sıkıyorum atıyorum tekrar yemiyor devri de ayarlanmıyor 3 4 günde falan kuruyor bir yastık1000 devir fazla hocam. Ayar varsa en düşüğe alın derim.
Ya da şöyle yapın;
Diyelim ki program sonuysa o sıkma faslı, makineyi kapatın.
Yastık içeride birkaç dakika öylece beklesin.
Suyu kazana akar zaten.
Sonra sıkma programına alın makineyi, suyu boşaltsın, yastığı da sıksın.
Böyle de denenebilir.
Ben bazen çamaşırlar erken kurusun diye 2 kere sıktırıyorum çamaşırları.
Genelde 2 kez sıktırma epey su atmış oluyor.
Yastık için yukarıda bahsettiğim gibi bir taktik yapılabilir.
Ya da yastığı sıkmaya geçmeden alın makineden, askıda kurusun suyunu akıta akıta.
Yastık yıkamadığımız için direkt bilemiyorum.
Ama yorgan yıkıyorum mesela, o daha fazla su çekiyordur, kazanı dolduran bir yorgan zaten kapı anca kapanıyor.
Ama makineden makineye de mühendislik fark ediyordur tabi.
Aynı makine olsa net bir şey söylerdim.
Yastık bir de kazanı tam doldurmayan bir şey olduğu için kazan içinde ayrıca savruluyordur.
Onu dengelemesi de zordur muhtemelen.
Yapılabilecek pek bir şey yok gibi.
Olmadı bir yastık daha atacaksınız yanına, öyle dengeleyecek.
Yastığı başka bir şey ile beraber atın o zaman.Yorganı bizde de sıkıyor abi yastık başka bir şey çıkarıyorum elimle sıkabildiğim kadar sıkıyorum atıyorum tekrar yemiyor devri de ayarlanmıyor 3 4 günde falan kuruyor bir yastık
Dediğin gibi yaptım yastığı koydum kenarına da perdeyi sıkıştırdım tam devirli sıkıyor şuandaYastığı başka bir şey ile beraber atın o zaman.
Yapabileceğimiz bir şey yok.
Ya da kuru temizleme :(